РУСКА BEDA

ovo je sta samu speo pronaci u vezi zdravstva
#2 "Health spending averaged only 6 percent of GDP from 2000 to 2005, compared with 6.4 percent from 1996 to 1999."

As usual, no source given. Let's verify from sources that we have:
1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003
2.5 ...3.2 ..5.2 ...5.5 ...5.4 ....5.8 ...6.4 ..5.6 ...5.8 ...5.7 ..5.9 ...5.6
2004 2005 2006
5.5 ....5.5 ....5.4

Mada ne volim da prostachim (mama i tata me lepo vaspitali) :p Sam priruchnik etikecije kaze da prva stvar koju "engleski dzentlmen" treba da nauchi je to kada je pozeljno, adekvatno i dozvoljeno da prestane da se ponasha kao dzentlmen !!! Iz tih razloga cu sledece reci ovako i ovoliko grubo i nepristojno:
Izgleda da se na forumima (ovde mislim ne samo na elektronske forume nego i na svaku vrstu rasprave "u srbalja") ima mnogo ljudi koji se dele dve grupe (mada su u osnovi isti):
1. Oni koje vole "zapad" i u tome idu do toga smatraju da je "americhko go*no sladje od ruske chokolade".
2. Oni koje vole "istok" i u tome idu do toga smatraju da je "rusko go*no sladje od americhke chokolade".
Kao i vecina koja trezveno posmatraja problem i temu (da ostanem u mozda nepristojnoj ali definitivno adekvatnoj paraleli) "znaju da razlikuju go*vno od chokolade" i oba zovu adekvatnim imenom !!! Ovi su nazalost u opshtoj defanzivi poshto ih "biju" i "matretiraju" i pripadnici 1 i 2.

Jedini nachin da se trezveno posmatra problem je da se imaju pravi podatci. Spisak "ruznih zelja" koje je "Ja sam klon " postavio to sigurno nisu. Shto je najgore, radi se o veoma lepo slozenoj prichici poshto je najveci deo tih podataka u veliko meri bio tachan (kljuchna rech "bio") 1998.
Podatci koje je Ha-Nocri trazio (preciznije korekcije prethodnih)
1."zemlja u kojoj 1% ljudi drzi 99% kapitala" je bilo tachno 1998. Ako cemo gledati "forbsovu listu" ruskih milijardera za 2006 realnija je cifra da negde 1% ruske populacije drzi oko 50% ruskog kapitala. YUKOS-ovom , Gaspro-ovom i nacionalizacijom, eksproprijacijom i konfiskacijom (ko je pravnik moze da precizno i jasno objasni kako i koliko su ovo 3 razlichite stvari) najveci pojedinachni vlasnik kapitala u Rusiji je ruska drzava.
2. vodeca u svetu po stopi abortusa je podatak iz 1997 ako je u pitanju broj abortusa na broj utvrdjenih trudnoca. Drzavnom strategijom (usvojenom 2004 godine za povecanje nataliteta) broj abortusa u Rusiji padao je svake godine za 10-20%, dok je sam Medvedev 2006 lansirao program direktne finansiske pomoci porodicama sa vishe od jednog deteta koji je razlog najveceg broja abortusa (probleme vezane za finansiranje i egzistenciju dece) u velikoj meri reshio. Sam program je omogucio da u 2007 godini dodje do pada abortusa za oko 25% !!!
3. prosecna plata 400 eura, mada vecina zivi sa oko 200 eura mesecno je bio tachan 2001 -godine (nalazio se u chlanku u kom je izrazavano razocharenje putinovim reformama). Naime statistichka prosechna plata za 2006 je 500 eura dok je najveca koncentracija krive na 300 eura. Ista statistika kaze da rusima plata skache oko 15% procenata godishnje dok im inflacija pojede izmedju 8-10%. Takve plate se ne mogu ni porediti sa onim za vreme SSSR-a (kada je bila u rangu 75$ i za nju je rus mogao da kupi ... pa recimo NISHTA poshto robe nije ni bilo) ili sa "demokratsko-liberalno-gansterskim" Jeljcinovim 90-tim (kada je bila ranga 150-200$ sa kojom je mogao kupi OPET nishta mada su radnje bile prepune zapadne robe).
4 zemlja sa 2% stanovnistva HIV pozitivnih, vodeca ne racunajuci africke zemlje ovo ne zelim ni da komentarishem poshto nigde nisam nashao podatak koji je i priblizno blizak ovakvoj interpretaciji !!! (osim toga GDE je "vodeca po tome"? u kojoj grupi zemalja, teritorija, oblasti naroda ? ?!?!?).
5 prva po stopi samoubistva u svetu. neslavan rekord "po broju stanovnika" drze Madjarska i Rumunija, mozda si mislio na broj ukupnih samoubistava ? (ali i tu mi ta teza neshto ne drzi vodu uzevshi u obzir broj oruzija npr. u SAD-u)
6 treca u svetu po emisiji CO2, a tek 11.ta po BDP bilo tachno 90-tih. Medjutim trenutno ne postoji nikakva razlika u propisima i realizaciji istih izmedju Rusije i EU-a. Chak je "dinamika redukcije" emisije CO2 toliko velika kod industrije Ruske federacije da je od 2008 godine planirano da ruski budzet godishnje "zaradi" izmedju 150-200 miliona dolara dolara od prodaje "kvota za zagadjenje" drugim drzavama ("berza" je rezultat Kjoto protokola o smanjenju CO2 emisija). SAD isti nisu ni ratifikovali ...
7.1 45% BDP potiche od nafte, gasa i metala bilo tachno do 2002 godine. trenutno je taj procenat pao na 40% a ubrzana modernizacija i povecana konkurentnost ruskih preduzeca kao i prestanak politike prodaje oruzija po povoljnim uslovima "poshto smo prijatelji" palnira da taj procenat do 2010 gurne josh nize.
7.2 "... od kojih obicni narod nema koristi" "vishak profita" ostvaren povoljnim prodajama sirovina (za naftu je ta cifra sve preko 45$ po barelu) ide u "razvojni fond Ruske federacije". Iz tog razvojnog fonda se finansiraju svi "nacionalni projekti". Najaktuelniji je onaj koji vec pomenuh: "direktno drzavno finansiranje porodica sa vishe dece". Samim time, eventualni pad cene energenata ce samo uticati na dinamiku punjenja tog fonda, a sobzirom da je zakonom dozvoljena upotreba samo 15% sredstava iz fonda u toku jedne fiskalne godine (a i to su Komunisti uspeli na jedvite jade da proguraju u Dumi - predlog vlade je bio 5%). IDENTICHNA program i fond poseduje i Norveshka !!! Chak, niko nikada u rusiji nije ni tvrdio da je ruski fond ishta drugo nego direktna kopija tog "norveshkog modela".
8 zemlja koja na vojsku izdvaja 12%, a na zdravstvo i obrazovanje ukupno 3% budzeta pogledati sajt ruske vlade za prave podatke - nemam zivaca da ih prekucavam !!! Osim toga, jednako zdravstvenoj zashtiti, obrazovanju i vojsci u Rusiji APSOLUTNO nishta ne fali sa nivoom finansiranja koje dobijaju :p !!!
9 prosecni zivotni vek muskaraca iznosi 59 godina Bilo tachno 90-tih, a necete verovati to je samo mali pad nego na godine SSSR-a kada se kretao oko 63 godine (glavni razlog je gubitak zdravstvenog osiguranja). Vec 2005 je taj prosek je skochio na 61 godinu (malo li je za 10 godina).
10 vojni rok se sluzi 2 godine Tachno tako !!! Ja sa time nikakav problem ne vidim. Istovremeno je pitanje ljudi koji iz verskih, moralnih ili lichnih razloga ne zele da sluze sa oruzijem nekoliko puta bolje resheno nego sa nashim "civilnim sluzenjem". Naime takve osobe se upuciju u "Sluzbu za vanredne situacije" gde se obuchavaju u radu sa sredstvima inzinjerije (bageri, utovarivachi, itd.) prvoj pomoci i obrazuju i obuchavaju za pomoc u shirokom spektru varednih situacija. Na ovaj nachin oni vishe nego adekvatno mogu da uchestvuju u "odbrani zemlje" situacija koje su nishta manje razarajuce ili loshe nego shto je ratni sukob.
11 zbog bele kuge, do 2050. Rusija ce izgubiti trecinu stanovnistva Bilo tachno do 2003 kada je prvo subjektivan osecaj skoka standarda, a zatim i vishe objektivnih razloga (vec pomenuti drzavni program) doveo do postepenog rasta nataliteta. Situaciju koja je nastala od 2006 (programom direktne finansiske pomoci) mnogi zapadni analitichari uporedjuju sa baby-boom-om koji se dogodio posle Drugog svetskog rata, a specijalno sredinom 50-tih u SAD-u !!!
12 30% stanovnistva zivi ispod crte siromastva podatak iz 2004-te 25%. Do danas je najverovatnije josh vishe pao. Osim toga od 2001 broj nezaposlenih je redukovan za jednu trecinu, chime se lako moze predpostaviti da je realna cifra sigurno ispod 20%.
13 vodeca zemlja sveta po stopi ubistava tu neslavnu titulu drze amerikanci "u svim kategorijama i disciplinama" (po broju stanovnika, po broju ukupno, po broju ubistava vatrenim oruzijem itd. ) i ne postoji ni jedan pokazatelj da ce je "pustiti" u iole skorijoj buducnosti :???: U rusiji godishnji prosek ubistava je oko 3000 godishnje shto josh kad se razvodni u ukupnoj populaciji od preko 100 miliona ljudi ...
14 zemlja u kojoj samo 40% ljudi ide u crkvu/dzamiju Ovo je toliko netachno da BOLI. Ali i da je tachno, bio osetan porast kada se poredi sa 3-5 % iz doba SSSR-a :p Da mi ne bi otpali prsti kuckajuci o svim primerima - naveshcu najreprezentativniji. 2007 godine vlada Ruske federacije je urgirala kod monarha Saudiske Arabije da se poveca kvota za broj muslimana koji idu na Hadziluk u Meku (vlada SA dozvoljava 1 hodochasnika na 500 muslimana iz jedne drzave). Umesto 3200 hodochasnika, otishlo je preko 4500. Sama vlada ruske federacije je pola-pola sa saudicima finansirala odlazak svih hodochasnika koji su stariji od 60 godina (poshto ce im to najverovatnije biti poslednja shansa da svoju muslimansku duznost izvrshe). Integracija sveshtenika SVIH veroispovesti u jedinice ruske armije i obnova i izgradnja bogomolja SVIH veroispovest koja je i bila nuzna zbog povecanog pritiska na postojece mislim da dovoljno govore same za sebe. O chinjenici da je stepen verske tolerancije i osecaja "svi smo mi gradjani Rusije, sa razlichitostima koje se upotpunjuju"

Osim toga, ako objektivno pogledamo stvari nije sve brojkama statistike !!! Bio sam vishe puta u Rusiji (1996, 2000, 2005 i pre manje od 8 meseci), kao duboko subjektivan osecaj mogu da kazem da zive "uporedivo sa nama" !!! MEDJUTIM postoji nekoliko bitnih detalja, pre 1989 ziveli su neuporedivo loshije nego mi, 90-tih chesto i gore od nas, ali trenutno svaki rus zna da mu je:
- "ranije" bilo mnogo gore nego shto mu je "danas",
- danas mu je bolje nego "koliko juche"
- sutra ce mu biti opipljivo i realno bolje nego shto mu je danas.
Znachi ne mogu da idem na letovanje, da kupim kola, da kupim stan i da obnovim belu tehniku. ALI moci cu da idem na letovanje sledece godine, da promenim belu tehniku za 2, da "neshto polovno" kupim za 5, a dok mi dete odraste "kupicu mu neko garsonjerche".

Da li mozemo da sebe lazemo da slichne dugorochne planove mozemo da napravimo u ovoj koloniji ?
Ustvari, da smo kolonija mozda bi neshto od nas i bilo. Ovako MOZDA zasluzujemo epitet "pobunjena" ili "neposlushna" kolonija.

Ovo pod 10 mi se narocito svidja. Ne znam sta je tu bedno?!

A za ovo pod brojem 14, LAZES!, Svi ljudi u Rusiji idu u crkvu, pogotovu mladi, pristojno se ponasaju, devojke nose marame, kako i prilici, i Rusija je u procvatu vere. Ti si jedan bezobrazan klon. Zasto serviras netacne informacije, ocigledno zlonamerno? Da nisi ipak ti u nekoj sekti ili sl.? Koliko su ti para bdali da pises ove budalastine?

Je si ti sluzio vojsku? Da jesi, znao bi.

Nominalno se kao vernik, izjasnjava veci procenat, ali u EU i SAD se vernikom ne smatra onaj koji poseti crkvu samo za Bozic i Vaskrs, vec redovni vernik.

i u vezi bele kuge, crno je bilo ali se stanje po malo popravlja
Natural population growth rate, per 1000 population (only death and births counted, migration excluded), 2007 rate annualized based on Jan-Sept
1995 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007
-5.7 .-6.6 ..-6.6 ..-6.5 ..-6.2 ..-5.6 ..-5.9 ..-4.8 ..-3.6

nechu da branim rusiju, taman posla ali ovo se de facto pre svega odnosi na vashu zemljicu
s time shto
- 3,4 choveka drzhe 99,99% kapitala
- bez dileme najvecha stopa abortusa u svetu (ali tu pre svega ne treba nikog kriviti, najmanje i ni u kom sluchaju zhene)
- prosechna plata 200 eur, najvecha stopa siromashnih u evropi
- najvecha stopa srchanih bolesnika, cancer, sida i ostalo ko kuga se shiri medzu najzaludzenijim narodom na svetu (droga, najvechi broj pushacha ...)

itd itd u jednoj malenoj zemljici seljaka (loodaka :lol:) na brdovitom balkanu

Iz koje si ti zemlje?

Ne znam da li su svi ovi podaci tačni, verujem da neki i jesu, ali ono čega se ja sećam kad sam bila u Rusiji prvi i jedini put pre 17 godina, je nezamisliva beda. Daleko veća beda nego što je u Srbiji ikada bila i biće. Daleko gore nego u Srbiji 1993. godine.

Ako je neko bio tada, može da razume o čemu govorim, ako ne, onda neka se napregne i pokuša da zamisli nezamislivo.

Bila sam u Moskvi četiri dana i još 7 dana, nećete verovati - na Kavkazu.

Od detinjstva sam imala veliku želju da posetim Rusiju i nisam mogla izabrati gori momenat da to uradim. Znala sam da su daleko siromašniji nego mi, ali nisam mogla da zamislim u kojoj meri.

A toliki stepen siromaštva sigurno ne stvara od stanovništva ponosne ljude, nego nesrećne ljude koji su spremni na sve da bi uopšte preživeli.

O spomenicima kulture i istorijskim spomenicima neću govoriti. Nije tema. To je zaista velelepno i vredi videti.

Sve ostalo je bilo toliko tužno, da sam poželela da se sagnem i poljubim zemlju kad smo sleteli na Surčin.

A onda je došao Milošević.....

Sta te je tacno rastuzilo, bas me zanima?

Desavace se bilo ko da je na vlasti. Problem je u bolesnom slovenskom DNK i narocito pravoslavnoj crkvi. To kazem kao Sloven i pravoslavac.

Хм проблем дефинитивно није у томе.... Ако ти мислиш да јесте онда имаш проблем.....

Рекао си ово као нечовек и неверник........:roll::shock:

Одакле ти све ово? Јел ово из твоје главе или имаш неки линк, нешто.....Мислим упознај нас са извором који те снабдева оваквим информацијама с обзиром да су се многи форумаши примили на тему, па..... И ово што си написао пре ми личи на Србију, него ли на Русију, мада уопште не могу да се сетим неке земље.... А да и пиши или латиницом или ћирилицом, ако се већ ложиш на ЕУ, описмени се, тамо траже такве.....
И да најбитније......... Чији си ти клон?

Podaci su vrlo dostupni, uglavnom iz Encarte i Wikipedie i cudno mi je da im se cudis.
Srbija nazalost ima slicne probleme, ali su ipak blazi. Ja sam klon!

Kaže, žive od nafte i sirovina, a te sirovine su od bakra do brilijanata. Razvijena industrija.
Životni standard, kultura, umetnost, obrazovanje, ..., na veoma viskom nivou.
Oni su za nas gospoda. Odakle vam samo ideja da se rugate Rusima.

Moda, pa mi smo pravi "seljaci" za njih. Bila sam prošle godine u Moskvi, ljudi definitivno žive bolje od nas u svakom pogledu, a imaju i samopoštovanje.

Ako ti Moskovljaninu kažeš da si Beograđanin, to je kao da si rekao da si iz malog provinsijskog mestašca.
Pa Moskva ima stanovnika skoro kao dve ipo Srbije, a zajedno sa strancima svakodnevno u Moskvi se nalazi oko 20 mil. stanovnika.

Automobili, luksuzni, ljudi kulturni i obrazovani, nikako nisu na ivici gladi kao mi, žive normalno. Komunalije su jako niske jer ih država dotira, grejanje i sl. tako da se od plata može živeti.
Ima veoma veoma bogatih, ali oni će recimo kupiti mantilić od 1000 dolara (nisam mogla da verujem da toliko košta) ili najluksuzniji auto za svoju ženu, ali ovi siromašni neće biti ni gladni niti umirati od hladnoće.
Skitnica i alkosa ima svuda. Ne tvrdim da je sve belo, ali ovi podaci koji su dati na početku teme uopšte nisu tačni.

Imati naftu, a pritom potpisati sporazum o saradnji sa okolnim zemljama bogatim naftom, što je uradio Putin ne da nije za podsmeh, nego je smešno kada neko to navodi kao nedostatak.
Pa barel je već 100 doll.SŠA (USD), a kada je u jednom trenutku bio dostigao 40 USD mislilo se da će smak sveta.
Cena nafte je posledica raznih faktora, tako da o tome neću pisati. 100 USD je svakako nerealno, ali reći iz ove naše SRPSKE BEDE, RUSKA BEDA je zaista smešno.

Kad si ovo sanjao/la?
Imati naftu je dobro, ali nije dobro imati samo naftu (i gas).

Iz koje si ti zemlje?

drugo koj je tvoj stav prema navedenom

nechu da branim rusiju, taman posla ali ovo se de facto pre svega odnosi na vashu zemljicu
s time shto
- 3,4 choveka drzhe 99,99% kapitala
- bez dileme najvecha stopa abortusa u svetu (ali tu pre svega ne treba nikog kriviti, najmanje i ni u kom sluchaju zhene)
- prosechna plata 200 eur, najvecha stopa siromashnih u evropi
- najvecha stopa srchanih bolesnika, cancer, sida i ostalo ko kuga se shiri medzu najzaludzenijim narodom na svetu (droga, najvechi broj pushacha ...)

itd itd u jednoj malenoj zemljici seljaka (loodaka ) na brdovitom balkanu

ala ovaj lupa pa distribucija dohotka u Rusiji je ravnomernija nego u SAD (GINI index je u Rusiji manji nego u SAD ili u Kini)
Ruska ekonomija je sada da li 8. ili 9. najveca na svetu - nisam siguran (prema nominalnom BDP)
Rusija ima ogromne devizne rezerve i zato nikakav pad cene nafte nece naskoditi ruskoj ekonomiji
za vojsku Rusija izdvaja procentualno manje iz budzeta nego EU i mnogo, mnogo manje nego SAD (koja za vojsku izdvaja preko 4% BDP sto nema ni u drzavama sa totalno militaristickim rezimima)
a prosecne plate u Rusiji su 550 dolara (u Moksvi 950 dolara) s tim da su medju muslimanima u Rusiji, Tatarima, Cecenima, Kavkaz... plate i zivotni standard znatno nizi i kvare prosek
Rusija od nedavno je resila i problem bele kuge
i ko sto neko rece pod 13. Amerika je ubedljivo na prvom mestu po broju ubistava vatrenim oruzjem, daleko ispred svih, pa to svi znaju.

Nisam govorio o dohotku vec kapitalu, ako razlikujes te dve stvari.
BDP Rusije je manji od Spanije ili Italije koje imaju 3 puta manje stanovnika.
Ogromne ruske devizne rezerve ce biti opljackane cim Putin sidje sa vlasti.
Nije problem sto Rusija izdvaja za vojsku vec sto ne izdvaja za obrazovanje i narocito zdravstvo. Plate su 400 eura, a popravljaju ga upravo muslimani, jevreji i drugo neslovensko stanovnistvo.

ovo je moderna Rusija:

RussiaTower-render.jpg

800px-Moscow-City_230907_by_Igor.jpg

big_pre1189165233.jpg

Inace Rusija, ta "zemlja bede" je u janaru ove godine prestigla sve zemlje EU po nivou deviznih rezervi. U novembru su imali vec 464 milijarde $ u steku a u januaru su dostigli cifru od 500 milijardi.

Ovde imate celokupnu statistiku prvih 10 drzava na svetu po nivou deviznih rezervi

http://en.wikipedia.org/wiki/Foreign_exchange_reserves#Excess_reserves

kao sto mozete primetiti amerike nema u prvih 10. Takodje moze se primetiti da su u odnosu na 2006 godinu, Indija i Rusija povecale nivo svojih deviznih rezervi za preko 50% a kina za 43%!

New sun is rising and its coming from the east!

I to znaci da samo neko ko je izrazito glup moze reci da su rusi beda, drzava koja ima 500 milijardi u steku , vise nego cela EU zajedno sa 5 puta vise stanovnika od Rusije

Ti se ne razumes u ekonomiju.
SAD i EU nisu potrebne velike devizne rezerve jer imaju stabilne valute. Ako bi neka od njih dve krahirala, propala bi cela svetska ekonomija ukljucujuci rusku. Za razliku od njih, propast Rusije 1990 i 1999, svetska ekonomija je podnela sa lakocom.

Sta te je tacno rastuzilo, bas me zanima?

Rastužilo me je to što je mladić klekao ispred mene i nudio svoj zlatni sat (a bio je zlatan, videla sam) da bi se menjao za moj providni plastični sat. Rastužila me je devojka - vodič, koja je završila slavistiku i nikada nije mogla da dodje u Srbiju, rastužila me je ista devojka koja je plakala kad smo mi na povratku sa skijanja skupili te preostale rublje i poklonili joj, a u stvari joj poklonili njenu dvogodišnju zaradu, rastužilo me je to što su toliko bili željni svega da su na svakom ćošku stvarali redove za sve i svašta. Rastužila me je spremačica u hotelu koja je gledala u žvake i uzela ih brzinom munje kad sam joj ponudila. Rastužilo me je to što su išli ulicom svi neverovatno slično obučeni i svi su imali onaj tupi pogled koji ne govori ništa i govori sve. Rastužile su me stjuardese u avionu od Moskve do Mineralnih Voda koje su se tresle kao prut od perserke, jedne babuskere u vojničkom šinjelu, sa epoletama. Rastužila me je bahatost crnih "Volgi" sa tamnim staklima ispred čijih točkova si morao da bežiš da te ne bi pogazili.

Mnogo toga me je rastužilo. Narod koji ima onakve istorijske spomenike nije zaslužio da živi tako ni jedan mesec, a ne tolike godine, decenije.

I iskreno se nadam da više ništa nije tako kao što je bilo. A čujemo da nije i mogu ti reći da mi je iskreno drago zbog toga.

Back