Русија - најмоћнија војна сила на свету

Владан

Buduća legenda
Poruka
36.206
29.01.2011, 21:29
Фото: РИА НовостиНова нуклеарна борна опрема међуконтиненталних балистичких ракета, разрађена у Русији, може да савлада постојеће и перспективне системе ПРО. :cool:То је саопштио генерални конструктор Московског
института топлотехнике (МИТ) Јуриј Соломонов.

МИТ је главни разрађивач низа стратешких ракетних комплекса мобилног и стационарног базирања, којима суопскрбљене створене чувене ракете Топол-М. Институт такође учествује у космичким програмима и пројектима.

Генерални конструктор МИТ је истакао да су радови на стварању нових бојевих глава завршени 2010. године. Нова ракета може да има огромни дијапазон раздвајања борних блокова, који су способни да погађају неколико мета једна од друге. Дакле, веома је тешко њихово откривање и погађање било којим средствима ПРО. Неки медији су чак назвали нову руску ракету неповредивим оружјем.:cool:

Иначе, експерти истичу да је изјава Јурија Соломонова само разрада, која није оваплоћена у металу. Ево што је рекао у интервјуу нашој радиостаници шеф Управе војне изградње Савета безбедности РФ генерал-пуковник Виктор Јесин.

Реално су за сада објављени принципи у фази апробације на нивоу научно-истраживачких радова. Међутим, ради остваривања ће требати извесно време и доста велики ресурси. Велико је питање хоће ли то бити оваплоћена у металу. Поред тога су те идеје већ потврђене експериментално. Надамо се да ће успети решавање тог задатка. Технички је то могуће. Ако успе остваривање оног што је измислио Соломонов, поузданост потенцијала нуклеарног уздржавања Русије ће бити учвршћена.:klap: Онда нас неће вребати опасност глобалног система ПРО који покушавају да створе САД.
 

54433558.jpg
 
текст је мало старији али вреди га прочитати..

Оружане снаге Русије подвргнуте су највећим реформама у последњих 200 година. Министар одбране Анатолиј Сердјуков и начелник Генералштаба генерал армије Николај Макаров планирају да у следећих десет година Русија добије битно другачије оружане снаге него што су то данас: од масовне мобилизационе војске до мање и професионалне армије, састављене од специјалних јединица за локалне конфликте, и способне да буде подршка руској спољној политици у било којем делу света. Делом је то последица повећања војног буџета, технолошког скока руске војне индустрије, али и резултат анализа конфликта у Јужној Осетији, посебно када су у питању структура јединица, војно школство, квалитет обуке, команда и контрола, наоружање, опрема и доктрина употребе снага.

Када су у питању видови оружаних снага, руска копнена војска треба да добије најмодернију опрему и оружје, копнене јединице биће бројчано мање, али способне за брзи борбени распоред у подручјима своје одговорности. Промениће се и нивои командовања, сада постоји четворострука структура, војно подручје–армија–дивизија–пук, а од 2012. године то би требало да се сведе на војно подручје-оперативна команда–бригада, при чему ће војно подручје и даље имати командну одговорност над свим снагама на „својој“ географској територији, али ће бити обухваћено и оперативном командом. С друге стране, оперативна команда покриваће више региона, генерал Макаров планира вежбе разних професионалних јединица не само у подручјима где се иначе мирнодопски базирају, већ и у свим деловима Русије.

Ваздушно-десантне снаге биле су и иницијатор трансформације и професионализације оружаних снага Русије, осам дивизија трансформише се у осам ваздушно-десантних бригада Снага за брзо реаговање. Командант тих снага, генерал Владимир Шаманов, још је прошле 2009. године најавио нову ваздушно-десантну бригаду у војном подручју Москва и самосталан падобрански пук у војном подручју Санкт Петербург. Тренутно се ваздушно-десантне дивизије базирају у Тули, Пскову, Новоросијску и Иванову, док је у Уљановску бригада. Професионални војници у тим јединицама треба да зарађују око 1.100 долара месечно.

Очекује се да ће до 2012. године све ваздухопловне дивизије и пукови бити формацијски сврстани у 55 ваздухопловних база заједно са четири стратешке ваздушне команде. Значај тих команди зависиће од броја ваздухопловних пукова под њима. Бивша команда специјалне ПВО око Москве биће укључена у ваздухопловне снаге и биће основа за потпуно нову ваздушно-свемирску команду.

У марту 2009. министар одбране Русије Сердјуков је изјавио како је „само 10 одсто наоружања и опреме Руске армије модерно“. Према плановима реформи до 2015. године 30 одсто наоружања и војне опреме треба да уђе у категорију „модерно“, а до 2020. године модерно оружје и опрема требало би да у руским оружаним снагама буде заступљено са 70 одсто. Наравно, ослонац у модернизацији те опреме и наоружања јесте на руској војној индустрији, али Москва не зазире ни од кооперације са Израелом и с Француском.

У погледу персоналне политике, реформе траже да се око 205.000 официрских положаја и функција преиспита у оквиру чега ће оружане снаге Русије смањити број официра са садашњих 355.000 на 150.000, број генерала смањиће се са садашњих 1.007 на 886, број пуковника са 25.665 на 9.114, мајора са 99.550 на 25.000 и капетана са 90.000 на 40.000.

На западу су посебно забринути због ставова у новој руској војној доктрини који говоре о одговору Русије на нападе на њене снаге распоређене изван матичне руске територије, о праву председника Русије да нареди распоређивање војних снага изван матичне територије и без дозволе руског парламента, о праву Русије да користи нуклеарно оружје и у локалним конфликтима ако је Русија нападнута, али и као превенцију од напада на Русију. Ту су и ставови о одбрани држава које то затраже од Русије, а које Русија подржава, те о заштити руских држављана у иностранству.

С војним буџетом од око 50 милијарди америчких долара, Русија у следеће три године очекује увођење у оперативну употребу 30 нових балистичких интерконтиненталних ракета, пет нових ракетних система „искандер“ , око 300 нових оклопних борбених возила, 30 нових хеликоптера, 30 нових борбених авиона, три нове стратешке нуклеарне подморнице, као и пет нових површинских ратних бродова у класи ракетних крстарица. Добра продаја руског наоружања, пре свега Индији, Кини и Венецуели, поспешује и домаће поруџбине руске војне индустрије.

Све ово, на неки начин, значи да се у руској војној пракси приближава крај континуитета са совјетском војном традицијом како у погледу структуре јединица, тако и у команди и контроли, обуци и попуни. Тај процес иде релативно брзо, или споро, како ко гледа и из којег угла, све, наравно, зависи и од финансија, али и од међународног контекста војно-политичке ситуације. Но, укупно гледајући, оружане снаге Русије у конвенционалном погледу, узимајући у обзир број тенкова, топова, борбених оклопних возила, борбених авиона, хеликоптера и ПВО система, и даље су најснажнија оружана сила на свету. А нуклеарна компонента руске војне моћи и даље држи равнотежу с нуклеарним потенцијалом САД.

---------------------------------------------

Бројно стање оружаних снага Русије

Русија данас под оружјем држи 1.027.000 људи. Регрути служе војни рок од 12 месеци. Оружане снаге располажу са 23.000 тенкова, 15.180 оклопних борбених возила, 26.120 топова, 3.976 вишецевних ракетних бацача, 430 интерконтиненталних стратешких нуклеарних ракета копненог базирања, са 14 нуклеарних подморница носача интерконтиненталних пројектила, 24 нуклеарне подморнице, ловцима других атомских подморница, у флоти је један носач авиона, пет крстарица, 14 разарача, 14 фрегата, 23 корвете...

Руско ратно ваздухопловство располаже са 116 стратешких бомбардера и 1.800 тактичких авиона. Снаге космичке и ракетне одбране броје око 50.000 људи, док специјалне јединице за космичко ратовање имају око 30.000 припадника. Јединице Министарства унутрашњих послова, а опремљене су као и армија само што немају тенкове и борбене авионе, имају око 450.000 припадника.

----------------------------------------------

И технички гледано евентуално повезивање руског система АБМ са будућим елементима америчког и НАТО антиракетног система у Европи носи са собом низ техничко-технолошких проблема и непознаница. Руски систем АБМ је годинама оперативан и предвиђен је управо за одбрану од америчких интерконтиненталних ракета. Чине га радарске станице и командни центри у Софрину крај Москве, Барановичи у Белорусији, Балкаш у Казахстану, Габала у Азербејџану, Лектуши крај Санкт Петербурга, Армавир у јужној Русији,Оленегорск на северозападу Арктика, Печора на северозападу Урала и Мишелевка у источном Сибиру.

Ракетни део тог система чини 2.064 ракета разних типова: специјални АБМ систем „галош“ са 32 пројектила СХ-11 „горгон“ и 68 ракета СХ-08 „газела“ само за антибалистичку одбрану Москве, па 1.900 ракета из система С-300 ПМУ и још 64 пројектила система С-400 који је већ распоређен на две локације у Русији. Радари и командни центри повезани су с руским извиђачким сателитима у свемиру који им дају тренутне информације о било каквом лансирању било чије ракете било где у свету.

Амерички и НАТО антиракетни штит тренутно су у Европи на нивоу тактичке употребе, у Европи не могу да се мере с руским АБМ системом. :klap::super:

:maramica:
 
Rusija je u 2010 god poručila 48 Su35 koji će biti poizvedeni do 2015god
Nov avion posle 15 god
Nije baš za pohvalu

Видели смо НАТО. Нису смели пешадијом да уђу у Србију него су као највеће кукавице гађале из ваздуха по цивилима и амбасадама.:whistling: Прочитај како је Русија за неколико дана самлела Грузију. :klap:
 
Видели смо НАТО. Нису смели пешадијом да уђу у Србију него су као највеће кукавице гађале из ваздуха по цивилима и амбасадама.:whistling: Прочитај како је Русија за неколико дана самлела Грузију. :klap:

Zato što su zemlje kao što su Francuska, Italija, Španija bile protiv toga.
Irak koji je bio četvrta sila u svetu, samleli za 51 dan i 150 poginulih.
Još bi da se kurčiš.
Da su hteli, razlupali bi nas kao dete zvečku. Vratili u kameno doba.
 
Da su hteli, razlupali bi nas kao dete zvečku. Vratili u kameno doba.
Да су ималу муdа, али нису.
...
Мислиш разлупали би нас ко у Вијетнаму.:zcepanje:

Kod:
Racuna se da su Amerikanci u dvanaestogodisnjem ratu u Vijetnamu izgubili ukupno 3.706 aviona i 4.866 helikoptera."
To je 8.572 letelice
:zcepanje:
 
Dečače
Amerika godišnje odvaja 350 milijardi
Rusija 50 milijardi i to da sve svi napregnu, da se use...u gaće.
300 oklopnih vozila, 30 helikoptera, 30 aviona, šta je to....smešno.

Послушај шта чика има да ти каже, ти си још млад и зелен, да не кажем глуп. Колики буџет је имала САД у време рата у Вијетнаму?
 
A koliko Amerika izdvaja na ratove? Koliko je kostaju svi oni vojnici van zemlje?
И наравно, колико стаје одржавање инфраструктуре попут база у иностранству, површинске флоте, специјалних уговора са произвођачима оружја(није валда да најобичнији чекић кошта 40к$? Динкићу где си?) итд...
 
Rusija je odbila da pregovara o smanjenju taktickog nuklearnog oruzja , jer je tehnoloskoj prednosti za oko 20-30 godina nad svojim suparnicima .

Sto se tice stratskih baistickih interkontinentalnih raketa (one su obuhvacene nedavno potpisanim i usvojenim sporazumom sporazumom ) , ruske rakete 5 generacije vec menjaju ,,Vojevodu ,, - po NATO klasifikaciji ,,Satana ,, ...

Evo nekih poredjenja stare rakete sa njenim analozima kojima raspolazu Amerika i Engleska .. :hahaha::hahaha::hahaha::hahaha:

"Воевода" в пятом поколении
Россия создает стратегические ракеты нового класса, которые неуязвимы для любой противоракетной обороны

5381_1a.gif


На смену самым мощным баллистическим ракетам Р-36М2 "Воевода", известным на Западе под страшным именем "Сатана", придут суперракеты пятого поколения.

Разработку новой тяжелой межконтинентальной баллистической ракеты шахтного базирования ведет одно из крупнейших военно-промышленных объединений, расположенное в Подмосковье.

В истории этого предприятия были самые прорывные ракетные проекты.
Можно не сомневаться, тяжелую баллистическую ракету - достойную смену "Воеводе" - там создадут.

При этом, как подчеркивают специалисты НПО, таких проблем, какие возникли при создании морской ракеты "Булава", у них не может быть в принципе.

Российские конструкторы обошли конкурентов на мировой арене абсолютно во всем.
Ни одна из новейших американских стратегических ракет по своим боевым возможностям по сей день даже близко не приблизилась к самому первому варианту тяжелой Р-36.

Работы над самой мощной в мире баллистической ракетой под индексом Р-36, известной также как 15ПА14, начались в 1969 году.
В 1975 году она встала на вооружение.
Далее был осуществлен ряд важных модернизаций.
В итоге в строй ставились ракетные комплексы трех наименований.
По коду СНВ в этих комплексах использовались ракеты - РС-20А, РС-20Б, РС-20В.
По коду НАТО - SS-18 - Satan шести модификаций.
Американцы учитывали даже незначительные модернизационные доработки, мы - самые существенные.
Имя "Сатана" за океаном присвоили самой первой советской ракете Р-36 (РС-20А).
Говорят, устрашающее имя она получила за черный цвет, в который был выкрашен корпус.

Ракета Р-36 относилась к третьему поколению.
Она, как и Р-36М, имела лишь буквенно-цифровую индексацию.
Лишь Р-36М2, поступившая на вооружение РВСН в 1988 году, стала называться боевым именем "Воевода".
Ее отнесли уже к четвертому поколению, хотя фактически это была очень глубокая модернизация самой первой ракеты Р-36.

Создание ракеты шло непросто. Из 43 испытательных пусков первой серии лишь 36 прошли удачно. Первый испытательный старт "Воеводы" весной 1986 года закончился серьезной аварией.
Ракета взорвалась в шахтной пусковой установке, которая была разрушена полностью.
К счастью, обошлось без человеческих жертв.
В итоге же "Воевода" стала самой надежной ракетой в мире.
Ее ресурс сейчас официально продлен до 20 лет, возможно продление до 25 лет.
Это уникальный случай.
Ведь ракета постоянно заправлена достаточно агрессивными компонентами жидкого топлива и окислителя.
Новое поколение "Воеводы" по своим характеристикам должно превзойти своих предшественников, стоящих сейчас на боевом дежурстве.
Ракета размещается в фактически неуязвимых подземных шахтах.
Поразить их можно только прямым попаданием вражеской ракеты с ядерной боеголовкой.
А взрыв в нескольких сотнях метров от шахты для "Воеводы" не страшен.
Ракета стартует даже в условиях огненно-пылевого урагана, сопровождающего ядерный взрыв.
Не страшны ей ни жесткие рентгеновские излучения, ни нейтронные потоки.

Практически ей достижима любая цель на планете, она может летать на дальность от 11000 км до 16000 км, в зависимости от массы боеголовки.
Максимальная масса головной части в ракетах четвертого поколения - 8730 кг.
Для сравнения: американские МБР шахтного базирования "Минитмен-3" летают на дальность до 13000 км, но с боевой частью массой 1150 кг.
Даже самая мощная МБР США - морской "Трайдент" последних модификаций - забрасывает боеголовку массой 2,8 тонны на 11000 км.
Все тактико-технические параметры проектируемой ракеты являются строго секретными.
Однако ясно, что они превзойдут возможности нынешних "Воевод".

Для различных модификаций и типов "Сатаны" были созданы различные боеголовки.
Самая мощная - 25 мегатонн.
Сейчас на дежурстве стоят только ракеты с десятью боеголовками, каждая из которых
содержит 0,75 Мт ядерной взрывчатки в тротиловом эквиваленте.
То есть общий заряд равен 7,5 Мт, что более чем достаточно для причинения противнику невосполнимых потерь в атакуемом районе.

Головной модуль, в котором размещены боеголовки, имеет мощную броневую защиту. Кроме того, он несет целый рой отвлекающих целей, создающих на радарах систем ПРО впечатление сверхмассированного удара. Как заявляют специалисты НАТО, в таких условиях невозможно выделить настоящие боеголовки.
Ложные цели есть сегодня у всех ядерных баллистических ракет.
Но только в "Воеводе" удалось реализовать полную идентичность по физическим полям обманок и боевых частей.
Теперь тяжелые ракеты действительно пятого поколения, а не очередную модификацию создают в России.
В нее будут вложены самые новейшие научно-технологические достижения.
Но надо спешить.
С 2014 года начнется неизбежное списание пусть и надежных, но все-таки старых "Воевод".
 
Rusija je odbila da pregovara o smanjenju taktickog nuklearnog oruzja , jer je tehnoloskoj prednosti za oko 20-30 godina nad svojim suparnicima .

Sto se tice stratskih baistickih interkontinentalnih raketa (one su obuhvacene nedavno potpisanim i usvojenim sporazumom sporazumom ) , ruske rakete 5 generacije vec menjaju ,,Vojevodu ,, - po NATO klasifikaciji ,,Satana ,, ...

Evo nekih poredjenja stare rakete sa njenim analozima kojima raspolazu Amerika i Engleska .. :hahaha::hahaha::hahaha::hahaha:

"Воевода" в пятом поколении
Россия создает стратегические ракеты нового класса, которые неуязвимы для любой противоракетной обороны

5381_1a.gif


На смену самым мощным баллистическим ракетам Р-36М2 "Воевода", известным на Западе под страшным именем "Сатана", придут суперракеты пятого поколения.

Разработку новой тяжелой межконтинентальной баллистической ракеты шахтного базирования ведет одно из крупнейших военно-промышленных объединений, расположенное в Подмосковье.

В истории этого предприятия были самые прорывные ракетные проекты.
Можно не сомневаться, тяжелую баллистическую ракету - достойную смену "Воеводе" - там создадут.

При этом, как подчеркивают специалисты НПО, таких проблем, какие возникли при создании морской ракеты "Булава", у них не может быть в принципе.

Российские конструкторы обошли конкурентов на мировой арене абсолютно во всем.
Ни одна из новейших американских стратегических ракет по своим боевым возможностям по сей день даже близко не приблизилась к самому первому варианту тяжелой Р-36.

Работы над самой мощной в мире баллистической ракетой под индексом Р-36, известной также как 15ПА14, начались в 1969 году.
В 1975 году она встала на вооружение.
Далее был осуществлен ряд важных модернизаций.
В итоге в строй ставились ракетные комплексы трех наименований.
По коду СНВ в этих комплексах использовались ракеты - РС-20А, РС-20Б, РС-20В.
По коду НАТО - SS-18 - Satan шести модификаций.
Американцы учитывали даже незначительные модернизационные доработки, мы - самые существенные.
Имя "Сатана" за океаном присвоили самой первой советской ракете Р-36 (РС-20А).
Говорят, устрашающее имя она получила за черный цвет, в который был выкрашен корпус.

Ракета Р-36 относилась к третьему поколению.
Она, как и Р-36М, имела лишь буквенно-цифровую индексацию.
Лишь Р-36М2, поступившая на вооружение РВСН в 1988 году, стала называться боевым именем "Воевода".
Ее отнесли уже к четвертому поколению, хотя фактически это была очень глубокая модернизация самой первой ракеты Р-36.

Создание ракеты шло непросто. Из 43 испытательных пусков первой серии лишь 36 прошли удачно. Первый испытательный старт "Воеводы" весной 1986 года закончился серьезной аварией.
Ракета взорвалась в шахтной пусковой установке, которая была разрушена полностью.
К счастью, обошлось без человеческих жертв.
В итоге же "Воевода" стала самой надежной ракетой в мире.
Ее ресурс сейчас официально продлен до 20 лет, возможно продление до 25 лет.
Это уникальный случай.
Ведь ракета постоянно заправлена достаточно агрессивными компонентами жидкого топлива и окислителя.
Новое поколение "Воеводы" по своим характеристикам должно превзойти своих предшественников, стоящих сейчас на боевом дежурстве.
Ракета размещается в фактически неуязвимых подземных шахтах.
Поразить их можно только прямым попаданием вражеской ракеты с ядерной боеголовкой.
А взрыв в нескольких сотнях метров от шахты для "Воеводы" не страшен.
Ракета стартует даже в условиях огненно-пылевого урагана, сопровождающего ядерный взрыв.
Не страшны ей ни жесткие рентгеновские излучения, ни нейтронные потоки.

Практически ей достижима любая цель на планете, она может летать на дальность от 11000 км до 16000 км, в зависимости от массы боеголовки.
Максимальная масса головной части в ракетах четвертого поколения - 8730 кг.
Для сравнения: американские МБР шахтного базирования "Минитмен-3" летают на дальность до 13000 км, но с боевой частью массой 1150 кг.
Даже самая мощная МБР США - морской "Трайдент" последних модификаций - забрасывает боеголовку массой 2,8 тонны на 11000 км.
Все тактико-технические параметры проектируемой ракеты являются строго секретными.
Однако ясно, что они превзойдут возможности нынешних "Воевод".

Для различных модификаций и типов "Сатаны" были созданы различные боеголовки.
Самая мощная - 25 мегатонн.
Сейчас на дежурстве стоят только ракеты с десятью боеголовками, каждая из которых
содержит 0,75 Мт ядерной взрывчатки в тротиловом эквиваленте.
То есть общий заряд равен 7,5 Мт, что более чем достаточно для причинения противнику невосполнимых потерь в атакуемом районе.

Головной модуль, в котором размещены боеголовки, имеет мощную броневую защиту. Кроме того, он несет целый рой отвлекающих целей, создающих на радарах систем ПРО впечатление сверхмассированного удара. Как заявляют специалисты НАТО, в таких условиях невозможно выделить настоящие боеголовки.
Ложные цели есть сегодня у всех ядерных баллистических ракет.
Но только в "Воеводе" удалось реализовать полную идентичность по физическим полям обманок и боевых частей.
Теперь тяжелые ракеты действительно пятого поколения, а не очередную модификацию создают в России.
В нее будут вложены самые новейшие научно-технологические достижения.
Но надо спешить.
С 2014 года начнется неизбежное списание пусть и надежных, но все-таки старых "Воевод".

Одлично.
 
Видели смо НАТО. Нису смели пешадијом да уђу у Србију него су као највеће кукавице гађале из ваздуха по цивилима и амбасадама.:whistling: Прочитај како је Русија за неколико дана самлела Грузију. :klap:

Aha, znači na Kosovu nema nekoliko hiljada NATO-vih vojnika?

Rusija je još uvek wannabe velesila. Biće takva još dugo vremena.
 
Послушај шта чика има да ти каже, ти си још млад и зелен, да не кажем глуп. Колики буџет је имала САД у време рата у Вијетнаму?

Koliko si ti ograničen da je strašno
Neka potroše i 1 000 milijardi, za njih je ništa.
Za nas kraj, vratili bi nas u kameno doba, ali bitno je da se neki debil posle havali kako smo porazli Ameriku a stradalo 2 miliona Srba ili tri milona Vijetnamaca.
A još je strašnije što mator čovek kao ti piše takve gluposti.
U ostalom plitki ljudi su Srbiju 91 zavili u crno. A 99-te upropastili.
Još se hvale.
pokri se ušima i ćuti.
 
Koliko si ti ograničen da je strašno
Neka potroše i 1 000 milijardi, za njih je ništa.
Za nas kraj, vratili bi nas u kameno doba, ali bitno je da se neki debil posle havali kako smo porazli Ameriku a stradalo 2 miliona Srba ili tri milona Vijetnamaca.
A još je strašnije što mator čovek kao ti piše takve gluposti.
U ostalom plitki ljudi su Srbiju 91 zavili u crno. A 99-te upropastili.
Još se hvale.
pokri se ušima i ćuti.

Cuj za njih je nista..CEO americki budzet je malo jace od 3000 milijarde $ a i to uz ogroman deficit od 600 milijardi $.Amerika se davi u tolikim izdvajanjima za vojsku.ALi ta bitka je unapred izgubljena od kine koja inace krije svoj pravi budzet.
 
"Сви јунаци муком замукоше". где су сад русофоби?:D појела им маца језик.:D
Чукамо се сутра. Лаку ноћ. Пока :bye:

Šta smo zanemeli.
Pišeš gluposti. Ako nuklearno oružje..bla..bla bla
Ako dođe do upotrebe jer si ti ubeđen da će nešto ostati od Rusije. Hoće samo pepeo, kao i od ostalih država.
Zato ne lupetaj više gluposti.
Da pišeš o Rusiji kao o nekoj bog zna kakvoj obećanoj zemlji.
Zaboravljaš da kucaš na zapadnom proizvodu, koristiš net, automobile, telefon, sat, tv...zato te molim da se u ime Zapada odrekneš svih tih stvari

Sada će on, aaaa gorivooooo, sipam na OMV, a ti crkni.
 

Back
Top