Cika Veljo
Početnik
- Poruka
- 28
Donji video pokazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Pa evo da i ja odgovorim, inace meni su baba i deda sa Rudnika i celo detinjstvo sam proveo na njoj....
Bili su to lepi dani kada sam kao mali lutao po sumam i gorama planine Rudnik...
No...Da se vratimo na tvoje pitanje, na Rudniku ima mnogo toga i mogao bih o njemu da ti napisem citav sastav ali mislim da cu mozda i malo da preteram, ako te nesto bude posebno zanimalo pitaj me ali ja cu u nacelu pokusati da ti ispircam o Rudniku tj.za pocetak da odgovorim na tvoja pitanja..
--------------------------------------------------------------------------------
Za smjestaj mi nije problem--- Taj smestaj u Malom Raju, i nisam nesto odusevljen malo je zavucen u unutrasnjost varosice i nekako je skucen, ali u nacelu zdrav vazduh i cita priroda.
-----------------------------------------------------------------------------
kakva je priroda --- To ti je ko iz sna, kada sam ja recimo prvi put odveo devojku tamo, prvo smo bili na Zlatiboru, ona me je jesdnostavno pitala "A sto smo mi uopste isli na Zlatibor".Znaci sve je prelepo, velike livade, pogled koji pri vedrom nebu dopire do Beograda, suma iznad tebe i oko tebe, a vazduh prosto, pa sta da ti kazme kada sam ja iz Beograda i kada odem tamo ja prodisem, zaista sjajno
--------------------------------------------------------------------------------
da li postoji ski staza (mada smo vise za sankanje), --- Ski staze imas dve, jedna je duboko u Planini i ima ski lift ali je veoma tesko odci do nje, Na vrhu koji se zove Veliki Sturac, a druga ta manja za sankanje je 2 minuta od centra varosice, pored hotela Neda Zamid koji je u samom centru varosice, i to je ziatsa lepo na livadi koja se zove Jabucar, inace i moji baba i deda imaju kucu na toj livadi, a zove se jabucar, zato sto je nekada bila prekrivena drvetom jabuke, a na vrhu nje imas veliki otovreni bazen, nesto kao Kosutnjak kod nas, ali nisu se ni porediti, prelepo je bilo!! Danas taj bazen vise nema ostao je onako pokidan i urusen, kazu da se nesto novi gazda i opstina svadjaju, a sve to mi ispastamo, klasicna srpska posla.
postoji li kakav program zimi ili je"mrtvo" --- U samom hotelu Neda Zamid imas dosta desavanja, imas i zatvoreni bazen sa saunom koji radi do kasno u noc, a sto se tice "mrtvo" to zavisi sta hoces, u nacelu mozes sam sebi, nebitno od hotelovog predloga
da organizujes sebi razonodu.Po meni trebas da vidis, Hotel, Jabucar, Bazen, Planinsku kucu, Sumsku Kucu, Viljuj, Veliki i Mali sturac, Majdan, Koloniju, Varosicu...ne bih sada da ti objasnjavm gde je sta i sta je to, raspitaj se sam ali to su moji predlozi
ima li kafic,radnja...Imas nekoliko kafica u sklopu hotela i nekoliko kafica u samoj varosici svi su lepo i kavliteno srednjeni, i nemoj kuci da pijes kafu, prosetaj te se do kafica najblizeg, kafa inace kosta 30-40 dinara.
manastira, blizu je npr Orasac i Topola....Manastire imas ali je tesko doci do njih, videcu za neki sledeci puta i to da ti predlozim, a Topola ti je na nekih 20-30km od Rudnika, samo ne znam zimi koliko je siguirno ici tim putem kolima, mozda se sada i cisti, mozes da odes ali da se vratis...cccc
Toliko od mene za prvi put, nadam se da sam ti pomogao, u nacelu Rudnik je jedan od nasih najlepsih planina, sa dosta prisrodne lepote i svezeg vazduha, a najbliza je Beogradu, veruj mi zaboravices Zlatibor i Kopaonik kada tamo odes, tamo je sve nekako pitomo i nedirnuto...a da umalo da zaboravim imas nekoliko prodavnica koje su bolje opremljenje od dosta radnji u Beogradu, tako da ne brines..
A ovo ?
Više od milion dece, koji su u poslednjih pedeset godina bili gosti beogradskog Dečjeg odmarališta na planini Rudnik pili su, tuširali se ili jeli hranu pripremljenu vodom zagađenom arsenom, mineralom koji spada u prvu grupu kancerogenih materija! Prema saznanjima Pressa, nadležni u Beogradu, Gornjem Milanovcu, Topoli i Rudniku znaju za ovaj problem, pa su deci zabranjivali da piju ovu vodu, ali su dozvolili da se njom tuširaju, iako arsen u organizam ulazi i preko kože i ostavlja ozbiljne posledice!
Voda iz vodovoda Mesne zajednice Rudnik već više od 50 godina zagađena je kancerogenim arsenom, kaže za Press direktor Javnog komunalnog preduzeća "Gornji Milanovac" Dragan Petrović.
- Dozvoljeno učešće arsena u vodi je od 10 do 40 mikrograma po litru. Dešavalo se da rezultati pokažu da u vodi ima i 50 mikrograma po litru. Međutim, sada se ispostavilo da voda ne valja jer je od 1998. dozvoljeno učešće arsena smanjeno na 10 mikrograma po litru. Takva voda bi, na primer, u Mađarskoj bila ispravna, jer tamo je dozvoljeno da u vodi bude 30 mikrograma po litru - objasnio je Petrović. Prema njegovom mišljenju, opasnosti za decu goste odmarališta nije bilo!
- Arsenska voda može da ugrozi zdravlje samo ako se pije 10 litara dnevno - tvrdi Petrović.
Šef odeljenja higijene kragujevačkog Instituta za zaštitu zdravlja dr Jelka Ranković, međutim, objašnjava za Press da arsen ulazi u telo i konzumiranjem hrane, koja je bila izložena arsenu, kao i preko kože, tuširanjem ili kupanjem.
- Uticaj arsena na zdravlje primećuje se za oko pet godina ukoliko ga ima u pijaćoj vodi. Ako se ovakvom vodom zalivaju biljke koje ljudi jedu i one kojima se hrani stoka, arsen ulazi u telo, a tako unet izaziva promene na kosi, koži, noktima i na nervnom sistemu. Dugotrajno uzimanje arsena preko hrane izaziva rak, a najosetljivija su deca i stari - objasnila je dr Jelka Ranković.
Press, 04.12.2007.
Za smjestaj mi nije problem, vec smo rezervisali privatan apartman,potrebne su mi informacije kakva je priroda,da li postoji ski staza (mada smo vise za sankanje),postoji li kakav program zimi ili je"mrtvo"
ima li kafic,radnja...bilo kakva informacija te vrste...sta vrijedi obici u okolini...cuo sam da ima manastira, blizu je npr Orasac i Topola....
Bas su ti slatke fotke...bio si u mostaru...kako je tamo?Otvori novu temu pa malo piskaraj i postavi fotke...