Ruska agencija RIA Novosti: U 2023. može da detonira ne samo Kosovo već i Bosna

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

JankoTheGreat

Buduća legenda
Poruka
27.323

Ruska agencija RIA Novosti: U 2023. može da detonira ne samo Kosovo već i Bosna​

Share on facebook
Facebook

Share on twitter
Twitter

Share on whatsapp
WhatsApp
western-balkans-1.jpg
Prognoze za narednu godinu kreću se od „nemojte biti iznenađeni bilo čim“ do „sve će se promijeniti“. Ali nema smisla čekati kraj svijeta niti se nadati čudu 2023., piše ruksa državna agencija RIA Novosti, navodeći da će nova godina biti logičan nastavak 2022.
“Praktički je zagarantirano da će glavni događaj nove godine ostati neprijateljstvo u Ukrajini i sve što je s njima povezano. A gotovo sve je povezano – od cijena sirovina do procesa razgradnje atlantističkog svjetskog poretka. Ali to ne znači da sve ovisi samo o ukrajinskoj fronti i da ostalo nije bitno. Naprotiv, kao u svakoj ekstremnoj situaciji, sve se isprepliće i ide u ukupni poredak”.
Navode da je Evropa postala „najtoplije mjesto na svijetu“ te da u novoj godini “može da detonira ne samo Kosovo već i Bosna“.
“Iako će se pomicanje geopolitičkog težišta s Evrope i Mediterana na pacifičku regiju nastaviti, većina najvrućih bolnih tačaka ostaje u Aziji i Evropi, tu ne samo Kosovo, već i Bosna može detonirati u novoj godini”, piše RIA.
Garantuju ipak da će glavni događaj u novoj godini ostati neprijateljstva u Ukrajini i sve što je vezano za njihov tok.
RIA upozorava na zabrinjavajući porast turskog uticaja u Zakavkazu, ali i pobjedu Recepa Erdogana na predstojećim izborima.
“Rusija održava bliske odnose s iranskim susjedima, Arapima i Turcima. Štoviše, intenzivira se interakcija s arapskim zemljama (prvenstveno Saudijskom Arabijom i Emiratima), a s Turskom poprima karakter strateški važne.
I to unatoč činjenici da rast turskog utjecaja na postsovjetskom prostoru ne može ne smetati Moskvi – pretjerano jačanje Turske u Zakavkazju i njen uporni pokušaji da proširi svoju prisutnost u centralnoj Aziji ne odgovaraju ruskim interesima. Međutim, Putin uspijeva pronaći balans interesa s Erdoganom, pa će predstojeći predsjednički izbori u Turskoj u junu biti iznimno važni.
Erdogan će gotovo sigurno biti ponovno izabran – što je korisno za Rusiju, a nepovoljno za Zapad. No čak ni u slučaju njegovog poraza ne treba očekivati promjenu turske vanjskopolitičke strategije: ta je zemlja tokom dva Erdoganova desetljeća postala više nego ozbiljan igrač na nadregionalnoj razini i neće odustati od ofanzivne vanjske politike. A ofanzivnost je neraskidivo povezana s neovisnošću – opreznim distanciranjem od Zapada i održavanjem bliskih i raznolikih veza s Rusijom koje su korisne za Tursku”, navodi RIA.

https://saff.ba/ruska-agencija-ria-novosti-u-2023-moze-da-detonira-ne-samo-kosovo-vec-i-bosna/Rusi ce otvoriti novi front na Balkanu. U mekom trbuhu NATO. Da rastegnu NATO kapacitete. Srbi ce imati odlucujucu ulogu u tome
 
Srbi ce imati odlucujucu ulogu u tome


Лавров: Пружаћемо братску подршку Београду​

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров упутио је новогодишњу и божићну честитку министру спољних послова Србије Ивици Дачићу, у којој је истакао да ће Москва и даље пружати братску подршку Београду у одбрани легитимних националних интереса у складу са нормама међународног права.

Сергеј Лавров (Фото: EPA-EFE/EVGENIA NOVOZHENINA / POOL) -

Сергеј Лавров (Фото: EPA-EFE/EVGENIA NOVOZHENINA / POOL)
Лавров је указао да су руско-српски односи у прошлој години још једном прошли провјеру издржљивости, упркос међународним околностима које нису биле нимало лаке, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.
- Спремни смо за одржавање високе динамике сарадње спољнополитичких ресора наше двије земље и присне координације потеза на свјетској арени - навео је Лавров, истичући да је Русија увијек отворена за контакте са српским пријатељима.
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back
Top