Ruha sveta i zavodnica

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

DedaStojan

Primećen član
Poruka
742
U mandeizmu, Rūha (doslovno 'duh' ili 'dah'; također poznat kao Namrūs ili Hiwat je kraljica Svijeta tame (alma d-hšuka) ili podzemlja.Ona vlada podzemnim svijetom zajedno sa svojim sinom Urom, kraljem Svijeta tame, i svojom pratnjom sedam planeta i dvanaest zviježđa, koji su također njezini potomci s Urom. Ruha je kći Qin, Gospodarice tame u prvom podzemnom svijetu. Ona je vladar trećeg maṭarta (stražara ili čistilišta). Ona je povezana sa požudom, nečistoćom (tj. menstrualnom nečistoćom) i drugim negativnim ženskim kvalitetama.

Imena i epiteti

Ginza Rabba se odnosi na Ruhu koristeći različite epitete, kao što su:

Rūha Masṭanita "Ruha zavodnica

"Rūha ḏ-Qudša "Sveti duh"

Dlibat ʿstra amamit "Libat-Ishtar-Amamit

Djeca
Rūha nosi sina po imenu Ur s Gafom, jednim od divova u Svijetu tame opisanim u 5. knjizi Ginza Rabbe. Zatim počini incest s Urom, rađajući sedam planeta i dvanaest zodijaka.
Ruha se također prerušila u Noinu ženu Anhuraitu, spavala je s njim i rodila tri sina, Hama, Yama i Yafet.

U Ginza Rabba
Ruha je složen lik koji se ne može jednostavno prikazati kao zli arhont.
U 6. knjizi (također poznatoj kao "Knjiga Dinanukta") Right Ginze, Ruha drži govor sličan gnostičkoj pjesmi Grom, savršen um. Dio govora dat je kao ulomak u nastavku.
Ja sam Život koji je bio od početka. Ja sam Istina (kušṭa) koja je postojala još ranije na početku. ja sam odsjaj; ja sam svjetlo.
ja sam smrt; ja sam život.
ja sam tama; ja sam svjetlo
ja sam greška; ja sam istina.
ja sam uništenje; ja sam graditelj.
ja sam svjetlo; ja sam greška.
ja sam otrov; ja liječim.
Ja sam uzvišeni čovjek koji je stariji i koji je bio tamo prije graditelja neba i zemlje. Nemam vršnjaka među kraljevima, a u mom kraljevstvu još nema krune.
Ne postoji ljudsko biće koje mi može prenijeti poruku u maglovitim oblacima tame.
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.