Quantcast

Руси упозорили НАТО да могу употребити силу

slavka69

Veoma poznat
Poruka
11.609
TREĆI SVETSKI RAT?!
Predstavnik Rusije pri NATO upozorio ovu vojnu alijansu da na Kosovu ne sme da se bavi politikom. „U suprotnom, moglo bi doći do dramatičnog razvoja događaja“, kaže Rogozin


BEOGRAD - Rusija je juče najavila mogućnost izbijanja trećeg svetskog rata pretnjom da bi i ona mogla da primeni oružanu silu ukoliko NATO izađe van okvira svog delovanja na Kosovu i Metohiji! Predstavnik Rusije pri NATO Dmitrij Rogozin upozorio je ovu vojnu alijansu da na Kosovu ne sme da se bavi politikom, navodeći da bi u suprotnom „moglo doći do dosta dramatičnog razvoja događaja u okviru dijaloga Rusija-NATO“.

- Nama se ne dopada informacija da neki oficiri Alijanse traže da se ne dozvoli ulazak predstavnika rukovodstva Srbije na teritoriju Kosova. To ne ulazi u njihov mandat - rekao je Rogozin.

- Za Rusiju je najvažnije da se Alijansa, koja ima svoje snage na Kosovu, ni u kom slučaju ne bavi politikom, već da se bavi čime i do sada - zauzimanjem neutralne pozicije i nemešanjem u unutrašnje stvari. Ako se ta informacija potvrdi, imaćemo dosta komplikovan dijalog s partnerima i moguć je dosta dramatičan razvoj događaja u okviru diskusije Rusija-NATO - kazao je on.

- Danas, ako EU zauzme jedinstvenu poziciju, ili NATO izađe van okvira svog mandata na Kosovu, te organizacije će ući u konflikt sa UN. I tada ćemo mi takođe polaziti od toga da, kako bi nas poštovali, treba da iskoristimo grubu silu, koja se naziva oružanom - zapretio je Rogozin.

On je ponovio da Rusija nije advokat Srbije, već zastupnik poštovanja međunarodnog prava, i dodao da Srbija „ima snage i sredstava da zaštiti svoj suverenitet“.

- Srbija nije okupirana država i ne treba da za nju neko primenjuje oružje - rekao je Rogozin i dodao da između Rusije i NATO „rata neće biti“, ali da će „biti poželjno da odnosi među njima budu bolji“. Rogozin je istakao da „ne sumnja da će se uskoro na Kosovu pojaviti vojne baze NATO“, ali da „Rusiju trenutno mnogo više uznemirava pojava tuđe vojne mašinerije uz njene granice u Poljskoj i Češkoj“.

Vojnopolitički komentator Milovan Drecun smatra da je Rogozinova izjava ozbiljno upozorenje sa nešto oštrijom retorikom, ali naglašava da bi ruski diplomata morao malo da pojasni taj stav kako bismo znali o čemu se radi.

- Rusija bi mogla da zatraži povratak svojih snaga u misiju Kfora. Ova misija nije nikad opozvana, niti joj je ukinut mandat, što znači da ruske snage mogu da se vrate na područje KiM. NATO na Kosmetu predstavlja okupatora skrivenog iza naziva Kfora, ali jedino je Savet bezbednosti taj koji može da odlučuje o primeni sile. Situacija bi se iskomplikovala kad bi NATO zamenio misiju Kfora - opominje Drecun.

Tomislav Kresović, bezbednosni analitičar, tvrdi da je Rogozinova pretnja samo vid diplomatskog i političkog pritiska i da nije realna, jer Rusija nikako ne može da upotrebi oružanu silu zarad zaštite mira na Kosovu.

- Ruska Federacija nema ingerencije za to, jer Kosmet nije teritorija koja je pod njihovom jurisdikcijom. Ona nema ni svoje vojne baze ni oružane snage u pokrajini, a ni vitalni interes za to. Ne treba zaboraviti da je Rusija članica Partnerstva za mir - kaže Kresović, podsećajući da Beograd i Moskva nemaju sklopljen nikakav sporazum o vojnobezbednosnoj saradnji.

OBIČNA VARNICA

Danijel Šunter, vojni analitičar i urednik Evroatlantske revije, ocenjuje da je izjava Dmitrija Rogozina obična diplomatska varnica.
- Ne vidim kako bi uopšte moglo doći do oružanog sukoba. Malo su više uzavrele diplomatske strasti, pa su i izjave egzotičnije. Na terenu Kfor se drži Rezolucije 1244 i Kumanovskog sporazuma, a Rogozin nije objasnio ni kakav bi to sukob bio, s kojim ciljem i gde - primećuje Šunter.

SOLANA: DRŽIMO SE SVOG MANDATA

O izjavi ruskog ambasadora u NATO da bi Rusija mogla da upotrebi silu ako bi NATO prekoračio svoja ovlašćenja na Kosovu, visoki predstavnik EU Havijer Solana rekao je da misije EU, NATO i UN na Kosovu sigurno neće ići preko svog mandata, koji je jasno zapisan u Rezoluciji 1244.
 
Poruka
24.279
Pa znate sta?!Ja mislim da je Rusima vec dosta.Frustrirani su sto Amerika ignorise njihove stavove o vaznim svetskim pitanjima.Za nas je dobro sto mozda bas preko kosovskog pitanja zele da pokazu da i oni imaju nekog uticaja i da nece samo pognuti glavu pred onim sto Ameri rade.
Zato ce mo mi najebat* ima da se ku*ce preko nas i ima da nas gurnu u rat i da se sklone kao i "uvek"!!!
 

mvcom

Aktivan član
Banovan
Poruka
1.122
Zato ce mo mi najebat* ima da se ku*ce preko nas i ima da nas gurnu u rat i da se sklone kao i "uvek"!!!

Ja nemam uopšte nameru da buden na toj donjoj strani koju ti pominješ,samo odozgo.
Tebi ako se to sviđa nebranim ti,ako mogu amri zašto ne bi mogli i rusi.

Kakva je tu razlika?

Pe evo ovako.
Rusi u strategijskoj ekspanziji i imaju više šansi da budu odozgo (i ja sa njima).
Ameri su već u početnoj fazi stagnacije a nije daleko ni depresija znači odozdo.
Ko je odavde sa njima?
 
Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.