Romi od Indije do Evrope kroz vekove.

Belgradeboy

Buduća legenda
VIP
Poruka
30.332
Romi su na Balkan stigli iz Indije prije više od 700 godina

Romi su narod čiji korijeni vode iz sjeverne Indije, a na Balkan su stigli između 13. i 14. stoljeća tokom velikih migracija. Njihovi preci su napustili Indiju još oko 9–10. vijeka i kroz stoljeća se širili prema Evropi. Procjenjuje se da je iz Indije krenulo svega nekoliko hiljada Roma, koji su se kroz stoljeća proširili širom Evrope.

Njihov jezik potiče iz indijskih (hindu) jezika, što se vidi i danas kroz slične riječi kao što su: pani (voda), jakh (oko), čhuri (nož).

Procjenjuje se da danas u Bosni i Hercegovini živi znatno više Roma nego što pokazuju zvanični podaci (preko 50.000), u Srbiji oko 130.000, a u Hrvatskoj oko 18.000.

Romi danas žive širom Evrope — od Balkana do Francuske, Španije i Njemačke — a ukupno ih ima između 10 i 12 miliona. Dio njih se kroz vrijeme preselio i u SAD, gdje se procjenjuje oko milion.

1000031322.jpg

Ja sam odraso u Niš i družio se dosta sa ciganima, i dalje su mi neki ostali odlični drugari, i kad sam otišo u Indiju i kad me tamo iznerviraju, a desilo se dosta puta, sve sam ih psovao ono kurafte kokalo, kurafte dija, jando kar, jando pele....tako sam se psovao još sa ganci u Niš ali brate ovi u Indiji su me gledali kao krava mrtvo tele, totalno me ništa nisu razumeli. Sad ja sam putovao u severnom delu Indije, i oni imaju tamo puno jezika, možda bi me u nekom drugom delu razumeli😅

Ja sam odraso u Niš i družio se dosta sa ciganima, i dalje su mi neki ostali odlični drugari, i kad sam otišo u Indiju i kad me tamo iznerviraju, a desilo se dosta puta, sve sam ih psovao ono kurafte kokalo, kurafte dija, jando kar, jando pele....tako sam se psovao još sa ganci u Niš ali brate ovi u Indiji su me gledali kao krava mrtvo tele, totalno me ništa nisu razumeli. Sad ja sam putovao u severnom delu Indije, i oni imaju tamo puno jezika, možda bi me u nekom drugom delu razumeli😅
Da nisi išo u Radoje Domanović, tj. nekadašnju Maršal Tito školu? Ili Vuk Karadžić?
A kako naš pokojni Šaban (Bajramović, naravno) išo u Indiju i postao zvanični "kralj romske muzike" 1976. i tamo ga svi razumeli?
A pri tome nije, po njegovim rečima, bio ni Rom, nego "srnin, srpski Ciganin"?
Ma čovek stvarno bio kralj, zato ga i razumeli.
Uživajte, niški Mačeta i originalna Crna Mamba

Da nisi išo u Radoje Domanović, tj. nekadašnju Maršal Tito školu? Ili Vuk Karadžić?
A kako naš pokojni Šaban (Bajramović, naravno) išo u Indiju i postao zvanični "kralj romske muzike" 1976. i tamo ga svi razumeli?
A pri tome nije, po njegovim rečima, bio ni Rom, nego "srnin, srpski Ciganin"?
Ma čovek stvarno bio kralj, zato ga i razumeli.
Uživajte, niški Mačeta i originalna Crna Mamba

Nisam, ja sam išo u Ratko Vukičević jer sam odraso u Dušanovoj ulici ali sva braća i sestre od tetke su mi išla u Maršal Titio. Verovatno bih i ja, da se moji nisu preselili, jer sam se rodio bukvalno(dobro, ne baš, rodio sam se u gradskoj bolnici ali...} u ciganskoj Beograd mali. To treba da si stariji i od mene da bi pamtio taj deo grada, ne pamtim ga ni ja, to je valjda sve tu okolo rasformirano kada je napravljena glavna autobuska stanica, ako ne i ranije.
A Šabana, ciganskog Sinatru ne znam kako su razumeli, sigurno je naišo na one prave Induse😅
Ma zezam se ja, ne znam ja ciganski osim malo psovke i bezobrazne reči, to me stvarno tamo ništa nisu razumeli šta znači ali cenim da ima sličnih reči u evropskom ciganskom sa Hindu. Sigurno.

Nisam, ja sam išo u Ratko Vukičević jer sam odraso u Dušanovoj ulici ali sva braća i sestre od tetke su mi išla u Maršal Titio. Verovatno bih i ja, da se moji nisu preselili, jer sam se rodio bukvalno(dobro, ne baš, rodio sam se u gradskoj bolnici ali...} u ciganskoj Beograd mali. To treba da si stariji i od mene da bi pamtio taj deo grada, ne pamtim ga ni ja, to je valjda sve tu okolo rasformirano kada je napravljena glavna autobuska stanica, ako ne i ranije.
A Šabana, ciganskog Sinatru ne znam kako su razumeli, sigurno je naišo na one prave Induse😅
Ma zezam se ja, ne znam ja ciganski osim malo psovke i bezobrazne reči, to me stvarno tamo ništa nisu razumeli šta znači ali cenim da ima sličnih reči u evropskom ciganskom sa Hindu. Sigurno.
Ratko? Da znaš da sam i mislio kad si onomad u nekoj temi pominjao neka letovanja u Buljaricama preko izviđača. Čuveni "Mija Stanimirović" odred iz Ratka je imao svoju stalnu bazu tamo. Moguće da i sad ima. Mada, on je okupljao i šire van te škole, mislim da su i ovi iz Tasine tu dolazili i još neki. Ja sam isto išo u Ratka, '71. godište (nisam bio izviđač), al nikad ne odoh u te Buljarice. Bilo zabavno tamo, pričali mi, jedino što je sve nerviralo što je pomalo bilo na pištaljku "zviz - ajd u vodu, zviz, ajd iz vode." Al kako ćeš inače s tolkom dečurlijom?
A i ovih par godina što sam zalazio po CG primorju nekako me nije put naneo tamo. Sad čujem da je to malo izgrađeno, ima, valjda, i neki hotel,nije tolka divljina ko nekad. Bilo bi dobro da se taman na tome stane, ne treba više da se izgrađuje. Ono liči (makar kako sam u nprolazu sa magistrale gledao, a i po fotkama) na jednu jako lepu prirodnu i šumovitu uvalu.
Što se tiče Beogradmale, ona je jača no ikad. Beogradmalci (kao i ovi sa Šljake, prema aerodromu) idu u Vuk Karadžić, delom i u Ivo Andrić, dok ovi Romovi iz Čerga Male, s druge strane Nišave, ovi od OTC i bivše Mašinske industrije, pa prema Medoševcu idu u Radoja, tj bivšeg Maršala.
Ima i ova mala mahala, prema Trošarini od pivare, na Crvenu zvezdu i oni idu tu u Sreten Mladenović - Mika (uz Ratka, jedina škola kojoj ostalo komunističko ime u Nišu), samo nisu ni izdaleka tako brojni kao u ove 2 škole. Zapravo, najbrojniji su u Radoju, ali to je malo veća škola pa su slabiji s procentom. Al zato beogradmalski Vuk, tu su 99%..
Ra'metli Šaban je u Indiju bio '76. na poziv lično Nehrua i ćerke njegove, Indire Gandi. Te godine. je u severnoindijskom gradu Čandigaru, u državi Pendžab ustanovljen godišnji festival Roma i tom prilikom su za izvedbu njihove zvanične himne "Gjelem, Gjelem" (u srpskoj transkripciji, svakako, "Đelem, đelem") pozvali Šabana Bajramovića jer je on nekako tih godina bio najpoznatiji po njoj, a najviše možda i zbog toga što je pevao po klubovima (uglavnom gastarbajterskim) širom Evrope. Pesma je 1971. izabrana za njihovu himnu na prvom svetskom kongresu Roma održanom u okolini Londona. Tom prilikom je ustanovljen zvanični internacionalni naziv za taj narod- "Roma", a izabrana je i zastava

1776421257119.png

Čudno mi je malo zašto je za mesto održavanja ovog festivala u Indiji izabran baš grad Čandigar. Znao sam da oni pomalo potiču i iz Pendžaba, ali prvenstveno se pominje kao njihova glavna prapostojbina država Radžastan i delimično i Gudžarat, uz već pomenuti Pendžab. E sad, konkretno za Čandigar, rekoh, možda u njemu postoji značajna romska populacija. Kao prvo, vrlo je teško to utvrditi. Na wiki se uopšte ne pominju u "demographics", Googel Gemini AI ne daje podatke o njima, i tek na nekom desetom sajtu pronađoh da ih je tamo manje od 1%. To na milion i nešto koliko ima Čandigar (Chandigarh) dođe max 10 iljada. Manje nego u Niš (dobro, sad ih je i ovde manje, odselili se gomila po Jevropu).
Čudno, zaista. To je bila, možda, i neka politička odluka tadašnjeg indijskog vrha, možda nešto zbog trvenja s Pakistanom, ne znam, nagađam.
E, a te iste 1976. na festivalu su bili i Esma Redžepova i njen muž Stevo Teodosievski. I oni su izabrani za kraljicu i kralja romske muzike. Sad, što Stevo nije bio Ganci, nema veze. Bitno da je veselo.
!978. na festivalu je bio Muharem Serbezovski i mislim da na YT postoji neki snimak, kao neki mini dokumentarac. On je tamo počeo da piše i knjigu o njihovoj prapostojbini. I šta kaže:

Bio sam u Indiji, u nasoj pradomovini, i ni čuo za Rome nisam.

Ti kad si pošo u prvi razred ja sam bio već osmi😅 ali sam ja bio izviđač, i to vrlo aktivan kada su ti štrapaci bili u pitanju, voleo sam da idem svugde ali tada u to vreme je sve to bilo zbog društva, nije nikada bila poenta na samoj destinaciji. Isto i Buljarice i sve drugo. U Crnu Goru sam zadnji put bio 1996 godine tako da pojma nemam šta je i kako je tamo.
Moj deo grada je bio tu oko Čaira, igrao sam dosta fudbal a i sve ostale sportove tako da nisam išao u Beograd malu. Keva mi je pričala, koja je tamo provela celo svoje detinjstvo i mladost(nije ciganka😅) da se to dosta rasturilo i nije ni blizu kao u njeno vreme tako da po tome cenim, inače sam ja iz Niša otišo u svet čim sam napunio 18.
Oko Dušanove je bilo nekoliko ciganskih mala tako da sam se kao dete igrao sa njima i sa nekima ostao do danas odličan drugar ali su svi bili kršteni, npr moj najbolji ciganski drugar se zove Zoran Petrović.
Imao sam i u odelenju i neke iz Crvene Zvezde, Šaban je valjda iz tog dela?
U Indiji nisam bio u Punjabu i na tu stranu o kojoj pišeš, i gde je Šaban išao, ja sam bio u Delhiju i na suprotnu stranu, Agra, Varanasi i trebao sam preko Nepala da dodjem do Kalkute/Kolkate ali do nje nažalost nikada nisam stigao. Indija je veoma fascinantna, od kako sam bio, pre 16 godina, planiram da odem ponovo ali nikako da se nakanim, a i psihički pripremim jer Indija stvarno nije za amatere.😅
Inače teško je medju Indusima prepoznati Rome🤣, ustvari nemoguće ali više verujem Muharemu što nije čuo tamo za njih nego Šabanu da je parlao ciganski u Indiji i sve su ga razumeli. Razumeli su ga ostali evropski cigani koji su došli na tom festivalu ali ovi iz Indije, ne verujem baš u to.

Ti kad si pošo u prvi razred ja sam bio već osmi😅 ali sam ja bio izviđač, i to vrlo aktivan kada su ti štrapaci bili u pitanju, voleo sam da idem svugde ali tada u to vreme je sve to bilo zbog društva, nije nikada bila poenta na samoj destinaciji. Isto i Buljarice i sve drugo. U Crnu Goru sam zadnji put bio 1996 godine tako da pojma nemam šta je i kako je tamo.
Moj deo grada je bio tu oko Čaira, igrao sam dosta fudbal a i sve ostale sportove tako da nisam išao u Beograd malu. Keva mi je pričala, koja je tamo provela celo svoje detinjstvo i mladost(nije ciganka😅) da se to dosta rasturilo i nije ni blizu kao u njeno vreme tako da po tome cenim, inače sam ja iz Niša otišo u svet čim sam napunio 18.
Oko Dušanove je bilo nekoliko ciganskih mala tako da sam se kao dete igrao sa njima i sa nekima ostao do danas odličan drugar ali su svi bili kršteni, npr moj najbolji ciganski drugar se zove Zoran Petrović.
Imao sam i u odelenju i neke iz Crvene Zvezde, Šaban je valjda iz tog dela?
U Indiji nisam bio u Punjabu i na tu stranu o kojoj pišeš, i gde je Šaban išao, ja sam bio u Delhiju i na suprotnu stranu, Agra, Varanasi i trebao sam preko Nepala da dodjem do Kalkute/Kolkate ali do nje nažalost nikada nisam stigao. Indija je veoma fascinantna, od kako sam bio, pre 16 godina, planiram da odem ponovo ali nikako da se nakanim, a i psihički pripremim jer Indija stvarno nije za amatere.😅
Inače teško je medju Indusima prepoznati Rome🤣, ustvari nemoguće ali više verujem Muharemu što nije čuo tamo za njih nego Šabanu da je parlao ciganski u Indiji i sve su ga razumeli. Razumeli su ga ostali evropski cigani koji su došli na tom festivalu ali ovi iz Indije, ne verujem baš u to.
Pa i ja sam Čairac, al s ove druge strane, palilulske, što bi se reklo, ekonomski sam vezan za Palilulsku rampu (sve su trgovine tamo).
Znači, ti si '64. Čini mi se da sam znao nekoga iz te generacije, ako se ne varam, pokojni Aca Pavlović je bio osmi kad sam ja pošao u prvi.
A mislim i da je isto i onaj visoki Joca sa naočarima.
Blizu Dušanove i dan danas postoji ostatak mahale (ima još 3-4 romske kuće), onaj splet uličica onde prema Domu vojske, tj ex-Domu JNA, gde je bio jedan od prvih bilijara u Nišu, kod "Šampiona" što držao pokojni bokser Dragiša Stanković Čelik i na ovamo prema Umetničkoj/Muzičkoj.
Šaban je, koliko znam, iz Beograd-male, ali zadnje godine života je proveo na Trošarini, nedaleko od ove Mahale na Zvezdi, ali ipak s druge strane gabrovačke reke. Ja sam od kraja rata '99. proveo godinu dana na Troški i zalazio sam u jednu lokalnu malu kladionicu u nekoj garaži (to je bilo ono partizansko vreme, kad ti pukne dragstor ili DVD klub, a ti, ajd sad kladionka) gde je išo i pokojni Šaban. Jednom, tako, upadam ja tamo, svi bulje naviše, u TV a samo jedan čovek sago glavu, natuko naočari, rešava tiket i srkuće čaj. To je bio Šaban, a na TV-u bio Kusturičin film" Bela mačka, crni mačor". Ne treba mu da gleda, sluša i smeje se, a ostali bulje u ekran da čitaju prevod jer slabo sprechen ciganski. A ne znam šta su ovi mogli da saznaju iz tog prevoda. Na stranu što to bili oni stari mali televizori sa katodnom cevi, nego film bio na jednom holandskom filmskom kanalu, što ga neka lokalna televizija preuzimala pre podne pa i prevod bio holandski.
A to što šabana u Indiju razumeli, ma ko zna šta je on tu mislio, verovatno neko zezanje sa novinarom u intervjuu ili, ono, pesmu svi razumeju ako je dobro otpevana, pa na kom god da je jeziku.
A Katmandu je meni nedosanjani san. Još kao baš klinac, '82. kad sam prvi put čuo pesmu "Put za Katmandu" od Azre, malo sam, kao, pokapirao da je to neko čudno mesto (dobro, tekst je onako... ali ima taj veo mističnosti). E, onda, srddinom devedesetih, moja tadašnja devojka i sadašnja supruga smo baš bili naloženi na knjigu "Katmandu" Stevana Pešića, a koju godinu ranije je jš uvek ovde ponekad naletao Nepali Temple Hash, za koji i dan danas tvrdim da je najbolji koji sam ikad pušio. I šta drugo, nego, rešismo mi da pod obavezno moramo da odemo nekako tamo.
Ni danas nije jednostavno iz Srbije da se ode u Nepal, a tada, to je bila, skoro pa, nemoguća misija. No, ako se plan dobro razradi, ništa nije nemoguće. A plan je bio sledeći: da u kasnu jesen '96., kad ona da još neke ispite, a ja nađem ko će da me menja u biljnoj apoteci koje sam bio vlasnik (pazi ludaka, ode gazda i ostavi biznis drugarima, a oni još luđi od njega, tj. mene i nikad nisu imali veze s trgovinom, makar legalnom), odemo na Kanarska ostrva, tačnije, Gran Canariu, tamo pošljakamo nešto sitno, dok se ja ne ubacim da radim u najvećoj botaničkoj bašti u Španiji (pošto sam po struci biolog-botaničar, s posebnim interesovanjem za suptropske i, delom, tropske,kulture). E onda, pošto sam nekako znao da oni imaju dobre kontakte sa botaničkom baštom u Bronksu, posle par meseci uspemo da se prebacimo tamo (tada smo još uvek imali stare SFRJ pasoše pa nije bilo toliko problema za USA vizu). Kad tamo zaradimo kintu, rentiramo Harley, pa preko celog kontinenta do Frisca ili LA, kako odlučimo i odletimo za Delhi. Odatle već, nekim vozovima, kako god do Katmandua. Jednostavno.
No desiše se one demonstracije u jesen/zimu '96./97. i o dtoga ne bi ništa. Bogu hvala. Ko zna šta je tu sve moglo da se desi da je uopšte uspelo nešto dalje od Kanara (koji su bili relativno lako dostižni, kao i za mnoge druge odavde u to vreme). Sa ženskim čeljadetom preko cele 'Merike na motoru, pa ajd još i nekako, ali po Indiji i Nepalu tako... možda imam predrasude, ali tamo postoji praktično gang-rape kultura (o čemu se u to vreme ovde ništa nije znalo), tako da, ostadosmo uskraćeni za jedno, ne sumnjam,ludo putešestvije, ali neke stvari treba jednostavno preskočiti, ako se već karte ne poklapaju. Ako ti nije namenjeno da ideš negde, onda ne vredi na silu.

I ja sam isla u skolu Ratko Vukicevic...i moje dve starije sestre, i moja mama i moj ujak.

Ali ja sam odrasla na minut od skole...i rodjena sam nesto kasnije.

Jel i vama muzicko predavao Soca...i likovmo Toma? Mojoj mami je Toma bio razredni staresina, predavao je kasnije sestrama i meni...i predavao je nakon mene...besmrtno bice!

I ja sam isla u skolu Ratko Vukicevic...i moje dve starije sestre, i moja mama i moj ujak.

Ali ja sam odrasla na minut od skole...i rodjena sam nesto kasnije.

Jel i vama muzicko predavao Soca...i likovmo Toma? Mojoj mami je Toma bio razredni staresina, predavao je kasnije sestrama i meni...i predavao je nakon mene...besmrtno bice!
Lele, štagar se Čairci nabra'mo. Još malo pa da napra'imo ČAO (čairska autonomna oblast).
Soća mi predavao u osmom. Kakve priče je taj čovek pričao. Kao ono kad išo u Milansku Skalu i nerviralo ga mnogo što stolice u sali škripuću kad ih preklopiš - nisu im podmazali šarke. A baš sa šarkama je imao fazon kad nešto diktira i provali da pišemo automatski, bez razmišljanja. I onda tako, tera on, ne znam, "mocart, betoven, Mokranjac, Bah, trać-broć, trać-broć.... a sa ostatkom pekemeza namazati šarke na vratima". I ti pišeš, ne znaš šta pišeš. A on ti kaže "Ajde mi pročitaj zadnju rečenicu.", a ti, ono, šta je, bre ovo, ko mi ovo napisa?
Toma mi predavao likovno sva 4 viša razreda, ali i Koviljka, neki dodatni likovni predmet.

Lele, štagar se Čairci nabra'mo. Još malo pa da napra'imo ČAO (čairska autonomna oblast).
Soća mi predavao u osmom. Kakve priče je taj čovek pričao. Kao ono kad išo u Milansku Skalu i nerviralo ga mnogo što stolice u sali škripuću kad ih preklopiš - nisu im podmazali šarke. A baš sa šarkama je imao fazon kad nešto diktira i provali da pišemo automatski, bez razmišljanja. I onda tako, tera on, ne znam, "mocart, betoven, Mokranjac, Bah, trać-broć, trać-broć.... a sa ostatkom pekemeza namazati šarke na vratima". I ti pišeš, ne znaš šta pišeš. A on ti kaže "Ajde mi pročitaj zadnju rečenicu.", a ti, ono, šta je, bre ovo, ko mi ovo napisa?
Toma mi predavao likovno sva 4 viša razreda, ali i Koviljka, neki dodatni likovni predmet.

Jeste! :lol:
Hahahaha...sjajno...pamtim ja...

"Volfgang Amadeus Mocart je rodjen tog i tog januara 1756. u Salcburgu. Sa tri godine je poceo da svira violinu, a potom i klavir. Do seste godine je komponovao prvu operu i sa ostatkom ulja podmazati sarke, vrata i prozore, TACKA".

Svi cute. Pisali smo tada u notnoj svesci.

Kaze on "jeste li svi zapisali?".

Gromko "JESMO!"

Gleda on prvog, podigne prst, uperi u dete i kroz deset sekundi zapovedi "CITAJ!".

I ono jadno cita, cita...i procita ulje koje podmazuje sarke i vrata!
Vrati Soca prst i vikne "TACNO!".
Svi brisemo sveske sledece sekunde...

Jel i kod vas poucno ubijao familiju?
"I tako moj pokojni brat je isto...pusio (recimo)" dok mu je brat ziv i zdrav.
Ili "moja pokojna majka".
Kada mu je brat zaista preminuo niko od nas nije verovao jer je taj covek umirao u generaciji moje sestre pa u mojoj i tako redom...

Jel znas da je on pronasao Nesu Galiju?
Nesa se druzio sa mojim ujakom.
On je ziveo odmah u zgradi iza zadnjeg ulaza. I Nesa je imao grbu. Vratio se tek iz Slovenije i sem par dece nije imao drugare.
Soca je gledao sa prozora i pozvao ga je u kabinet.
Kabinet nam je imao instrumente, ako se secas, klavir, violinu, sve redom...i sam ga je Soca naucio da svira i peva. Naravno, besplatno i o trosku svog slobodnog vremena.

Jel znas da je on pronasao Nesu Galiju?
Nesa se druzio sa mojim ujakom.
On je ziveo odmah u zgradi iza zadnjeg ulaza. I Nesa je imao grbu. Vratio se tek iz Slovenije i sem par dece nije imao drugare.
Soca je gledao sa prozora i pozvao ga je u kabinet.
Kabinet nam je imao instrumente, ako se secas, klavir, violinu, sve redom...i sam ga je Soca naucio da svira i peva. Naravno, besplatno i o trosku svog slobodnog vremena.
To je Soćko sa svojim pričama. Ima i ono kad je kupio toliko tešku lubenicu pa uz jedevite jade je stavi, ni manje ni više nego na krov nečijeg auta (da je ne prlja na zemlji dok odmori).a ona ulubi lim na krovu. Ili, kad on išo negde jednim autom (imao 2 u ono vreme, prosvetarska buržoazija) i iza neke krivine naleti na drugi auto pa se sudare, sve se polome. A u drugom autu, ko drugi nego njegova rođena žena. Ma zaboravio sam već sve njegove dogodivštine.
Eto, nisam znao to za Nešu. A kod mene je u komšiluku živeo onaj Žan-Žak Roskam, onaj crnac iz Belgije što im na par albuma bio gitarsita (kao i Peđi d'Boju pre njih). I o njemu znam par pričica i kako je pobego iz Belgije i šta se ovde dešavalao, nego to ćemo nekom drugom prilikom, da ne hi-jackujemo mnogo ovu temu. Sad ovde da ispričam nešto za Nešu i njegovu grbu još nešto pa da se vrćamo na Gancije, ipak je ovo njihova tema.
Dakle otišli Neša i pokojni Ara (što držao Happy House) kod nekog njihovog zajedničkog druara. Tu bila, kao, sedeljkica i pita žena ovoga kod koga su bili za kafu. I svi se izjasne, al ona zaboravila da pita Aru koji uvatio od starta da drži tezgu, usta ne zatvara. Kaže "Aro, jel si i ti za kafu?", a ovaj "Pa oću, šza me pitap, nisam ja grbav" i nastavlja s pričom. Posle par sekundi dodaje Ara "Izvini Nešo".

Pa i ja sam Čairac, al s ove druge strane, palilulske, što bi se reklo, ekonomski sam vezan za Palilulsku rampu (sve su trgovine tamo).
Znači, ti si '64. Čini mi se da sam znao nekoga iz te generacije, ako se ne varam, pokojni Aca Pavlović je bio osmi kad sam ja pošao u prvi.

Haha, ma siguran sam bi to bilo nezaboravno putovanje samo da ste se pustili, i ko zna iz Katmandua gde bi put dalje vodio, jer to je tek početak onog najboljeg dela planete, jugoistočne i istočne Azije😁

Prvo, ovo za Acu, ako znaš njega možda znaš i njegovog kuma Mišu? To su mi dva, od tri najbolja drugara, treći je Dejan koji je svojevremeno držao restoran Šećer Malu i posle Casablancu u Jeronimovoj. Sa Dejanom sam juče pričao, sa Mišom pre neki dan, drugari smo od prvog razreda Ratka i ostali do danas. Aca me uvek prvi zove da mi čestita novu godinu jer sam je ja prvi dočekivao ovde u Aziji ali ne i ove godine. Neću da govorim o njemu u prošlom vremenu jer smo se mi ioanko viđali kad ja dođem u Niš, a ponekad su pauze bile i duže, tako da ja i ovo gledam - dok se ponovo ne sretnemo.😞

Što se vašeg plana tiče, odmah da kažem - nema voza iz Indije, koliko znam gde god da si, za Katmandu😅. Pogotovu ne iz Delhija ili Šabanovih ciganskih predela. Iako je voz naravno, i dalje glavno prevozno sredstvo u Indiji. Ide se busevima i to se prelaze neki baš nezgodni predeli sa provalijama, odronima itd, koje voze neodspavani šoferi. Na primer ako ideš noću, što pa tek nije preporučljivo, šofer ima običaj da zaustavi bus, legne u onom delu gde su torbe i koferi i odspava jedno 2-3 sata dok ga svi putnici gledaju i čekaju da završi dremku.
Za Katmandu, pisao sam ranije ovde, mene veže jedan od najgorih proliva koje sam imao u životu. Dva dana sam sedeo na šolji i iz mene su izlazili Nijagarini vodopadi. To sam zaradio u fancy pizzeriji...kroz celu Indiju sam jeo sve što sam stigao, pio i čaj od uličnih prodavaca iz onih limenih šolja iz koje svi piju, jer to je ono uz put i prodavac ima jedan komad šolje iz koje svi popiju i nastavljaju. On to možda proplakne nekako ali čisto sumnjam, uglavnom sve to i ništa, i onda dođemo u Katmandu koji je ipak dosta prilagođen mnogobrojnim zapadnim turistima, i drčni utrčimo u tu modernu pizzeriju😩
Ja sam putovao sa drugarom, nisam bio u Indiji sa devojkom ili ženom...i jeste, neki gang rapes su postali viralni, dešava se ali milioni drugih je prođu i da im se ništa neprijatno ne desi, čak naprotiv. Neću opet da ih branim ili bilo šta ali eto, da uporedim, i o Srbiji mnogi imaju veoma negativno mišljenje i misle da je tamo ko zna šta, a kad dođu pozitivno se iznenade. Indija je nezaboravno putovanje kao retko koja druga zemlja. Indija nije Kanarska ostrva(bio sam samo na Tenerifi) već prava pravcata avantura koje se sećaš celog života, i obično, kao ja, želiš da je ponoviš. Iz Srbije danas, ako nema leta direktno za Delhi onda sigurno ima sa Qatarom ili Emirates, pa iz Duabaija ili Dohe....i onda iz Delhija tim nezgodnim busom, laganica😅
Bronx, NY to Fresno, CA Harlijem nkada nisam izvozio ali jesam nešto slično, Boston - San Diego, pa New Jersey - SF.....i sve drugo između ali uglavnom Freightliner-om ili Volvom i malo većim mašinama, otprilike 500 konja bez vozača😅 Bez obzira šta mislili o Americi što se tiča njene spoljne politike, kada su prirodne lepote u pitanju, obišao sam 49 njenih država, samo na Aljasci nikada nisam bio, mislim da toga nema nigde. Mislim sve skupljeno u jednoj zemlji. Tako, da se vratim na početak, šteta je što vam se taj put nije dogodio.

O Ratku neću previše da ne zagušujem temu o putvanjima i ciganima, i meni je Toma Čaplja predavao likovno, i Soća muzičko. Dana Simović, fizičko mi je bila razredna, mrzeli smo je većina iz dna duše. Aca čak i najviše. Tomu manje više ali Soću i njegove fantazije ko nije voleo da sluša, jedva smo čekali njegove časove. Ima još jedna stvar, ja ne samo da sam pohađao Ratka, nego je i moja sestra od tetke predavala engleski u njemu mnogo godina kasnije. Meni je je engleski predavala Kačarevićka, za koju se pričalo da je magistar engleskog...ne znam da li je tačno, jer što bi onda predavala u osnovnoj školi, uglavnom znam da smo svi koji smo bili kod nje, kasnije u srednjim školama bukvalno predavali engleski ovim ostalima koji su došli iz drugih škola.

Poslednja izmena:
Da, sećam se te priče za Kačarevićku, iako sam ja učio nemački. A fizičko kod Joce Bureka koji posle evoluirao u Jocu Pljeskavicu.
Znam Mišu Božovića kako ne. On je zadnjih nekoliko godina baš bio uz Acu i dosta mu pomagao, do zadnjeg dana. A njega znam ne preko Ace Pavlovića, nego preko mog kuma Ace koji se pre 30 godina nekako združio sa Mišom i Bracom paraglajderistom i Banetom France auto.
Što se 'Merike tiče, tamo imam, baš u San Diegu jako dobrog prijatelja koji je kroz različite periode zadnjih dvajes' i kusur godina bio kamiondžija. što po celim SAD, a kasnije i na lokalu, SoCal, Arizona i južna Nevada, pominjao sam ga @FDDD-u u nekoj priči oko oregonskih plaža, čini mi se. A i još jedan jako dobar drug je bio nekoliko godina po celim SAD, ali on se vratio. Tako da imam neku predstavu u glavi, upotpunjenu filmovima, slikama, knjigama (On the Road - Kerouak, ili Ca. Blues - Mika Oklopdžić npr.) istraživanjima na net-u. Naravno, to ne može biti "The Real Thing", naravno, no, šta da se radi, makar koliko da ne budem neznalica.
A Indija, huh, mene isto najviše privlači sever i severozapad, Darjeeling i odatle u Butan koji mi je najtajanstvenija država na planeti. Kažu da tamo žive najsrećniji ljudi. Ili Kumaon, zapadno od Nepala. Parvati i Manali, severno od ovog "ciganskog" Čandigara. Sve su to mesta gde je najbolja ganja, uz Nepal, svakako. Nekom prilikom, pre dvadesetak godina, kad sam bio aktivan na International Cannagraphic forumu - https://www.icmag.com pričam tako, s nekiim Indijcem i pomenem kako nikad nisam probao Bhang. Rekoh, imam ideju kako bi to trebalo da se spravlja, ali nikad nisam probao u sopstvenoj režiji, a originala kod nas nema. Makar tad nije bilo. A ovaj se zabezeknuo, kao, pa kako? To mu dođe ko kad se nekome odavde neko s druge strane planete požali da nikad nije probao ljutu raćiju. Al, niije da me ne privlači i jug, dole, naravno Goa i na krajnjem jugu, Kerala. A odatle, kad je čovek već tu, greota bi bila da se ne ode na Šri Lanku, ako ništa drugo, makar da se vidi ono australijsko drvce što Tito zasadio u jednoj tamošnjoj botaničkoj bašti.:cool:
E, sad, red je da se vratimo na (CD)Romove, a i tu, na koga drugoga, nego na našega Šabana.
Znam priču iz vremena kad je Šaban prerastao iz uspešnog početnika u pravu veliku zvezdu. On je 1968. izdao prvi EP sa 4 pesme za aleksandrovački Diskos. Ploča se prodala u dosta dobrom tiražu, čulo se za njega, ali trebao mu je istinski proboj širom Jugoslavije i zato je prešao u zagrebački Jugoton. Za njih je izdao samo 1 singl i on je prodat u preko 100 000 primeraka (neznam tačnu cifru, ali sam čuo da je to bilo bliže ka 150 'iljada). Jedan od razloga za tako veliki tiraž je sigurno bio i to što je ove pesme otpevao na srpskom pa je bio prijemčiviji široj publici. To je bila ploča Nataša/Merima, s tim da je B strana postala i ostala mnogo veći hit. Poštar koji je imao rejon u Beogradmali nije mogao da nosi torbu koliko je bila teška, svakoga dana kad je donosio pare od tantijema. Više nego kad se dele penzije. Ono, dolazili Gančići iz cele mahale da gledaju čudo kad ovaj izvrne onu svoju veliku crnu kožnu torbu (kakve su nekada nosili poštari širom SFRJ) i istrese sve pare na astal.

1776540671413.png

Meni je Dana predavala fizičko i bila razredna ujedno ali je Joca, tada još uvek Burek bio selektor školske fudbalske reprezentacije i turnire smo igrali na pomoćnom igralištu Radničkog ali ne onog sa travom, nego sa šljakom. Joca je često sedeo i pio sa ovima iz Radničkog u "Jasterbcu". jel se tako beše zvala kafanica koja je tada bila pored stadiona? I neko od njih me je zapazio i onda su rekli Joci da mi kaže da dođem i treniram. Ja sam istovremeno trenirao atletiku u Železničaru ali ti treninzi i to sve je mene mnogo smaralo, maksimalno sam ih izbegavao i trener Gale me je jurio i presretao na ulici da dodjem da treniram😅 Tako i za Radnički, to je baš u Piksijevo vreme....mislim cela ta moja generacija Niška je bila, ma svako treće- ćetvrto dete je bio fenomenalan talenat za fudbal, ja sam uževao igrajući fudbal dok sam gledao majstorije mnogih sa kojima ili protiv kojih sam igrao iz drugih škola, toliko je to bilo dobro. Tako da, kada me je Joca terao da dođem u Radnički moj rezon je bio, čekaj bre, ja treba da odem tamo da radim kondicione treninge, da trčim oko Čair tri-četiri puta svaki put, i ostale gluposti - da bih igrao fudbal! Pa ja ekipu za fudbal mogu da skupim u svakom trenutku i verovatno smo i bolji od tih koji treniraju u Radničkom. Naravno, za Piskija tad nismo ni čuli. Još su moji poznavali Rajkovića "Žuću" koji je tada bio kapiten Radničkog i znao sam njegovu platu i primanja, on je zarađivao dosta manje nego moj ćale, gastarbajter u Švedskoj, tako da mi ni pare nisu bile motiv i onda sam se mislio ma šta će mi bre Radnički u životu😅
Ono, tek je ta Piksijeva genracija, i moja, počela da zarađuje neke ozbiljne pare od fudbala, jeste ono Panta igrao u Francuskoj li beše i zaradio neke devize ali je to bilo smešno u odnosu na danas.
Miša je isto bio solidan fudbaler, bio je standardan u reprezentaciji Ratka i za Bracu i tu ekipu znam samo iz Mišine priče jer to su njegova kasnija poznanstva, kada sam je već otišo iz Niš. Sa Acom i Mišom se znam znači od kad si se ti rodio, od te godine i celo naše odelenje u osnovnoj je bilo veoma blisko, kao braća i sestre i mi i dalje, to jest oni, ja kad sam tamo, slave svakih 10 godina malu maturu i skupljamo se da se vidimo. Ali Aca i Miša su mi najbolji drugari tako da je to posebno bratstvo.
Kad pomenu CA Blues, i meni se ta knjiga mnogo svidela, ma svi smo mi tada bili veliki Amerikanofili, oduševljavali se Briljantinom, gledali smo ga minimum 5-6 puta u Radniku, ja sam kupio onu debelu plavu knjižurinu Istorija SAD povodom 200-godišnjice Amerike i proučavao je 100 puta više i detaljnije nego sve što nam je Fljoska predavao....26.oktobra 1981 smo Aca, Miša, Dejan i ja u nekoj kafani, ako nije bio Centroturist, slavili 100 godišnjicu obračuna kod OK Korala jer smo se tada trovali romanima o Doku Holideju i Wajat Erpu. Ja sam kasnije i posetio Tombstone u Arizoni i to mi je bilo nadrealno iskustvo. Došao sam u grad prvi put u životu i sve znam napamet gde je šta, koja ulica vodi gde, jer sve je baš kao iz romana koje sam gutao u mladosti. Dok je bio moj idol, čak sam tada i pokašljuckivao da bih imitirao njegovu tuberkulozu😅 Bio sam u Valdosti u Džordžiji gde je on studirao a prošao sam i pored Glenwood Springsa u Coloradu gde je umro ali tada nisam svratio. Moja je bucket lista da uzmem tamo motor ali ne Harley, za mene je prvo Honda pa sve onda, i podjem i napravim video Putevima Doka Holideja, i onda obiđem ponovo ta mesta još detaljnije. Tada kada sam bio Youtube nije postojao.
Butan mi je takođe na bucket listi ali to planiram zajedno sa Indijom.....ma ima toliko toga, što ono kažu duša stvarno hoće - al' dupe klokoće.😁

Nisam znao da je Doc studirao u Džordžiji. A gde bi drugde nego u svojoj rodnoj državi. A i svi ti akteri dešavanja na Divljem zapadu su bili, uglavnom sa istoka ili neki friški doseljenici iz Jevrope. A za fakultete i da ne pričamo, prvi se tamo otvarali tek u vreme kad je počela pucnjava. Ono, bilo je nekih pre toga na zapadnoj obali, ali to je ipak neka druga regija u odnosu na pravi Wild West.
Kad pomenu pokojnog Pantu i njegov čuveni transfer u Bordeaux, on je, ako se dobro sećam, '81. dobio milion dojče maraka, mada je bila i priča o 500 000 US dolara (što bi bilo nešto više u to vreme, otprilike 1.4 milona maraka) za 2 sezone i time bio najplaćeniji golman na svetu, i jedan od top 5 najplaćenijih fubalera uopšte. Plus je dobio i Mercedes 500SEL, čini mi se, najskuplji model te marke tada. Došao je u Niš njime jednom, valjda beše pred Mundijal u Španiji '82. parkirao ga ispred Ambasadora da se ljudi malko zvere kakvo je to čudo doterao. Posle bile priče da to nije njegov auto, nego mu vlasnik kluba dao da se malo mangupira, al znaš već kakva je čaršija, voli da olajava.:per:.
Kad pomenu i Honde, koje su bile nama tadšnjim klincima iz sedamdesetih glavna stvar (ko je tad pa znao za Harley-a, to se zvalo jednostavno "čoper", ne shvatajući da je to samo vid modifikacije motocikla). Pre nego što su druge firme iz Japana počele da preuzimaju primat, Honda je bila neprikosnovena, posebno u Jugoslaviji. To je bio, svakako vrhunac tehnike u to vreme. Svaka čast BMW-u, Moto Guzzi-ju i Triumph-u (ovaj Britanac bio, kao i sad, jako redak kod nas, ali bilo ih je), no, Japanci su tada bili ono što su Ćinezi danas - možda kopiraju ono sa zapada, ali idu dalje i prave neka tehnološka rešenja koje niko ne može da prati. Sećam se kad je onde kod Tasine, u uličici iza zgrada kod te škole pa prema budućem Dušanovom bazaru, jedan lik dovezo (valjda iz Nemačke), negde, '80. godine skoro pa nov Honda CB750F Super Sport. To je bilo za sve klince u kraju mesto hodočašća - nalazili smo stalno neki razlog da prođemo kroz to sokače i da ga zagledamo i bili jako razočarani kad, npr. "kratimo" tuda put do bioskopa u centru, a motor nije ispred kuće. Bio isti ovakav..

1776597722572.png

Najmagičnije od svega nam je bilo što je imao ove petokrake bandaše umesto klasičnih žica, to do tad nismo videli.

Ej, odosmo, po običaju u žešći off sa svim ovim pričama. Ajde opet malko Cigani. Muharem Serbezovski, 4 godine pre nego što je otišao u Indiju (i shvatio da nema veze sa njom), bio produhovljen Hindu učenjima i napevima pa napravio ovakvu pesmu:orkestar:

Kad pomenu pokojnog Pantu i njegov čuveni transfer u Bordeaux, on je, ako se dobro sećam, '81. dobio milion dojče maraka, mada je bila i priča o 500 000 US dolara (što bi bilo nešto više u to vreme, otprilike 1.4 milona maraka) za 2 sezone i time bio najplaćeniji golman na svetu, i jedan od top 5 najplaćenijih fubalera uopšte. Plus je dobio i Mercedes 500SEL, čini mi se, najskuplji model te marke tada. Došao je u Niš njime jednom, valjda beše pred Mundijal u Španiji '82. parkirao ga ispred Ambasadora da se ljudi malko zvere kakvo je to čudo doterao. Posle bile priče da to nije njegov auto, nego mu vlasnik kluba dao da se malo mangupira, al znaš već kakva je čaršija, voli da olajava.:per:.
Pa nisu milion maraka nešto za današnje cifre koje mnogi skroz polovni igrači dobiajau, pa i da prevodimo vrednost. A s' obzirom da od SEL-a nije bilo ni traga ni glasa kada se vratio nazad u Niš verovatno su glasine i bile tačne😅
Da ti ispričam anegdotu vezanu za ono od ranije što sam pisao, odnos plata tadašnjih fudbalera i naših gastarbajtera...znači ja sam 1982 otišo iz Niš pa sam se vratio nazad 1983 da odslužim vojsku i kada sam se skinuo 1984 i vratio nazad za Švedsku meni moji za 20-ti rođendan kupe glanc novog Mercedesa 190D. Nešto im došlo, reko bih da su imali grižu savesti što sam ja odraso kod babe u Dušanovoj jer oni su za Švedsku otišli još 1965 godine, kada sam ja bio samo godinu dana, i imali su pare i tako ja dobijem fini autić tada u to vreme. Taj model Mercedsa je bio prilično revolucinaran jer je odstupao od klasičnog dizajna i bio je baš ono mladalački i prilično onako najsportskiji od svih Mercedesa ako ne računamo naravno SL klasu i onaj Bobby Ewing Mercedes iz serije Dallas, koji je bio stvarno preskup u to vreme i morao si da budeš baš neki naftni magnat da bi ga vozio. I pored toga dolazio je jedan Matevčanin sa njim iz Švedske u to vreme i naravno izazivao senzaciju kad prođe sa njim. Tada nije bilo većeg vrha od toga, Ferari je imao svoj F40 ali to niko nije vozio ni u Italiji a kamo li negde na drugom mestu. Uglavnom ja sam moj Mercedes koji je bio crne boje eksta nabudžio spojlerima i "suknjama" nemam ovde nikakve slike jer sam se ovde preselio u digitalno doba i svi albumi sa papirnatim slikama su mi u Nišu, uglavnom taj moj auto je izgledao otprilike ovako, skoro identično:

Mercedes190ECosworth0.jpg

Dolazio sam u Niš sa njim 1985 i ljudi su se okretali za njim i u Švedskoj a u Nišu možda nije bila senzacija kao za crvenim SL-om Matevčanina ali dosta slično. Bilo je još jedan ili dva 190 koje sam video tada iz Nemačke ali oni nisu bili nabudženi kao moj. Elem, tih godina je izvesni Diego Armando Maradona igrao za Napoli i on je vozio Mercedes 2.3 - 16 a to je baš ovaj sa slike iznad, naravno auto mnogo skuplji i sa mnogo jačim motorom od mog dizela ali što se izgleda tiče bili su skoro isti, moj spojler na gepeku je bio odprilike upola niži i felne su mi bile malo manje ali morao si biti pravi znalac da vidiš razliku. Te 1985 posle Srbije odem dole za Crnu Goru pa trajektom iz Bara za Bari pređem u Italiju i pođem na gore ali naravno ne zaobiđem Napulj. Prvo što sam primetio je da su sva auta u Napulju tada bila udarena, očukana, izguljena i odmah sam se pokajao što sam mojim blistavim Mercedesom uopšte ušao u grad, naravno i gužve su bile neviđene svugde na ulicama. A onda sam primetio kako mi se automobili sklanjaju i maksimalno, ono, me propuštaju u saobraćaju, mislim, baš su bili ekstremno prijateljski nastrojeni u saobraćaju. Nisam ja tada kada sam otišao ni znao da Maradona vozi taj auto, tek kasnije sam saznao i skapirao šta se dešavalo, naravno imao sam Švedske tablice ali ono valjda je napolitancu prva reakcija kada vidi takav auto bila da ide Mardona i da treba da se skloni, a kasnije je gledao tablice. I tako sam ja prošo Napulj tada bez i najmanje ogrebotine😅

A što se motora tiče ja sam tek u svojim 30-im postao bajker i tamo u Evropi sam vozio naravno BWW sa boxer motorom i kardanom, strogo 1200cc, kakva Honda, lanci i te japanske igračke😁 I motorom sam dolazio u Niš čak iz Švedske, i to sam ja vozio kruzer, ne ove sada GS koji su za duga putovanja, nego mi leđa otpadnu dok stignem😅
Hondu sam zavoleo ovde u Aziji ali ovde vozim 300-400 kubika max i to što mnogi zovu i dalje skuterima, mada su današnji "skuteri" i te kako sposobne mašine ništa lošije od CB-a iz 1980-e. Pomenuo sam gužvu u Napulju ali ovde su gužve next level i veliki motori su praktično neupotrebljivi. Sa velikim motorom niti možeš da se provlačiš u sobraćaju ono između auta, niti imaš gde da ga parkiraš, ma totalno nepraktično. I zato samo manje Hondice, sada me više i mrzi da stiskam kvačilo i menjam dole brzine, ma idi bre, strogo automatik.

A što se ciganske muzike tiče, u mom ulazu u Dušanovoj je stanovao jedan harmonikaš Lima, Velimir Simonović koji je svirao na raznim pločama ali je imao i neku veću ulogu na onoj ploči Slobodana Ilića, Ramo, Ramo....da li je bio producent ili tako nešto, nisam siguran. Uglavnom Lima je stanovao na prizemlju i za kučnog ljubimca imao majmuna kapućina Rikita naravno mi deca smo stalno išli da se igramo sa Rikijem ali su kod Lime dolazili mnogobrojni muzičari tako da sam kod njega i Muharema, i Tomu i Šabana Bjaramovića naravno....znao sam ko su ganci, moja keva i tetke su sve odrasle u Beograd mali i obožavale su cigansku muziku, to se uvek sviralo na veseljima.

Moj favorit je bio neprevaziđeni, jedan jedini.....

Za sve koji nisu iz Niš odmah nek premotaju na 3:07 i naravno zvuk do daske!

Ne mogu da kažem za sebe da sam čuo ne znam koliko trubačkih orkestara u životu i iskren da budem, nikad ni u Guči nisam bio (a ni na Exitu, digo sam ruke od svega tog jurcanja po koncertima, ima preko dvajes' i kusur godina), ali apsolutno najjači utisak na mene je ostavio jedan događaj, ili, kako bih to nazvao, slučajni susret, neke '92. ili '93.
Vrlo rano leto, neki kraj juna, možda baš i Vidovdan bio, jutra još uvek nisu vrela, nekih 8 sati pre podne, Obilićev venac. Čujem neke trube, ali nekako sa različitih strana. Kako se približavam, kapiram da se rasporedili, po jedan trubač na svaki ulaz one dugačke zgrade prema Šojki, a preko puta, na stepeniku one kafane (ne postoji već desetak godina, zaboravio sam kako se zvala) sedi neki lik, onako, vidi se da je cele noći bilo svašta i komaduje. A trubači sviraju "Izgubljeno jagnje". Da se smrzneš kolko dobro.
Kad pomenu ovog Limu, pa nije li to zgrada petospratnica, gradnja nekih pedesetih godina, u to vreme, jedina na ovu stranu prema Image-u? ono, i tu, s druge strane te zgrade i dan danas ima par ciganskih kuća što je ostatak neke mahale koja je raseljena još pre prvog svetskog rata.
Mercedes 190, to je bio apsolutno najveći hit salona automobila u Beogradu '83. Sećam se da je Beogradska hronika imala prilog o redovima ljudi koji su čekali da sklope ugovor za kupovinu. Kad sad malo razmislim, to je bio dobar pokazatelj da je komunizam kod nas propao. Jedino što nekima nije još mnogo godina to ulazilo u glavu. No, ajd' to kod nas, prodavali se Mercedesi i ostali zapadni automobili i mnogo pre toga preko predstavništava, bilo i ljudi koji su imali para da kupe. Ali, kad sam ja vido '85. u Solunu skroz novu stodevedesticu na poljske table, e, to je onda bio znak da je komunizam propao u Jevropi, al načisto.
A sad, malo ciganski disko iz '82.

Kad pomenu ovog Limu, pa nije li to zgrada petospratnica, gradnja nekih pedesetih godina, u to vreme, jedina na ovu stranu prema Image-u? ono, i tu, s druge strane te zgrade i dan danas ima par ciganskih kuća što je ostatak neke mahale koja je raseljena još pre prvog svetskog rata.
Mercedes 190, to je bio apsolutno najveći hit salona automobila u Beogradu '83. Sećam se da je Beogradska hronika imala prilog o redovima ljudi koji su čekali da sklope ugovor za kupovinu. Kad sad malo razmislim, to je bio dobar pokazatelj da je komunizam kod nas propao. Jedino što nekima nije još mnogo godina to ulazilo u glavu. No, ajd' to kod nas, prodavali se Mercedesi i ostali zapadni automobili i mnogo pre toga preko predstavništava, bilo i ljudi koji su imali para da kupe. Ali, kad sam ja vido '85. u Solunu skroz novu stodevedesticu na poljske table, e, to je onda bio znak da je komunizam propao u Jevropi, al načisto.

Nije, zgrada o kojoj pričaš, tu je baš Miša stanovao a Lima i ja smo bili malo dalje prema Nišprometu, ona dugačka zgrada sa leve strane u obliku slova J, čim prođeš Vojvode Mišića. Međutim Lima i njegova supruga Zlata su se kasnije razveli i Lima se odselio ali ne znam gde. Vreme o kome ja govorim kada sam bio komša sa njim su 70-e.

Mlađi čitaoci, ako neko ovo uopšte čita, mislim da će steći pogrešnu sliku o Jugoslaviji tada tako da samo malo nijansiramo stvari; polovinom 80-ih počelo je odmrzavanje rigidnog socijalističkog sistema skoro svugde u Evropi, Poljska sa svojom Solidarnošću je prednjačila, Jugoslavija naravno nikada nije ni bila konzervirana kao Waršavski blok i kod nas se osećao neki optimizam zbog nadolazećih novih vremena. Međutim na ulicama i putevima otprilike 98% a možda i više, voznog parka su bile Fićice i Stojadinke. Ja od najšire familije i svih drugara i drugarica, pa njihovi očevi i njihove familije koje sam znao, samo jedan lik, moj teča je vozio Audi tada 70-ih i početkom 80-ih. Ali taj je bio na malo višem stepeniku Komunističke partije, bio direktor Makoteksa koji je poslovao u okviru Niteksa tako da je bio povlašćeni član tog tadašnjeg društva. Drugi teča na primer, koji je bio zaposlen u osiguravajućem društvu Dunav na proceni štete, znači ne tako loše zanimanje koje je moglo biti i lukrativno ako si podložan primanju mita, a on nije bio, je vozio tamno zelenog Fiću koji se stalno kvario tako da ga ustvari nije ni vozio, a nije ni morao jer su oni stanovali u samom centru preko puta Kalče. Baš u samoj zgradi u kojoj je i radio. Njegov sin, generacija 1958 sada živi u Čikagu i u garaži ima parkiranog Porše Kajena pored G Wagona njegove žene. Ja ga stalno zezam, ne seri bre, umrećeš tamo u tom kapitalizmu, najbolje u životu ti je bilo u socijalizmu kada si bio 25, šetao ulicama Niša, bio mršav, 188cm/65kg i sretan što ti je guma na Poni bicikli zalepljena i ne ispušta. Ali se on ni malo ne slaže samnom😅 On kaže da je za njega Jugoslavija bila pakao iz kojeg je čekao i najmanju priliku da pobegne, jer da nije, sa svojim filozofskim fakultetom mogao bi samo da bude čuvar uglja i građevinskog materijala u Ogrevu, što je i bio pre nego što je najzad sa svojih 32 godine pobegao za Ameriku 1990-e. Tako da kad kažeš ljudi su 1983 u Jugoslaviji čekali u redu da kupuju Mercedese, neko stvarno može to pogrešno da razume. Ja sam 1985 eto u Nišu video 2 komada 190 ali sa nemačkim tablicama i za vreme sve vožnje putevima Jugoslavije, znači od Korenskog Sedla u Sloveniji pa do Niša, tada čak još ni auto put iz Beograda nije bio završen, ostala je zadnja deonica negde pre Aleksinca, i onda dalje preko Kosova do Bara ne sećam se da sam video možda jednog sa YU tablicama. Ne kažem da možda nisu stajali u redu ali nek ih je kupljeno i 100 na sajmu mala je to brojka na onoliku zemlju da ih uopšte bilo gde vidiš. Moj ćale, iako je meni kupio Mercedesa, je uvek vozio polovne automobile i to obično Ford Taunus, Opel Rekord i slične. Kada je dolazio u Niš sa njima 70-ih deca pa i odrasli su se često skupljali da vide najnovija čuda tehnike. Mislim da je negde oko 1976 godine neki par došao u Niš iz Engleske Rols Rojsom i odseo u Ambasadoru. Sećam se da sam slučajno prošao i video ga, na zadnjem staklu je bio zalepjen papir iznutra na kojem je pisalo "Just married" i sećam se i da je sutra u Nrodnim Novinama osvanuo članak "Rols Rojs došao u Niš"😁 i valjda neki mali intervju sa tim parom. Senzacija!
Apropo Mercedesa, 70-ih i početkom 80-ih to je bio auto na prvom mestu pa onda jedno 5 mesta ispod na drugom BMW, pa onda 10 mesta ispod na trećem svi ostali. Otprilike takva razlika je bila, govorim naravno o "normalnim" automobilima, za ljude. Pomenuo sam već Ferari F40 ali to nije postojalo nigde da vidiš da neko vozi. Bio je i neki Lambo Ko(u)ntaš sa vratima koja se otvaraju na gore ali to sam video samo u nekom porno filmu, mislim da se zvao Spy Girls, nikada na putu negde. Tony Montana je u filmu vozio Porše 928 i to si imao ponegde da vidiš ali u toj klasi Mercedes 500SL je bio tata. SEL-ove sam viđao samo u Nemačkoj, Slon je došao tek kasnije, 1991 i on je postao popularan kod nas jer su ga jaki kriminalci mnogo voleli, na primer onaj Arkanov prijatelj Crnogorac Joksa, koga su ubili u Stockholmu je to vozio. A kad smo kod kriminalaca, meni su u Malmeu tih 80-ih prilazili neki od zapaženijih balkanskih žestokih momaka da me pitaju ono, brate, ima li nešto da se radi? Ako ima zovi, tu sam😅 Naravno, nisu znali da mi je tata kupio auto, mislili su mora da je neka jaka "šana" u pitanju. Ma smejurije sa našima u inostranstvu, smejurije sa smešnom zemljom Jugoslavijom i tako dalje, mogao bih do sutra a i ovo sam se mnogo rasplinuo....ali sam hteo da stavim događaje u kontekst vremena u kome smo živeli. Ti i sam to pamtiš ali mnogi ne znaju i doživljavaju tu našu bivšu zemlju drugačije. Jugoslavija je bila verovatno jedna od najboljih zemalja za odrastanje u svetu, kada je druženje u pitanju, zezancija, uopšte taj socijalni život za mlade, a rekao bih posebno za one tu oko moje generacije, kada nismo ni razmišljali, niti nas je pa zanimalo nešto više od zezanja...ali za sve ostalo😩.

Bakija nije bio Nišlija ali ovo je neki zvuk koji pamtim iz detinjstva i ciganskih svadbi koje su trajale po 4-5 dana i u kojima je igala cela Dušanova. Kad čujem odmah se naježim, mnogo jaka emocija.
Ma možda i nije bilo toliko loše u Jugi?😝

I morao sam i ovo, klasika😅
Nisam ni ja bio nikad u Guči, i da budem iskren nije me nikad ni vuklo nešto da odem. Ja nisam nikakav poznavalac duvačkih orkestara i to što sviraju u zapadnoj Srbiji, npr Dragačevci, ja to ne mogu da slušam, nervira me.....ali zato na ciganske trube sečem vene😅
I ovde ja dosta pored istočnoazijskih gledam dosta i indijske filmove i mnogi njihovi muzički hitovi me baš pogode. Ali da ne širimo temu i na Indiju, ostajemo strogo cigansko😁

Nije, zgrada o kojoj pričaš, tu je baš Miša stanovao a Lima i ja smo bili malo dalje prema Nišprometu, ona dugačka zgrada sa leve strane u obliku slova J, čim prođeš Vojvode Mišića. Međutim Lima i njegova supruga Zlata su se kasnije razveli i Lima se odselio ali ne znam gde. Vreme o kome ja govorim kada sam bio komša sa njim su 70-e.

Mlađi čitaoci, ako neko ovo uopšte čita, mislim da će steći pogrešnu sliku o Jugoslaviji tada tako da samo malo nijansiramo stvari; polovinom 80-ih počelo je odmrzavanje rigidnog socijalističkog sistema skoro svugde u Evropi, Poljska sa svojom Solidarnošću je prednjačila, Jugoslavija naravno nikada nije ni bila konzervirana kao Waršavski blok i kod nas se osećao neki optimizam zbog nadolazećih novih vremena. Međutim na ulicama i putevima otprilike 98% a možda i više, voznog parka su bile Fićice i Stojadinke. Ja od najšire familije i svih drugara i drugarica, pa njihovi očevi i njihove familije koje sam znao, samo jedan lik, moj teča je vozio Audi tada 70-ih i početkom 80-ih. Ali taj je bio na malo višem stepeniku Komunističke partije, bio direktor Makoteksa koji je poslovao u okviru Niteksa tako da je bio povlašćeni član tog tadašnjeg društva. Drugi teča na primer, koji je bio zaposlen u osiguravajućem društvu Dunav na proceni štete, znači ne tako loše zanimanje koje je moglo biti i lukrativno ako si podložan primanju mita, a on nije bio, je vozio tamno zelenog Fiću koji se stalno kvario tako da ga ustvari nije ni vozio, a nije ni morao jer su oni stanovali u samom centru preko puta Kalče. Baš u samoj zgradi u kojoj je i radio. Njegov sin, generacija 1958 sada živi u Čikagu i u garaži ima parkiranog Porše Kajena pored G Wagona njegove žene. Ja ga stalno zezam, ne seri bre, umrećeš tamo u tom kapitalizmu, najbolje u životu ti je bilo u socijalizmu kada si bio 25, šetao ulicama Niša, bio mršav, 188cm/65kg i sretan što ti je guma na Poni bicikli zalepljena i ne ispušta. Ali se on ni malo ne slaže samnom😅 On kaže da je za njega Jugoslavija bila pakao iz kojeg je čekao i najmanju priliku da pobegne, jer da nije, sa svojim filozofskim fakultetom mogao bi samo da bude čuvar uglja i građevinskog materijala u Ogrevu, što je i bio pre nego što je najzad sa svojih 32 godine pobegao za Ameriku 1990-e. Tako da kad kažeš ljudi su 1983 u Jugoslaviji čekali u redu da kupuju Mercedese, neko stvarno može to pogrešno da razume. Ja sam 1985 eto u Nišu video 2 komada 190 ali sa nemačkim tablicama i za vreme sve vožnje putevima Jugoslavije, znači od Korenskog Sedla u Sloveniji pa do Niša, tada čak još ni auto put iz Beograda nije bio završen, ostala je zadnja deonica negde pre Aleksinca, i onda dalje preko Kosova do Bara ne sećam se da sam video možda jednog sa YU tablicama. Ne kažem da možda nisu stajali u redu ali nek ih je kupljeno i 100 na sajmu mala je to brojka na onoliku zemlju da ih uopšte bilo gde vidiš. Moj ćale, iako je meni kupio Mercedesa, je uvek vozio polovne automobile i to obično Ford Taunus, Opel Rekord i slične. Kada je dolazio u Niš sa njima 70-ih deca pa i odrasli su se često skupljali da vide najnovija čuda tehnike. Mislim da je negde oko 1976 godine neki par došao u Niš iz Engleske Rols Rojsom i odseo u Ambasadoru. Sećam se da sam slučajno prošao i video ga, na zadnjem staklu je bio zalepjen papir iznutra na kojem je pisalo "Just married" i sećam se i da je sutra u Nrodnim Novinama osvanuo članak "Rols Rojs došao u Niš"😁 i valjda neki mali intervju sa tim parom. Senzacija!
Apropo Mercedesa, 70-ih i početkom 80-ih to je bio auto na prvom mestu pa onda jedno 5 mesta ispod na drugom BMW, pa onda 10 mesta ispod na trećem svi ostali. Otprilike takva razlika je bila, govorim naravno o "normalnim" automobilima, za ljude. Pomenuo sam već Ferari F40 ali to nije postojalo nigde da vidiš da neko vozi. Bio je i neki Lambo Ko(u)ntaš sa vratima koja se otvaraju na gore ali to sam video samo u nekom porno filmu, mislim da se zvao Spy Girls, nikada na putu negde. Tony Montana je u filmu vozio Porše 928 i to si imao ponegde da vidiš ali u toj klasi Mercedes 500SL je bio tata. SEL-ove sam viđao samo u Nemačkoj, Slon je došao tek kasnije, 1991 i on je postao popularan kod nas jer su ga jaki kriminalci mnogo voleli, na primer onaj Arkanov prijatelj Crnogorac Joksa, koga su ubili u Stockholmu je to vozio. A kad smo kod kriminalaca, meni su u Malmeu tih 80-ih prilazili neki od zapaženijih balkanskih žestokih momaka da me pitaju ono, brate, ima li nešto da se radi? Ako ima zovi, tu sam😅 Naravno, nisu znali da mi je tata kupio auto, mislili su mora da je neka jaka "šana" u pitanju. Ma smejurije sa našima u inostranstvu, smejurije sa smešnom zemljom Jugoslavijom i tako dalje, mogao bih do sutra a i ovo sam se mnogo rasplinuo....ali sam hteo da stavim događaje u kontekst vremena u kome smo živeli. Ti i sam to pamtiš ali mnogi ne znaju i doživljavaju tu našu bivšu zemlju drugačije. Jugoslavija je bila verovatno jedna od najboljih zemalja za odrastanje u svetu, kada je druženje u pitanju, zezancija, uopšte taj socijalni život za mlade, a rekao bih posebno za one tu oko moje generacije, kada nismo ni razmišljali, niti nas je pa zanimalo nešto više od zezanja...ali za sve

Bakija nije bio Nišlija ali ovo je neki zvuk koji pamtim iz detinjstva i ciganskih svadbi koje su trajale po 4-5 dana i u kojima je igala cela Dušanova. Kad čujem odmah se naježim, mnogo jaka emocija.
Ma možda i nije bilo toliko loše u Jugi?😝
Eto, kako se namesti za Rolsa. Viđao sam i ranije njih na domaće table. Sećam se da bio jedan u nekom spotu Denis&Denis na RI tablice, a prvi koji sam u YU video je bio parkiran ispred Beogradskog sajma '86, koji je bio održan tek juna jer je tog proleća bila frka sa Černobilom i imao je BG oznake. Ko zna, možda mu je vlasnik bio pokojni slikar Dragan Malešević Tapi koji je imao više njih tokom godina i govorio kako je Rols odlična insvesticija jer mu vremenom ne opada vrednost kao drugim automobilima - kad god je imao neke pare viška, kupovao novi. Ko zna kojim je to kanalima moralo da dolazi u SFRJ.
A kažem, kako se namesti priča za njih jer sam baš u zadnjih 7-8 dana vido 2 skroz nova Rolsa na NI table. jedan spotski juče kod nekadašnje kafane Stara Srbija u Dušanovoj, a ovaj pre njega na Palilulskoj rampi, neki što izgleda ko mnogo veći i ozbiljniji brat nekog Range Rovera. Ne znam sad te nove modele, to su sve neki jelektrični, odmetnulo se to u 21. vek, nije ko nekad s takvim automobilima da mora vučeš omanju cisternu iza sebe kad iziđeš da se provozaš po gradu.
Što kažeš da su 98% nekada kod nas bili fiće i kečevi (a zaboravio si tristaće), dobro, mislim da si namerno hteo da odeš u krajnjost. Ali, da ne pričamo o osamdesetima, tu je već počelo mnogo stranaca da uplivava ovde, što preko konsignacija (koje, istina, sve bile u glavnim gradovima republika), što preko uvoza od strane naših ljudi iz inostranstva, pa kasnije prodaje ili preprodaje. Ali, sećam se da je kasnih sedamdesetih tu u mom kraju, ova strana Čaira prema Paliluli, pa i kod tebe... ma sve je to tu isto bilo, taj neki ceo širi krug, Dušanova - Obilićev - Jug Bogdanova - Staro Groblje - sveti Nikolska crkva - gradska bolnica - Crveni pevac, ceo taj krug, tu je bila neka srednja klasa, malo viša, malo niža, ali, generalno, srednja srednja za tadašnji SFRJ i sigurno je tu bilo makar 30% automobila strane proizvodnje. Da budem precizan, stranih sa zapada, a i po neki retki Japanac, Toyota, ili još ređe, Datsun (za mlađe forumaše, da prevedem - Nissan). Ove istočnojevropske zbrajam u istu sitnu boraniju sa Zastavom.
Dobro, na papiru se računalo da su i sarajevske Bube, Golfovi, kikindski Kadeti, Ascone i Rekordi bili domaći, da ne pričamo već o slovenačkim Francuzima, tipa Ami 8 i Dijana iz Kopra, a tek čivene Renoove četvorke i petice iz Novog Mesta. Realno, to su bili "stranci", bez obzira na sve.
Ah da, i najomiljeniji direktorski auto s kraja sedamdesetih i početka osamdesetih, Fiat 132, najčešće teget plavi. To je, mislim, bilo pod obavezno da se iz Kragujevca naruči makar po jedan, ako ni za kkoga drugog, ono za predsednika opštine, ako ne za nekog direktora preduzeća. A taj auto je bio takav užasan potrošač goriva, al koga je bilo briga za to, pisali se putni nalozi i narod plaćao. A to koliko su ga proizvodili u Kragujevcu da ne pričamo... dođe gotov auto iz Torina, a ovi mu namontiraju branike, retrovizore i možda još neku sitnicu i eto ti domaće proizvodnje. Nešto slično ko danas u u ovim šrafciger fabrikama što iznikle kod nas ko pečurke.
Sarajevo (posebno sa Bubom koja je 70% rađena tu) i Slovenci su već, imali konkretniju proizvodnju, IDA iz Kikinde je s Opelom imala ugovor o proizvodnji nekih delova za motore pa su Yu komponente bile ugrađivane za sve što je odlazilo širom Jevrope, Zastava je imala 100% licencu za određene modele FIAT-a išto je, kao što znamo, omogućavalo i dalju modifikaciju istih, pa čak i baziranje skroz novih modela na njihovim platformama (Yugo).
Ali, najekstremniji primer te šrafciger tehnologije je bila "proizvodnja" nekih modela Peugeot-a u Fabrici amortizera Priština (isto FAP ko ovaj iz Priboja, kamionski). Oni su dovoziili modele prvo 104, a onda 305 i 505 i samo im skidali zaštitne folije, pa se to računalo u neku "domaću proizvodnju". Valjda su ih naručivali sa malo više te folije, najlona i stiropora, kolko da se radnici makar malo pomuče kad skidaju. A prištinski politički vrh se, naravno, vozio u specijalnim verzijama Pežoovog 604, ko nekadašnji francuski predsednik Žiskar d'Esten.
Znači, ti si bio u jednoj od 2 "J" zgrade? Verujem da znaš da su obe te zgrade početak zaplaniranog duplog "JNA" kompleksa, jer je to trebalo na dalje da ide sa zgradama u obliku ostalih slova iz te skraćenice (gledano odozgo, naravno), jedna strana ćirilčno, druga latinično. Da li je to stopirano zbog nedostatka para pedesetih ili to što je nekome, na sreću, palo na pamet da se od močvare i šibljaka (što je nekada Čair bio) može napraviti park, nisam siguran, vrte se obe priče, tek, ostadoše samo ta dva J.. Možda nisu znali kako da reše zgradu ovog latinićnog N?
E, sad je vreme da se opustimo uz ciagnski mjuzik, malo nešto drugačije, da ne budemo mi dosadni s ovi naši južnjački Ganci, ajde, npr. Munze Ganci Ivanovići

Elem, tih godina je izvesni Diego Armando Maradona igrao za Napoli i on je vozio Mercedes 2.3 - 16 a to je baš ovaj sa slike iznad, naravno auto mnogo skuplji i sa mnogo jačim motorom od mog dizela ali što se izgleda tiče bili su skoro isti, moj spojler na gepeku je bio odprilike upola niži i felne su mi bile malo manje ali morao si biti pravi znalac da vidiš razliku
Kad smo o ovome pričali, pade mi na pamet ova anegdota, nego rekoh, da ne širimo sad priču, nije tema, al ispade situacija ovamo na pdf Politika pa da linkujem ovde

https://forum.krstarica.com/threads/sta-to-nudi-studentska-lista.1056004/post-52790695

Pa dobro priznajem, preterao sam ga sa 98% fića i kečeva, bili su tu i Trabanti, War(t)burzi, Moskviči, Škode, ćale jednog drugara je vozio Reno 4 koji je imao kurblu, jedan moj ujak je vozio Pikolino, sećaš li se pa toga?😅 Bilo je Buba, tačno bilo je Pežoa za direktore, bilo je i par onih Citroena ajkula koji su se dizali i spuštali, moj stric je nekako iz Nemačke uvezo polovinom 70-ih Mečku, onog reponju, starog 190 iz 1965....jeste, bilo je malo šarenila, nisu bili samo tristaći i kečevi i fiće ali sečam se da smo negde kod muzičke škole polovinom 70-ih videli VW Scirocco, naravno stranih tablica i to nam je tada bio neverovatno egzotičan auto. Šta sam hteo da kažem je da nije to ni malo ličilo na bilo šta u zapadnoj Evropi, ono i u Sofiji pa i ostalim galavnim gradovima Isočnog bloka neko je vozio mnoge od modela koje sam gore nabrojao ali jadno je to sve bilo.
Otvaranje je čini mi se počelo u drugoj polovini 80-ih, Golf dvojka je napravio revoluciju kod nas i tek onda je to počelo da liči na nešto. Čak je i moj ćale, koji se penzionisao sa svojih 46 godina, kupio Golfa dvojku i to terao tamo i bio prezadovoljan auto. Ali se sećam da je tada najveća tadašnja super zvezda narodne muzike Vesna Zmijanac imala neki spot u kome sedi u Mercedesu W124, znači to je tamo 1987 bio nedostižan auto, nešto kao ne znam ni sam šta danas ali su ga vozili, bilo ih je i sa Niškim tablicama, sećam se.

Jeste, u mojoj J zgradi većina su bili vojna lica, oficiri koji su se doseljivali i selili ali nas je bilo i civila koji smo ostajali. To je bio stan moje babe i deda, koji je tada već bio umro nije bio vojno lice osim ako ne računaš sve Balkanske ratove, prvi svetski rat, Solun i sve ostalo...ali komunisti to nisu računali tako da nismo tu stanovali zbog toga. Eto, pojma nisam imao da je to trebalo da bude JNA, ma ko zna šta je glavni arhitekta grada hteo da kaže ali se sećam vremena kada je na mestu Nišprometa bila pijaca, tu je baba kupvala žive kokoške i klala ih posle u kadi u stanu😅 Kada su sklonili pijacu i napravili Nišpromet znam da sam se razmišljao kako je ovo ružno, sav ovaj beton, pa nisu li to mogli bolje? Ne znam koliko sam bio, ne više od 9-10 godina i veze nisam imao o brutalizmu i svemu tome ali ceo taj deo pa sve na tamo prema bolnici, sve te betonske zgradurine, to mi je uvek paralo oči i baš sam mrzeo da gledam taj deo grada. I dan danas mi je to sve izuzetno ružno.

Evo što kažeš ti za ove što nisu južna pruga

.

Iako nisu bili deo W124 serije, stodevedestice su svakako bile stilski uvod i najava iste. Kad sam prvi put video nekog od W124 (neka dvestotka bila, sigurno) 1985. moja prva reakcija je bila da je to napumpana i malo rogobatnija stodevedestica. Mada, čudno, ja sam kao klinac više voleo mečke nego bemvejce. Obično to s godinama ide u obrnutom smeru ali, eto, ja sam valjda po tom pitanju bio malo konzervativan tinejdžer po pitanju ukusa za automobile. Tek kad je BMW izbacio nove petice 1988, e to mi je bilo ono, pravi next level, tu su me kupili skroz sa novim izgledom,
Ja sam jako voleo i Volvo 740 Kad se pojavio podsećao me na neke tadašnje Buck modele koje sam viđao u filmovima, gde drugde, one sa oštro odsečenim zadnjim krajem kabine. I SAAB-ovi su bili ludi. Prilično retki kod nas, značajno ređi nego Volvo-i. Moj tast je pre par godina prodao jednog 9000i iz '88.za nešto tipa 300-400Eur jer je imao neki problem s menjačem i bilo komplikovano i skupo da se to radi. A to je bio auto za koji mirne duše mogu da kažem da mi je ulivao najveće poverenje kad sednem u njega. Plus što je davao utisak primetno većeg auta iznutra (a uopšte nije mali inače, makar po evropskim merilima). Udobnost takva da na crtu izlazi bilo kojem luksuznijem Francuzu, a i motori su im bili rame uz rame s Nemcima. Šteta što ih posle avantura sa GM-om koštala prestanka proizvodnje. Mada, nije bio loš onaj 93 model, iako je to bila malo pouzdanija Opel Vectra. Kad su 2007. mislim, izbacili onaj 9-5 model, videlo se da su zapali u ćorsokak i da im je potreban jedan ozbiljan "Einspritz" da se trgnu, no već je to išlo u pogrešnom smeru. Šteta, šteta.
Da se vratimo na Mercedese i čuveni, "Ciganski san", tj. W123 seriju sa dizel motorom, koja, što bi se reklo, "dušu nema kolko mož' da tera". Taksisti su ih, čini mi se, do pre desetak godina izrabljivali. Kad čuješ iza sebe onaj "tak-tak-tak" zvuk, nepogrešivo znaš koji je auto u pitanju, meče dizel stodvajestrojka, najčešće 200D, mada su i 240D vremenom počeli sve češći da budu. A ko je stvarno hteo da bude malo ozbiljniji, naravno, 300D, to je tek bio pravi luksuzni tovarni konj.
Eno ga jedan iz te serije, gore u postu br13, gde je Šaban nalakćen na haubu na video za pesmu Merima. Rekao bih da je to, ipak neki malo jači model od pomenutih i možda čak nije ni dizel, ali ima onu klasičnu Mercedesovu oker boju, tako karakterističnu za njih iz toga doba.
A da se ne vraćamo na Šabana i uopšte domaću cigansku muziku, evo malo izraelsko-turska Gipsy kombinacija, Light in Babylon. Sedište im je Stambol, ali idu po celom Mediteranu, a čini mi se da su i nas pohodili pre par godina

Slažem se za SAAB, šteta što su ugasili tu marku, Volvo je nekako uvek jurio Mercedesa i BMW dok je SAAB, što se ono kaže, furao svoj fazon. Na primer meni se veoma dopadala ona njihova kokpit tabla, pa možda nije toliko bitno ali za severne uslove SAAB je imao fenomenalno grejanje, bolje nego iko, jer se zagrevao brže nego bilo koji drugi auto...a i oni su prvi napravili da turbo bude nekako mejnstrim u običnim automobilima. Mnoge marke su ugašene, sećam se kao dete krajem 60-ih, znao sam sve automobile i imao ih mnoge kao modele igračaka, ma ne znam da li 25% od tih maraka ima i dalje danas. Ne bih reko.
Ja sam položio za vozačku u Švedskoj početkom 1983 godine i vozio sam tamo u auto školi neke Nisane i Tojotice ali sam, kada sam položio vozio i Saab i Volvo, i moj ćale je tada imao Ford Taunus, ajde kaži da sam probao jedno 10-ak raznih maraka. Onda sam došo nazad kod nas u vojsku i na leto1984, za vreme Evropkog prvenstva u fudbalu na kome je i Piksi igrao, došli su mi keva, čale i burazer u posetu u Puli Mercedsom W123. Ćale je ostao dosledan da kupuje polovne automobile i ovaj je bio 1980 godište, 200 D. Naravno da sam uzeo da ga probam tamo po Puli i okolo i sećam se doživljaja i tog prvog utiska. Prvo vrata koja se zatvaraju kao sef, taj zvuk, pa zatim "ambijans" unutra, komotitet, materijali, finiš, auuuuu brate, leteći tanjir, da ne kažem vasionski brod jer oni su sve samo ne luksuz. Ali osećaj pri vožnji, meki otpor pri pritisku na gas, kvačilo, kočnice...menjač koji klizi kao nož kroz puter, gibanje, stabilnost na putu....mislim to sve je bilo svetlosne godine daleko od onih ostalih automobila koje sam do tada probao. Vrh, vrh i nema dalje! Sa njim sam posle prošao blizu 100.000km za 5-6 meseci, uglavnom sa drugarima u Švedskoj. Ipak mislim da taj model 200 D Mercedes nije trebao ni da pravi jer motor mu je bio preslab. Meni prosto bilo nezgodno na semaforu kad pođem, pa ja mislim da mu je trebalo 20 sekunde da dođe do 100, toliko je spor bio. Ko kamion. Ni 240 D nije trebao da se pravi, samo 300 D, to je jedini adekvatan motor za taj auto bio, ili nešto jače. Ovo sve drugo je bilo meni veliki znak pitanja zašto su te motore stavljali u onaj auto. Moj teča je isto u Švedskoj imao 200 ali benzinca i to je već bila sasvim druga priča ali 200 D je meni lično bio ogroman promašaj kada je agregat u pitanju. Valjda segment za radničku klasu?
Moj 190 je neslavno prošao, slupao sam ga posle 3 godine😅 Na semaforu, kada sam išao pravo u raskrsnici, kamion ladno skrene i izadje pred mene i nisam imao vremena ni da pomislim na kočnicu a kamo li da je zgazim. Nije bila neka brzina, oko 50-60 na sat ali nisam bio vezan i baš sam se zakucao u njega. Malo sam razbio glavu i ugruvao grudi od volana, nije bilo air bagova, ali to je bilo sve, ipak je to bio Mercedes, iako mali. Osiguranje mi je za nedelju-dve dana isplatilo vrednost auta, što znači da nije mogao da se popravi ali sam ga ja kasnije ipak video popravljenog u Mercedesu, i na prodaju. Sekli su mu onaj stub napred kod vozača, pa su ga krpili i naravno da to nije bilo više to ali je auto bio veoma atraktivan spolja tako da znam da su ga prodali nekom negde na severu Švedske. Ja sam za one pare od osiguranja i neki kredit na tri godine kupio model W124. Najbolji Mercedes ikada napravljen, tako ga tretiraju. Auto koji je po kvalitetu i udobnosti dodirivao S klasu a ipak bio i za obične smrtnike. Ne znam da li se slažem, u svakom slučaju mišljenja sam da je to bio poslednji 'pravi" Merceedes koji je za klase odskakao od svojih savremenika, sve ovo posle što je došlo, a probao sam ih skoro sve, ne može više da se tako poredi. Danas su svi automobili određene kategorije ili klase takoreći isti, nema nek bitne razlike. Brendovi prave pare na svojim imenima a za uzvrat dobiješ mućkovo jaje. Tu 124-orku sam vozio 13 godina i tek sam planirao da ga vozim ali ga je ex supruga slupala totalno i nije mu više bilo spasa. Meni je trebao auto odmah au Švedskoj tada ti nisi mogao da kupiš novi Mercedes, ako kupuješ nov oni ti ga sastavljaju po tvom izboru i onda čekaš da ga naprave, i tada je to trajalo 6 meseci. 190 sam čekao nekih 2-3 meseca a ovo je bilo predugo i onda sam otišo u Volvo, oni su imali auto koji mi se dopao odmah da ga uzmem istog dana i tako sa konja sednem na magarca i kupim S80. Šalim se naravno, Volvo je bio odličan, još tamno teget boje sa krem kožnim sedištima, ma prava limuzina. Znatno jeftiniji od "Okca" kojeg sam trebao da čekam a i imao sam i sreću jer je Okac baš bio kršina od Mercedesa, vozio sam ga kasnije i meni se Volvo iskreno mnogo više sviđao.

Kad idemo internacionalno ne znam da li si čuo za finske cigane? Ima ih malo tamo, kada je Švedska u pitanju niam siguran da li ima cigana koji nisu gastarbajteri i došli iz ovih naših karjeva, Srbije ili Rumunije ali u Finskoj ih ima, starosedeoci Finski ganci. I bila je jedna grupa koju sam ja slušao 70-ih kada sam išao kod mojih na školski raspust u Švedsku, naravno pored Abbe i Demisa Rusosa😁 koje sam tada vrteo na repeat. Finci su pevali pomešano i uglavnom na finskom ali su ubacivali i poneko "soske mange" i to je meninas bilo gotivno tada🤣
Kupovao sam kasnije i njihove cd-je kada sam prvi put otišo u Helsinki početkom 90-ih.

Back