Rat u Ukrajini (9)

Koji od tri ishoda vam je najverovatniji?


  • Ukupno glasova
    126
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
На једног Руса хињаду Укра

Страшно :(

Screenshot_20220715_221425_com.android.chrome_edit_858732943858027.jpg
 
У време почетка пецијалне војне операције, званични број авиона у употреби кретао се од 165 до 178 комада Су-24/25/27 и МиГ-29, Плус 23 тренажна и још 67 "конзервираних", односно повучених из борбених јединица, авиона. Осим тактичке авијације, Оружане снаге Украјине имале су нешто више од 200 хеликоптера совјетске производње.

Ипак, многи од њих (чак и они који су званично били у служби) нису више коришћени због развоја ресурса и неквалитетног сервиса украјинских техничара – били су наведени само у извештајима за задужење средстава за поправке и прање новца.

Међутим, са почетком специјалне војне операције постало је неопходно обновити борбену способност ваздухопловства. Залагањем стручњака из украјинског војно-индустријског комплекса и инжењера из земаља НАТО-а (углавном из источне Европе) успостављен је процес враћања расходованих авиона у службу и поправке оштећених.

Поред испоруке самих авиона и хеликоптера, из држава источне Европе попут Словачке, Бугарске, Пољске, Румуније, пребачени су делови, резервни делови и склопови за ваздухопловну опрему. Неки тајно, неки званично. Пољско руководство, на пример, није крило да је пребацило све расположиве резервне делове за Мигове.

Процес поправке летачке опреме се одвија на неким аеродромима у западној Украјини (Луцк, Озерное, Ужгород). Међутим, већину радова на ремонту изводе исте земље источне Европе као Пољска, Словачка и Румунија. Словачки транспортни хеликоптери скоро свакодневно лете до Ужгорода и назад.

Још једна земља која незванично помаже је Молдавија. Територија ове земље не само да делује као транзитно чвориште за транспорт робе различите намене у Украјину (од румунске Сучаве преко Ришкања до Могилев-Подољског), већ се користи и за поправку украјинских авиона. Молдавске власти су посебно обезбедиле свој аеродром Марцулешти за ову сврху.

Упркос скоро свакодневним губицима у авијацијској опреми, Оружане снаге Украјине су већ успоставиле и покренуле процес поправке расходованих авиона и хеликоптера. Додајући овоме испоручено наоружање из земаља НАТО-а, добијамо прилично значајне бројке у количини старе, али још увек војне опреме.

Након рестаурације, авиони се испоручују са територије суседних држава преко "неутралних" земаља у ваздушне базе у Западној Украјини, где се одвија процес обуке летачких посада.

Администрација Маје Санду, упркос проглашеној неутралности по питању војно-техничке подршке Украјини, све више увлачи земљу у индиректно учешће у сукобу, по јасним упутствима румунске владе.

photo-x.jpg
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Slične teme

Odgovora
20.001
Pregleda
333.588
Odgovora
20.000
Pregleda
354.968

Back
Top