Rusi pišu: Srbija sa sankcijama kreće od marta!

ziltoid

Iskusan
Banovan
Poruka
5.860

Rusi pišu: Srbija sa sankcijama kreće od marta! Ovim redom...​


Ako je verovati predsedniku Aleksandru Vučiću, uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji više nije pitanje meseci. O pridruživanju Srbije restriktivnim merama EU prema Rusiji izveštavali su i pojedini ruski mediji. Neki pišu da će se Srbija pridružiti prvom paketu sankcija pre početka leta, a drugi, pak, navode da bi prva mera mogla da bude doneta u aprilu. Navodno je u igri povratak viznog režima, ukidanje letova…


Od Srbije se odavno očekivalo da će uvesti sankcije Ruskoj Federaciji, a odbijanje da to učini jedan od razloga zastoja, odnosno suspenzije evropskog puta.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u novembru prošle godine izjavio je da ne vodi politiku sankcija "posebno prema onima koji su nas sačuvali 2015. godine i koji su nam pomagali po pitanju teritorijalnog intergriteta naše zemlje".


RUSI PIŠU: Vučić najavio uvođenje sankcija

- To je naša suština i politika. Možemo toga da se odreknemo, ali znate u kom slučaju? Da nam bukvalno bude Damoklov mač nad glavom i to ne bih krio od naroda, već bih rekao to - dodao je on.

Pre desetak dana, međutim, čuli smo drugačiju priču. On je izjavio da se približava trenutak kada će Beograd morati da uvede sankcije Rusiji i da po tom pitanju očekuje neuporedivo snažnije pritiske Zapada

- Pustite da teramo ovako dok možemo, znaću kad je trenutak i neću ništa da krijem od ljudi. Taj trenutak se približava odavno, plašim se da više nisu u pitanju ni meseci - izjavio je on.

Izjave predsednika Srbije ispraćene su u i Rusiji, budući da je naša zemlja uz Belorusiju jedina u Evropi koja nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji. Da će se to dogoditi, pišu sada i pojedini ruski mediji.

Većina prati zvanična obraćanja predsednika Aleksandra Vučića, ali su pojedini lokalni i regionalni portali i agencije otišli korak dalje.

Vučićev nalog da se kontakti sa Moskvom svedu na minimum

Tako je jedna od najvećih regionalnih agencija sa juga Rusije "Južna novinska služba" (Южная служба новостей) izvestila da je među glavnim vestima informacija da će Srbija uvesti sankcije Ruskoj Federaciji, te da je Aleksandar Vučić dao naloge resorima da sve kontakte sa Moskvom svedu na minimum.

Aleksandar Vučić FOTO: ATAImages


Da je Vučić dao takav nalog piše sova-news.com, portal sa sedištem u ruskom gradu Saratov. U tekstu je navedeno da će već u martu biti uveden vizni režim za građane Ruske Federacije, dok će glavna ograničenja stupiti na snagu pre leta.
Navodi se da se Beograd priprema za prvi i drugi pakat sankcija, ali razmišlja da ih prilagodi na način da nanesu minimalnu štetu srpskoj privredi.

Zabrane Vagneru i prvi paketi ograničenja

Portal "Rex" piše da bi prvi paket sankcija mogao da bude uveden već u aprilu i da će pogoditi članove i saradnike vojne grupe Vagner, kao i da će biti zabranjen ulazak u Srbiji.


Od većih medija ovom temom bavio se medij "Izvestia", blizak Kremlju. U tekstu se pominje da je "ranije objavljeno" da je Vučić dao zeleno svetlo pridruživanju restriktivnim merama pod pritiskom Zapada, te da su vlasti počele da prave prve pakete ograničenja. Piše i da bi vizni režim mogao da bude uveden od marta. Izvestia u tekstu ne navodi ko je to ranije objavio i da li citira informacije koje su izneli manji ruski portali.

Ovaj medij navodi da ambasada Rusije nije dobijala tekve signale od srpskih partnera.

U tekstu se citira Milan Lazović, programski koordinator Ruskog saveta za međunarodne poslove, koji je istakao da Zapad vrši veliki pritisak na Beograd. On je međutim naveo da će se potencijalno uvođenje sankcija odvijati u blažoj verziji, te da to neće biti pridruživanje svim evropskim paketima, nego selektivna ograničenja. Lazović je rekao da je moguće, na primer, otkazivanje direktnih letova.

Srećko Đukić, diplomata i bivši ambasador, navodi za Nova.rs da ne očekuje da će Srbija tako brzo uvesti sankcije prema Rusiji, da će ona ih uvesti sad za neku nedelju dana, čak i za neki mesec.

- Mislim da je apsolutni priroritet međunarodne zajednice - EU i SAD završavanje okvirnog ili baznog sproazuma Beograda i Prištine i da pre svega treba regulisati kosovsko pitanje. To je pitanje svih pitanja, jer ono zadire u srž bezbednosti Zapadnog Balkana. Sankcije rusiji nisu tog karaktera. One u ovom momentu imaju isključivo politički karakter. Njihov ekonmski domet je zaista skroman - ističe Đukić.

Srećko Đukić FOTO: Printscreen


On navodi da od 70 milijardi dolara spoljno-trgovinske razmene Srbije sa svetom u prošloj godini samo 4,2 milijardi otpada na Rusiju.

- To je ravno šest procenata. To zaista nije velika cifra ni za Srbiju, a o Evropi da ne govorim. Kada se ima u vidu da Srbija ne uvozi naftu, a da gas nije pod sankcijama EU i da nije ni razmatra uvođenje sankcija na ruski gas, mislim da to sa političkog stanovišta akutno pitanja, iako čujemo i u Srbiju, od samog vrha, i u međunarodnoj zajednici, pozive da Srbija uvede sankcije Rusiji. To je, mislim, normalna komunikacija u odnosima da Srbija ipak ne zaboravi da treba jednog dana da uvede sankcije Rusiji - zaključuje Đukić. https://direktno.rs/vesti/drustvo-i...srbija-sankcije-ruski-mediji-putin-vucic.html

Vučićeva Srbija hita ka Europi. To je krasno. Putinofile čeka teško vreme.
 

C0NSIGLIERI

Buduća legenda
Poruka
40.290
Ako pukne dole na Kosovu bice posle braco wagnerovci pomagajte napadaju nas i mudzahedini i albanci..

Oni ne mogu ni sebi da pomognu.
Videli smo pomoc u crvenoj komunistickoj bandi ‘45 kad su okupirali Srbiju, a onda i podrsku 92 kad su joj glasali za sankcije, 99 da ne spominjemo i onda lobiranje za rasturanje srpske drzave (Srb, Cg) ‘06.

Pored takvih “prijatelja” ne trebaju vam neprijatelji.
 
Poslednja izmena od moderatora:

Добро дошли

Buduća legenda
Poruka
27.184
И треба Србија да уведе санкције Русији. Има разлога за то: 90-тих су они (Руси) нама уводили санкције нама, бомбаровали су нас неколико пута а слободу 1944. су нам донели Немци.
Тако то изгледа када се замене тезе!
 

fortes

Buduća legenda
Moderator
Poruka
42.813
Rusi su to pisali i jesenas.
Ovo treba prihvatiti sa ogromnom dozom rezerve.
Ja bih se obradovao da im uvedu sankcije i odjebu zauvek ali znamo ja i ti da od toga nema ništa. Ovo Rusi malo preventivno podgrevaju atmosferu.

On je čovek zavisnik od "rejtinga" i sve je posvećeno tome, a pošto sada mora da bude kooperativan oko F-N plana čisto sumnjam da će na to dodati ono što bi mu dodatno srozalo popularnost istovremeno, pošto ni potonji plan još nije uspeo da proda "svojima" do kraja.

Zna to i zapad (čitaj USA) pa mislim da ga neće sada toliko pritiskati oko tih sankcija, sem europarlamentaraca kojima je "usaglašavanje spoljne politike" odavno usputna uzrečica bez težine, i Nemaca tu i tamo, ipak će raditi po USA instrukcijama a oni su jako pragmatični i "puni razumevanja" kada im nešto treba. Trenutno im treba od Srbije nešto drugo mnogo hitnije.

Tako da putinofili naši mogu mirno da spavaju i ushićeno prate šta se dešava u nekom Vukojebinsku Krasnom oko Kolenovke Leve jer samo još kad tu probiju eto ih na Kladovu do leta...pa na jesen da vraćamo Prizren i Knin... n-ti put....i tako sve po redu. Standardno sve. Nema sankcija.
 

Top