Rusija pokrenula vojnu operaciju u Ukrajini (13)

Koji od tri ishoda vam je najverovatniji?


  • Ukupno glasova
    113
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Pacho Herrera

Iskusan
Poruka
5.077
Ако мораш да се браниш атомским бомбама од једне Украјине, онда си "труба". То се ради кад стисну од балтика до Крима па то одгурну до Урала. А не у овим моментима.
Украјинци имају меса за млевење. Погинуло их је брат брату преко 100.000 до сада и опет су се скупили за контру. Мале а Бомбе су ескалација ради деескалације.
 
J

Joe Sixpack

Gost
Kadirov:

Uvek sam govorio: nema ništa bolje od izrečene istine, doduše gorke, uvredljive, ali istine. Ovo je jedini način da se krene napred. Dakle, ne mogu da ćutim o tome šta se desilo u Krasnom Limanu. Odbranom ovog odseka rukovodio je komandant Centralnog vojnog okruga general-pukovnik Aleksandar Lapin. Isti Lapin, koji je dobio zvezdu Heroja Rusije za zauzimanje Lisičanska, iako ga de facto u to vreme nije bilo ni u blizoj ni u siroj okolini grada. Nakon toga, Lapin je pored Centralnog dobio komandu i nad Zapadnim vojnim okrugom.

General-pukovnik je rasporedio mobilisane borce LNR i drugih jedinica na svim granicama Limanskog pravca, ali im nije obezbedio potrebnu komunikaciju, interakciju i snabdevanje municijom. Pre dve sedmice, general-major, komandant specijalnih snaga Ahmat, moj dragi BRAT Apty Alaudinov, lično me je izvestio da bi naši borci mogli postati laka meta. Zauzvrat, obavestio sam Valerija Gerasimova, načelnika Generalštaba Oružanih snaga Ruske Federacije, o opasnosti, ali Gerasimov me je uveravao da ne sumnja u Lapinov liderski talenat i da ne veruje da je moguće povlačenje u Krasnom Limanu i njegovoj okolini.

Nedelju dana kasnije, Lapin seli svoj štab u Starobeljsk, stotinu kilometara od svojih podređenih, dok sam sedi u Lugansku. Kako možete brzo upravljati jedinicama, budući da ste udaljeni 150 km od njih? Zbog nedostatka elementarne vojne logistike danas smo napustili nekoliko naselja i veliki komad teritorije. Nije sramota to sto je je Lapin mediokritet, sramota je to sto ga pokrivaju čelnici u Generalštabu. Da se ja pitam, degradirao bi ga u čin obicnog vojnika, oduzeo bi mu odlikovanja i sa mitraljezom u rukama poslao na front da krvlju spere svoju sramotu.

Vojni nepotizam ne moze dovesti do pobede. U vojsku je potrebno postaviti ljude čvrstog karaktera, hrabre, principijelne, koji brinu za svoje borce, koji kidaju zube za svog vojnika, koji znaju da podređeni ne sme ostati bez pomoći i podrške. U vojsci nema mesta nepotizmu, pogotovo u teškim vremenima. Kada je Zelenski paradirao po Izjumu, tada sam rekao: "gadjajte artiljerijom neprijatelja u centru Izjuma", naša artiljerija je u to vreme bila u blizini. Da smo tada to uradili, jednim udarcem bi ubili glavnog satanistu i njegove fašiste. Specijalnu operaciju moramo izvesti u punom smislu te reči, a ne samo flertovati (za#ebavati se). Moramo iskoristiti svaku priliku i svako oružje za odbranu NAŠE teritorije. Donjeck i dalje granatiraju, stanovnici nasih novih teritorija žele da budu zaštićeni.

Ne znam šta Ministarstvo odbrane RF raportira Vrhovnom komandantu, ali po mom ličnom mišljenju treba preduzeti mnogo drastičnije mere, od proglašenja vanrednog stanja u pograničnim oblastima do upotrebe taktičkog nuklearnog oružja. Kod donosenja odluka, ne treba se obazirati na mišljenje Zapada - oni su već u ratu protiv nas. Juče je bila parada u Izjumu, danas zastava u Limanu, a šta ce biti sutra ako nastavimo kao do sada?
 

JazzPiano

Primećen član
Poruka
999
Na jeftinim energetima su izgradili privredu i standard građana.
Skuplji energenti znače skuplji proizvodi, samim tim nekonkurentni na svetskom tržištu. Ako ne možeš da prodaš, jer je skupo - od čega ćeš da živiš?
Ako Amerikanac proizvede i proda jeftinije, a isti kvalitet, od njega će da kupe.
Bez jeftinih energenata nemačka privreda je u krizi.
Tjesite se vi. Oni su izgradili svoju ekonomiju na humanom kapitalu. Sad ce se jos vise usredotociti na razvoj obnovljivih izvora energije i za koju godinu ce prodavati tu tehnologiju za ogromne novce a vjerovatno i ubrzati pad potrosnje nafte i plina globalno. Rusi za 20 godina nece moci prodavati svoje energente nikome vise.
 
Poruka
24.562
Jel to nešto kao ono putinovo jučer da narodi nisu odlučivali o raspadu SSSR-a?
Kad ono u Ukrajini bio referendum 1991. o tom pitanju i svi, pa i ovi koji su nedavno imali lažni referendum, su bili za nezavisnu Ukrajinu.
Putine izdajico, pustio su guje u svoja njedra.

Za nezavisnost Ukrajine
Pogledajte prilog 1230520

Protiv nezavisnostiPogledajte prilog 1230521
Ovaj, Branko je malo udaren, znas. Objasnjavas panju.

Kacio je snimke Rusa na granici Kazahstana, pa posle skapirao kako se prejebao.
 

snouden

Elita
Poruka
15.323
Читао сам ја много тога, али видим да је руска војска тотално конфузна. Чисто онако посматрам као аматер. Не разумем се у стратегију и командовање.
sad ili će padne politički dogovor ili ide težak rat. vidiš oslobođeni i razmenjeni važni zarobljenici. povukli se rusi iz nekih oblasti....
 

dragon x

Buduća legenda
Poruka
37.779
Па ко је наставио офанзиву ако су уништени ти са понтона?
Какве су оперативне радње предузели још да зауставе ту офанзиву?

Шта су предузели још након пуштања воде и полагања наде да ће вода учинити оно што је посао пешадије и осталих родова војске?

Ја те само за оперативне радње питам.
Evo sada ću ti da ti održim lekciju iz vojne doktrine. Vidjećeš zašto ja insistiram na tome da morate imati elementarno znanje iz nje da bi shvatili kako rat funkcioniše. Vi ga nemate pa otud ovakva laička pitanja, čisto iz nepoznavanja materije.

Prvo, ukrajinska armija je na početku ofanzive bila STACIONARNA, u stacionarnom režimu, na tom području, ukopana u utvrđenja koja su građena 8 godina, sa ogromnim količinama armature, betona, tranšea, tunela i kamuflažne opreme. To ruska artiljerija nije mogla lako da razbije. Ukrajinci su znali čime Rusi raspolažu pa su se dobro utvrdili za tih 8 godina a poznato je da je odbrana u prednosti u odnosu na napadača. Mogu ti objasniti i zašto ako hoćeš.

Međutim, kada jedna grupa armija, vojske ili jedinica krene u napad situacija se mjenja uveliko. Ona više nije stacionarna nego je pokretna u borbenom poretku. Pa je potrebna inžinjerija ispred da uklanja mine, oklopi koje štiti pješadija, izviđači, veza je sada na pokretnim vozilima i sve to mora biti umreženo sa pozadinskim jedinicama koje prate saniteti i kuhinja. Jer vojska mora da jede. Ali nije to ono što je smetnja ukrajinskoj vojsci, sada oni više nisu u utvrđenim fortifikacijama već su na otvorenom. Ne bukvalno otvorenom već nemaju zaštitu dovoljnu da zaustave avionske i artiljerijske projektile. To naselja i kuće ne mogu da urade. Mogu oni da se sakriju u kuće ili zgrade ali to nije tako jednostavno jer srušena kuća zatrpa i ranjene i preživjele i ona je često zamka više nego zaštita.

Kada su prešli pontone nije voda odnijela vojnike nego odsjekla transportnu rutu kojom bi ih pratila logistika (sanitet, kuhinja itd.). Rusima je ostalo samo da to područje gdje su ukrajinski vojnici dovedu pod žestoke udare što su i uradili. Zato je veliki broj ukrajinskih ranjenika podlegao usled nemogućnosti transporta u bolnice jer previjanje zavojima je samo početna prva pomoć dok se ne stigne do hirurga koji operišu i uključuju transfuzije krvi. Bez toga ranjenici ne mogu da prežive.

Na našem području, sarajevskog ratišta tokom rata 90-ih smrtnost naših ranjenika je bila 80% jer je ruta išla satima do glavne bolnice 20 km udaljene od linije. Kada su se formirale prve bolnice na samom ratištu, sa hirurzima, taj cifra je smanjena na 10-15%.

Zato vam uporno ponavljam da je ratovanje veoma složena stvar sa mnogo dijelova jednačine da bi tako olako donosili zaključke. Ako se sa specijalne vojne operacije pređe na ratni režim, pravi ratni režim, to onda uključuje mnogo širi spektar borbenih dejstava gdje se u jednom naletu aviona izručuje i do 400 tona eksploziva. Ti nemaš predstavu šta je to.
 
Poruka
24.562
SAD su posvećene politici „otvorenih vrata“ kada je u pitanju NATO, ali sada nije pravo vreme da se razmotri zahtev Ukrajine za članstvo, rekao je u petak savetnik predsednika Džoa Bajdena za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.

"I ti ćeš kume ovako, samo sutra"

Malo sutra, NATO je ukrajinske naciste pustio niz vodu da procjeni brzinu toka.
NATO je stigao da osvoji i Liman

Takticki gledano, Lisicansk i Severodonjeck su sledece logicne tacke terena za napad
 

Роле

Ističe se
Poruka
2.337
(Твитови су у низу) Рамзан Кадиров:

Увек сам говорио: нема ништа боље од изречене истине, додуше горке, увредљиве, али истине. Ово је једини начин да се крене напред. Због тога не могу да ћутим о ономе што се догодило у Красном Лиману.

Одбраном овог одсека руководио је командант Централног војног округа генерал-пуковник Александар Лапин. Исти Лапин, који је добио звезду Хероја Русије за заузимање Лисичанска, иако га де факто и није било у близини. Лапину су такође предате трупе Западног војног округа на управљање.

Генерал-пуковник је распоредио мобилисане борце ЛНР и друге јединице на свим границама Лиманског правца, али им није обезбедио потребну комуникацију, интеракцију и снабдевање муницијом. Пре две недеље, генерал-мајор, командант специјалних снага Ахмат, мој драги БРАТ Апти Алаудинов, лично ме је известио да наши борци могу постати лака мета. Заузврат, обавестио сам Валерија Герасимова, начелника Генералштаба Оружаних снага Руске Федерације, о опасности. Али генерал ме је уверавао да не сумња у Лапинов лидерски таленат и да не верује да је могуће повлачење у Красни Лиман и околину.

Недељу дана касније, Лапин премешта свој штаб у Старобељск, стотину километара од својих потчињених, док сам седи у Луганску. Како можете брзо управљати јединицама, ако сте удаљени 150 км од њих? Због недостатка елементарне војне логистике, данас смо напустили неколико насеља и велики део територије.

Није срамота што је Лапин осредњи. И то што га на врху покривају челници у Генералштабу. Да је по моме, деградирао бих Лапина у чин редова, лишио бих га одликовања и, са митраљезом у рукама, послао бих га у прве редове да крвљу спере своју срамоту.

Војни непотизам неће довести до добра. У војску је потребно поставити људе чврстог карактера, храбре, принципијелне, који брину за своје борце, који кидају зубима за свог војника, који знају да потчињени не може остати без помоћи и подршке. У војсци нема места непотизму, поготово у тешким временима.

Нисмо имали довољно Изјума? Већ тада сам рекао: пуцајте на војну концентрацију непријатеља у Изјуму који су заузели нацисти, тим пре што је наша артиљерија у то време имала такву прилику. Одједном би побили главне сатанисте и фашисте. Морамо да спроведемо СВО у пуном смислу те речи, а не да флертујемо. Искористите сваку прилику и свако оружје за одбрану НАШЕ територије. Доњецк је и даље гранатиран. Становници спојене 4 територије желе да буду заштићени.

Не знам шта Министарство одбране РФ извештава Врховном команданту, али по мом личном мишљењу треба предузети драстичније мере, до проглашења ванредног стања у пограничним областима и употребе нуклеарног оружја мање снаге. Није потребно сваку одлуку доносити с оком на западноамеричку заједницу – она је све већ рекла и учинила много против нас.

Јуче је била парада у Изјуму, данас застава у Лиману, а шта је сутра?

Све би било у реду да није тако лоше.

 
Poslednja izmena:

Zhirkov

Primećen član
Poruka
819
Evo sada ću ti da ti održim lekciju iz vojne doktrine. Vidjećeš zašto ja insistiram na tome da morate imati elementarno znanje iz nje da bi shvatili kako rat funkcioniše. Vi ga nemate pa otud ovakva laička pitanja, čisto iz nepoznavanja materije.

Prvo, ukrajinska armija je na početku ofanzive bila STACIONARNA, u stacionarnom režimu, na tom području, ukopana u utvrđenja koja su građena 8 godina, sa ogromnim količinama armature, betona, tranšea, tunela i kamuflažne opreme. To ruska artiljerija nije mogla lako da razbije. Ukrajinci su znali čime Rusi raspolažu pa su se dobro utvrdili za tih 8 godina a poznato je da je odbrana u prednosti u odnosu na napadača. Mogu ti objasniti i zašto ako hoćeš.

Međutim, kada jedna grupa armija, vojske ili jedinica krene u napad situacija se mjenja uveliko. Ona više nije stacionarna nego je pokretna u borbenom poretku. Pa je potrebna inžinjerija ispred da uklanja mine, oklopi koje štiti pješadija, izviđači, veza je sada na pokretnim vozilima i sve to mora biti umreženo sa pozadinskim jedinicama koje prate saniteti i kuhinja. Jer vojska mora da jede. Ali nije to ono što je smetnja ukrajinskoj vojsci, sada oni više nisu u utvrđenim fortifikacijama već su na otvorenom. Ne bukvalno otvorenom već nemaju zaštitu dovoljnu da zaustave avionske i artiljerijske projektile. To naselja i kuće ne mogu da urade. Mogu oni da se sakriju u kuće ili zgrade ali to nije tako jednostavno jer srušena kuća zatrpa i ranjene i preživjele i ona je često zamka više nego zaštita.

Kada su prešli pontone nije voda odnijela vojnike nego odsjekla transportnu rutu kojom bi ih pratila logistika (sanitet, kuhinja itd.). Rusima je ostalo samo da to područje gdje su ukrajinski vojnici dovedu pod žestoke udare što su i uradili. Zato je veliki broj ukrajinskih ranjenika podlegao usled nemogućnosti transporta u bolnice jer previjanje zavojima je samo početna prva pomoć dok se ne stigne do hirurga koji operišu i uključuju transfuzije krvi. Bez toga ranjenici ne mogu da prežive.

Na našem području, sarajevskog ratišta tokom rata 90-ih smrtnost naših ranjenika je bila 80% jer je ruta išla satima do glavne bolnice 20 km udaljene od linije. Kada su se formirale prve bolnice na samom ratištu, sa hirurzima, taj cifra je smanjena na 10-15%.

Zato vam uporno ponavljam da je ratovanje veoma složena stvar sa mnogo dijelova jednačine da bi tako olako donosili zaključke. Ako se sa specijalne vojne operacije pređe na ratni režim, pravi ratni režim, to onda uključuje mnogo širi spektar borbenih dejstava gdje se u jednom naletu aviona izručuje i do 400 tona eksploziva. Ti nemaš predstavu šta je to.
Čovjek koji glumi Dragan Petrovića, i koji je ovdje točan sa predviđanjima kao Romano Obilinović na kladionici ide nekom čitat lekciju o vojnoj doktrini. Ma samo nastavi pukovniče.
 

Watchman

Buduća legenda
Poruka
25.662
Povući se u redu je moguće samo organizovanoj vojsci.
Da su Rusi smatrali Liman strateški važnim ne bi ga branilo 500 Kozaka protiv 6000 Ukraša. Čini mi se da su Kozaci odradili zadatak i držali Liman 3 nedelje i vezali ukrajinske trupe dok se ne konsoliduje obrana na severu, nakon čega im je poslata pomoć (deo 58. armije, koja je uzged za kratko vreme pasivizirala Gruziju) da im omogući izvlačenje iz grada. Cenim da će se Rusi povući još dvadesetak kilometara.
 

KraNp

Poznat
Poruka
9.066
А шта нам вреди да се нервирамо кад се они горе у Москви не осврћу на поразе које трпе. Могу само да кажем....."Помоз' Боже јаднијем Русима" ЊЕГОШ а и Србима са њима. Ако Руси устукну, више ћемо ми најеббати јер смо уз њих него Мађар или Немац.
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Top