RTCG: I danas bi bio isti rezultat na referendumu o priključenju Srbiji: 44-56%

Popaj Bostanović

Zaslužan član
Poruka
106.719
nezavisna_crna_gora.jpg

Kada bi se danas održavao referendum o nezavisnosti, za samostalnu državu bi glasalo 56 odsto građana, dok bi 44 procenata podržalo zajednicu sa Srbijom, pokazalo je istraživanje agencije "Defacto". Na referendumu koji je održan prije pet godina, državnu nezavisnost podržalo je 55,5 građana, dok je za zajedničku državu bilo 44,5 procenata. Istraživanje javnog mnjenja, koje je za potrebe „Vijesti" sprovedeno od 5. do 14. maja, potvrdilo je da i nakon pet godina u Crnoj Gori postoji oštra podjela na dva predrefendumska bloka.

Anketa je pokazala blaga pomjeranja u blokovima, pa bi 6,6 odsto građana koji su bili za savez sa Beogradom danas glasalo za nezavisnu Crnu Goru, dok bi 2,9 odsto indipendista podržalo zajedničku državu.

----

..toliko o onima koji su u iluziji o promjenama u Crnoj Gori pod aktuelnom vlasti, a ovaj popis stanovništva će potvrditi da promjena jednostavno nema. :roll:

nezavisna_crna_gora.jpg

Kada bi se danas održavao referendum o nezavisnosti, za samostalnu državu bi glasalo 56 odsto građana, dok bi 44 procenata podržalo zajednicu sa Srbijom, pokazalo je istraživanje agencije "Defacto". Na referendumu koji je održan prije pet godina, državnu nezavisnost podržalo je 55,5 građana, dok je za zajedničku državu bilo 44,5 procenata. Istraživanje javnog mnjenja, koje je za potrebe „Vijesti" sprovedeno od 5. do 14. maja, potvrdilo je da i nakon pet godina u Crnoj Gori postoji oštra podjela na dva predrefendumska bloka.

Anketa je pokazala blaga pomjeranja u blokovima, pa bi 6,6 odsto građana koji su bili za savez sa Beogradom danas glasalo za nezavisnu Crnu Goru, dok bi 2,9 odsto indipendista podržalo zajedničku državu.

----

..toliko o onima koji su u iluziji o promjenama u Crnoj Gori pod aktuelnom vlasti, a ovaj popis stanovništva će potvrditi da promjena jednostavno nema. :roll:

Naslov teme ti je potpuno pogrešan. Kao što vidiš danas bi bilo 44% ljudi koji bi glasali za očuvanje Državne zajednice sa Srbijom, da ona eventualno danas postoji. Ili da preformulišemo - 44% ljudi bi danas u Crnoj Gori glasalo za stvaranje državne zajednice sa Srbijom, a ne bi glasalo da se Crna Gora priključi Srbiji. To uopšte nije mala razlika, već ogromna. I griješi onaj ko misli da bi se najveći dio Srba u Crnoj Gori odrekao i svog crnogorstva, kojeg oni istina nešto drugačije gledaju u odnosu na najveći dio nacionalnih Crnogorca. Po nekim istraživanjima javnog mnjenja svega 15% građana Crne Gore bi podržalo to da se Crna Gora pripoji Srbiji i postane njen sastavni dio.

nezavisna_crna_gora.jpg

----

Opet tema bez linka, a?

nezavisna_crna_gora.jpg

----

Ma svi mi to znamo i bez anketa da je CG duboko podeljena drzava i to na pola,ali cemu onda potenciranje crnogorskog jezika,crnogorske crkve,antisrpstva....kada se pola CG ostro protivi tih budalastina koje ce tako podeljeno drustvo uz takav pritisak dovesti do fizickog sukoba sa nesagledivim posledicama po CG.Gde je tu interes bilo kog gradjanina CG,bez obzira na nacionalnost.

Poslednja izmena:
Ma svi mi to znamo i bez anketa da je CG duboko podeljena drzava i to na pola,ali cemu onda potenciranje crnogorskog jezika,crnogorske crkve,antisrpstva....kada se pola CG ostro protivi tih budalastina koje ce u tako podeljeno drustvo uz takav pritisak dovesti do fizickog sukoba sa nesagledivim posledicama po CG.Gde je tu interes bilo kog gradjanina CG,bez obzira na nacionalnost.

Istina da postoje ta politicka podijeljenost koja prelazi u nacionalni karakter, ali te price o podijeljenosti koja moze izazvati sukob su...pogresne, da ne bih koristio teske rijeci. Zivim u CG, a ranije sam zivio na sjeveru CG gdje je podijeljenost izrazenija, pa znam o cemu govorim.

Drzave u brojkama

___________________ Srbija _________ Crna gora
Plata 2006. ______255 evra ________ 248 evra
Plata 2011. _______ 353 evra ______ 518 evra
EU: _______Zahtev za članstvo ______ Status kandidata
NATO: ______Partnerstvo za mir ________ U procesu priključenja

I ne razumijem koji belesan um bi mogao da glasa za ponovno ujedinjenje sa balkanskom Moldavijom

Drzave u brojkama

I ne razumijem koji belesan um bi mogao da glasa za ponovno ujedinjenje sa balkanskom Moldavijom

Zanimljive bi bilo kad bi nasao podatke iz 2003. godine.

Istina da postoje ta politicka podijeljenost koja prelazi u nacionalni karakter, ali te price o podijeljenosti koja moze izazvati sukob su...pogresne, da ne bih koristio teske rijeci. Zivim u CG, a ranije sam zivio na sjeveru CG gdje je podijeljenost izrazenija, pa znam o cemu govorim.

A sta je sa dukljanskim idjejama ,koje vecina stanovnistva ne prihvata crnogorski jezik,CPC...), ali se bez obzira na protivljenje vecine naroda tim ,,idejama'',doticne potenciraju kao da za to postoji opsti konsenzus?
Sto se tice mogucnosti sukoba....I u BiH su sve dok nije zapucalo ,pricali o neizmernoj ljubavi medju narodima ,te da o ratu nema ni govora...Te ja na tvoju ubedjenost u bezgranicnu ljubav u narodu cg nebih dao ni pet para....

Poslednja izmena:
Drzave u brojkama

samo naprijed...u izvesnu budućnost..globalističku internacionalu....

Ja ne bih toliko daleko isao, a i zajednica je prestavala da postoji prije pet godina, a postojala je 50 prije toga. Ali jedno je sigurno, da je zajednica ostala, za nekoliko godina ne bi se smio niko izjasniti Crnogorcem u Crnoj Gori, kojoj bi kao republiku ukinuli, pretvorili bi je u autonomnu pokrajinu kad bi bili srecni.

stvarno imate visoko mišljenje o sebi...previsoko...vi ste Srbi kao i drugi sa svim svojim manama i vrlinama...i viškom vremena da pričate o tome šta je bilo i kako će biti...

Opet tema bez linka, a?

Bila ti je ova anketa u jučerašnjem broju dnevnog lista Vijesti. Cedem je prošle godine radio istu anketu - po njihovim rezultatima za nezavisnu Crnu Goru bi tada glasalo 58% posto izašlih na referendum a 42% bi bilo protiv. Što govori da ta referendumska podjela nije zaliječena, već i dalje opstaje. Zato i postoji jasna potreba učvršćavanja ovih "suverenističkih" Crnogoraca u svom nacionalnom identitetu preko jezika, a vjerovatno u budućnosti i crkve. To će biti naravno dugoročan proces i preko institucija obrazovanja. Jer da se ne zavaravamo, bez postojanja Crnogoraca, nema potrebe postojanja ni Crne Gore kao samostalne države. A Crna Gora će se učvršćivati i ekonomskim progresom i izgradnjom pravne države - sjeti se izbora u Budvi kada su građani osjetili ekonomski boljitak (istina kratkoročan) - 77% njih je glasalo za vlast (pa i ogroman broj nacionalnih Srba). A vidi se iz spisa wikileaksa da zvanična Srbija nije odustala od namjere da kontroliše i ima uticaj nad Crnom Gorom - možda ne u smislu da stvara zajedničku državu sa njom, ali definitivno teži da Crnu Goru pretvori u "drugu srpsku državu" koja će slijediti politiku zvaničnog Beograda bez obzira ko tamo bio na vlasti, i koja će svoje interese podređivati interesima Srbije, čak i ako su oni štetni po nju samu.

nezavisna_crna_gora.jpg

----

е видиш Славене, ова вест може само да унервози владајућу клику у ЦГ, и натера их да појачају притисак на део становништва
који представља референдумску мањину. власт се неће осећати сигурном све док разлика у проценту не буде драстична,
и независност сигурана и неупитна за један дуги низ година. треба се надати новим нападима на институције
за које се сматра да су упоришта оних који имају другачије идеје. те институције ће бити подриване на све могуће начине-
по старом удбашком методу.. зато, не треба се надати грађанском миру и слози у ЦГ.

Drzave u brojkama

zanimljive brojke...
ali bi isto tako bilo zanimljivo znati gdje u Srbiji nestade onaj silni novac kojim su Srbi desetljecima "hranili" Crnu Goru....citajuci po ovom forumu i sjecajuci se prica prije referenduma i tekstova srpskih novina bilo je da su crnogorci lijeni, neobrazovani, primitivni itd.; da ce samostalno od Srbije jesti korenje i propasti za god. ili dvije, da Srbija moze biti sretna ako odu jer ih je uvijek izdrzavala milijardama dolara itd. pa sad, odkako ih vise neizdrzava, njima sve bolje....cudno...a Srbima, unatoc ogromnim ustedama sve losije...bilo bi zanimljivo znati gdje odose te silne milijarde

stvarno imate visoko mišljenje o sebi...previsoko...vi ste Srbi kao i drugi sa svim svojim manama i vrlinama...i viškom vremena da pričate o tome šta je bilo i kako će biti...

A znas sta nam daje za pravo da imamo visoko misljenje? Veliki broj forumasa koji dan danas placu zbog odvajanja Crne Gore. Pa toliko pljuvanje po Crnoj Gori i Crnogorcima, od strane istih tih koji placu.

Ja licno kao osoba imam visoko misljenje o sebi, je li to pogresno? Naravno da nije, a imam svojih mana, ali ako ne cijenim sebe, nece me ni drugi cijeniti.

A znas sta nam daje za pravo da imamo visoko misljenje? Veliki broj forumasa koji dan danas placu zbog odvajanja Crne Gore. Pa toliko pljuvanje po Crnoj Gori i Crnogorcima, od strane istih tih koji placu.

Ja licno kao osoba imam visoko misljenje o sebi, je li to pogresno? Naravno da nije, a imam svojih mana, ali ako ne cijenim sebe, nece me ni drugi cijeniti.

jedno je ceniti sebe i braniti svoj dom ,onjište,porod,otadžbinu....a dugo je glorifikovati sve to isto bez ikakve argumentacije..i istovremeno potcenjivati sve tudje..bez argumenata..uzgred dali si pročitao Djilasa,milsimda se zove Besputna ili Besudna zemlja....za neke zaključke je potrebno iskustvo i znanje...stečeno vremenom..

zanimljive brojke...
ali bi isto tako bilo zanimljivo znati gdje u Srbiji nestade onaj silni novac kojim su Srbi desetljecima "hranili" Crnu Goru....citajuci po ovom forumu i sjecajuci se prica prije referenduma i tekstova srpskih novina bilo je da su crnogorci lijeni, neobrazovani, primitivni itd.; da ce samostalno od Srbije jesti korenje i propasti za god. ili dvije, da Srbija moze biti sretna ako odu jer ih je uvijek izdrzavala milijardama dolara itd. pa sad, odkako ih vise neizdrzava, njima sve bolje....cudno...a Srbima, unatoc ogromnim ustedama sve losije...bilo bi zanimljivo znati gdje odose te silne milijarde

To su price koje politicari plasiraju neznalicama. A iskreno nije nam bolje koliko moze da bude, ima napretka, ali potencijal kojim raspolazemo je ogroman u odnosu na to koliko se zapravo uradilo.

Prepotentnost i arogancija se nikako nemogu svrstavati u ljudske vrline...u komplekse da...

jedno je ceniti sebe i braniti svoj dom ,onjište,porod,otadžbinu....a dugo je glorifikovati sve to isto bez ikakve argumentacije..i istovremeno potcenjivati sve tudje..bez argumenata..uzgred dali si pročitao Djilasa,milsimda se zove Besputna ili Besudna zemlja....za neke zaključke je potrebno iskustvo i znanje...stečeno vremenom..

S ovom recenicom si objasnio ponasanje srpskih nacionalista, jer oni su ti koji podcjenjuju sve, i stalno gledaju tudje dvoriste.

Back