Розенкројцери - њу ејџ или тајно друштво

Агарта

Poznat
Poruka
8.355
Имао сам прилике да се упознам са интерним документима оних који себе данас сматрају розенкројцерима, па ћу пренети нешто о томе. Биће представљен манифест и папири који су звучно названи «мајсторске монографије», а иза тог назива стоји – па видећете...
Када сам то показао другару, његов ортак је био присутан и гласом типичним за те прилике ме је упитао «Јел то секта?!». Ја сам рекао «Не, то је просеравање». Видећемо укратко зашто је ово друго, а прво зашто није ово прво.
Нема ту елемената који одликују оно што обично зовемо сектама. Као прво, нема егзалтираног позивања на савршенство – «Савршена питања и савршени одговори», Харе Кришна (а видесмо и ко на форуму највише позива на савршенство). Осим тога, не даје се једна догма а да се све остало негира или потцењује. Наведено је да розенкројцери могу бити сви – хришћани, будисти, муслимани, «па чак и агностици». Потребно је само да стреме «духовном», видећемо зашто наводници.
А о чему је онда реч? О циљевима се може јасно видети, како то обично бива, из Манифеста. «У овој првој години трећег миленијума а пред очима Бога свих људи и свег живота, сматрали смо исправним ми, заступници Највишег Савета Братства РУЖЕ И КРСТА, да је дошао тренутак да запалимо четврту Р+Ц бакљу...» Доста помпезно, зар не.
Манифест је препун општих места, критике јурњаве у савременом свету, опадања морала што за чланове братства није нешто унапред дато, већ однос поштовања појединца према себи и другима. Звучи логично, зар не!? Као и много тога касније реченог, и ту је изгледа замка.
У Манифесту има и критике либералног капитализма, мада се не помиње тај израз. Било би занимљиво видети шта мисле сада кад је криза истог очигледна. Не знам зашто ми на ум падају они што би да окупирају Вол Стрит.
Тренутак у свету се види као преломан, али не катастрофалан, или тако нешто. И ту је, више онако узгред, дат циљ за који верују да ће бити остварен развојем човечанства. Јединствена светска влада и религија.
Прва монографија врло кратко (дужина свих монграфија је 16 или 18 страница, џепни формат) објашњава шта би то било «духовно». Дат је низ веома једноставних вежби типа посматрајте људе у градском превозу. Или интонација звука ОМ. Обратити пажњу на уплив индијског. Називи вежбица – аура, телепатија, титрај, метафизичко хармонизовање, стимулацијска вежба, мистични звуци... И онда о свему томе медитирати. А о чему да медитирам, леба ти?!?
Друга монографија говори нам мало више о самом реду. Прво се истиче да су иницијали A.M.O.R.C. – Antiquis Mysticusque Ordo Rosae Crucis, те да је то законски заштићено име. Постоје многа друга розенкројц имена, но тако се може назвати «било ко». Ово упозорење није дато као означавање јеретика, него као заштита бренда. Као када вам кажу да у неким ресторанима служе лажни вранац.
Ред наравно, а како бисмо могли сумњати потиче из Египта, од фараона Тутмозис Трећег (1490. – 1436. п.н.е.). Он је повезао све иницијанте Египта у «Велико Бело Братство», од кога A.M.O.R.C. предајом преноси правила и темељна начела. Наравно, присвајају и Аменхотепа, оснивача првог монотеизма за који се историјски поуздано зна. Особа названа «Кристијан Розенкројц» (крај Средњег века) овде је представљена као алегорија, а не стварни оснивач реда – јер друштво је како кажу много старије.
Трећа монографија (и последња која ће бити представљена) каже нам о студијском плану, те хијерархији друштва. Дели се на четири подручја. Подручје постуланта даје општи приказ историје, традиције и учења реда. Подручје неофита бави се студијима материје (Дух-Енергија), уводом у самолечење, те општим приказом учења који се баве разумевањем Бога. Подручје иницираних уводи у ужи круг. Има девет ступњева, где се бави методима лечења или историјом филозофије. Бави се и космичким законима и слободном вољом. Најзад, на деветом ступњу методе «које су одувек привлачиле адепте и мистике» - телекинеза, телепатија, материјализација, космичко усаглашавање...
О подручју илумината није много речено, само да се у три ступња учења бави по једним аспектом езотерије. У овој монографији присвајају се и антички филозофи, питагорејци, те средњевековни алхемичари.
Даље немам намеру да се детаљно бавим осталим монографијама које сам прочитао (укупно седам). Касније су дате веома једноставне идеје о простору и времену, као субјективним утисцима надсвести. Присвајају и Френсиса Бекона, који је био један од највећих умова свог века и тешко ђубре. У четвртој монографији пише чак да је он био Император реда Руже и Крста. Цитирано дело има веома занимљиво име – Нова Атлантис. У петој монографији позива се и на Сведенборга, итд...

Моја сазнања своде се на ступањ постуланата, и припреме за иницијацију у неофите, које су смешне. Припремити «Санктуариј» код куће са два свећњака и крстом испред огледала. Видео сам и опсежан програм за ступањ иницираних, па шта!? Не могу дати потпуни суд, али на основу овога могу рећи да ли сам заинтересован за даље и које утиске имам. Утисци су јадни и нисам заинтересован. Иако би се са гомилом општих места могао сложити, осим наравно са манифестованим циљем.
На почетку сваке монографије пише Упознај самог себе и упознаћеш Бога и Стварање. Лепо речено, достојно потписа. Али о каквом је упознавању реч? Оно што сам прочитао је смешно за некога ко иоле нешто зна, за даље не могу дати коначан суд. Али могу рећи да нигде нису обећани «крв, зној и сузе». Упознавање самог себе (Бога и Стварања) је све само не лак посао. Испада да су толики монаси безвезе деценијама медитирали (макар то звали и другачије) у самоћи, кад неко све то може да ти понуди у инстант варијанти.
Друго, са еклектицизмом се не мало претерало. Ако је ред настао у Египту, какве везе ОМ има с тим?! Може се рећи да сличних концепата има у хиндуизму (или било којој религији, што би било тачно), али није ли неозбиљно у старту мешати све то!?
Остаје још питање ко на ово може насести? Ако би жртве «класичне секте» били они који су изгубили веру у себе, овде би жртве били они који у томе не оскудевају, али су нажалост медиокритети. Јер спознаја времена, простора, материје, енергије и духа има фаустовски карактер, који се много не крије. Њима Мајстор може овладати. Наравно, велико је питање колико је то на крају тачно. Дакле, ко о свему томе не зна много, а почео је да се интересује и мисли да има неке потенцијале – био би идеалан неофит. Зашто би неко матор ту доспео питање је о којем не бих сада (имам неке идеје). Посебно осетљиво питање била би изложеност тинејџерске омладине. Но, мислим да је у оба случаја поседовање неких знања добра заштита. Просто зато што ко нешто зна о тим стварима тешко може овим бити импресиониран. Ја сам једино помало разочаран, ако би ово што прочитах повезивао са старим розенкројцерима, познатим из историје тајних друштава.

Upoznala sam jednog člana A.M.O.R.C Rozenkrojcera. Nisam mnogo zalazila u priču o strukturi njihove organizacije, prosto jer sam protivnik bilo kakvog organizovanja tajnih i ezoteričnih društava, ali sam prepoznala u njemu osobine koje su zastupljenje u svakom zanesenjaku kad su u pitanju društva tog tipa: samo su "oni u pravu", ostali nisu; samo su njihove tehnike "sigurne", ostale ne valjaju...
A inače ta interna dokumenta važe "neko vreme", kako čuh, pa se menjaju u skladu sa novim tokovima ;).
Zvučalo je kao melodija koju sam čula previše puta.

Poslednja izmena:
Ако желе светску владу, ту се онда светска владавина не крије. Могу да нађем цитат, препишем, но стекао сам увид из интерних докумената. Тако да линк не гарантујем.
А шта је све секта, то је релативан појам. Да ли знате шта су комунисти звали "секташење"? То ми се свидело.

Bah.....
Danas svaka budala moze sebe da predstavi kao visokog dostojanstvenika nekog tajnog drustva i da se pozove na isto.
Imao sam prilike da slusam navodnog "Velikog majstora" Templara za Srbiju, i prosto je neverovatna kojicina Budalastina koje je doticni izneo o nekim misterijama tipa - Sveti Gral, Nemanjici, poreklo Srba...
Dovoljno da zakljucim da je on pravi Templar, onoliko koliko sam ja Rimski Papa.
To sto se neko predstavlja na odredjeni nacin, ne znaci da je zaista to.

Clanstvo u PRAVIM Rozenkrojcerima se stice kao i u svim ostalim tajnim drustvima - tako sto te neko predlozi za clana, neko ko je vec clan.
I tamo su ugledni ljudi, a ne neke dzudze.
A ovi sto su te vrbovali, su klasicna sekta koja samo koristi zvucno ime.

Za ulazak u iole ozbiljniju uličnu bandu moraš da rokneš nekog kako bi te vođe imale u šaci, da ne smeš da pevaš ako te uapse.

Za ulazak u ozbiljnije grupe su ozbiljniji i sigurnosni mehanizmi.

Ne radi se samo o sigurnosnim mehanizmima.
U clanstvo se prima (vrbuje) onaj za koga se misli da moze posluziti ciljevima odredjene grupe, cesto kada taj vec ispolji odredjene stavove o nekim pitanjima.
Sigurno je da nekog hriscanskog fundamentalistu (iskrenog), niko nece primiti u Masoneriju.

Ne radi se samo o sigurnosnim mehanizmima.
U clanstvo se prima (vrbuje) onaj za koga se misli da moze posluziti ciljevima odredjene grupe, cesto kada taj vec ispolji odredjene stavove o nekim pitanjima.
Sigurno je da nekog hriscanskog fundamentalistu (iskrenog), niko nece primiti u Masoneriju.

Kao što je sigurno da takav ne bi ni prihvatio ulazak.

Izlazak iz takvih grupa je ono o čemu bi trebalo da razmišlja svako ko je u prilici da uđe.

koliko sam shvatila ovo je neka slb organizacija koja je smuljala sve od egipta pa naovamo sa ciljem da okupi sto veci broj clanova verovatno je i lova neka u pitanju. naravno moj zakljucak na osnovu utiska postavljaca teme. pitanje je da li su organizacije ovog tipa zaista potrebne osobi koja je spremna da radi na svojoj duhovnosti. da li je uzdizanje duha samouko ili je ipak potreban neki vodic i kako covek da u moru laznih organizacija i sekti koje se samo koriste zvucnim ezoterijskim pojmovima izabere onu koja zaista ima za cilj pomoci coveku na njegovom duhovnom putu? da li takva organizacija uopste postoji, buduci da se uglavnom pozivaju na to da je iskljucivo njihovo ucenje pravo a sve ostalo je farsa. ili je jedino resenje godinama meditirati u samoci ( ja bih flipnula garantovano :mrgreen:) "upoznaj sebe, upoznaces boga" da li upoznati sebe mozes samo ako se zaista posvetis samo sebi, jesu li ostali ljudi niosta drugo do ometaci na tom putu samospoznaje? na jednoj drugoj temi govori se o ljubavi kao necemu sto jedino moze da nas spase, da li je u slucaju ovih svestenika to ljubav prema samom sebi? da li je samospoznaja moguca samo bez spoljasnjih uticaja?

koliko sam shvatila ovo je neka slb organizacija koja je smuljala sve od egipta pa naovamo sa ciljem da okupi sto veci broj clanova verovatno je i lova neka u pitanju. naravno moj zakljucak na osnovu utiska postavljaca teme. pitanje je da li su organizacije ovog tipa zaista potrebne osobi koja je spremna da radi na svojoj duhovnosti. da li je uzdizanje duha samouko ili je ipak potreban neki vodic i kako covek da u moru laznih organizacija i sekti koje se samo koriste zvucnim ezoterijskim pojmovima izabere onu koja zaista ima za cilj pomoci coveku na njegovom duhovnom putu? da li takva organizacija uopste postoji, buduci da se uglavnom pozivaju na to da je iskljucivo njihovo ucenje pravo a sve ostalo je farsa. ili je jedino resenje godinama meditirati u samoci ( ja bih flipnula garantovano :mrgreen:) "upoznaj sebe, upoznaces boga" da li upoznati sebe mozes samo ako se zaista posvetis samo sebi, jesu li ostali ljudi niosta drugo do ometaci na tom putu samospoznaje? na jednoj drugoj temi govori se o ljubavi kao necemu sto jedino moze da nas spase, da li je u slucaju ovih svestenika to ljubav prema samom sebi? da li je samospoznaja moguca samo bez spoljasnjih uticaja?

Ево укратко.
Добар је утисак да су смуљали све живо. Лова је у питању барем што се тиче плаћања тих брошура које су оскудно урађене (ту би могли да уче од ЈС што се тиче шарениша). Те ствари могу да се наруче и пристојно коштају. Не нешто немогуће много, али у ондосу на оно што се добије много. То је што се тиче нивоа постуланта и вероватно неофита. Шта после траже - не бих знао тачан одговор. ;)
Што се уздизања духа тиче, лично сам самоук, и скептичан према организованој религији, а и оваквим друштвима. Медитацију наводим само као пример. Мислим да је Адептус рекао на теми о херметизму да је то тежак рад.
Овде јесте дат неки опсежан програм за ниво инницираних, али и ове монографије се баве разноразним темама. Како се може знати да је то озбиљније? А овамо кажу да треба пуна пажња за нешто што можеш комотно читати у јавном превозу, или да не будем неваспитан где...:lol:

Vođu bande niko od članova ni ne naslućuje.

U svetskim razmerama, clanovi takvih organizacija ne naslucuju sta su pravi ciljevi onih koji tim grupama upravljaju.
Cesto se pravi ciljevi maskiraju nekim drugim.
Recimo,
posle rata je dozvoljen masovni ulazak severnoafrickih muslimana u Francusku.
Masonima je to predstavljeno kao pravo svakog coveka na slobodno kretanje, jednakost, bratstvo, humanizam, .......i trazilo se od njih da to pospesuju svako u skladu sa svojim polozajem i mogucnostima.
A pravi cilj te politike je naseljavanje sto veceg broja Muslimana u Francusku (oko 7.000.000), koji bi bili iskorisceni za izazivanje haosa i sukoba u predvecerje sledeceg rata (svetskog) koji je zamisljen kao sukob Hriscanstva i Islama.

U svetskim razmerama, clanovi takvih organizacija ne naslucuju sta su pravi ciljevi onih koji tim grupama upravljaju.
Cesto se pravi ciljevi maskiraju nekim drugim.
Recimo,
posle rata je dozvoljen masovni ulazak severnoafrickih muslimana u Francusku.
Masonima je to predstavljeno kao pravo svakog coveka na slobodno kretanje, jednakost, bratstvo, humanizam, .......i trazilo se od njih da to pospesuju svako u skladu sa svojim polozajem i mogucnostima.
A pravi cilj te politike je naseljavanje sto veceg broja Muslimana u Francusku (oko 7.000.000), koji bi bili iskorisceni za izazivanje haosa i sukoba u predvecerje sledeceg rata (svetskog) koji je zamisljen kao sukob Hriscanstva i Islama.

Tako i ja dozivljavam manipulaciju u masonskim i drugim organizacijama. Prvo te napumpaju kako je to cast, a onda radis razne stvari, od doniranja za sirotista, sto je sasvim ok, do glasanja za neki zakon koji je zapravo smisljen ko zna zbog cega. A kad shvatis sta si uradio - kasno je, a verovatno si i vec ucenjen, tako da ti ostaje samo da nastavis da igras kako oni sviraju.

I samo jos kratko - na pocetku svog duhovnog traganja otisao sam i na uvodno predavanje Rozenkrojcera. Ne znam tacno koja varijanta Rozenkrojcera (nisam ni znao da ih ima raznih), bilo je to vise od 10 god unazad.

Ono sto sam upamtio, mada se ogradjujem jer je bilo davno, je da je potrebno da se prepise odredjena imovina drustvu, mada se ne secam u kom stadijumu napredovanja. Zaboravio sam i obrazlozenje, posto je naravno nekakvo dato. Da li bese da coveku to ne treba kada shvati neke stvari ili tako nesto.
Znam da su ljudi burno reagovali, a i ja sam bio time odbijen. Nekako sam uvek smatrao da duhovno i materijalno ne idu zajedno, mada sam sad donekle promenio misljenje.

Nemam sacuvan njihov pamflet ili sta su vec nudili, da potkrepim iskaz. Ali definitivno lova kod ovih gde sam ja bio na vrbovanju ima svoju ulogu.

I samo jos kratko - na pocetku svog duhovnog traganja otisao sam i na uvodno predavanje Rozenkrojcera. Ne znam tacno koja varijanta Rozenkrojcera (nisam ni znao da ih ima raznih), bilo je to vise od 10 god unazad.

Ono sto sam upamtio, mada se ogradjujem jer je bilo davno, je da je potrebno da se prepise odredjena imovina drustvu, mada se ne secam u kom stadijumu napredovanja. Zaboravio sam i obrazlozenje, posto je naravno nekakvo dato. Da li bese da coveku to ne treba kada shvati neke stvari ili tako nesto.
Znam da su ljudi burno reagovali, a i ja sam bio time odbijen. Nekako sam uvek smatrao da duhovno i materijalno ne idu zajedno, mada sam sad donekle promenio misljenje.

Nemam sacuvan njihov pamflet ili sta su vec nudili, da potkrepim iskaz. Ali definitivno lova kod ovih gde sam ja bio na vrbovanju ima svoju ulogu.

To su neki sarlatani koji samo pokusavaju da ljudima izmame pare, koristeci zvucan naziv.
Nemaju oni nikakve veze sa pravim Rozenkrojcerima.
U pravo drustvo se ulazi samo po pozivu, a ne prave se masovna okupljanja.

Back