Ruske rakete Cirkon i Sarmat

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
289.697
Putin Ministarstvu odbrane: Vojni potencijal skoro celog NATO-a okrenut je protiv Rusije

"Dobro su nam poznate sve informacije o snagama NATO i sredstvima koja primenjuju", rekao je Putin, dodajući da naoružanje NATO mora da bude analizirano i to treba da bude iskorišćeno za jačanje Oružanih snaga Rusije, kao i veliko iskustvo koje su stekle jedinice.

"Protiv Rusije se aktivno primenjuje vojni potencijal i mogućnosti država NATO", rekao je ruski predsednik. Zatim je rekao da će u januaru na borbeno dežurstvo biti stavljen brod "Admiral Gorškov" sa najmodernijim "Cirkonima". U najskorije vreme rakete "Sarmat" stupiće na borbeno dežurstvo, poručio je Putin, rekavši i da će Rusija unapređivati nuklearnu trijadu i održavati borbenu gotovost. "To je glavna garancija suvereniteta Rusije", istakao je Putin.
link
 

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
289.697
Šta je Cirkon?

Cirkon je ruska hipersonična krstareća raketa poslednje generacije, koja može da uništi istovremeno dva ili više najsavremenijih brodova ili nosača aviona.
Iako se pojedinosti o ovoj raketi drže u strogoj tajnosti poznato je da je ona teška ukupno pet tona i da dostiže brzinu od hiljadu kilometara na čas, što je brže od brzine metka ispaljenog iz snajpera.Inače, Cirkon je izuzetno skupa raketa, čija se cena kreće između pet i 210 miliona dolara po raketi.

 

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
289.697
Šta je Sarmat?

Sarmat je Ruska interkontinetalna raketa sa nuklearnom bojevom glavom Sarmat stiže do Pariza za 200 sekundi nakon lansiranja, a do Londona za 202 sekunde - navode ruski vojni izvori.

"Sarmat" može da napada ciljeve i kroz Severni i Južni pol, savladavajući sisteme protivraketne odbrane, i takođe može da pogodi mete bilo gde u svetu, navode ruski eksperti.
Sarmat ima domet veći od 18.000 kilometara. Njegova bojeva glava pri približavanju cilju postaje hipersonična.

Ruska vojska Sarmatima može gađati SAD i preko Јužnog pola.
Ovo moćno rusko interkontinentalno oružje nema konkurenciju u svetu, NATO ga zove "Satana"

Njegova velika nosivost bi omogućila do 10 teških bojevih glava ili 15 lakših, ili kombinaciju bojevih glava i ogromne količine kontramera dizajniranih
da poraze protivraketne sisteme.

 

Scott Isle

Veoma poznat
Poruka
13.109

Top