Ronjenje na dah

pivosok

Buduća legenda
Poruka
26.396
forumasi ,junacki sinovi, kakvi ste u disciplinama u ronjenju na dah , tj koja vam je maksimalna dubina na koju ste junacki ronili i koliko dugo mozete junacki bez vazduha i koliko mozete junacki u duzinu .

4,5 metra, zato što je bazen bio toliko dubok. :D Na reci ili jezeru nisam pokušavao.

Inače, ranije sam mogao da izdržim duže pod vodom, ali poslednjih godina slabo plivam i ronim pa sam malo "zarđao". :)

Mozete li da mi preporucite neke vezbe za zadrzavanje daha pod vodom,imam 15 godina i treniram plivanje oko godinu dana,ali ronjenje mi predstavlja problem.

to je stvar treninga , recimo zaronis i onda 5 zaveslaja . Ja sam radnije jedva radio preko 10 zaveslaja pod vodom dok sada oko 25 , sto je solidno . I naravno moras polako da radis zaveslaje . Svi nagli zaveslaji povecavaju puls a samim tim i potrosnju kiseonika . Polako i smirenom moras to da radis . Prvo samo potopi glavu na 1-2 da nedises cisto da vidis kako tvoje telo reaguje . Ja mogu skoro 3 minuta da nedisem , ali je meni puls u mirovanju ispod 45 .

i mene interesuje kako da povecam kapacitet pluca odnosno da sto duze ronim :)
jedva izdrzim 20sec pod vodom :(
da li je njabolja vezba da sto cesce ronim pa cu vremenom i povecavati trajanje? il ima nesto efikasnije? :)

U Bazenu oko 5m ako toliko ima najdublja tacka na Tasmajdanu (doduse to u okviru ronilackog kursa, oblacenje kompletne opreme na toj dubini bez uzimanja vazduha tj izranjanja na povrsinu to sa nekih 17-18 godina). A ovako na otvorenom to je neka dubina od oko 10-12metara. (pricamo o zaronu bez odela... vec samo maska i peraja).... sa odelom i tegovima bi verovatno mogao dublje jer pored pritiska glavni problem mi je hladnoca :) Ko se spustao ispod 6-7 metara na otvorenom zna o cemu pricam :) Pogotovo ako mrzis hladnocu kao ja :)

i mene interesuje kako da povecam kapacitet pluca odnosno da sto duze ronim :)
jedva izdrzim 20sec pod vodom :(
da li je njabolja vezba da sto cesce ronim pa cu vremenom i povecavati trajanje? il ima nesto efikasnije? :)

Da naucis pravilno disanje. Tj da iskoristis sto veci deo svojih pluca. E sad savet je da potrazis tu literaturu na netu (naravno na srpskom toga i nema toliko). Takodje nije isto ako provedes 2minuta 20cm ispod povrsine i 10m. Tako da i kad ronis gledaj da to bude neka kretnja jer tad organizam trosi vise kiseonika, tj i tako treniras i pomeras granice svog organizma. Ja imam tu srecu da imam kucu na moru pa sam i do 2meseca dole. A zimi tu su bazeni :) I ako volis ronjenje kao sport upisi neki kurs (bar ih ima danas). Nisu jeftini ali vrede :)

Meni je najveci problem pritisak ...ja se jedva spustam ispod 3,5-4 metra i glava oce da mi pukne kao i hladnoca koja je dolje :)
svaki dan vjezbam ali sto se tice pomjeranja granice bola od pritiska nema jos uvijek nista,a radim dekompresiju :confused:

ja ronim ko konj 16 metri i tri ipo minuta zaron vrsim tako sto na obali nadjem neki kamen odgovarajuce tezine i dobar teren za ronjenje gde ide nagla strmina onda se sa tim kamenom pustim niz tu podvodnu liticu i kamen me vuce dole tako da ne vrsim nikakve pokrete koji bi mi trosili vazduh kada dodjem na 7-8m onda bacam kamen vrsim dekompresiju 20-30 sekundi i onda rucno nastavljam dalje ,aktivno pod vodom mogu jedno 3min ali kada sam u dobroj formi recimo da ronim svaki dan jedno 20 dana

ja ronim ko konj 16 metri i tri ipo minuta zaron vrsim tako sto na obali nadjem neki kamen odgovarajuce tezine i dobar teren za ronjenje gde ide nagla strmina onda se sa tim kamenom pustim niz tu podvodnu liticu i kamen me vuce dole tako da ne vrsim nikakve pokrete koji bi mi trosili vazduh kada dodjem na 7-8m onda bacam kamen vrsim dekompresiju 20-30 sekundi i onda rucno nastavljam dalje ,aktivno pod vodom mogu jedno 3min ali kada sam u dobroj formi recimo da ronim svaki dan jedno 20 dana

svaka tebi cast ako mozes tako :D

Meni je najveci problem pritisak ...ja se jedva spustam ispod 3,5-4 metra i glava oce da mi pukne kao i hladnoca koja je dolje :)
svaki dan vjezbam ali sto se tice pomjeranja granice bola od pritiska nema jos uvijek nista,a radim dekompresiju :confused:

3 nacina za resavanje problema sa pritiskom u usima :) btw radi po malo.... zapusi nos jednom rukom i lagano duvaj na nos. I ponavljaj kako se spustas na svakih 2-3m. Nemoj da ides skroz dole pa tek onda da izjednacavas pritisak, jer je malo po malo daleko lakse a i izbegavas rizik da ti se osteti bubna opna.

A sto se tice hladnoce... to i mene sprecava da idem ispod 10-12 metara....naravno bez odela jednostavno je previse hladno :(

Back