RS počinje BOJKOT zajedničkih institucija BiH!

На питање да прокоментарише изјаву предсједника СДА Бакира Изетбеговића да "неће прихватити условљавање које долази из Републике Српске у погледу одласка страних судија из Уставног суда БиХ", Цвијановићева каже да ако је тако рекао, онда једино може да одговори "жао ми је, опет се нисмо разумјели".


- Ми желимо да уредимо систем који ће бити добар за све, али ако је Бошњацима потребна држава која ће бити по мјери једино Бошњацима онда смо се још мање разумјели. Проблем ове државе и јесте у томе што представници три народа никада нису чак ни сјели и отворено разговарали о томе шта су чије потребе, а камоли да су нешто рјешавали - нагласила је Цвијановићева у интервјуу Срни.


Она је навела да има своја објашњења зашто је то тако, а прво је да су њих странци размазили и лакше им је отрчати у неку амбасаду и искукати се него сјести са партнертима и разговарати, јер онда се мора нешто и урадити, а ако се плаче, онда ће неко други одрадити посао.


- Друго објашњење јесте да је уплитање страног фактора често било контрапродуктивно. Некада ми дјелује да је њима драже да буду посредници и преносе поруке међу нама него да охрабре унутрашњи дијалог. То је једна лоша стара навика. Не може таква држава успјети. Замислите, четврт вијека неко посредује међу представницима народа јер они нису кадри сами сјести и разговарати - истакла је предсједница Републике.


Констатовала је да је то поражавајуће за свакога ко жели озбиљно да се бави политичким и другим послом.


- Што се тиче бошњачких партија, њима наравно одговара да стране судије доносе одлуке које одговарају њиховим политичким амбицијама и прекрајају уставни систем умјесто да штите уставност - нагласила је Цвијановићева.


На питање да ли су бошњачки политичари охрабрени или чак у спрези са Уставним судом БиХ с обзиром на чињеницу да су у најави и неке нове апелације с намјером да се оборе одређена законска рјешења у Републици Српској, Цвијановићева је одговорила да је већ коментарисала да се тај суд перципира као инструмент бошњачке политике.


- Нажалост, слијед различитих одлука уперених против Српске је довео до таквог поимања. Ако би нове одлуке значиле узурпацију уставних овлаштења Републике Српске, то значи да институције Српске морају имати адекватан одговор и вјерујем да ће се тиме руководити и Народна скупштина Републике Српске - рекла је Цвијановићева.


Она је истакла да је њена обавеза као предсједнице Републике била да види како на посљедњу одлуку Уставног суда БиХ у вези са статусом пољопривредног земљишта у Српској гледају представници институција и свих политичких партија и тај одговор је био јасан и једногласан, а било је и објашњење министра пољопривреде, као и правних и уставних стручњака.


- Ми бисмо се радије бавили финансијском консолидацијом, инфраструктурним пројектима, унапређењем сарадње ентитетских влада, координацијом са институцијама на нивоу БиХ на европском путу и прављењем бољег привредног амбијента, него да се стално бранимо од нападача и бавимо оваквим темама, али нисмо их ми бирали - нагласила је предсједница Српске.


Истакла је да Изетбеговић и овај пут говори о томе како је успјешнији Кантон Сарајево него Република Српска, те да то увијек понавља кад се атмосфера усија због одређених политичких тема, а не говори да су му неки други кантони у тоталном колапсу.


- Не говори ни о доспјелим обавезама од преко милијарду КМ по основу неплаћених пореза и доприноса радника из пропалих привредних субјеката, што код нас није случај јер су обавезе редовно сервисиране из буџета. Те су његове приче бесмислене. Кад би у Републици Српској онолико хиљада страних дипломата и међународног особља по амбасадама и међународним организацијама јело и пило по нашим ресторанима, точило гориво по нашим пумпама, плаћало разне друге услуге личне, породичне и пословне природе, била би то друга прича - нагласила је Цвијановићева.


Она је навела да разумије да је њему драже да прича о томе него о страхоти званој "двије школе под једним кровом", вишегодишњој немогућности одржавања избора у Мостару, параџематима, повратницима са страних ратишта, давању докумената БиХ свим оним људима који су касније имали везе за терористичким нападима по свијету, нехуманом избацивању из свог пензиног система првобитно скоро 40 хиљада српских пензионера који су пензију зарадили у Федерацији, а који су избјегли из тог ентитета током рата.


- По том основу, дуговали су Републици Српској још за вријеме мог премијерског мандата више од милијарду КМ. Не знам чиме се он у ствари хвали у Федерацији, а шта би да у Републици Српској критикује. А, кад причају о обавези провођења одлука тог истог Уставног суда БиХ онда треба да кажу и то да су десетине таквих одлука остале неизвршене управо у Федерацији БиХ. Лицемјерни су, своје одлуке не проводе, а праве драму када је ријеч о Републици Српској - констатовала је предсједница Српске.


Упитана како онда да се прича о будућности ако 25 година у БиХ није могуће да се бар сједне и разговара, Цвијановићева је одговорила да је очито тешко.


- Ако је будућност договор, онда је има, ако је малтретирање једних од других или од међународног фактора, онда је нема. Што се мене тиче, разговор је увијек прва и најбоља опција, али не можете причати сами са собом. Чекали смо на провођење изборних резултата кад је ријеч о нивоу БиХ више од годину дана и тај процес још није окончан, а кад је ријеч о нивоу Федерације БиХ, ту још није ништа урађено - навела је Цвијановићева.


Она је нагласила да је једино Република Српска све урадила одмах након избора, а сада кад се требало кренути са неким координисаним активностима, долази до ове одлуке Уставног суда БиХ која изазива нову кризу.


- Пошто су најављене и друге апелације, а видјели смо како тај суд поступа, значи криза ће трајати. У каквом то онда амбијенту треба да се бавимо на примјер европским или економско-социјалним темама - упитала је Цвијановићева.


На питање да ли уопште има европских тема, предсједник Републике је рекла да има, али да од оваквих криза не могу доћи до изражаја.


- Због блокаде у формирању власти на нивоу БиХ и ФБиХ изгубљено је више од годину дана. Бошњачким партијама важније је да се обрачунавају са Републиком Српском, него да праве амбијент за европске реформе. Они мисле како ће све добити сервирано на тацни само зато што су на то навикли кад су у питању странци, али са Европском унијом то тако не иде. Да иде, неко би нам већ поклонио барем кандидатски статус - оцијенила је Цвијановићева.


На питање да прокоментарише тврдње да увијек брани ЕУ чак и кад гријеши, Цвијановићева је одговорила да то није тачно, већ да она брани европски пут БиХ, јер зна да је он добар за БиХ и да треба да се проведу одређене реформе.


- А што се тиче ЕУ, велика грешка је била што је обустављен структурални дијалог за реформу правосуђа, јер су тако жељеле бошњачке политичке партије, плашећи тобоже странце како ће се таквом реформом подривати наметнути систем у правосуђу, као и цијела БиХ. Имам, наравно, много замјерки, али знам да је наше партнерство са ЕУ добро за све нас и зато је важно да се што боље разумијемо, а да ЕУ има избалансиран приступ према свима у БиХ - закључила је Цвијановићева.
 
Osim toga ne moze da se igra sa nadleznostima kako se kome cefne. Postoje jasni propisi Dejtona a pogotovo mora da se vodi racuna u tako osetljivim drzavama.

Jasno se vidi da Sarajevo ima zelju da krene sa unistenjem Srpske.

Niti je u Srbiji degenerik Milosevic na vlasti, nego Vucic, niti je sada 1990. Doduse po svim informacijama koje imama Sarajevo je zaustavilo vreme. Zivi u vremenskoj ljusci u kojoj je i dalje 1990. Iznenadice se kada izadje iz te ljuske.
 
Ма немате теоретске шансе док је РС усаглашена.Сваки ваш покушај завршиће овако-БОЈКОТОМ И БЛОКАДОМ БИХ јер:
1) БЕЗ РС НЕМА БИХ
2) РС МОЖЕ БЕЗ БИХ АЛИ БИХ БЕЗ РС НЕ МОЖЕ
3) ФЕДЕРАЦИЈА МОРА ПОШТОВАТИ ДЕЈТОН, Хрвати и Срби поштују, бошњаци не

Опције су на столу па ви изволите,сваки ваш атак на територију РС имаће за последицу бар три реакције које вам не иду у прилог.Па да видимо докле тако?!А САД ћуте,ЕУ ћути,сви ћуте.Зашто?
Зато што их боли уво за клинички мртву државу на инфузији.
Kakav atak? kako neko moze 30 puta nasjesti na istu foru, pa otkad znam Dodik uvjek nesto galami pa se umiri i uvjek tako.
 
Izetbegović: Ne vjerujem da će Čović pratiti Dodikove avanture
Čović: Strane sudije davno trebalo da odu


:gace: :rotf: :hahaha: :lol:

Два од три конститутивна народа се сложила, доста је било бошњачења БиХ.
Dva od tri naroda se slozila i pocinila udruzeni zlocinacki poduhvat, a jedan i Genocid. Osakatili treci narod i ostale sad bi i drzavu B i H...dosta je vise zuluma, racuni stizu za naplatu.... :rtfm:
 
Dva od tri naroda se slozila i pocinila udruzeni zlocinacki poduhvat, a jedan i Genocid. Osakatili treci narod i ostale sad bi i drzavu B i H...dosta je vise zuluma, racuni stizu za naplatu.... :rtfm:
Ви сте се сакати родили, наследили од бабе и деде,
који су се оскатили на врху треће ноге да би се више
допали окупатору. Такође сте за рачун разноразних
окупатора сакатили своје рођаке из прошлости.
Што се грбо роди време не исправи.
Што се тиче рачуна, дугове из деветнаестог века смо
поштено наплатили, оне из првог рата још вам нисмо
испоставили, у другом нешто наплатили нешто опростили,
у овом задњем вам нисмо дозволили да се задужите.
Тако да би било боље да се исталимо и ко људи разиђемо,
нема потребе да даље задужујемо једни друге.
Али ако инсистирате... шта ми ту можемо.
Све вам је ово рекао Караџић у скупштини пре почетка
рата, само га нисте разумели, песник еби га па падне
у транс кад види микрофон и публику.
 
Kakav atak? kako neko moze 30 puta nasjesti na istu foru, pa otkad znam Dodik uvjek nesto galami pa se umiri i uvjek tako.
Nema tu fore jaro ja zivim i radim u RS.Nemas ti mene sta mazati.Necete dobiti ni milimetar srpske zemlje a sve kasarne i vojna imovina na prostoru RS ostaje u vlasnistvu RS jer smo entitet preskupo platili da bi se svama *ajebavali oko zemlje koja nam po Dejtonu i pripada.
 
https://www.rtvbn.com/3977594/dodik-je-legalizovao-ustavni-sud-u-nato-programu

Dodik je legalizovao Ustavni sud u NATO programu

"U Programu reformi, uz potpis Milorada Dodika, legalizovan je Ustavni sud BiH", rekao je Ivanić.

res_1581620112_dodik-je-legalizovao-ustavni-sud-u-nato-programu[1].jpg


13.02.2020 | 18:55

Bivši član Predsjedništva BiH i počasni predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić rekao je danas da je jedno od rješenja, nakon odluke Ustavnog suda BiH o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu RS, da se sporno zemljište definiše kao vlasništvo opština, a ne Republike Srpske.


Može se, kaže Ivaanić, usvojiti novi zakon sa sličnim sadržajem i drugačijim nazivom. Ipak, naglasio je da je na vlastima RS odgovornost da odgovore na takvu odluku i mora se sagledati šta je u njoj navedeno.


"PDP je oprezno podržao zaključke jučerašnjeg sastanka zvaničnika i predstavnika parlamentranih stranaka iz RS. Imamo mnogo razloga za oprez, kada je u pitanju SNSD, jer su u prošlosti određene stvari zloupotrebljavane. Nećemo im praviti problem, ali ćemo vrlo pažljivo gledati šta se događa", rekao je Ivanić novinarima u Banjoj Luci.



Istakao je da je jedan od razloga za takav stav i činjenica da u dokumentu o principima formiranja vlasti na nivou BiH nije pokrenuto pitanje Ustavnog suda BiH.


"U Programu reformi, uz potpis Milorada Dodika, legalizovan je Ustavni sud BiH", rekao je on.


Istakao je da je odluka Ustvanog suda BiH o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu u RS bila nepotrebna i došla je u lošem trenutku.


"To je nastavak prakse koja je štetna po odnose i cijelu BiH. Ustavni sud BiH se definira kao kreator Ustava, a ne kao tumač", rekao je Ivanić.


(Agencije)
 
https://www.rtvbn.com/3977596/dodik-podnosio-apelacije-ustavnom-sudu-bih

Dodik podnosio apelacije Ustavnom sudu BiH

Nakon odluke da predstavnici Srba u zajedničkim institucijama prestanu da učestvuju u odlučivanju zbog najnovije odluke Ustavnog suda BiH o zemljištu, postavlja se pitanje koliko je Milorad Dodik dosljedan u svojim izjavama, jer je upravo Dodik podnosio apelacije tom istom Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.

res_1581620294_dodik-podnosio-apelacije-ustavnom-sudu-bih[1].jpg


13.02.2020 | 19:36

Dodik koji sada negira zakonitost i legitimitet postojanja Ustavnog suda BiH je upravo svojim potezima više puta priznao taj sud, upozoravaju politikolozi. To dokazuje Dodikov zahtjev Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti Zakona o zastavi Bosne i Hercegovine, koji je podnio u novembru 2019. godine.


"Poruka koja se šalje je kontroverzna i protivriječna iz prostog razloga što vi ako negirate postojanje ovakvog Ustavnog suda BiH u ovakvom sastavu, ako tražite njegovu rekonstrukciju i donošenje drugog zakona o Ustavnom sudu, a istovremeno sami tom Ustavnom sudu onda zapravo priznajete njegov legitimitet i legalitet", kaže politički analitičar Tanja Topić.


Komentarišući najnoviji potez Ustavnog suda BiH u programu sarajevske Fejs televizije, urednik Senad Fejzović i advokat Nedim Ademović su poručili da su politički faktori iz Ustavnog suda BiH, Dodiku koji očekivao da će ovaj Sud raspravljati o njegovoj apelaciji, namjerno servirali presudu koja mu nikako ne odgovara.


"On je (Dodik. prim aut) tom apelacijom Ustavnom Sudu BiH tražeći izmjene Zakona o zastavi, zaokružujući državu pa da ima simbole, faktički priznao Ustavni sud BiH", rekao je urednik Fejs televizije Senad Hadžifejzović.


"Čim od njega nešto traži, on njega i priznaje, međutim Ustavni sud moguće je, mogu to da kažem ima tu i političara.... Mislim da su odigrali vješto i odluku o toj apelaciji su odložili, a umjesto toga Dodiku isporučuju zakon o imovini", rekao je Hadžifejzović.


"Čovjek koji se obrati jednoj instituciji kada dobije odluku onda je ne poštuje. To je kao malo dijete kada se uvrijedi pa onda pobaca igračke", rekao je advokat Nedim Ademović.


Dodik, kao i većina političara se prema Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine ponaša po principu „prihvatamo ono što nam odgovara, a negiramo ono što nam ne odgovara", kažu politikolozi, a upravo takvo ponašanje diskredituje svaku političku borbu protiv ovakvog ponašanja Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i odluka koje su nekad više političke nego pravne prirode.


"Upravo tome u prilog govori činjenica da se sam Dodik žalio Ustavnom sudu BiH odnosno podneo apelaciju po potanju gde on misli da je u pravu i na taj način praktično priznao postojanje tog suda i njegovu validnost, kaže politikolog Velizar Antić.


"s druge strane kada taj isti sud donese odluku koja se ne sviđa Miloradu Dodiku i njegovoj politici on kaže da taj sud ne priznaje", zaključuje Antić.


Naši sagovornici upozoravaju i da je ova odluka Ustavnog suda BiH, politički gledano, Dodiku došla u pravo vrijeme. Nakon najave o povlačenju predstavnika iz RS, više niko ne govori o dokumentu kojim se definiše put BiH ka članstvu u NATO savezu, a Dodik se opet predstavlja braniocem Republike Srpske i rušiocem Bosne i Hercegovine, dok u suštini nije ni jedno ni drugo, već se rukovodi sopstvenim političkim i ličnim interesima.


BN TV
 
Knjiga duznika je u Hagu, placaju se racuni po kazamatima. Vas problem je sto biranjem manjeg zla jos uvjek birate zlo, nikako da dodjete tobe...
Ебо те Хаг, плаћали смо ми вашим менторима и вама
скапавањем на кочевима па ништа, Хаг је смешна
појава у односу на нашу прошлост.
 
Nema tu fore jaro ja zivim i radim u RS.Nemas ti mene sta mazati.Necete dobiti ni milimetar srpske zemlje a sve kasarne i vojna imovina na prostoru RS ostaje u vlasnistvu RS jer smo entitet preskupo platili da bi se svama *ajebavali oko zemlje koja nam po Dejtonu i pripada.
Da li vam pripadaju i sve masovne primarne i sekundarne grobnice sve sa onim mezarlucima u Potocarima....
 
Nema tu fore jaro ja zivim i radim u RS.Nemas ti mene sta mazati.Necete dobiti ni milimetar srpske zemlje a sve kasarne i vojna imovina na prostoru RS ostaje u vlasnistvu RS jer smo entitet preskupo platili da bi se svama *ajebavali oko zemlje koja nam po Dejtonu i pripada.
kako je moguće da srbi među sobom gledaju ono smeće mehtića...hebo majku sv..ju...mrtv... ga majka milovala...smeće treba xxxxxywwwwcccccxxxxxx i to dvaput..
 
Ебо те Хаг, плаћали смо ми вашим менторима и вама
скапавањем на кочевима па ништа, Хаг је смешна
појава у односу на нашу прошлост.
Vasa proslost je puno drugacija od one kako je vi opisujete. Sokolovic je tri cara sluzio, i po Kosovu gradio manastire. Ahmet Pasa Hercegovac bio je veliki vezir, a sin je Herceg Stjepana Kosace. Stefan Lazarevic, iako su mu Turci na Kosovu ubili oca Borio se sa svojom na zetovoj strani,, posto je prije toga svoju maloljetnu sestru Oliveru odveo Sultanu Bajazitu, kao poklon u harem, i tu ti ja nisam nista kriv, i ljutis se na pogresnog. Na kraju krajeva cujem Erdogan je Vugicu na poklon dao na uvid turske teftere, ogromnu dokumentaciju iz tog vakta, pa bujrum, objavite je....
 
Nema tu fore jaro ja zivim i radim u RS.Nemas ti mene sta mazati.Necete dobiti ni milimetar srpske zemlje a sve kasarne i vojna imovina na prostoru RS ostaje u vlasnistvu RS jer smo entitet preskupo platili da bi se svama *ajebavali oko zemlje koja nam po Dejtonu i pripada.
Ne mažem te ja nego Mile. Milin sin je multimilioner dok ljudi po kontejnerima traže hranu. Niti Federacija može RS ukinuti niti se RS može odvojiti. Mile diže galamu da ljudi glasaju za njega a Bakir isto tako odgovara. A Zapad ne interesuje ona naša prcvara nimalo samo hoce da im divlja plemena ne pucaju u komsiluku. Samo sto to naravno ne mogu otvoreno reći.
 

Back
Top