RS tuguje: Preminuo Nusret Dizdarević potpukovnik VRS, koji je komandovao četom "Meša

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

JankoTheGreat

Buduća legenda
Poruka
27.326
RS tuguje: Preminuo Nusret Dizdarević potpukovnik VRS, koji je komandovao četom "Meša Selimović", sastavljenom od Muslimana-Bošnjaka

U Derventi je u 68. godini preminuo Nusret Nuce Dizdarević, potpukovnik Vojske Republike Srpske, koji je komandovao četom "Meša Selimović", sastavljenom uglavnom od Muslimana-Bošnjaka u Derventi, Brodu i drugim dijelovima Republike Srpske.

blank.png

U Derventi u 68. godini umro Nusret Nuce Dizdarević, potpukovnik Vojske Republike Srpske, komandant čete „Meša Selimović”.

Jedinica "Meša Selimović", formirana je u avgustu 1992. u selu Kulina kod Dervente na inicijativu rezervnog kapetana prve klase JNA Ismeta Đuherića iz Broda, uz pomoć generala Boška Kelečevića i tadašnjeg pukovnika Slavka Lisice. Činilo ju je oko 150 Muslimana dobrovoljaca. Preminuli Dizdarević je januara 1993. u činu kapetana preuzeo komandu nad četom "Meša Selimović". Jedinica se istakla na derventskom, brodskom, maglajskom, zavidovićkom i drugim ratištima.

Tugovali su za Jugom, poštovali zakletvu datu tadašnjoj JNA, a da bi obranili svoje, iz te rasformirane vojske pristupili su u maju 1992. godine formiranoj VRS. Nisu se obazirali na neprijateljsku propagandu da su "Bošnjaci s kokardama na glavi".

- Tuđmanu nije bio cilj da samo pokori nas Srbe i Muslimane, već da nas protjera - javno su isticali komandanti Đuherić i Dizdarević.

Ostali su dosledni zakletvi da sačuvaju duh zajedništva. Pristupili su VRS, da bi zaštitili imovinu i ljude koji su želeli da ostanu na svome, pišu srbijanske Novosti.

https://www.oslobodjenje.ba/vijesti...vic-sastavljenom-od-muslimana-bosnjaka-396641

Srbi su voleli Nusreta a Nusret je voleo Srbe :ok: :heart:
Srbi su srusili nusretu dzamiju u Derventi :sad2:

Hm :think:
Kinezi imaju vrlo malo prezimena

A znas li da pre dolaska Turaka Srbi nisu imali prezimena?

Samo pitam. Zapalo mi je za oči. Ovako kada vidiš Slovence, Hrvate, Crnogorce, itd...ali zaista je maleni broj. U parlamentu, u politici...imenik kada se otvori.

Ili je to samo moj dojam?

Čim sam video, Nusret Dizdarević, odmah mi padaju na um Raif, Nenad i Zija.

Poslednja izmena:
misliš opšte poznata zabluda.

Glup si decko :bye:

Prva prezimena su dobijali plemici. Prezimena su pojava od tek par stoljeca unazad. Kod Srba, vecina prezimena su nastala u 19 veku za vreme otomana.
U biti oni su to doveli u red da lakse popisuju narod. Administrativni razlog.

No nemam nameru da trosim svoje vreme edukujuci tebe. Imas internet i trazi o tome

Opste poznata stvar. Narod nije imao prezimena.

A šta si ti mislio, da su nepismeni seljaci u Provansi imali prezimena? :D

Pa nisi rekao ništa nepoznato. Većina prezimena na zemaljskoj kugli nastala su relativno ne tako davno. Vrlo je malen broj koji se može pratiti do srednjovekovnog doba (a takvih ima i kod Srba).

Dizdarevici su stara porodica i hard core komunjare. Zato se ovaj borio sa Srbima dok su mu ti isti saborci rusili dzamije po Derventi i ubijali druge Nusrete.
I zena mu je bila srpkinja

Nije,zena mu je Hrvatica cerke udane za Srbe.Licno sam ga upoznao 1994 iako u dusi ********* posten i castan covjek zaista.Zapitaj se ko je srusio srpsku pravoslavnu crkvu u Derventi,ko je presao iz Slavonskog Broda i prenjeo rat u Bosnu?

Musliman sam, uvijek ću braniti Mladića

Rijetko ko u Bijeljini zna ko je Edin Hadžihajdić. Ali, kada neko spomene Mađara, njegovi sugrađani znaju o kome se radi. Vođa navijača FK Radnik i strastveni navijač Crvene Zvezde u žižu šire javnosti Republike Srpske i BiH dospio je 11. jula, kada je u Bijeljini lijepio plakate podrške Ratku Mladiću.

– Ustao sam kao i svaki drugi dan, došao do grada i počeo lijepiti plakate, došla je policija, a kada su ustanovili da plakati nikoga ne vrijeđaju, ipak su pozvali komandira stanice da se konsultuju. Potom sam priveden. Na plakatu sam ispisao parole podrške generalu Ratku Mladiću i parole podrške Miloradu Dodiku, predsjedniku Republike Srpske. Ja ću uvijek dati podršku predsjedniku Srpske, ma kako se on zvao, ističe Hadžihajdić.

https://www.rtvbn.com/355384/Musliman-sam-uvijek-cu-braniti-Mladica

Musliman koji voli Mladica plus :hahaha:Dodika

ti to da neko ne bi pomislio da nisi primitivac?

Prva prezimena su dobijali plemici. Prezimena su pojava od tek par stoljeca unazad. Kod Srba, vecina prezimena su nastala u 19 veku za vreme otomana.
No nemam nameru da trosim svoje vreme edukujuci tebe. Imas internet i trazi o tome
nemaš pojma. svi srbi koji su živeli pod ugarskom i mletačkom vlašću dobili su prezimena od 15-16-17 stoleća.

što se tiče srpskog plemstva to bi pi trebalo da je pre turaka.

ne znam kada su plemići dobili prezimena. a naivno sam pomislio da nešto znaš... pa da eto saznam.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back