Ruske merne jedninice

Ne. Prvi put čujem za taj sistem mernih jedinica (koji se pretpostavljam sinonim). Mi smo smo ovaj naš uvek nazivali Sistem international, a tako su nas i u školi učili.
... no, nije ni važno ;)
Ovaj... u kojoj si to zemlji išla u školu kada su te učili da se sistem jedinica koji se kod nas upotrebljava zove Système International i koji smo to mi? :think:
Metrički sistem je isto što i SI sistem (manje-više) i nas (u Srbiji) su u školi učili da se zove metrički sistem.
Uostalom:
Međunarodni sistem jedinica (Système International d’Unités odnosno International System of Units), skraćeno СИ ili SI, je najšire korišćeni sistem jedinica. To je najčešći sistem za svakodnevnu trgovinu u svetu, i skoro je univerzalno korišćen u nauci.

1960. godine, SI je odabran kao specifičan podskup postojećeg metar-kilogram-sekund sistema jedinica (MKS), pre nego starijeg centimetar-gram-sekund sistema (CGS). Kasnije su razne nove jedinice dodavane uvođenjem SI-ja. Na SI se ponekad odnosi kao na metrički sistem, posebno u Sjedinjenim Američkim Državama, koje ga nisu široko usvojile, iako je češće korišćen skorijih godina, i u Velikoj Britaniji, gde je konverzija delimična. SI je specifični kanon mera izveden i proširen iz metričkog sistema; međutim, nisu sve metričke jedinice za merenje prihvaćene kao SI jedinice.

izvor:
Međunarodni sistem jedinica
Možda ti ovaj tekst pomogne:
Amerikanac vs metrički sistem

E, nećeš ga majci, reče mladi jenki i uništi taj gnusni i komplikovani sistem u samom zametku! Šta? Zar ja da se petljam sa nekim tamo zaokruženim brojevima, suviše jednostavnim za pamćenje? Ne! Kategoričko ne! Hik!

U levom uglu, neprikosnoveni peznt, vlasnik stolice na ljuljanje i ovećeg arsenala oružja. Mogućnost da mu usadiš neko novo znanje je manja od one da Goca Tržan kaže koju pametnu na televiziji, sa koje je, iskreno, ne mož’ oterati legalnim putem. On, pristalica krilatice „ako nemaš para, pravi se da si pijan“. Verovatnoća da će prihvatiti metrički sistem je jednaka onoj da će ti u vojsci komandir poverovati da furaš hitlerske brkove jer je tako bilo lakše disati pod gas-maskom u to vreme (izjava samog Adolfa u to doba).

U desnom uglu, redom: hektar (100 x 100 metara kvadratnih)
deset kilograma (10 x 1 kilogram)
sto (najobičniji broj).

Runda 1:
-Hektar!
-Veličina dva terena za univerzitetski američki fudbal, bez označenog prostora za rezerve, uključujući jedan i po štand za prodaju hot-dogova!
Runda 2:
-Deset kila!
-Težina dva galona neobranog mleka i jedne nepovratne boce za kefir!
Runda 3:
-Sto, ******! Najobičnijih sto!
-Prosečan broj dece u sedamnaest teksaških porodica po popisu iz osamdes’ treće!

Nokdaun! Metrički sistem odlazi poražen, uz razmišljanje: ma zabole me, odoh ja nazad u Evropu, a Americi ću poslati još takvih bažibozluka, pa nek se tamo bakću s njima!

izvor:
Amerikanac vs metrički sistem

Postoji tradicionalni sistem jedinica:
http://en.wikipedia.org/wiki/Obsolete_Russian_units_of_measurement

Ni ja ga nisam sretao u ozbiljnoj literaturi, ali sam čitao samo novije knjige, pa je to razumljivo.
Nećeš ni naći taj sistem jedinica u stručnoj literaturi, ali ćeš ga naći u ozbiljnoj beletristici. ;)
Nekako nemam utisak da je Morena_007 mislila na tako nešto, imajući u vidu formulaciju pitanja u uvodnoj poruci, jer u drugom slučaju i mi imamo sistem jedinica u kome se nalaze: hvat, pedalj, jutro, lakat itd.

Nećeš ni naći taj sistem jedinica u stručnoj literaturi, ali ćeš ga naći u ozbiljnoj beletristici. ;)
Nekako nemam utisak da je Morena_007 mislila na tako nešto, imajući u vidu formulaciju pitanja u uvodnoj poruci, jer u drugom slučaju i mi imamo sistem jedinica u kome se nalaze: hvat, pedalj, jutro, lakat itd.

U Ani Karanjinoj na primer, mislim da se tamo pominje vrsta kao jedinica za dužinu ;)

Prva rečenica je jako interesantna.

Ipak, mislim da sam pogrešno shvaćen što se tiče mernih jedinica i njihove upotrebe u literaturi. Rekavši da nisam sretao takve jedinice u novijoj literaturi mislio sam na nešto širi vremenski opseg.

U literaturi iz 19-og veka verujem da se takve jedinice mogu pronaći. Budući da je nauka postojala i u to doba, bilo je i knjiga u kojem je ona tumačena, pa se ne bih iznenadio da su upotrebljivani baš ti termini. Dakle u starijoj literaturi, koja je postojala pre prihvatanja metričkog sistema ih verovatno ima. Kažem verovatno jer ih nikad lično nisam čitao, ali prosto mi deluje evidentno.

Kad smo već kod beletristike, treba primetiti u kom vremenskom periodu je nastala, pa je i razumljivo zašto se ti termini pojavljuju u klasičnim delima.

Back