veliki krang
Legenda
- Poruka
- 67.583
Још у средњег века Вардарска Македонија је под јурисдикцију Бугарске патријаршије.
Sad baš proverih kalendar i tamo piše da nije srednji vek. Ja sam šokiran, a potpuno sam ti verovao po tom pitanju

Још у средњег века Вардарска Македонија је под јурисдикцију Бугарске патријаршије.
Nije ista stvar. Ni najmanje.Ista stvar je i sa katoličanstvom. Beže vam vernici. A ovo što ostalo ne bi ni da komentarišem. Vernici sa moralom kao u Sodome i Gomore.
Da ponovim pitanje.
Zašto se protivite uspostavi Makedonske nacionalne crkve? Zašto smatrate da Bugari, Grci, Rusi i Srbi mogu imati autokefalnu crkvu, ali ne i Makedonci? Čemu taj kleronacionalizam?
Problemi nastaju posetom Pompea , od tada se prvo deluje protiv Ruske crkve u Ukraini a sada i raskol sa Makedoncima.
Svaki narod ima pravo na svoju crkvu , ali ne i na autokefalnost.
........................................................................................................
Zar nije OA bila kasnije u sastavu Pećke.
Znači mogu da budu u zajednici.
Kako god mi mislili , skeptičan sam prema odlukama VP , čisto jer se vidi u praksi da tu nastaju sukobi.
Не постоји начнн који не задире у права СПЦ, с обзиром да Цариград или има или нема права да одлучује о статусу нових помесних Цркава.Da, i ova odluka VP upravo to znači. VP nema moć da podari autokefalnost OA, ali može da ih prizna kao kanonski jedinstvene sa drugim pravoslavnim vernicima, to jest da nisu raskolnici. To je i urađeno, ali na način koji ne zadire u prava SPC, jer eto, ona se pita o konačnom statusu OA.
Не постоји начнн који не задире у права СПЦ, с обзиром да Цариград или има или нема права да одлучује о статусу нових помесних Цркава.
У случају СПЦ и Охрида, нема право, и не може да има "делимично" право а да то право буде нетакнуто везано за СПЦ.
Назив за Цариград Васељенска патријаршија је неисправан и крајње погрешан.
Управо се ми не разумемо због таквих колоквијалних израза који су везани за каноне, а канони су везани за историју итд.Pa dobro, ali je to kolokvijalni naziv koji se već dugo upotrebljava. A uostalom, zar nije VP upravo ovom odlukom priznala da nema to pravo i takođe isto pravo priznala nama?
Управо се ми не разумемо због таквих колоквијалних израза који су везани за каноне, а канони су везани за историју итд.
Један од највећих стручњака за историју, проф. др Радомир Поповић
https://svetosavlje.org/angazovana-teologija-carigradske-patrijarsije/?pismo=cir
Сложићеш се самном, ја и ти можда не, али увек постоји шанса да неко погрешно разуме.Misliš da je zbog toga? Zato što neko koristi naziv Vaseljenska patrijaršija, taj neko automatski priznaje njoj primat u pravoslavnom svetu? Valjda je praksa do sada dokazala da VP takav primat nema...
Sad raskol s Makedoncima?! Makedonci su vam prije 60 godina dali do znanja da žele vlastitu pravoslavnu crkvu. Druga je stvar što se vi pravite gluhi i blesavi.Problemi nastaju posetom Pompea , od tada se prvo deluje protiv Ruske crkve u Ukraini a sada i raskol sa Makedoncima.