Rusija, Srbija i špijuniranje: Šta znamo do sada

Добро дошли

Buduća legenda
Poruka
27.185
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je Vojno-bezbednosnoj agenciji naložio istragu povodom slučaja koji bi, kako tvrdi agencija Rojters, mogao da dovede do napetosti u inače prisnim bilateralnim odnosima dve države
BBC News

Bezbednosno informativna agencija potvrdila je autentičnost video snimka na kojem se navodno vidi ruski obaveštajac kako daje novac jednom srpskom agentu BIA.
Ovaj snimak postavljen je na društvenu mrežu Jutjub 17. novembra, a potom ga je na Tviter nalogu podelio bugarski istraživački novinar Hristo Grožev.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je Vojno-bezbednosnoj agenciji (VBA) naložio istragu o ovom slučaju koji bi, kako tvrdi agencija Rojters, mogao da dovede do napetosti u inače prisnim bilateralnim odnosima dve države.
Potencijalna špijunska afera biće tema sastanka u četvrtak na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost Srbije.
Istovremeno, srpski ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović otputovao je u Moskvu na razgovore sa Nikolajem Petruševim, šefom ruskog Saveta za bezbednost, ali još nije poznato da li ova poseta ima veze sa snimkom.

Šta kaže BIA?
Načelnik Uprave za analitiku BIA Relja Željski rekao je za RTS da je nedvosmisleno ustanovljeno da se na snimku nalazi ruski obaveštajac.
A na pitanje da li je drugi muškarac pripadnik BIA, VBA, ili neke druge institucije, Željski nije želeo da „širi" priču.
„Naše službe - kako civilna, tako i vojna - su veoma intenzivno angažovane na ustanovljavanju svih okolnosti, a detalje na tu temu će iskazati predsednik Srbije nakon Saveta za bezbednost koji će biti održan sutra", dodao je Željski.

Kakve su bile reakcije?
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dao je nalog Vojno-bezbednosnoj agenciji da istraži moguću špijunsku aferu, a za četvrtak u 18 sati zakazao je sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost.
Premijerka Ana Brnabić rekla je u skupštinskom holu da se rano jutros videla sa predsednikom.
„Očekujem u svakom trenutku da dobijem nove informacije. U stalnom sam kontaktu sa predsednikom. Ako je istina, to je ozbiljan problem", rekla je Brnabić.
Ministar odbrane Aleksandar Vulin kaže da je u poslednja 24 sata, uz načelnika VBA generala Đuru Jovanića, imao više razgovora sa Vučićem i da sutra očekuje više informacija o navodnoj špijunskoj aferi.
Ruski zvaničnici za sada nisu komentarisali ovaj slučaj, preneo je Rojters.

Ko je na snimku?
Hristo Grožev tvrdi da se na snimku vidi Georgi Kleban zamenika ruskog izaslanika odbrane u Srbiji, pripadnika Ruske vojno obaveštajne službe (GRU).
Grozev navodi da je njegov identitet utvrdio pomoću alatke za upoređivanje lica Microsoft Azure.
Kako je u Ministarstvu spoljnih poslova potvrđeno za Radio Slobodna Evropa, Georgi Kleban je bio na poziciji pomoćnika izaslanika odbrane pri Ambasadi Rusije u Beogradu, ali je sa tog mesta odjavljen u junu 2019.
Istovremeno, list Politika navodi da je snimak star više godina i da osoba za koju se tvrdi da je srpski zvaničnik sa činom oficira, nije pripadnik ovdašnjih bezbednosnih struktura.
https://naslovi.net/2019-11-21/bbc-news/rusija-srbija-i-spijuniranje-sta-znamo-do-sada/24487484
********************************
Кажу: Špijuni na Balkanu: „Države i carstva dolaze i prolaze, ali špijunaža ostaje“ - https://www.bbc.com/serbian/lat/sve...aslovi.net]-[link]-[serbian]-[bizdev]-[isapi]
Изречено може бити веома тачно поготову ако идеја шпијунаже потиче управо из Србије. Има незадовољника који би и овај вид борбе за власт, користили шпијунажу као средство борбе. Макар то и нанесе штету сопственој држави.
Нека се заврши истрага па да ремизирамо шта се уствари догодило. Засад, можемо само да нагађамо.
 

kiriku1

Poznat
Poruka
9.254
Eno kurir stavio neutralan naslov stoji ceo dan. Ne znaju ni oni sta da rade, cekaju sta ce reci predsednik. I njima je cudno, ne znaju kakve komentare da pustaju. Navikli su da se ne dira majka Rusija i sveti Putin. Po njihovom sledecem naslovu znacemo sve i koja je struja u sluzbi prevagnula... Ja vec unapred predposavljam da ce resenje tj. peglanje biti sledece. Vojni vrh ce objaviti saopstenje u kome kaze da ono jeste ruski spijun i da ono jeste neko iz srpskog vojnog vrha, ali da su radili neke privatne poslove ne vezane za drzave, tako da nema straha od ugrozavanja nasih interesa... Rusopatofili ne brinite, cak ce u narodu posle ovoga jos vise mrzeti zli zapad pu pu daleko im lepa kuca od naseg sistema...
 

Добро дошли

Buduća legenda
Poruka
27.185
Pošto je snimak star nekoliko godina znači ništa od afere.
Али је актуелан данас!
BBC News, 11.21.2019

Tupavo bosanska pamet nalaže da su ovakve tijemje za hrjoniku.
Тупаво размишљање.
Тему неко отворио на Пдф Политика али је стављена под катанац са образложењем да није за тај Пдф. Ево, овде још животари!
 

Stojkov Menidjer

Legenda
Banovan
Poruka
56.277
Али је актуелан данас!
BBC News, 11.21.2019


Тупаво размишљање.
Тему неко отворио на Пдф Политика али је стављена под катанац са образложењем да није за тај Пдф. Ево, овде још животари!
Najdokoniji set moderacije od uvodjenja istih na Politiku ali i partijski najnafuraniji
Posle "komunjare izigravale Oznu" po mišljenju Bosanaca iz Ozne..
Valjda ne umeju na pametdadobiju angažman pa krenuli popločanim putem... :kafa:
 

Top