Rts ne slavi Srpsku Novu Godinu!

tu tu tu

Buduća legenda
Poruka
45.209
Novogodišnji program RTS počinje od 25. decembra, i obuhvata dane sve do 13. januara na tri programa kuće: RTS 1, RTS 2 i RTS Digital. Glavni akcenti ovog složenog poduhvata Medijskog javnog servisa su na Božiću za građane katoločke veroispovesti, večeri dočeka Nove godine i prvom danu 2011. godine, pa sve do pravoslavnog Božića koji se slavi dva dana. U nameri da se svi građani Srbije zasluženo opuste uz RTS tokom predstojećih praznika, omogućeni su brojni sati prigodnog obrazovnog, filmskog, dramskog i serijskog, dečijeg, kulturnog, sportskog i zabavnog programa. U isto vreme redovne informativne emisije biće presvučene u svečano ruho sa temama prilagođenim praznicima i godišnjim presecima koje svi pravimo u ovo doba godine. Biće i muzike za svačiji ukus. U novogodišnjoj emisiji Bunt predstaviće se najbolji rok bendovi, kao i koncerti poput Parnog valjka u Beogradskoj areni, a u najdužoj noći gledaoci će imati priliku da čuju i pesme Miroslava Ilića, Svetlane Ražnatović, Dragane Mirković, Šabana Šaulića, Seke Aleksić, Harisa Džinovića, Marinka Rokvića, Ane Bekute, Saše Matića, Cakane, Gordane Lazarević, Ljube Aličić i drugih koji će na RTS svojom muzikom pozdraviti građane Srbije tokom novogodišnje noći...

I ne treba da slave, vreme je da predjemo na gregorijanski kalendar ko sav normalan svet..:rtfm:

Što jes' jes'... julijanski kalendar nema veze sa pravoslavljem, a dokazano je netačan. Trenutno se koristi gregorijanski, koji je tačniji, a možda nekad naša crkva pređe na noviji, bolji, tačniji kalendar. Po julijanskom bi za par stotina godina, do max 1-2 hiljade zima padala u maju i junu... :D

I ne treba da slave, vreme je da predjemo na gregorijanski kalendar ko sav normalan svet..:rtfm:

Pa i presli smo na gregorijanski kalendar. Mi vreme i racunamo po gregorijanskom kalendaru i sasvim je dovoljno sto slavimo novu godinu po gregorijanskom kalendaru, sta ce nam nova godina po starom julijanskom kalendaru. I da se razumemo nova godina uvek pada 1 januara i bozic uvek pada 25 decembra, bilo po novom, bilo po starom kalendaru. Onaj ko hoce da racuna vreme po starom kalendaru neka racuna, za mene je danas 27 decembar, a za nekog ko racuna vreme po starom kalendaru, danas je 13 decembar i to je to. Mislim da bi i nasa crkva trebala da predje na gregorijanski kalendar kao sto su presle sve pravoslavne drzave sem nas, Rusa i neke pravoslavne crkve u Jerusalimu.

Pa i presli smo na gregorijanski kalendar. Mi vreme i racunamo po gregorijanskom kalendaru i sasvim je dovoljno sto slavimo novu godinu po gregorijanskom kalendaru, sta ce nam nova godina po starom julijanskom kalendaru. I da se razumemo nova godina uvek pada 1 januara i bozic uvek pada 25 decembra, bilo po novom, bilo po starom kalendaru. Onaj ko hoce da racuna vreme po starom kalendaru neka racuna, za mene je danas 27 decembar, a za nekog ko racuna vreme po starom kalendaru, danas je 13 decembar i to je to. Mislim da bi i nasa crkva trebala da predje na gregorijanski kalendar kao sto su presle sve pravoslavne drzave sem nas, Rusa i neke pravoslavne crkve u Jerusalimu.
Apsolutno se slazem. Julijanski kalendar je nesavrsen i zastareo i crkva ga ne treba koristiti. Treba preci na gregorijanski kalendar.

Зар још има оних који очекују да окултисти - масони и језуити, који воде државу на свом јавном гласилу обележавају православне празнике?

sarenica_nova01.jpg

v124718p0.jpg

Ово што сам болдовао је тачно, али твоја последња реченица се не уклапа у твој, иначе веома коректан пост...
Српска православна црква користи јулијански календар као и још неке православне цркве, одвојена је од државе и не видим разлог зашто би користила грегоријански који, такође, има значајна одступања у мерењу времена. Кинези имају свој календар и Нову Годину, Јевреји такође, као и неке друге старе нације и цивилизације које држе до традиције. Међутим, сви они у свакодневној комуникацији, пре свега због пословних и других веза користе грегоријански календар, али, да поновим, то нема никакве везе за Црквом и религијом. Зашто је битно да славимо Божић као "сав нормалан свет"? То није аргумент, то је размишљање типично за једног адолесцента...Три четвртине становништва земљине кугле уопште не слави Божић, а по земљама, различити су термини нерадних дана, што црвених слова, што државних празника...Немогућа мисија, браћо и сестре, даме и господо...:)

Bravo. Konačno nešto pametnoz;):ok: Osim toga RTS od sada se strogo dogovara o programu sa HTV-om. To znači da ćete gle4dati puno Hrvatskih filmova.Onih ratnih. Bit će punop dokumentarnih filmova o Oluji , da se ne zaboravi.:sanke:z:dm:z:dm4:z:dm5:z:dm3:

Vidi... Sasvim je moguće da će da se uklapaju... Ipak nova godina dolazi 01.01. u 00:00h. Tako da tu ima neke sličnosti...

E sad, da će neko u najluđoj noći da se bavi najvećim etničkim čišćenjem i genocidom posle WW2, to baš i nisam siguran...

Back