Rusija: Nominovati Asanza i Wikileaks za nobelovu nagradu za mir!

RoccoS

Veoma poznat
Poruka
11.405
Julian Assange 'should be awarded Nobel peace prize'

Russia urges Assange nomination in calculated dig at the US over WikiLeaks founder's detention


Russia has suggested that Julian Assange should be awarded the Nobel peace prize, in an unexpected show of support from Moscow for the jailed WikiLeaks founder.

In what appears to be a calculated dig at the US, the Kremlin yesterday urged non-governmental organisations to think seriously about "nominating Assange as a Nobel Prize laureate".

"Public and non-governmental organisations should think of how to help him," the source from inside president Dmitry Medvedev's office told Russian news agencies. Speaking in Brussels, where Medvedev was attending a Russia-EU summit yesterday , the source went on: "Maybe, nominate him as a Nobel Prize laureate."

http://www.guardian.co.uk/media/2010/dec/09/julian-assange-nobel-peace-prize
 
.....
Lavrov said his attitude towards the leaked US state department cables was "philosophical". "It is interesting to read, including what ambassadors write to provide a stream of information to their capitals," he admitted.

Dmitry Rogozin, Russia's hardline ultra-nationalist ambassador to Nato, also today voiced his support for the embattled Assange. He tweeted that Assange's arrest and incarceration on Monday at the City of Westminster magistrates' court demonstrated that there was "no media freedom" in the west. Assange's "fate" amounted to "political persecution" and a lack of human rights, the ambassador said.
 
:super::super::super:


icone10sr6.gif
....................:ok:
 
I shta sad, zar niste vikali da je podvala?

ne to je vikala ona smesna limunka

Putin: Da li je to demokratija?
9. decembar 2010. | 20:10 | Izvor: Beta
Moskva -- Ruski premijer Vladimir Putin izrazio je sumnju u motive hapšenja osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža, upitavši pred novinarima: "Da li je to demokratija?".

"Ako govorimo o demokratiji, ona mora da bude potpuna. Zašto je Asanž u zatvoru? Zar je to demokratija?", rekao je Putin.

Ruski premijer odgovorio je tako na pitanje postavljeno njegovom francuskom kolegi Fransoa Fijonu, o stanju demokratije u Rusiji, koja je u američkim tajnim dokumentima objavljenim zahvaljujući Vikiliksu, opisana kao korumpirana zemlja.

"Treba prvo počistiti pred svojim vratima. Vraćam loptu našim američkim kolegama", poručio je Putin.

Asanž je pre dva dana uhapšen u Londonu zbog optužbe za silovanje u Švedskoj koja traži njegovo izručenje. Asanžov advokat međutim tvrdi da se radi o političkom progonu.

:ok::ok::ok:
 
Julian Assange 'should be awarded Nobel peace prize'

Russia urges Assange nomination in calculated dig at the US over WikiLeaks founder's detention


Russia has suggested that Julian Assange should be awarded the Nobel peace prize, in an unexpected show of support from Moscow for the jailed WikiLeaks founder.

In what appears to be a calculated dig at the US, the Kremlin yesterday urged non-governmental organisations to think seriously about "nominating Assange as a Nobel Prize laureate".

"Public and non-governmental organisations should think of how to help him," the source from inside president Dmitry Medvedev's office told Russian news agencies. Speaking in Brussels, where Medvedev was attending a Russia-EU summit yesterday , the source went on: "Maybe, nominate him as a Nobel Prize laureate."

http://www.guardian.co.uk/media/2010/dec/09/julian-assange-nobel-peace-prize

hahah, uvek su imali smisla za sarkazam :D
 
Ахаха због ове изјаве из теме - настао хаос међу руским НВО-циркузантима:09. 12. 2010. 06:49h | B92

Rusi: Dajte Nobela AsanžuRuski zvaničnici u šali su predložili da se Nobelova nagrada za mir dodeli osnivači Vikiliksa Džulijanu Asanžu.

86784_moscow_f.jpg
Predlog je šaljiva kritika dvojnih standarda​
Nezvanični izvor iz Kremlja neočekivano je predložio nevladinim organizacijama da razmisle o ideji da Asanža predlože za nagradu, ali je drugi izvor potom objasnio da je reč o šali o duplim standardima.

Kako prenose ruske agencije, izvor iz predsedničke administracije je objasnio predlog željom ruskih vlasti da se pomogne uhapšenom Asanžu.


"Udruženja i nevladine organizacije treba da razmisle kako da mu pomognu. Možda da se predloži kao kandidat za Nobelovu nagradu", citiraju agancije taj izvor.

Ruske nevladine organizacije ocenile su da ta izjava predstavlja "podsmevanje Amerikancima", i da je povezana sa bojkotovanjem dodele Nobelove nagrade iz političkih razloga.

"Ne verujem da je čovek iz administracije predsednika to mogao da kaže bez ironije", rekao je šef centra za zaštitu ljudskih prava Oleg Orlov.

Lider pokreta Za ljudska prava Ljev Ponomarjov ocenio je izjavu kao "ružnu".

"Vikiliks je najviše štete naneo SAD. Možda žele da još više podignu javno mnjenje kako bi još više napakostili", ocenio je Ponomarjov.

Internet portalu Gazeta.ru neimenovani izvor iz Kremlja je rekao da prethodna izjava ne predstavlja indirektnu podršku Asanžu i da to "nije pozicija Kremlja", već šaljiva kritika dvojnih standarda.

Član naučnog saveta Moskovskog centra Karnegi Marija Liman ocenila je da je Kremlj hteo da pokaže da se prema skandalu s Vikiliksom odnosi delimično olako, kao i prema dodeli Nobelove nagrade.


Али, прави и скривени одговор лежи у управо објављеним депешама Викиликса у вези ДУПЛЕ ИГРЕ ЕУ:

09. 12. 2010. 16:31h | Vestionline

Rusija čeka objašnjenje od NATOMoskva od NATO-a očekuje objašnjenje u vezi sa planom te vojne alijanse za zaštitu tri baltičke države i Poljske od Rusije, objavljenom na sajtu "Vikiliksa", izjavio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.
77_lavrov%20clinton_f.jpg
U dobrim odnosima: Sergej Lavrov i Hilari Klinton​

"Mi smo pitanja postavili, očekujemo na njih odgovore", rekao je Lavrov, ocenjujući da Rusija na to ima pravo, naveo je Itar-Tas, a prenose beogradski mediji.


Prema njegovim rečima, Rusija je na tu informaciju obratila pažnju zato što je takav plan razrađivan u decembru 2009. kada je posle duže pauze održana prvo ministarsko zasedanje Saveta Rusija-NATO radi "prevladavanja ćorsokaka u koji su zapali naši odnosi zbog pozicije Alijanse posle krize na Kavkazu 2008. godine".

"Ispostavlja se da se na ministarskom nivou NATO sa nama dogovarao o izradi važnih dokumenata o zajedničkom partnerstvu, a iza naših leđa donosio odluke o zaštiti od nas", rekao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije je dodao da su onda te odluke odobrene u Lisabonu, gde je uporedo sa samitom NATO bio održavan samit Rusija-NATO, kada su usvojeni dokumenti u kojima se navodi da su Rusija i Alijansa partneri i da ne vide jedni druge kao pretnju.


"Na taj način postavlja se pitanje kada je NATO bio iskren - kada smo se otvoreno dogovarali o razvoju partnerstva ili kada u zatvorenom režimu rešavaju među sobom nešto drugačije stvari", rekao je Lavrov.


NATO odbija da komentariše Vikiliks


115454_nato_f.jpgRuska državna agencija prenela je iz Brisela da NATO neće komentarisati materijal objavljen na "Vikiliksu".

Na molbu Itar-Tasa da komentariše informaciju o planu, generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen je rekao da Alijansa ne smatra Rusiju neprijateljem i pretnjom.

"Prema politici NATO, ne komentarišemo curenje tzv. tajne informacije", rekao je on, na taj način odbijajući da potvrdi ili dematuje čak i postojanje plana, navela je ruska agencija.

Rasmusen je, istovremeno, rekao da NATO želi da "razvija pravo strateško partnerstvo" sa Rusijom i da je to saopšteno u deklaraciji posle samita Rusija-NATO u Lisabonu.

Agencija Interfaks javila je u utorak da je, po objavljenoj američkoj prepisci, plan zaštite baltičkih država i Poljske od moguće ruske agresije NATO pripremio januara ove godine, a da je nameravana zaštita Estonije, Letonije i Litvanije sa devet divizija zemalja NATO-a.
 
Wikileaks специјал

Путин о хапшењу Асанжа: Зар је то демократија

МОСКВА – Руски премијер Владимир Путин изразио је данас сумњу у мотиве хапшења оснивача Викиликса Џулијана Асанжа у Великој Британији, упитавши пред новинарима: "Да ли је то демократија?".
"Ако говоримо о демократији, она мора да буде потпуна. Зашто је Асанж у затвору? Зар је то демократија?", рекао је Путин.

Руски премијер одговорио је тако на питање постављено његовом француском колеги Франсоа Фијону, о стању демократије у Русији, која је у америчким тајним документима објављеним захваљујући Викиликсу, описана као корумпирана земља.

"Треба прво почистити пред својим вратима. Враћам лопту нашим америчким колегама", поручио је Путин.

Асанж је пре два дана ухапшен у Лондону због оптужбе за силовање у Шведској која тражи његово изручење. Асанжов адвокат међутим тврди да се ради о политичком прогону.


Бета-АФП
објављено: 09/12/2010
 
Vrlo lepo iskoriscen princip kojim se drugima soli pamet... samo iskoriscen unazad.

Sta god da wilileaks objavi - pa ipak je to neko napravio. Neko ko radi u diplomatiji, gde ne moze da se pise bas takvim recnikom.

I naravno, niti su ga tuzili da je lagao, niti su ga tuzili za iznosenje dokumenata pre roka (bilo sta da je u pitanju, posle 5, 10, 20 ili 50 godina to postane javni dokument), nego sad kao... one dve Svedjanke ovo-ono... Dobro ga nisu uhapsili za pogresno parkiranje...
 

Back
Top