РУСИЈА – ВОЈНА АНАЛИЗА: Да ли ће Москва мирно гледати како Вучић уводи СРБ у НАТО

3BEP

Veoma poznat
Poruka
10.439
Влада Србије је 9. септембра одлучила да шест месеци замрзне учешће у свим међународним војним вежбама. Ова вест привукла је велику пажњу руске штампе, пошто је српска страна објавила одлуку само дан пре него што је њена војска морала да крене према Белорусији да би учествовала у руско-белоруско-српским вежбама „Словенско братство“.Према српском министру одбране Александру Вулину, руководство земље одлучило се на такав корак због „страшног и незаслуженог“ притиска Европске уније.


vucic-putin-700x525.jpgНедуго пре тога, председник Србије Александар Вучић потписао је у Вашингтону споразум о „нормализацији економских односа“ са Авдулахом Хотијем, премијером сепаратистичког Косова. Вучић је одмах из Вашингтона отишао у Брисел, где су настављени преговори са приштинском делегацијом.


Да ли је одлука владе Србије диктирана одбијањем заједничких вежби са Русијом и Белорусијом, само жеља да се одржи војна неутралност земље, како је изјавио министар Вулин, и како ће то утицати на руско-српску сарадњу у војно-техничкој сфери у целини? О овој теми за руски РЕГНУМ говори пензионисани генерал – Мајор Војске Србије и један од оснивача Евроазијског форума за безбедносно удружење Митар Ковач.


Србија је напустила заједничке војне вежбе са Русијом и Белорусијом буквално дан пре њиховог почетка. То се догодило након завршетка преговора које је председник Србије Александар Вучић водио у Вашингтону и Бриселу. Како разумети одлуку владе Србије да шест месеци обустави учешће у међународним маневрима?– Док је српска јавност била ангажована у жестокој дискусији о последицама потписивања Вашингтонског споразума од председника Александра Вучића, влада земље успела је да грађанима приреди непријатно изненађење најавивши обуставу свих војних вежби са страним партнерима у наредних шест месеци.


Ова одлука није случајно донета. После клаузула о уништавању Вашингтонског споразума које утичу на политичке, енергетске и економске односе Србије са Русијом, сведоци смо како власт наставља да обмањује јавност и предузима кораке који штете развоју међународне војне сарадње.


Ово је само почетак процеса отуђења од Руске Федерације у свим областима, укључујући и област војно-техничке сарадње. Стога се поставља питање: о чему су се председник Вучић и његова делегација договорили у Сједињеним Државама, а затим наставили да преговарају иза кулиса бриселске рунде преговора? Све се то дешавало далеко од очију српске јавности, због чега је народ био изненађен тако брзим и добро промишљеним одлукама које уништавају сарадњу и поверење између Срба и Руса.


Последњих година Србија је набављала војну опрему од Руске Федерације. Да ли ће одлука владе утицати на борбену готовост српске војске?


– Ново купљена руска војна опрема више неће бити правилно пуштена у рад и неће служити својој намени – јачању борбене готовости оружаних снага Србије. Али, нажалост, то за српске политичаре није важно, јер се Војска Србије већ три деценије користи као преговарачки чип у њиховим играма. Очигледно се нико заиста није консултовао са официрима пре него што је одлучио да откаже војне вежбе.


Тако су српске власти доказале да нису у стању да се одупру спољним притисцима и разним врстама уцена. Власти су такође доказале да су неискрене по питању сопствене војне неутралности, која се, иначе, помиње и у Стратегији одбране Републике Србије. Поред тога, вреди подсетити да српско руководство нимало не омета канцеларија НАТО-а, која ради у министарству одбране земље.


Српске власти донеле су одлуке које ће дугорочно нанети штету војно-техничкој сарадњи са Руском Федерацијом и показале су неодговорно понашање које ће на крају утицати на формирање оперативних способности војске земље.


Али како разумети формулацију према којој српска влада на шест месеци зауставља све војне вежбе – „и са Истоком и са Западом“?


– Доношење непромишљених одлука, без процене последица, говори о диктаторском понашању, али и да руководство земље једноставно испуњава обавезе преузете током преговора у Вашингтону и Бриселу. Поред одговорности садржаних у Вашингтонском споразуму, српска влада, очигледно, мора да испуњава и друге, које је преузела усмено, иза затворених врата и супротно интересима и вољи српског народа. У том контексту, владина одлука да суспендује учешће у војним вежбама „и са Истоком и са Западом“, али заправо само са Руском Федерацијом, требало би да се разматра шест месеци.


Српска војска је средином септембра одбила да учествује у вежбама Словенског братства заједно са Русијом и Белорусијом. Владина одлука донета у ванредним ситуацијама оправдала је одбијање учешћа у овим маневрима, а „шест месеци“ је само изговор.Да ли то значи да вежбе са другим партнерима, осим са Русијом и Белорусијом, нису биле планиране за овај период?


У наредних шест месеци нису планиране војне вежбе са земљама НАТО-а. Судећи према информацијама које су објављене у медијима, одлука владе Србије није била изненађење за Северноатлантску алијансу – тачно је у складу са политиком коју воде најутицајније западне земље.


У којој мери је одбијање учешћа у вежбама „Словенско братство“ у Белорусији у складу са политиком балансирања Београда између Истока и Запада?


– Изјаве да Србија балансира између стратешког курса ка придруживању Европској унији и жеље за јачањем сарадње у Русији, Белорусији и Кини биле су намењене српском друштву. Дакле, садашње руководство земље покушало је да остане на власти и истовремено води закулисну политику која се није поклапала са принципима садржаним у стратешким документима државе.


Ипак, у промењеном међународном контексту, посебно после потписивања Вашингтонског споразума, српске власти све више инсистирају на безусловном приближавању Западу, без обзира на последице које тај процес носи. Све ово оправдано је улагањима која ће у економију земље долазити из водећих земаља НАТО-а.


Приближно се на исти начин понашао и Мило Ђукановић у Црној Гори – није узимао у обзир вољу народа, окренуо се НАТО-у и признао независност псеудо-државе Косово.


Председник Вучић је, не чекајући формирање нове владе, у Вашингтону направио оштар заокрет према Западу и одлучио да изврши сва наређења и упутства САД, ЕУ и НАТО-а у име остајања на власти. С друге стране, најавио је да Белорусија и Русија увек могу да рачунају на подршку Београда, као што је Србија увек могла да рачуна на подршку Москве и Минска над Косовом и Метохијом.


Шта за српску војску значи ограничавање војне сарадње са Русијом?


– Неодговорне и неразумне одлуке власти у вези са војном сарадњом са Русијом, донете под притиском ЕУ и Сједињених Држава, брзо ће отуђити Србију од Русије и њених савезника. Чињеница да је Србија попустила притиску НАТО-а била је одавно јасна, на основу многих показатеља.


Руководство земље систематски је избегавало давање дипломатског статуса особљу српско-руског хуманитарног центра у граду Нишу, повећало је обим заједничких вежби са НАТО-ом и није предузело никакве мере за затварање канцеларије алијансе у Министарству одбране Србије.


Поред тога, крајем 2019. године у медије је процурила и измишљена „шпијунска превара“ у којој се појавио бивши службеник руске амбасаде у Србији и пензионисани пуковник српске војске. Такође је недавно објављено да намерава да за потребе Војске Србије купи кинески систем ПВО и одбије куповину С-300 и С-400.


Ипак, ограничавање војних вежби и других заједничких активности са руском страном за Војску Србије створиће низ проблема. Једна од њих је обука особља које ће управљати новим борбеним системима купљеним под повољним условима из Русије. Ово се пре свега односи на ваздухопловство, ваздушну одбрану и специјалне снаге.
Такође, треба подсетити да је српска војска увек са посебним задовољством учествовала у вежбама са руским и белоруским колегама.


Које следеће кораке руски партнери могу очекивати од српске стране?


Актуелне власти Србију против воље народа постепено увлаче под окриље НАТО. Читав овај процес је директно супротан уставу земље, законима о одбрани и војсци, као и одредбама садржаним у стратешким документима. Власти тако вероватно схватају „војну неутралност“. Овај концепт су на сличан начин протумачиле и комунистичке власти бивше СФРЈ, које су након Резолуције Информативног бироа 1948. године добиле значајну војну помоћ Сједињених Држава. Бивша Југославија формално никада није била чланица НАТО-а, али је заправо била под њеном контролом као „јужно крило НАТО-а“ за одбрану од земаља Варшавског пакта.


Ако се у догледно време потпише такозвани правно обавезујући споразум између Београда и Приштине, ЕУ и НАТО ће вероватно предузети низ корака како би Србију приближили алијанси. У овом сценарију, псеудо-држава Косово постаће нова чланица НАТО-а што је пре могуће. Паралелно са тим, чиниће се све да се сломи отпор Републике Српске, која се противи унитаризацији државе Босне и Херцеговине. Унитарна БиХ такође би постала део НАТО-а.


Одузимајући Србији могућност унапређења својих интереса на Косову и Метохији и у Републици Српској, Северноатлантска алијанса би брзо довела изоловану и осакаћену земљу у положај који би и сама тражила да уђе у НАТО. То је стратегија поменутог војног савеза и, највероватније, неких политичара који су на власти у Србији. Многи медији, политичари и режимски аналитичари промовишу управо такав сценарио.


Народ то разуме и већином се противи предаји Косова и уласку земље у НАТО. Ако власти одаберу пут издаје, масовних немира, у Србији се могу очекивати протести. Власти ће се суочити са отпором који не могу да држе под контролом.


Није добро ако ће Русија само гледа такве кораке српских власти, јер ће они бити предузети под притиском водећих земаља НАТО-а. Верујем да би Русија требало отвореније да брани своје, а самим тим и српске интересе на Балкану и у Србији. Активности ЕУ и НАТО-а су тачно осмишљене да избаце Русију и Кину са ове територије. Након попуњавања балканске „црне рупе“, Северноатлантска алијанса ће наставити свој поход на Исток. Према томе, можемо рећи да бранећи интересе српског народа на Балкану, Русија брани и своје националне интересе – закључује Ковач.

https://srbin.info/politika/rusija-...va-mirno-gledati-kako-vucic-uvodi-srb-u-nato/

Antisrpska napredna vlast nastavlja rastakanje Srbije radi ostvarenja ciljeva svojih zapadnih gazdi.Svako iole objektivan(i ako niste baš mita) može da vidi da je ova analiza gospodina Kovača sasvim tačna.Rusofilima koji podržavaju sns preporučio bih wake up and smell the nato.Ne budite milun,njemu nema spasa.
 

radeta62

Buduća legenda
Poruka
38.395
Srbija će zvanično ostati vojno neutralna država.
BEOGRAD će biti CENTAR EVROPE, možda i sveta!
Svako ko pogleda mapu Evropa - Severna Afrika - Bliski istok, jasno je da je Srbija - Beograd, u CENTRU.
Daj boze da bude tako ali kako se radi Srbije i srba nece biti.
 

TONOLAN

Elita
Poruka
23.947

utorak, 22.09.2020. u 13:11

U Beogradu sastanci dela delegacije SAD sa kompanijama


Jedan deo američke delegacije danas u Beogradu razgovara sa kompanijama koje posluju u Srbiji o konkretnim projektima, koji bi mogli biti realizovani preko DFC.

Predsednik privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je novinarima, posle sastanka, kojem je prisustvovao i specijalni izaslanik američkog predsednika Ričard Grenel, da je jedan deo projekata iz vašingtonskog sporazuma vezan za infrastrukturu, drugi za oživljavanje projekata koji su „zaspali” zbog pandemije koronavirusa, kao što su avionske i trgovinske veze, zatim projekti koji se tiču bankarskih garancija za mala i srednja preduzeća, što je izuzetno važno i što će biti značajno za kreiranja novih radnih mesta, prenosi Tanjug.

Izvršni direktor DFC Adam Boder rekao je da su predstavnici DFC imali desetine sastanaka juče za projekte u oblasti zdravstva, tehnologije, logistike, za sve veličine biznisa.

On je naveo da je američki privredni kapital pokazao interesovanje za region, te istakao da je konačni cilj da se stvori klima da kapital dođe iz drugih zemalja.


„Ako nastavimo putem normalziacija, videćemo da će se građani Srbije, kad završe školu, vraćati i ovde otvarati svoje biznise”, rekao je Boler.
------------------------------------------------------------------------
Zašto se ne možete pomiriti sa činjenicom da je Srbija TIGAR NA BALKANU?
 

GeorgeV

Buduća legenda
Poruka
27.919
Srbija će zvanično ostati vojno neutralna država.
BEOGRAD će biti CENTAR EVROPE, možda i sveta!
Svako ko pogleda mapu Evropa - Severna Afrika - Bliski istok, jasno je da je Srbija - Beograd, u CENTRU.

Nesumnjivo.

Već se priča o tome da će i NATO prebaciti sedište u Beograd, a Rusija Generalštab.

Kinezi još razmišljaju, čekaju da vide u kom će se tačno pravcu razviti pojas i put.
 

3BEP

Veoma poznat
Poruka
10.439
utorak, 22.09.2020. u 13:11

U Beogradu sastanci dela delegacije SAD sa kompanijama


Jedan deo američke delegacije danas u Beogradu razgovara sa kompanijama koje posluju u Srbiji o konkretnim projektima, koji bi mogli biti realizovani preko DFC.

Predsednik privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je novinarima, posle sastanka, kojem je prisustvovao i specijalni izaslanik američkog predsednika Ričard Grenel, da je jedan deo projekata iz vašingtonskog sporazuma vezan za infrastrukturu, drugi za oživljavanje projekata koji su „zaspali” zbog pandemije koronavirusa, kao što su avionske i trgovinske veze, zatim projekti koji se tiču bankarskih garancija za mala i srednja preduzeća, što je izuzetno važno i što će biti značajno za kreiranja novih radnih mesta, prenosi Tanjug.

Izvršni direktor DFC Adam Boder rekao je da su predstavnici DFC imali desetine sastanaka juče za projekte u oblasti zdravstva, tehnologije, logistike, za sve veličine biznisa.

On je naveo da je američki privredni kapital pokazao interesovanje za region, te istakao da je konačni cilj da se stvori klima da kapital dođe iz drugih zemalja.


„Ako nastavimo putem normalziacija, videćemo da će se građani Srbije, kad završe školu, vraćati i ovde otvarati svoje biznise”, rekao je Boler.
------------------------------------------------------------------------
Zašto se ne možete pomiriti sa činjenicom da je Srbija TIGAR NA BALKANU?
:fdlan: :fdlan: :fdlan: Ne spamuj tema nisu imaginarne investicije nego uvlačenje Srbije u nato.
 

TONOLAN

Elita
Poruka
23.947
Neobrazovani ste i neuki :D
Rusija, Kina i merika se bore za svoj deo kolača, a kolač je Evropa.
U okviru projekta je eliminicija Nemačke i satelita koji čine nukleus EU.
Zato se i stvara "linija" Batičko - Jadransko - Crno more.

Da li se priprema napad na Rusiju, ili se opkoljava Nemačka sa satelitima?
 

fobos11

Domaćin
Poruka
4.597
Ne znam kako ovakvi “analiticari” uopste dopru do medija, gde neke kompleksne dogadjaje tumace na tako plitak nacin. Inace nacin na koji je receno da necemo ucestvovati u vezbi “Slovensko bratstvo” i svim drugim vezbama je prilicno neocekivan. Jednostavno, u javnom obracanju je receno da imamo veliki pritisak i da moramo. Obicno se to zavija u oblande, pa PR sluzbe moraju da lome mozak za razne formulacije da bi s e objasnilo ocigledno. Ovde to nije slucaj, reklo se otvoreno kako jeste.

Druga je stvar sto mnogi misle da je tako lako reci NE pritiscima tih mocnih zemalja. Naravno, u teoriji je najlakse reci NE i mislis da si resio taj problem. Ali pitanje je sta te ceka posle toga na ekonomskom planu, ali i na drugim poljima.

Inace da je tako lako reci NE, pa nasa braca Rusi ne bi tih 90ih pristali i glasali da nam se uvedu sankcije, verovatno najjaci embargo u modernoj istoriji sveta. Da, nasa braca koja nas nikada nisu izdala, morala su 90ih da nam uvedu sankcije, da okrecu glavu nad bombardovanjem, da nas pritiskaju za racun Zapada da Milosevic prihvati nepovoljne sporazume.

Ali mi zmo za njih imali razumevanje, kazemo da su bili slabi, da ta Rusija nije ova danas putinovska Rusija. I zaista je tako, samo sto je neverovatno da mi mozemo trezveno i bez trunke ljutnje gledamo i razumemo tudju poziciju a ne razumemo sopstvenu. Ako je onakva slaba Rusija, u kakvom god ekonomskom stanju ipak vojna i nuklearna sila, morala da igra kako amerikanci sviraju, kako od nas da ocekujemo to neko kur.cenje gde ni ekonomski ni vojno nismo stoti deo onoga sto je Rusija tada bila.

Inace uloga Rusije 90ih moze se, ako se trezveno analizira, smatrati nozem u ledja nama. Ne samo sto su naoruzavali hrvate protiv nas, vec su ih amerikanci koristili kao vuka u jagnjecoj kozi, da nasim rusofilnim politicarima podmetnu sve te lose sporazume sa dalekoseznim posledicama. I da se razumemo, mozda je i postojala sansa da oni makar ne odmazu ako vec ne pomazu, kao recimo Kina, da gleda svoja posla, da nam daju makar usmenu podrsku, ali oni su odlucili da ucestvuju u tom haosu 90ih jer je to za njih bila sansa da ostanu na svetskoj politickoj pozornici.

Ali i pored toga mi ne uvedosmo Rusima sankcije, iako nas i za to pola sveta pritiska. Uveli ih suprotno sopstvenim interesima mnogo snazniji od nas, ali eto mi nismo.

Stavise, nema tu neki neprijateljski potez koji smo ucinili, a cak i kada ucinimo nesto cega se stidimo otvoreno kazemo zbog cega je tako. Ako neko misli da mi ovako siromasni, okruzeni svim NATO zemljama imamo taj luksuz da se kur.cimo, mislim da se taj neko debelo prevario. A pristupanje Natou i sankcije Rusiji prividjaju se ljudima vec pet godina, ali eto, nikako Srbija ta ocekivanja da ispuni.
 

snouden

Veoma poznat
Poruka
13.470
можда хоће москва мирно гледати.

да шамара нато њој није потребна ничија помоћ. па ни шугаве србије.

али нећемо ми. то би била идеална прилика да скратимо хомпсапиенса који би то учинио за једно 0.25м.

бојим се да управо овим с косовом амери турају наивне под ту гиљотину. ти преговори су процес у којима ће србија сваком фазом увек нешто мало губити.

буде ли србија ушла у нато распашће се. и питање је хоће ли више икад постојати.
 
Poslednja izmena:

Nataša Rostova

Buduća legenda
Poruka
35.938
Neobrazovani ste i neuki :D
Rusija, Kina i merika se bore za svoj deo kolača, a kolač je Evropa.
U okviru projekta je eliminicija Nemačke i satelita koji čine nukleus EU.
Zato se i stvara "linija" Batičko - Jadransko - Crno more.

Da li se priprema napad na Rusiju, ili se opkoljava Nemačka sa satelitima?

Čak su i Hrvati shvatili
 

TONOLAN

Elita
Poruka
23.947
Još će firer da im pravi autoput do Drača da se ne cimaju previše..Al objasni ti to ovoj potočarki i onom fosilu.
Taj "prolaz" oni imaju već godinama.
Do skoro su imali i prolaz kroz Rusiju do Avganistana.

To je bilo kada su se borili protiv terorizma - ako se sećaš.
Sada se bore protiv virusa a posle će se boriti protiv globalnog zagrevanja.

I tako se oni konstantno bore protiv nevidljivog neprijatelja a ti raspravljaš o tome "Šta će Rusi činiti ako Srbija ... bla bla ...

Ne brini, sve je dogovoreno i da znaš: Biće minišengen a Srbija će biti TIGAR NA BALKANU :rtfm:
 

radeta62

Buduća legenda
Poruka
38.395
Još će firer da im pravi autoput do Drača da se ne cimaju previše..Al objasni ti to ovoj potočarki i onom fosilu.
Tolike milijarde utrositi najverovatnije kroz kredite koje ce gradjani vracati u projekte od kojih Srbija dobija najmanje je debilizam.
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.