"Ruski borci" uhapšeni u Belorusiji, osumnjičeni za destabilizaciju pred izbore

комшија

Legenda
Poruka
70.945
1596235328500.png

"Ruski borci" uhapšeni u Belorusiji, osumnjičeni za destabilizaciju pred izbore

Beloruske vlasti saopštile su da su uhapsile 32 "ruska borca" privatne oružane grupe Vagner, poznate kao bliske Kremlju, jer su osumnjičeni za "destabilizaciju" zemlje pred predsedničke izbore zakazane 9. avgusta.

Tan2020-7-28_13432487_0[1].jpg


29.07.2020.


Tamošnji mediji preneli su da su hapšenja sprovedena posle saznanja da je u Belorusiju stigla grupa od "200 boraca u cilju da destabilizuju situaciju tokom predizborne kampanje".

Mediji su dodali da su uhapšeni privukli pažnju osoblju hotela gde su odseli, jer se nisu ponašali kao turisti, i oblačili se u vojnom stilu. Dodaje sa da nisu pili alkohol i da nisu odlazili na zabave.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, koji se kandidovao na predstojećim izborima, izjavio je da od Rusije traži objašnjenja. Lukašenko je rekao da su uhapšeni saslušani, a pošto su ruski državljani treba odmah pitati ruske nadležne organe da objasne šta se dešava.

Odnosi Rusije i Belorusije tradicionalno su dobri, ali se periodično javljaju napetosti posebno zbog pitanja energetike. Međutim, Lukašenko poslednjih meseci optužuje Moskvu da želi Belorusiju da pretvori u vazala i da manipuliše predsedničkim izborima.

link


Срамно деловање Русије против суверених земаља се наставља. После Украјине, Црне Горе и Северне Македоније, на удару је Белорусија. Подршка за друга Лукашенка и народ Белорусије!
 

комшија

Legenda
Poruka
70.945
1596240134300.png

LUKAŠENKO POKAZAO ZUBE PUTINU Uhapšena 33 ruska plaćenika u Belorusiji, planirali demonstracije uoči izbora

1596240225200.png


30.07.2020.

Belorusija je uhapsila 33 ruska plaćenika koji navodno planiraju destabilizaciju zemlje uoči predsedničkih izbora sledećeg meseca.

Beloruska služba bezbednosti KGB saopštila je da su uhapšeni muškarci članovi grupe Vagner, tajne privatne vojne formacije, koju navodno kontroliše saveznik ruskog predsednika Vladimira Putina, a koja promoviše interese Moskve u Ukrajini, Siriji, Libiji i mnogim drugim zemljama.


Šok najava samo je poslednji zaokret u vanrednoj predizbornoj kampanji u kojoj je predsednik Aleksandar Lukašenko, koji vodi Belorusiju gotovo tri decenije, zatvorio svoje ključne potencijalne rivale pre glasanja.

Kako su uhapšeni Vagnerovi plaćenici?

Državna novinska agencija Belta saopštila je da su vlasti dobile informacije o dolasku 200 boraca u Belorusiju, "kako bi destabilizovali situaciju tokom predizborne kampanje".


Službe bezbednosti bivše sovjetske države u sredu su uhapsile grupu od 32 ruska borca, kao i još jednog čoveka na drugoj lokaciji.

U četvrtak ujutro, šef beloruskog saveta bezbednosti Andrej Ravkov rekao je da je pokrenuta krivična istraga i da se muškarci suočavaju sa optužbama za pripremu "terorističkih akata". Rekao je da "traje potraga" kako bi bili pronađeni i ostali, žaleći se da je to "poput traženja igle u plastu sena."

Andrej Ravkov


Da li su beloruske vlasti unapred znale za njihovo prisustvo?
Ako je suditi po opisu ponašanja uhapšenih, čini se da se oni nisu ni potrudili da ne "upadaju u oči". Njihovo ponašanje bilo je "neuobičajeno za ruske turiste", jer nisu pili i njihova "uniformisana odeća u vojničkom stilu" privukla je pažnju, rekla je Belta.

Analitičari kažu da bi Lukašenku bilo praktično nemoguće da ne zna za Vagnerove plaćenike.

„Lukašenko je, naravno, bio svestan zašto su Vagnerovi borci bili u Minsku i gde su krenuli“, napisao je vojni dopisnik Semjon Pegov.

Da li su ti ljudi zaista ruski plaćenici?

Na osnovu informacija koje su otkrivene, da. Belta je objavila imena svih 33 plaćenika koji su pritvoreni, a na beloruskoj televiziji prikazane su fotografije njihovih pasoša.

„Naše sopstveno nezavisno istraživanje pokazuje da su oni zaista Vagnerovi borci“, izjavio je za "Moskov tajms" Denis Korotkov, novinar lista „Novaja Gazeta“, koji se specijalizovao za itzveštavanje o Vagner grupi. „Imamo sopstvene dokumente koji identifikuju trećinu vojnika. Devet imena na listi još nam nisu poznata. Oko 10 njih borilo se u Siriji, a otprilike isti broj se borio u Ukrajini. Teže je pružiti definitivne dokaze o njihovoj umešanosti u afričke ratove."

Kakva je uloga Ukrajine?

Odnosi Ukrajine sa Rusijom napeti su od 2014. godine, kada je Moskva anektirala poluostrvo Krim i kada je izbio sukob između ukrajinskih snaga i proruskih separatista na istoku zemlje.

EF_k9lLaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvT0RZN01EQV8vMTczNTgzYzEyM2E0NzZhMDY2ZmJhYTg4NTYwMzA0YTguanBnkZMCzQJCAIEAAQ


Ukrajinska služba bezbednosti saopštila je u četvrtak da će pokušati da izruči zarobljene ruske borce iz Belorusije. Vlasti u Belorusiji kasnije su zatražile od Kijeva da proveri da li je bilo koji od privedenih Rusa umešan u zločine počinjene na ukrajinskoj teritoriji.

Kako je Rusija reagovala?

Ruska ambasada u Minsku saopštila je u sredu da je obaveštena o pritvoru 32 ruska državljana.

U četvrtak je Kremlj negirao pokušaj "destabilizacije" Belorusije.

Stručnjaci za sada imaju tri glavne teorije o tome šta se dogodilo:

Vagnerovi vojnici putovali su u treću zemlju iz Belorusije

Tokom pandemije korona virusa, Belorusija je držala svoje granice otvorenim i obavljala međunarodne letove kao i obično. Rusi su koristili Belorusiju kao odskočnu dasku za putovanje u inostranstvo.

Korotkov je rekao da je ovo "najlogičnija verzija" događaja. "To nije uobičajena ruta koju koristi Vagner, ali tokom pandemije možda bi bilo korisno da tu zemlju upotrebimo kao tranzitno središte malog broja vojnika."

Muškarci su možda bili na putu za Sudan, gde je navodno aktivna Vagnerova grupa. Na video snimcima uočena je sudanska valuta među stvarima koje su pronađene kod uhapšenih.

Lukašenko na Saveua bezbednosti u Minsku

Lukašenko na Saveua bezbednosti u Minsku

Vojni ekspert Pavel Luzin pitao je da li će Vagner grupa koristiti Belorusiju kao saobraćajno središte.

"Zapravo ne vidim kako bi to funkcionisalo", rekao je on za sajt Republika. „Vagner je pod kapom vojne obaveštajne službe. Njima je zgodno da rade iz Rusije. Ovde ima mnogo mirnih mesta, puno aerodroma... Nisam siguran da je ruska vojna obaveštajna služba u Belorusiji takva da će početi raditi sa plaćenicima na licu mesta."

U četvrtak je ruski ambasador u Minsku rekao da su muškarci bili u Belorusiji u tranzitu i da su nakon propuštenog leta odseli u hotelu.

Čitava stvar je orkestrirana (sa ili bez ruskog odobrenja) za odlaganje izbora u Belorusiji

Lukašenko se suočava s najtežom kandidatom za reizbor za svojih 26 godina na vlasti. Izbori u Belorusiji trebalo bi da budu održani 9. avgusta.

Ali, zemlju je zahvatio talas protesta nakon što su Lukašenkovi glavni izborni rivali pohapšeni ili im je zabranjeno da se kandiduju. Dok se javno nezadovoljstvo nadovezuje na njegovu politiku i bavljenje pandemijom korona virusa, demonstranti se okupljaju iza supruga uhapšenih kandidata opozicije.

Analitičari kažu da bi privođenja Lukašenku mogla da budu izgovor ili da dodatno obuzda opoziciju ili da poništi izbore u potpunosti.

Na hitnom sastanku svih kandidata za izbore u četvrtak ujutru, beloruski zvaničnici rekli su da je ostatak od 200 ruskih plaćenika još u Belorusiji i da pripremaju terorističke napade, ali da izbori još nisu otkazani.

Vladimir Putin, Aleksandar Lukašenko


Beloruski istražitelji u četvrtak su optužili plaćenike i najsnažnije Lukašenkove kritičare Sergeja Tikanovskog i Mikolu Statkeviča da planiraju masovne nemire uoči predsedničkih izbora. Tikanovski, popularni bloger, bio je u zatvoru prošlog meseca, zbog čega je bio onemogućen da preda kandidaturu za predsednika. Opozicioni političar Statkevič je takođe bio zatvoren u jeku kampanje.

Beloruski politolog Valerij Karbalevič rekao je za Republiku da su beloruske vlasti možda privele Vagnerove borce da "zastraše javnost" i spreče masovne proteste na dan izbora.

Rekao je da su najverovatnija dva scenarija - Ili su borci zaista bili negde u tranzitu, ili je „Moskva čak učestvuje u ovoj igri“.

"Slučaj neće završiti na sudu", rekao je Karbalevič.

Na kraju, Lukašenko bi mogao da bude prinuđen i da odabere "manje zlo" - uvredu Rusije ili Zapada, smatraju analitičari.

"Oslobađanje boraca bez suđenja urušilo bi njegove tvrdnje i predstavljalo šamar u lice Ukrajini i Sjedinjenim Državama", smatra stručnjak za spoljnu politiku Emi Mek Kinon.

Ako Rusija nije bila upućena u belorusku strategiju, Artiom Šaibran iz moskovskog centra Karnegi veruje da bi skandal mogao ozbiljno da naruši odnos Putina i Lukašenka.

Svetlana Tikanovskaja, kandidatkinja na predsedničkim izborima u Belorusiji

Svetlana Tikanovskaja, kandidatkinja na predsedničkim izborima u Belorusiji

Rusija želi da integriše Belorusiju

Poslednjih godina dve zemlje su u pregovorima da se bliže integrišu, čak i do tačke ujedinjenja u jednu državu. Iako je bio pod sve većim pritiskom da se približi Rusiji, Lukašenko je odbacio ideju o ujedinjenju sa Moskvom.

U sredu je politička analitičarka Tatjana Stanovaja, pozivajući se na neimenovani izvor, rekla da je sekretar ruskog Saveta bezbednosti Nikolaj Patrušev sarađivao sa Prigožinom na projektu koji istražuje ideju potpune integracije Belorusije na teritoriju Rusije.

Ipak, malo je verovatno da su Vagnerovi plaćenici bili u Belorusiji da bi postigli taj cilj, smatra Korotkov.

"Ovi momci su vojnici na terenu - mogu da se bore, ali nisu eksperti za političke provokacije i nisu specijalci za tajne operacije", rekao je Korotkov. „Nejasno je kako mogu da izazovu nestabilnost u Belorusiji. Beloruska vojska bi ih lako savladala. "

Luzin, međutim, veruje da bi se Vagnerovi plaćenici mogli da koriste kao "punomoćnici" koji mogu da liče na civilne demonstrante, kao što je to bio slučaj na istoku Ukrajine 2014. godine.
 

комшија

Legenda
Poruka
70.945
1596244861700.png

"RUSKI PLAĆENICI" Kijev će tražiti od Belorusije izručenje 28 privedenih lica

1596244886800.png


01.08.2020. 00:18


Ukrajinske vlasti zatražiće od Belorusije da izruči 28 osoba, uključujući devet ukrajinskih državljana, za koje Kijev smatra da su učestvovale u sukobima na istoku Ukrajine, javila je ukrajinska agencija Interfaks.

Beloruske bezbednosne snage pritvorile su u sredu, 29. jula, 33 lica za koja se smatra da su ruski plaćenici, navodeći da su vlasti primile informaciju kako je više od 200 boraca ušlo u tu zemlju radi destabilizacije pred predsedničke izbore 9. avgusta.

Državna novinska agencija u Belorusiji "Belta" objavila je da je reč o zaposlenima u poznatoj privatnoj ruskoj vojnoj kompaniji "Vagner".

Neimenovani beloruski bezbednosni zvaničnik izjavio je da su neki od privedenih učestvovali u borbama u Donbasu, gde se ukrajinska vojska bori protiv proruskih boraca od 2014. godine.
 

kapetanmark

Veoma poznat
Poruka
10.949
Pogledajte prilog 741350
"Ruski borci" uhapšeni u Belorusiji, osumnjičeni za destabilizaciju pred izbore

Beloruske vlasti saopštile su da su uhapsile 32 "ruska borca" privatne oružane grupe Vagner, poznate kao bliske Kremlju, jer su osumnjičeni za "destabilizaciju" zemlje pred predsedničke izbore zakazane 9. avgusta.

Pogledajte prilog 741352

29.07.2020.


Tamošnji mediji preneli su da su hapšenja sprovedena posle saznanja da je u Belorusiju stigla grupa od "200 boraca u cilju da destabilizuju situaciju tokom predizborne kampanje".

Mediji su dodali da su uhapšeni privukli pažnju osoblju hotela gde su odseli, jer se nisu ponašali kao turisti, i oblačili se u vojnom stilu. Dodaje sa da nisu pili alkohol i da nisu odlazili na zabave.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, koji se kandidovao na predstojećim izborima, izjavio je da od Rusije traži objašnjenja. Lukašenko je rekao da su uhapšeni saslušani, a pošto su ruski državljani treba odmah pitati ruske nadležne organe da objasne šta se dešava.

Odnosi Rusije i Belorusije tradicionalno su dobri, ali se periodično javljaju napetosti posebno zbog pitanja energetike. Međutim, Lukašenko poslednjih meseci optužuje Moskvu da želi Belorusiju da pretvori u vazala i da manipuliše predsedničkim izborima.

link


Срамно деловање Русије против суверених земаља се наставља. После Украјине, Црне Горе и Северне Македоније, на удару је Белорусија. Подршка за друга Лукашенка и народ Белорусије!
Cim je lukasenko primio sekretara Vatikan jasno je bilo kuda to vodi...

Od tada vise nema one propagande o njemu...
 

Hix

Poznat
Poruka
7.072
problem ovde je taj sto iako su Rusija i Belorusija jako bliske Putinov i Lukasenkov koncept drzave su jako razliciti. Oba su dikatatori to da, ali Putin je diktator fasistikog juznoamaerickog tipa, a Luki je diktator sovjetskog tipa. Obojica se zato ne podnose.

Lukasenko vec dvadeset godina odoleva pritiscima Putina da da da ih Rusi privatizuju i zapravo odrzava se na vlasti kao antiteza Putinu. Luki zapravo svojim sistemom bode oci Putinu jer je pokazao da Sovjetski model i nije bio tako los i da je mogao da se reformise. A isto tako za obicnog coveka zivot je mnogo laksi u Belorusiji jer je ipak veca socijalna ujednacenost, dok je u Putiniji nejednakost veca nego kod Pinocea sto je bila.

Sve to veoma ofira i iritira Putina jer pored Lukasenka on vaistinu izgleda kao obican gangster i sef lopovske bande.

Lukasenko isto tako vec godinama i decenijama ispipava varijante da bude neki novi Tito, ali nije imao puno uspeha jer je EU uporno insistirala na demokratiji i slobodi medija. U medjuvremenu i Amerikancima vise nije zanimljiv. Na zadnjem sastanku cim su seli Popmepo je krenuo da ga riba o ljudskim pravima. Poslednje sto Americi sada treba je kriza u Belorusiji.

Sve u svemu, mislim da se ovo nece dobro zavrsiti po Lukasenka. Putin ce ga kad tad jednostavno - ubiti. Da li ce popiti zagrejano olovo, zagristi zlicicu ili se prevrnuti od hercslaga manje je bitno. Uostalom ovi Wagnerovci i nisu bili tu zbog izbora, hahaha, koji glup izgovor ? Sta da uticu na izbore gde je jedini kandidat Luki jer je sredio svu opozcijiu ! Oni su bili tu da ubiju Lukasenka.
 
Poruka
18.650
Срамно деловање Русије против суверених земаља се наставља. После Украјине, Црне Горе и Северне Македоније, на удару је Белорусија. Подршка за друга Лукашенка и народ Белорусије!

Komso jesi ti ovde namerno skratio spisak ili?

Zasto izostavljas Rusko delovanje protiv Srbije?
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.