RS će pomoći obnovu vile srpskog patrijarha

Moja Republika

Domaćin
Poruka
3.671
RS će pomoći obnovu vile srpskog patrijarha

BEOGRAD - Milorad Dodik, predsjednik RS, i Njegova svetost patrijarh srpski Irinej dogovorili su se danas u Beogradu da RS pomogne obnovu zapuštene vile srpskog patrijarha u Užičkoj ulici u glavnom gradu Srbije.
Dodik je rekao da je to odraz želje RS da u sjedištu Srpske pravoslavne crkve (SPC) bude prisutna sa donacijom
i pomogne uspostavljanju potpune funkcije reprezentativnog objekta SPC, a patrijarh Irinej je ocijenio da će to biti od velikog značaja za narod u Srbiji i u RS. Oni su ocijenili da je crkva jedna od najvažnijih institucija za jačanje srpskog nacionalnog identiteta.
"Dodik je predsednik naše najmlađe republike, koji sa svojim idejama, željom i misijom učvršćuje naše narode sa ove i sa one strane Drine, i doprinosi u znatnoj meri da se očuvamo kao narod", rekao je patrijarh Irinej, nakon susreta sa predsjednikom RS u Patrijaršiji Srpske pravoskavne crkve, a kojem su prisustvovali i Željka Cvijanović, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS, te Zoran Tegeltija, ministar finansija RS.
Patrijarh Irinej ocjenjuje da će učestvovanje RS u obnovi vile sprskog patrijarha predstavljati priliku da se doživi i praktično jedinstvo srpskog naroda i srpske crkve.
"Mi smo veoma blagodarni, pre svega na dobroj nameri da zgrada bude rekonstruisana i da omogući srpskim patrijarsima da mogu katkada provoditi leto dole i okrepiti se i u duhovnoj i fizičkoj snazi, da bi mogli svoju misiju da obavljaju na najbolji način", rekao je patrijarh Irinej.
Dodik je istakao da SPC ima i određenu međunarodnu misiju i potrebno je da se predstavi na najbolji mogući način. Predsjednik RS dodao je da je patrijarha Irineja upoznao o stanju u RS.
"Srbi u RS i BiH su u stalnom naporu i političkoj borbi za poziciju i prava srpskog naroda, ne samo ona koja su data i obezbijeđena Dejtonskim sporazumom, nego i u procesima u okviru evropskih i drugih integracija. Veza između vlasti RS i SPC je na visokom nivou", ocijenio je Dodik.
Predsjednik RS rekao da je patrijarhu Irineju prenio želju vlasti u RS da jačaju ulogu Crkve i njeno prisustvo u svim generacijama, kroz gradnju vrtića, gimnazija i gerijatrijskih centara koji bi djelovali u okviru Crkve, a bili potpomagani od RS.
"U RS smo izgradili u posljednje dvije decenije više stotina objekata SPC, usmjerili smo se na prisustvo vjeronauke u obrazovanju u redovnom sistemu školovanja, a sada nastojimo da u RS na pet značajnih lokacija formiramo srpske gimnazije koje će djelovati u okviru SPC, kojima će upravljati Crkva, a vlasti RS će u tome pomoći", naglasio je Dodik.

:ok: http://www.nezavisne.com/novosti/bih/RS-ce-pomoci-obnovu-vile-srpskog-patrijarha-152264.html

Video prilog http://rtrs.tv/av/player.php?id=5733&x=0

019548.jpg

Poslednja izmena:
I neka to bude sto raskosnije :ok: A sta ce patrijahu vila i to na Dedinju :think:

некад је скоро цело Дедиње припадало Цркви.

ради се о предратној резиденцији Патријарха. у згради Патријаршије су службене просторије, није примерена за живот.

Слажем се, требао би Патријарх и све Владике да се угледају на покојног Патријарха Павла.

Tako je!

Patrijarh ne treba da zivi u losim uslovima, ali ne mora bas ni da zivi na dedinju, okruzen korumpiranim politicarima, narkotrafikantima i ostalim ZGADIJAMA.

Mogla mu se napraviti udobne vila na nekom drugom, malo diskretnijem mestu.

Vladika treba da bude PRIMER SKROMNOSTI u teskim vremenima.

Pokojnog Patrijarha Pavla su ljudi viđali u tramvaju,u busu itd.a sada se može videti kako Amfilohije,Kačavenda i ostali crnci vilene sa besnim zatamnjenim džipovima,sad ovaj računa ako mogu Lukas i Karleuša na Dedinje što sam ja gori od njih,D::/

Pokojni Patrijarh je bio jedinstven.

Ali to se ne moze forsirati na silu jer bi izgledalo kao degradacija pozicije Patrijarha. Sta bi ti ? Istjerao sve vladike da se vozaju autobusom ili da idu pjeske ?

Tako je!

Patrijarh ne treba da zivi u losim uslovima, ali ne mora bas ni da zivi na dedinju, okruzen korumpiranim politicarima, narkotrafikantima i ostalim ZGADIJAMA.

Politicari treba da budu primer skromnosti! Zbog njih i jesu teska vremena.
Oni svoje vile i stanove zadrzavaju kad napuste funcije, ovu vilu ce koristiti SPC, niko je nece prisvojiti.

Tako je!

није то никакав дворац, него стара предратна кућа у којој су живели сви патријарси пре њега (осим Патријарха Павла).

Pokojni Patrijarh je bio jedinstven.

Ali to se ne moze forsirati na silu jer bi izgledalo kao degradacija pozicije Patrijarha. Sta bi ti ? Istjerao sve vladike da se vozaju autobusom ili da idu pjeske ?
Ne moraju da bodu oči"napaćenom narodu"kako ga sami oslovljavaju u onim trenucima kada se deklarativno saosećaju sa istim sa kojekakvim Q7,X6,Kajenovima itd.i ne mislim ni ja da Partrijarh treba da se vozi javnim prevozom samo sam dao kao primer da se vidi razlika između njega i ovih"biznismena"u mantiji..

Tako je!

Na Dedinju treba da žive samo drugovi komunisti i njihovi potomci. Sad im se pridružuje estrada.

U narodu se kaže: došli divlji da oteraju pitome.

Zašto se ne zalažeš da se ova gamad dislocira sa tudjih imanja i kuća, nego baš Njegova Svetost?

Ne moraju da bodu oči"napaćenom narodu"kako ga sami oslovljavaju u onim trenucima kada se deklarativno saosećaju sa istim sa kojekakvim Q7,X6,Kajenovima itd.i ne mislim ni ja da Partrijarh treba da se vozi javnim prevozom samo sam dao kao primer da se vidi razlika između njega i ovih"biznismena"u mantiji..

Ima li iko da nama valja ? Ne valjaju politicari, ne valjaju crkvena lica, ne valja niko osim izgleda tih kojima sve zivo bode oci.
Kako im ne bode oci kad odu negdje u inostranstvo. Tamo je sve divno i krasno... :roll:

Meni je drago sto se grade crkveni objekti. Trebalo bi i daleko vise, drago mi je sto ce pare iz mog dzepa otici u tu namjenu.

Na Dedinju treba da žive samo drugovi komunisti i njihovi potomci. Sad im se pridružuje estrada.

Zašto se ne zalažeš da se ova gamad dislocira sa tudjih imanja i kuća, nego baš Njegova Svetost?

Zalazem se da se Dedinje VRATI ZAKONITIM VLASNICIMA!

I ako nesto pripada crkvi - da joj se VRATI!

Ali, ne i da patrijarh zivi tamo, nego da se to uredi i da se tamo primaju strane delegacije koje dodju u posetu SPC.

Pa sad je gore ista gamad kao i pre rata tamo ,jedno vreme su tamo živeli šloseri i polupismena partizanija iz vukojebina koja je u te vile ušla kondakom i djonom , a sada su ih njihovi potomci uglavnom prodali tajkunskom ,političkom,zelenaškom i ostalom kriminalnom ološu ,uglavnom istom onakvom kao i onaj koji je te vile i podigao i koje je naseljavao iste ,do dolaska gorepomenutih partizanskih šlosera , tako da se može reći da je krug zartvoren i stvari vraćene na svoje mesto .

Back