Rusija poveriocima plaća u rubljama

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

TTokarev

Poznat
Poruka
8.462
https://www.bloomberg.com/news/arti...eign-debt-for-first-time-since-1918#xj4y7vzkg

1656316679855.png


U subotu je istekao grejs period za plaćanje kamata na državne obveznice RF u iznosu od nekih 100 miliona dolara.

S obzirom na to da su SAD same zabranile Rusiji ( uvođenjem sankcija ) da te iste kamate plaća u dolarima, sasvim je razumljiva radost zapadnih medija koji nam pišu „o neizvršenju obaveza".

Radosti našoj niđe kraja nemaaa... :D

Ipak, Rusija ne samo da je htela da plati, već je čak platila na jedini mogući način u datim okolnostima.

Predsednik je doneo posebnu uredbu o plaćanju spoljnog duga u rubljama, uz kreditiranje na poseban račun za svakog poverioca sa mogućnošću konverzije ovih sredstava. Ali Zapadu je potreban propagandni efekat, potrebna mu je podrazumevana izjava da bi lokalni moroni lakše ukapirali. Oni ne smatraju plaćanje u rubljama otplatom kamate, istovremeno ne dozvoljavajući plaćanje u dolarima.

U isto vreme, govoreći o tome šta se dešava, Blumberg iz nekog razloga piše da se u Rusiji dogodio prvi defolt daleke 1918. godine!

"Rusija je po prvi put u jednom veku propustila plaćanje svog suverenog duga u stranoj valuti, što je kulminacija sve oštrijih zapadnih sankcija koje su prekinule puteve plaćanja stranim kreditorima."

Kao prvo, niko nije objavljivao taj defolt. Nešto se baš ne sećam da je to drug Lenjin pominjao...:hahaha:
I, drugo: zar su na Zapadu već zaboravili na finansijski krah sa posledičnim tehničkim defoltom pod Borisom Jeljcinom 1998. godine?

Glavna stvar je da Rusija više neće ni od koga da pozajmljuje. A to znači da svi ovi rejtinzi i stari poredak nikome nisu potrebni.

Tako da...sva ova "podrazumevajuća" priča neće svojim autorima nikakvog boljitka doneti.
 
  • Podržavam
Reactions: iig
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.