Rusija predlaže UN kontrolu nad Ukrajinom

Banovic_Strahinja

Ističe se
Moderator
Poruka
2.035
Ruski predsednik Vladimir Putin predložio je plan da Ukrajina bude stavljena pod privremenu upravu Ujedinjenih nacija kako bi se održali novi izbori i uspostavila vlada sposobna za pregovore o miru s Rusijom. Putin je tvrdio da ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nema legitimitet zbog odloženih izbora tokom ratnog stanja. Predložio je međunarodnu saradnju, uključujući UN i evropske zemlje, za nadgledanje procesa.
Ukrajina i Bela kuća odbacile su predlog, smatrajući ga pokušajem odlaganja obaveza prema prekidu vatre. U međuvremenu, na samitu koji je organizovao francuski predsednik Emanuel Makron, raspravljalo se o slanju trupa u Ukrajinu radi nadgledanja bilo kakvog mirovnog sporazuma. Makron je izjavio da su nekoliko zemalja, osim SAD, Nemačke i Poljske, izrazile interesovanje za učešće. Rusija je snažno protivila učešću članica NATO-a, optužujući zapadne zemlje za neiskrenost u traženju mirovnih pregovora.
Iako su Rusija i Ukrajina privremeno pristale da obustave napade na energetsku infrastrukturu, brzo su se pojavile optužbe za kršenje sporazuma, što naglašava poteškoće u postizanju šireg mirovnog dogovora.

Ako ćemo tako onda Rusija treba da bude pod nadzorom UN jer ona predstavlja opasnost za druge. Ukrajina ne.
Русија никада није била ,било каква "Опасност" за друге јер Матјушка Россија никада никог није прва нападала за Разлику од Вас,пројевропских Зверова. :D

Русија никада није била ,било каква "Опасност" за друге јер Матјушка Россија никада никог није прва нападала
Od prvog svetsog rata pa na dalje kao Rusija: Rusko-gruzijski rat, Aneksija Krima/invazija na Ukrajinu (kao Rusija).
kao SSSR- Zimski rat (s Finskom), Sovjetska invazija na Avganistan ,Poljsko-sovjetski rat, Litvansko-sovjetski rat, Latvijski rat za nezavisnost, Estonski rat za nezavisnost, verovatno ih ima jos.

Od prvog svetsog rata pa na dalje kao Rusija: Rusko-gruzijski rat, Aneksija Krima/invazija na Ukrajinu (kao Rusija).
kao SSSR- Zimski rat (s Finskom), Sovjetska invazija na Avganistan ,Poljsko-sovjetski rat, Litvansko-sovjetski rat, Latvijski rat za nezavisnost, Estonski rat za nezavisnost, verovatno ih ima jos.
Све то што си навео је само Одбрана сопствених Интереса,тамо улаганих која никад није подразумевала ЗАУЗИМАЊЕ туђих тЕРИТОРИЈА или Окупација тих Земаља у циљу да је присвоје као што су то Западњаци ВЕКОВИМА РАДИЛи са својиМ Колонијама.

Možda uvedu i visokog predstavnika
Mogli bi da postave Vucica, ako nista drugo- barem je visok.
On jedini moze da od Ukrajine napravi ekonomskog tigra, uz pomoc ekipe iz informera, Kurira, Happy tv.

Све то што си навео је само Одбрана сопствених Интереса
Pa i SAD i ostali uvek kazu se radi o obrani sopstvenih interesa, i nacisti su branili sopstvene interese.
Obican eufemizam.

Poslednja izmena:
Moras malo dublje da udjes u uzroke tih desavanja.vecinom su bile iznudjene reakcije kao i ovo sada u ukrajini.

Ruski predsednik Vladimir Putin predložio je plan da Ukrajina bude stavljena pod privremenu upravu Ujedinjenih nacija kako bi se održali novi izbori i uspostavila vlada sposobna za pregovore o miru s Rusijom.
Sumnjam nešto da bi u ovoj situaciji mogla bilo kakva vlada se formira jer je verovatno 30ak % Ukrajinaca raseljeno svugde po Evropi.
Kontam da bi to pre bilo neko regulatorno telo koje je tu da smiruje strasti, pa možda kroz par godine dođe i do održavanja izbora.
Putin je tvrdio da ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nema legitimitet zbog odloženih izbora tokom ratnog stanja.
Neka logika mi je da mu jeste istekao mandat, sa druge strane ratno je stanje i nema šanse da se u narednih nekoliko godina sprovedu normalni izbori.
Ukrajina i Bela kuća odbacile su predlog, smatrajući ga pokušajem odlaganja obaveza prema prekidu vatre.
Ima i priča da je Kijev izgubio kontrolu nad delom militanata na svom delu teritorije i da ovi napadaju energetske i slične ciljeve na ruskoj teritoriji.
Predlog mi ima nekog smisla samo što kontam da je u praksi teže izvršiti ga, a i realno će trajati ako ima odmetnutih militanata.
U međuvremenu, na samitu koji je organizovao francuski predsednik Emanuel Makron, raspravljalo se o slanju trupa u Ukrajinu radi nadgledanja bilo kakvog mirovnog sporazuma. Makron je izjavio da su nekoliko zemalja, osim SAD, Nemačke i Poljske, izrazile interesovanje za učešće. Rusija je snažno protivila učešću članica NATO-a, optužujući zapadne zemlje za neiskrenost u traženju mirovnih pregovora.
Nelogično mi je slanje vojske na front u ovom momentu tj. samo bi povećalo broj stradalih?
Sa druge strane nije mi ni nelogično da Francuska, Britanija, Belgija i sl. pošalju vojsku tamo - jer nisu energetski/gasno zavisni od Rusije.
A nagađam da imaju i tajne ugovore sa Ukrajinom - vojna pomoć za (nešto)
Iako su Rusija i Ukrajina privremeno pristale da obustave napade na energetsku infrastrukturu, brzo su se pojavile optužbe za kršenje sporazuma, što naglašava poteškoće u postizanju šireg mirovnog dogovora.
Pitanje je koje tačno grupacije krše sporazum - po meni bi logičan stav u ovoj situaciji bio da matične države šalju svoje vojnike na provokatore.
Ako ima parmilitarna grupacija koja provocira ukrajinsku stranu Rusija bi trebala takve da "spusti na zemlju" kao što je i Prigozhin-a, isto važi i za ukrajinsku stranu

Moras malo dublje da udjes u uzroke tih desavanja.vecinom su bile iznudjene reakcije kao i ovo sada u ukrajini.
Svi ratovi su iznudjene reakcije, samo je pitanje koliko su te reakcije na iznudjene situacije opravdane?
Moje misljenje je da- nema tu dobrih, covek samo moze birati koje je manje zlo.
Pitanje je koje tačno grupacije krše sporazum - po meni bi logičan stav u ovoj situaciji bio da matične države šalju svoje vojnike na provokatore.
Ako ima parmilitarna grupacija koja provocira ukrajinsku stranu Rusija bi trebala takve da "spusti na zemlju" kao što je i Prigozhin-a, isto važi i za ukrajinsku stranu
Ni Ukrajincima ni Rusima ne odgovara mir pod ovakvim uslovima, niti Zelenski moze opravdati predaju delova zemlje i uslovima koji ne odgovaraju Ukrajincima, a niti Putin moze zadovoljiti "silovike" i svoju ekipu koji su ocekivali mnogo vise, licno ne ocekujem da ce mira biti uskoro.

Ni Ukrajincima ni Rusima ne odgovara mir pod ovakvim uslovima, niti Zelenski moze opravdati predaju delova zemlje i uslovima koji ne odgovaraju Ukrajincima, a niti Putin moze zadovoljiti "silovike" i svoju ekipu koji su ocekivali mnogo vise, licno ne ocekujem da ce mira biti uskoro.
Možda onda Zelenski da da ostavku i prenese na nekog drugog da mora predati deo zemlje, što se tiče Putinove ekipe - trebao bi ih sve ili njohovu decu/unuke prisilno poslati u prve linije fronta pa da vide onda da li žele ili ne žele da se rat nastavi.
Kontam nešto da i Putin neće još dugo među nama tako da i nema naročito mnogo da izgubi i nečim ovakvim.
Rat traje već predugo, a EU i USA su ga značajno produžili slanjem vojne opreme u Ukrajinu. Verovatno će konačni rezultat biti približno sličan kao i da Ukrajina nije dobila pomoć, samo što će sada biti značajno veći broj žrtava, kao i materijalne štete

Moje nagađanje je da će Rusi dobiti delove koji Ukrajine koji su bili naseljeni ruskim stanovništvom, a Ukrajina će morati da preda svoje resurse/infrastrukturu zapadnjacima koji su je podržavali u ratu.
To ti je vec gubitak suveriniteta.da su ispostovali minske dogovore i donbas je bio planiran u sastavu ukrajine uz odredjenu autonomiju.lose su odigrali i imali lose savetnike.sada vec izgubili cetvrtinu teritorije,demografski su unakaxeni,zaduzeni kao vajmarska republika posle WWI ,resursi i infrastuktura koji su preostali su na klackali.neke africke kolonije su bolje prolazile od ovoga sto se smesi ukrajini.

To ti je vec gubitak suveriniteta.da su ispostovali minske dogovore i donbas je bio planiran u sastavu ukrajine uz odredjenu autonomiju.lose su odigrali i imali lose savetnike.sada vec izgubili cetvrtinu teritorije,demografski su unakaxeni,zaduzeni kao vajmarska republika posle WWI ,resursi i infrastuktura koji su preostali su na klackali.neke africke kolonije su bolje prolazile od ovoga sto se smesi ukrajini.
Pa gle sada, pitanje koje Ukrajinici trebaju da postave sebi sada je:
Da li im se isplatio Evromajadn 2014 i da li su posle toga živeli bolje do RUS-UK rata?

Pa gle sada, pitanje koje Ukrajinici trebaju da postave sebi sada je:
Da li im se isplatio Evromajadn 2014 i da li su posle toga živeli bolje do RUS-UK rata?
Isplatio bi im se da nije doslo do Ruske invazije, zapad ipak ima bolje standarde i kvalitet zivota, iako svuda polako ali sigurno nastupa kriza pa je pitanje kako ce to sve izgledati u buducnosti, no opet mi se (zapadna) Evropa cini kao mesto gde ce ipak biti (barem nesto) bolje.

Isplatio bi im se da nije doslo do Ruske invazije, zapad ipak ima bolje standarde i kvalitet zivota, iako svuda polako ali sigurno nastupa kriza pa je pitanje kako ce to sve izgledati u buducnosti, no opet mi se (zapadna) Evropa cini kao mesto gde ce ipak biti (barem nesto) bolje.
Kada kažeš zapad kontam da misliš na EU zemlje?
Nisam baš siguran, EU mi sada deluje prilično podeljeno između sebe, ne bi me začudilo da se Evropska Unija podeli na neka 2 bloka, kao i da još neke zemlje izađu iz nje u narednjih godinu-dve dana.
Putujem povremeno po Mađarskoj, Hrvatskoj i Nemačkoj, što se Rusije i tih krajeva tiče uglavnom se oslanjam na priče ruske i ukrajinske ekipice koja je došla kod nas.
Po njihovim pričama, a i onome što sam čuo mi de deluje da je ruski standard toliko loš, čak sam i sam planirao da odem tamo na neko vreme i da radim sa nekim ortacima.
Moja neka računica je da će posle završetka rata krenuti proces obnove u rusiji, a to bi po meni bila ok prilika da se tamo ode i nađe posao ili pak prilika za novi život. Vidim da i veći deo Rusa koji su sada kod nas jedva čeka da se vrati za Rusiju.

Back