ROUTER I ADSL

Nekaze se A, vec molim.
Druga stvar.

Ako je komšija na internetu i skida nešto, možeš i ti takođe. Samo što sve zavisi od provajdera i modema, ali optrilike bi trebalo da imate istu konekciju.

Ne razumem sta si hteo reci ovom recenicom.

Pa vidiš ovako ... čovek je postavio pitanje. A znaš, ovo je forum. Mesto gde neko postavi pitanje i mi smo tu da mu odgovorimo. Pomognemo.

Čovek je lepo pitao

E, imam ja neko pitanje na ovu temu.
Elem, komshija, tachno tri sprata ispod mene, ima ADSL.
Ja sam neshto mislio, da se NEKAKO umrezimo obojica na taj njegov, s tim da bi ja njemu placao za 512 , ili tako neshto... Pa me zanima, da li moze taj router da razdvoji net tako da kad smo obojica nakacheni imamo podjednako, a kad je jedan da ima sve.
I koliko koshta taj router i sve shto mi treba za tu kombinaciju...
Shta kazete????

I ja sam dao odgovor. Čemu frka?

Znam sta je forum. Samo sto vrlo retko kad i pisem nesto u tim forumima.
Ne, nema frke, zasto bi bilo. Evo ocu i ja da pomognem. Mada ja slabije se razumem u te kompjutere i mreze.
Meni i dalje nije jasno sta znaci ona rechenica: Samo što sve zavisi od provajdera i modema, ali optrilike bi trebalo da imate istu konekciju.
Kakve veze imaju provajder i njegov modem ukoliko on zeli da raspodeli svoj link sa drugarom. Druga stvar, da li si razmisljao o tome kako ce da raspodeli na switch-u ravnomeran protok.
Zar router nebi zavrsio taj posao bez ikakvih problema. Cemu onda switch ?

Komshija ima ADSL na 1Mb/sec i hotje da mu routerom podelim na tri rachunara. Kakav router zadovoljava njegove potrebe, konkretno da li neki 10/100 netje umanjiti brzinu. Kako radi router kada je recimo samo jedan komp na netu tj. koju tje brzinu taj komp imati? Moze li neki od njjeftinijih recimo ASUS RX3041 ili TP-LINK TL-R402M?:?:

Gle... koliko para toliko i muzike... mozes da kupis dobar router koji kosta dosta i koji bi ti omogucio da se igras sa prioritetima, mozes da kupis neko djupre kao D-Link i ASUS, pa da to tek radi...
Sto se brzine tice... dobar uredjaj ti moze omoguciti pravljenje polisa kojima ces odrediti ko sta kako i kada...
A to da li je router 10/100... to nema veze sa zivotom, delicete 1mbps, pa kao necete medjusobno razmenjivati mnogo fajlova, onda te bas briga...

Usput, u zgradi gde su smestene kancelarije moje firme, neki pametni klinac ima Telekomov ADSL, okacio decko WF router, SSID Dlink i samo zvoni, otvorena mreza... moze da se zakaci kad ko i kako hoce... Ako i ti planiras istu mrezu da pravis, javi se da ti budem komasija. ;)

Znam sta je forum. Samo sto vrlo retko kad i pisem nesto u tim forumima.
Ne, nema frke, zasto bi bilo. Evo ocu i ja da pomognem. Mada ja slabije se razumem u te kompjutere i mreze.
Meni i dalje nije jasno sta znaci ona rechenica: Samo što sve zavisi od provajdera i modema, ali optrilike bi trebalo da imate istu konekciju.
Kakve veze imaju provajder i njegov modem ukoliko on zeli da raspodeli svoj link sa drugarom. Druga stvar, da li si razmisljao o tome kako ce da raspodeli na switch-u ravnomeran protok.

Hehe. Nisi me razumeo. Hoću da mu objasnim da čak iako komšija ima 1 mb/s brzinu, ne garantuje mu niko da će uvek imati tu brzinu. Čak ni sam provajder ;) Npr ja imam 2 adsl-a. Jedan je sa 512 ,,unapređen,, na 2mb/s i sa njim uvek imam tih 2mb/s . Dok je drugi uzet na 4 mb/s i ja nisam nikad mogao da idem brže od nekih 3,5 ( dok se sve to preračuna u kb/ps )

A čemu bacanje para na ruter koji je nekoliko puta skuplji od switcha. Jednostavno nema potrebe za tim.

Ma, nije važno uopšte ....

Druga stvar, da li si razmisljao o tome kako ce da raspodeli na switch-u ravnomeran protok.

Em sto je dosta skupli,em sto mu stvarno nije potreban.Ako hoce da skida nesto dok komsija nije tu,moze da koristi full protok.Ili obrnuto kad komsija skida.Ako se desi da su u isto vreme na netu a da jedan skida nesto,red bi bio da bude korektan pa da ogranici DL kako bi drugi mogao da surfuje.
Ako su se vec dogovorili da dele konekciju i troskove,sigurno se i ovo mogu dogovoriti.Jednostavno....;)

Hehe. Nisi me razumeo. Hoću da mu objasnim da čak iako komšija ima 1 mb/s brzinu, ne garantuje mu niko da će uvek imati tu brzinu. Čak ni sam provajder ;) Npr ja imam 2 adsl-a. Jedan je sa 512 ,,unapređen,, na 2mb/s i sa njim uvek imam tih 2mb/s . Dok je drugi uzet na 4 mb/s i ja nisam nikad mogao da idem brže od nekih 3,5 ( dok se sve to preračuna u kb/ps )

A čemu bacanje para na ruter koji je nekoliko puta skuplji od switcha. Jednostavno nema potrebe za tim.

Ma, nije važno uopšte ....

Prijatelju, da li ti uopste znas koja je razlika izmedju routera i svitcha...???????

Em sto je dosta skupli,em sto mu stvarno nije potreban.Ako hoce da skida nesto dok komsija nije tu,moze da koristi full protok.Ili obrnuto kad komsija skida.Ako se desi da su u isto vreme na netu a da jedan skida nesto,red bi bio da bude korektan pa da ogranici DL kako bi drugi mogao da surfuje.
Ako su se vec dogovorili da dele konekciju i troskove,sigurno se i ovo mogu dogovoriti.Jednostavno....;)

Dobro, ajmo onda ovako.
Evo malo da pricamo na ovoj temi....

Pretpostavimo da ja recimo zelim sa tobom da delim svoj internet. Neka je jacina linka koji sam uzeo 1024 i da posedujem obican modem koji kacim direktno na usb "dakle neka bude sto jednostavniji primer". Sta nam treba dalje. Treba nam dodatni straight od tog "switcha" do tebe i jedan za mene. I treba nam ICS servis omogucen na mome racunaru. Sve smo lepo podesili i delimo internet, cak imamo i podrsku za dhcp od strane ics servisa... lepse nemoze da bude. Dobro.

Prvi problemi koji ce se javiti su sledeci:

Krenuo sam da skidam preko nekog protokola neka bude ftp film koji je 700 megabajta. U tom trenutku ti primecujes da je tvoj internet dosta slabiji za razliku od pre 10 minuta, i da jedva otvaras stranicu nekog web sajta.

To je prvi problem, sto nemozes kontrolisati protok "ravnomeran". Ma da, postoji i za to resenje koriscenjem nekih od programa koji ce raditi bandwidth, ali vecina "nije to to" sto se trazi od njih. Dakle i tu ces ga ispusiti.

Sledeci problem.

Idem na trening, do malopre sam se zezao na racunaru. Oblacim svoju omiljenu trenerku, uzimam kljuceve i gasim racunar, nemam nameru da ga ostavljam 24 casa ukljucen, pre svega nemam neku potrebu za time. Od tog trenutka gasenja moga racunara, ti primecujes da tvoj racunar nema pristup internetu i da je lan iskljucen. Zasto sad nemam internet ? Pa seti se da smo morali konfigurisati servis ICS da radi i bude aktivan na mome racunaru.

Sledeci problem.

Izrazio si zelju da podignes jedan ftp ili http servis na svome racunaru uz pomoc koga ces svojim drugarima ili pickama da pokazes neke slike sa letovanja gde si u punom zanosu se zajebavao dok je konobar ludacki dosipao. Naravno oni nece moci da pogledaju sadrzaj na tom sajt-u jer ako se malo bolje razumes u ovo shvatices da trenutno si iza NAT-a i da ne postoji mogucnost uz pomoc koje bi mogao da rutiras saobracaj sa tog i tog porta od moga modema do tvoga racunara.

I tako dalje. Dakle ovo su bila tri neka "prosta" primera napisana na brzinu zasto to nema veze s vezom. Kada pricamo o deljenju jedna konekcije na vise racunara.

Nadam se da sada shvatas zasto je bolje imati router za takve stvari za razliku od "ics" servisa.

Rekao sam je bacanje para u njegovom slučaju.

I da će njegove potrebe zadovoljiti switch.

Gresis... ;)

3060000000056626.JPG
L48-2468-out3-wg.jpg

To je dakle Linksys WRT54GL. Mislimda se moze kupiti za 70-ak E...

Imam 2 takva. I oba sam isključio i ostavio. Previše su komplikovani za korišćenje.

Jeste, oko 70 eur je, ali kad pogledaš da je switch oko 10-15 onda mu se isplati ;)

Razumem ja šta se sve može uraditi sa ruterom. Ali za njega i komšiju nema potrebe.

To je bar moje mišljenje.E sad šta vi mislite i šta vi znate mene ne interesuje :lol::lol::lol:

Dobro, ajmo onda ovako.
Evo malo da pricamo na ovoj temi....
Pretpostavimo da ja recimo zelim sa tobom da delim svoj internet.
.....bla,bla,bla.....
Dakle i tu ces ga ispusiti.
......bla,bla,bla...

Pa sad kad vidim kakva si cepidlaka,nikada s tobom ne bi delio net ;) Al' recimo kad bi delili,opet ne bi bilo kako ti kazes,tako ta bi mogao samo ti da ispusis ;)

Btw, kazem da ste iskomplikovali...i jeste.Na ovoj temi postoje dva razlicita problema.Za prvi gde je jedan vlasnik za tri racunara,najlogicnije je da uzme swic.Ovaj drugi,kad ste vec zapeli nek uzme ruter,bas me briga ;) Pozzz

Imam 2 takva. I oba sam isključio i ostavio. Previše su komplikovani za korišćenje.

Jeste, oko 70 eur je, ali kad pogledaš da je switch oko 10-15 onda mu se isplati ;)

Razumem ja šta se sve može uraditi sa ruterom. Ali za njega i komšiju nema potrebe.

To je bar moje mišljenje.E sad šta vi mislite i šta vi znate mene ne interesuje :lol::lol::lol:

Previse su komplikovani za onog ko o mrezama ne zna nista, niti zna sta se sa istima i kako moze raditi. Za nekog ko nesto zna to je obican kucni uredjaj koji ima napredne opcije i koji moze mnogo toga.
To sto si ga iskljucio i ostavio govori sasvim dovoljno, drugim recima, mislim da nisi dorastao sagovornik bez obzira sto si "modulator".

Namena routera i jeste deljenje konekcija i spajanje mreza na distributivnom nivou. Svicevi rade na access nivou, da poznajes logicku strukturu mreze, znao bi da svitch tu nema sta da trazi. E sada, to sto mislis da svich moze da uradi to nesto, moze, ali je pitanje sta time dobija... definitivno nista pametno osim par evrica ustede na komadu opreme, na duze staze, tu ustedu ce mu kroz racuna za struju pojesti comp koji bi serovao konekciju i izigravao router.

Doduse, ako je to ADSL router, onda bi mogao i sa njim nesto da uradi, ali pravilo je da provajderi daju uvek najdrljavije i najjeftinije routere, tako da su mogucnosti istih prilicno mizerne.

Ja i pričam o adsl ruterima. Mrežnim ( ne na USB, tj one za koje treba stalno upaljen komp i ics server )
Ja sam moj isključio jer sam ga koristio za wireless. Tj imao je ulogu access pointa sve sa upaljenim mac filterom i wep ključem. I nisam bio zadovoljan njime jer je na jedno obično nestajanje struje gubio sva podešavanja i ostavljao mi mrežu otvorenu. ( server i 2 adsl-a su mi bili najbitniji ) A dobro znaš koliko jak domet ima pa si mogao da ga uhvatiš neverovatno lako. Da ne spominjem da pored našeg salona ( gde se on nalazi ) ima još 15 kancelarija, a u toj zgradi oko 50 stanova. Tako da moje potrebe jednostavno nije zadovoljio. Linksys kao mrežu i preko poštujem ali mi se jednostavno nije pokazao kako treba.

Prema tome :D Priča je gotova. Ako ti je fazon da hoćeš da ti kažem da se ja ništa ne razumem eto ti. Ne razumem se ništa u mreže, ti znaš sve i priča je gotova :D
Yebo te wireless ... nećemo se prepucavati zbog njega :D

Btw, kazem da ste iskomplikovali...i jeste.Na ovoj temi postoje dva razlicita problema.Za prvi gde je jedan vlasnik za tri racunara,najlogicnije je da uzme swic.Ovaj drugi,kad ste vec zapeli nek uzme ruter,bas me briga ;) Pozzz

Ja sam mislio da mozemo da pricamo na ovoj temi malo vise o ovakvim stvarima ali dobro.
Ne razumem sta ti je ovde komplikovano ? Mislim ako ti je ovo komplikovano ne znam sto ulazis u raspravu kad ne znas osnovne stvari o necemu. A ti budi pamtean (ne sumnjam u to) pa me razuveri da gresim.

Switch vam zavrsava posao, dobro onda. Necu da se mesam.

Back