Rusija ce izaci iz krize; rublja ce devalvirati

Bara Kob Ama

Ističe se
Banovan
Poruka
2.416
Izgleda da u Rusiji postoji poneki pametan ekonomista ali od diktatora iz Kremlja ne mozhe da dodje do izrazhaja. :think: :think:

Različita mišljenja ruskih finansijskih stručnjaka
Da li će rublja devalvirati
Autor: E. B. | 16.08.2009. - 00:01

Niz ruskih ekonomista izjasnio se o neophodnosti devalvacije rublje. Po njihovom mišljenju, to će omogućiti da se ruska privreda brzo izvede iz krize. Ipak državne vlasti ne žure da primene ovaj metod.

rublja-x.jpg

Devalvaciju u Rusiji poznaju izbliza. Ne tako daleke 1998. godine šok-terapija pada rublje bila je efikasan instrument prelaska države na tržišnu ekonomiju. Okriljeni prethodnim uspehom, neki ekonomisti i danas predlažu da se upotrebi oproban metod.
Istina, nagli pad rublje može da koristi u nizu pravaca. Na primer, da se smanji vrednost dugova, poveća konkurentska moć ruskih proizvoda, uvećaju prilivi u budžet. Banke mogu bez naprezanja da zarade na kursu valute. Ali postoji i druga strana medalje – u prvom redu biće oštećeni građani. Devalvacija je dobra samo u izuzetnim slučajevima, kada druge nade u obnovu privrede više nema. Evo šta misli tim podovom ekspert Ekonomskog instituta RAN Leonid Vardomski:
– To je vanredna mera, i njoj treba retko pribegavati. To ne može da bude dežurno jelo politike. I to se ne tiče samo Rusije. To se tiče i naših suseda, naših trgovinskih partnera. Zato što to izaziva opštu nestabilnost valuta. Osim toga, devalvacija rublje će se negativno odraziti na stanovništvo. Kao prvo, podstaći će inflaciju, sve će poskupeti. Kao drugo, stanovništvo danas drži mnogo novca u rubljama. Ako rublja ode u bescenje, stanovništvo će izgubiti novac.
Užas koji uliva ruskim građanima sam termin devalvacija takođe se oslanja na doživljeno iskustvo. Jasno da se realno smanjenje prihoda momentalno odražava na kupovnu moć stanovništva. Lančano odmah pada potražnja za proizvodima. A poverenje ka lokalnoj valuti, jednom potkopano, može i da se uopšte ne obnovi. Tako pristalice radikalnih mera treba dva puta da razmisle vrede li koristi onih negativnih posledica koje će obavezno uslediti.
Vlasti uveravaju da ne planiraju da krenu putem devalvacije rublje. Danas nema takve neophodnosti. Prema prognozama analitičara, oživljavanje ruske privrede predviđa se već u tekućem polugodištu. A naredne godine ona će pokazati rast. Osim toga, povećava se svetska potražnja za naftom i uvećanje cene dalo bi ruskom budžetu rezervnu stabilnost, ali se ova mera još ne razmatra.

Ministar Kudrin nije za devalvaciju
Ruski ministar finansija Aleksej Kudrin izjavio je da ne vidi razlog za devalvaciju rublje, kao što to zagovaraju neki domaći ekonomisti. „Za sada nema fundamentalnih osnova za devalvaciju i protivim se veštačkim operacijama koje bi oborile vrednost rublje“ rekao je Kudrin novinarima, dodavši da kurs nacionalne valute mora određivati tržište, prenela su elektronska glasila u Moskvi.
Vrednost rublje je prema korpi jakih svetskih valuta poslednjih dana, međutim, opadala, uprkos rastu cena nafte. Na Moskovskom međubankarskom tržištu dolar se u petak menjao po kursu od približno 31,7 rubalja, dok je evro vredeo bezmalo 45 rubalja, izvestila je agencija Prajm-Tas.
Kudrin smatra da će cena nafte, koja je veoma bitna za stabilnost rublje, ostati na sadašnjem visokom nivou i u narednom periodu, „što je povezano sa do sada neviđenom likvidnošću“ do koje je došlo nakon akcija američke Uprave federalnih rezervi i drugih vodećih zapadnih centralnih banaka.
Nafta je značajan izvor deviznog priliva Rusije i sve dok su cene te sirovine visoke, praktično nema razloga da se govori o devalvaciji rublje, tvrdi Kudrin.
 
ruska vlast je od dolaska putina imala sve odlicne poteze - sem ovog poslednjeg kad su odlucili da intervenisu i brane kurs rublje vestackim putem

mislim da je to pogresno, i da drzava ne treba da intervenisse nikada na odrzanju kurs osim u vanrednim okolnostima kad vide da neki mesetari pokusavaju da uticu na kurs ne bi li tako sebi ostvarili dobit, sto je u slucaju rusije zbog ogromne novcane mase - gotovo nemoguce.

Trziste je jednostavno uvek u pravu.
 
ruska vlast je od dolaska putina imala sve odlicne poteze - sem ovog poslednjeg kad su odlucili da intervenisu i brane kurs rublje vestackim putem

mislim da je to pogresno, i da drzava ne treba da intervenisse nikada na odrzanju kurs osim u vanrednim okolnostima kad vide da neki mesetari pokusavaju da uticu na kurs ne bi li tako sebi ostvarili dobit, sto je u slucaju rusije zbog ogromne novcane mase - gotovo nemoguce.

Trziste je jednostavno uvek u pravu.

Znachi ti bi prepustio trzhishtu, nije ni to loshe ali mislim da je bolje devalvirati za jedno 10% od trzhishne vrednosti. To radi Kina i zato i u vreme krize ce imati rast od bar 8%.
 

Back
Top