Руска црква: Признајемо искључива права Српске православне цркве у Северној Македонији

Khal Drogo

Poznat
Poruka
8.787
Јован Јањић у горе приложеној емисији који и понајбоље познаје материју и понајбоље разумије проблематику је објаснио многе ствари, колико је већ могуће кроз такву емисију. Јована се могла боље "припремити" за емисију, чиме би се вријеме емисије боље искористило, но и ово је добро за оне који се упознавају са материјом, наравно зависи и да ли слушаоци желе да понешто сазнају.

Оно што је Јован у емисији само наговјестио као могућност, јесте да се политика овдје упетљала, посебно што је пренио, а он најбоље зна те ствари, да је договор којим би се ријешио спор стар 55 година између Београда и Скопља био близу.
Ако се политика упетљала и ако је ова ван здраве памети одлука Васељенске патријаршије мотивисана кварним политичким намјерама, а сам избор датума (9.мај) говори да јесте, не треба сумњати да ће ти политички центри моћи (тамо далеко преко велике баре) покушати утицати и на МЦП код будућих одлука и да не дође до рјешења спора са СПЦ.

И ово више није, а у то лично вјерујем, канонско или питање црквене јурисдикције, него политичко питање и вјерски спор,који се свакако може ријешити ако је добре воље, ће на жалост бити све више злоупотребљаван зарад политичког шибицарења, које је почело 1996-е око Цркве у Естонији, настављено 2018-е кварним играма око Цркве у Украјини и сада је та кварна игра појачана гдје можемо само наслутити будуће потезе онога који ровари а на губитку ће бити православни свијет.
 

Nebojsa.bg

Domaćin
Poruka
3.636
RPC se pita koliko i Putin na Balkanu, jako slabo.
она је изнела свој став као аутокефална Црква, према томе не лупетај

Не проваљуј се. Ево ти чланак у бугарској википедији (овдје) посвећен Бугарској православној цркви и званичан сајт Бугарске патријаршје, структура (овдје), ево и епархија БПЦ
Pogledajte prilog 1151216
БПЦ нема никакву јурисдикцију над простором Сјеверне Македоније, Охридска архиепископија је под јурисдкцијом СПЦ.
Бугарине, разочарао си ме незнањњем, Опроштено ти је ако је (спрска) шљивовица ударила у главу.
а које рекао да има (јурисдикцију БПЦ)
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.