Romantizovanje braka

• Začetnik teme Začetnik teme HAD~
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pre nekog vremena u društvu dohvatimo se teme ulaska u brak. I ja tu krenem sa izlaganjem kako neću da se ženim pre nego da uđem u brak radi reda ili zato što mi je vreme. I da u brak mora da se uđe iz ljubavi jer je to temelj koji će kasnije da vas veže.
Na to mi odgovara jedna drugarica kako ljubav tu i nije bitna i da ja to mnogo romantizujem. Ona se udala pre 6 meseci. Tu joj je bio i muž i ostatak društva. Kakav je vaš stav prema tome da devojka koja se tek udala pred svima kaže da ljubav nije bitna kod ulaska u brak? Mene bi realno bilo sramota i da sam muž i da sam ona.
Ono, ne ložimo se jedno na drugo, ali dobri smo partneri/saradnici i to je to.
Једно је љубав, друго је заљубљеност.
Заљубљеност је помоћни точкић без кога је много теже у старту.
Веома је битно ко си и шта си био пре озбиљне везе, брака.
Атрактивни људи лако упадну у заблуду, јер не могу да схвате да њихова будућа одабраница/одабир немају све квалитете каквих је било у предходним, многобројним везама.
Ако су рационални, схватиће да њихов партнер има и својих мана, за које се међутим треба везати јер их има што мање и логичне су.
И обрнуто.

Ne..

Da..

Ahh too.. da.. može i trebalo bi oboje. Iz mog iskustva najbitnije je da ima hemije, jer kad prođe 10 godina braka ako je ikada bilo može uvijek da se podgrijava hemija, ali također je bitno i da je ta osoba normalna u mozgu jer je brak samo jedan nedogledan niz kompromisa sa obje strane, da bi funkcionisao.

Taj stav tehničkog ulaska u brak je po meni okej u nekim poznim godinama, ali mislim da ko kaže to da malo lagi jer ako je neko u stanju živjeti sa nekim ko mu nije zanimljiv ni u kojem smislu, onda ta osoba i ne zaslužuje bolje. Možda je ta osoba samo realista, koja se malo pogrešno izjasnila, jer ako je brak sklopljen iz bilo kojih drugih pobuda to se vrlo brzo i pokaže jer, pogotovo danas, niko nikog ne trpi tek tako.
To nije moguce svako ima neki smisao,jer pazi i ubice i lopove neko voli i imaju porodice

Naravno da ta zaljubljenost i vatra nestane posle nekog vremena ma koliko bili zaljubljeni, to sam lično iskusio. Ali kad to prestane, onda svesno nastavite da se volite. A kako da nastavite ako tog nečega nije ni bilo? Nemate sta da nastavite.

Једно је љубав, друго је заљубљеност.
Заљубљеност је помоћни точкић без кога је много теже у старту.
Веома је битно ко си и шта си био пре озбиљне везе, брака.
Атрактивни људи лако упадну у заблуду, јер не могу да схвате да њихова будућа одабраница/одабир немају све квалитете каквих је било у предходним, многобројним везама.
Ако су рационални, схватиће да њихов партнер има и својих мана, за које се међутим треба везати јер их има што мање и логичне су.
И обрнуто.
Apsoluto. Treba da biraš partnera sa kojim ti je lepo i kad nisi zaljubljen. Ja na primer imam mnogo žena oko sebe u koje nisam zaljubljen, a voleo bih da provodim mnogo vremena sa njima. Ako se zaljubim pored toga to je vatromet, a kad prođe zaljubljenost opet nisam u problemu.

Problem je kad muškarci koji se realno ne sviđaju ženi uspehu da ih obrlate ko zna kojim manipulativnim forama i one se zaljube. I posle kad zaljubljenost prođe eto problema, ostaje joj osoba koja joj se ne sviđa.

Apsoluto. Treba da biraš partnera sa kojim ti je lepo i kad nisi zaljubljen. Ja na primer imam mnogo žena oko sebe u koje nisam zaljubljen, a voleo bih da provodim mnogo vremena sa njima. Ako se zaljubim pored toga to je vatromet, a kad prođe zaljubljenost opet nisam u problemu.
Неће то трајати вечно, знај.
Problem je kad muškarci koji se realno ne sviđaju ženi uspehu da ih obrlate ko zna kojim manipulativnim forama i one se zaljube. I posle kad zaljubljenost prođe eto problema, ostaje joj osoba koja joj se ne sviđa.
Имаш идеално.
Добио си децу са 18, помажу родитељи, бабе и деде, немаш ни појма колико су ти олакшали, без стреса, са лакоћом си изнео већи део родитељства.

Имаш жељено.
Лепа, згодна, паметна и вредна.

Имаш реално.
Од те три девојке, једна ће затруднети и остаћеш са њом.

Naravno da ta zaljubljenost i vatra nestane posle nekog vremena ma koliko bili zaljubljeni, to sam lično iskusio. Ali kad to prestane, onda svesno nastavite da se volite. A kako da nastavite ako tog nečega nije ni bilo? Nemate sta da nastavite.
Imaju decu, nekretnine, zajedničke prijatelje, kućne ljubimce,...koliko ljubav realno traje? Do prve izdaje ili odljube?
Lepo ti je rekla drugarica, ...ipak romantizuješ brak kao instituciju, bez neke realne potrebe.
Razumem da ti hoćeš "bajku", ali živimo u svetu gde kada su ozbiljne stvari u pitanju, kao što je brak, poželjno je skinuti "ružičaste naočare". To je teško, kad si zaljubljen ili voliš nekog jer onda nisi realan.
Stabilniji i bolji brakovi su gde toga nema, jer su možda i svesno izbegli tu "zamku", dok je ljubav sama sebi dovoljna i ne trpi "okove".
Brak je u najboljem slučaju vrsta "dobrog partnerstva". Ulažete sebe, da biste zajednički stvorili porodicu, materijalne stvari, napredovali u karijeri i sl.

Poslednja izmena:
živjeti sa nekim ko mu nije zanimljiv ni u kojem smislu
To si iskljucivo napisala a ja sam rekao da ne postoji osoba bez ikakvog smisla,neko ga ima 20,30,50% ,retko ko 100% jer je to stvar ukusa

ne može ti svaka osoba biti zanimljiva, u nekoliko njih ćeš naći neki smisao, u nekima nikakav, jer zanimljive osobine koje ti ljudi imaju možda meni nisu zanimljive, naći ću osobe koje imaju neke druge zanimljive osobine koje mi više odgovaraju

ne može ti svaka osoba biti zanimljiva, u nekoliko njih ćeš naći neki smisao, u nekima nikakav, jer zanimljive osobine koje ti ljudi imaju možda meni nisu zanimljive, naći ću osobe koje imaju neke druge zanimljive osobine koje mi više odgovaraju
Zanimljiv je cirkus,za ljubav i brak se trazi nesto dublja emocija,mogu svakog da nasmejem iskusno, samo to nije bitno

Imaju decu, nekretnine, zajedničke prijatelje, kućne ljubimce,...koliko ljubav realno traje? Do prve izdaje ili odljube?
Lepo ti je rekla drugarica, ...ipak romantizuješ brak kao instituciju, bez neke realne potrebe.
Razumem da ti hoćeš "bajku", ali živimo u svetu gde kada su ozbiljne stvari u pitanju, kao što je brak, poželjno je skinuti "ružičaste naočare". To je teško, kad si zaljubljen ili voliš nekog jer onda nisi realan.
Stabilniji i bolji brakovi su gde toga nema, jer su možda i svesno izbegli tu "zamku", dok je ljubav sama sebi dovoljna i ne trpi "okove".
Brak je u najboljem slučaju vrsta "dobrog partnerstva". Ulažete sebe, da biste zajednički stvorili porodicu, materijalne stvari, napredovali u karijeri i sl.
Само поштовање је довољно да би брак био уредан и достојан живљења. Ништа више, ништа мање. А ни тога нема, камо ли осталих романтичних категорија.

Само поштовање је довољно да би брак био уредан и достојан живљења. Ништа више, ништа мање. А ни тога нема, камо ли осталих романтичних категорија.
Ne može samo ljubav održati brak.
Jednostavno, nije tu samo dovoljna.
Nije bzv.da brak kao institucija vekovima unazad uživa neku vrstu pravne zaštite, ipak su tu interesi u pitanju, posebno kad su deca u pitanju ( znači, često veći i značajniji "interes" i od onih koji su taj brak zaključili).

Ne može samo ljubav održati brak.
Jednostavno, nije tu samo dovoljna.
Nije bzv.da brak kao institucija vekovima unazad uživa neku vrstu pravne zaštite, ipak su tu interesi u pitanju, posebno kada se deca u pitanju ( znači, često veći i značajniji "interes" i od onih koji su taj brak zaključili).
Ма кад људи имају поштовања једно према другом сваки проблем се превазиђе и све се договори па и развод може да протекне у људском тону и свађа и све. А кад су људи саможиви егоманијаци, а у већини случајева је макар један супружник такав, онда је то мука жива и ту не помаже ни новац ни добар секс ни све то скупа. Зато ја мислим да је најпоштеније да човек не улази у брак ако планира да уђе прорачунато уместо срцем и из поштовања.

Поштовање може све да нас исправи али њега нема нигде ни у једном сегменту живота. Људи су у гасу, ради их само биохемија организма, одрекли су се свих идеала. Или поштују само себе или чак ни себе не поштују камо ли друге.

Поштовање може све да нас исправи али њега нема нигде ни у једном сегменту живота. Људи су у гасу, ради их само биохемија организма, одрекли су се свих идеала. Или поштују само себе или чак ни себе не поштују камо ли друге.
Postali smo obični "konzumenti"👍
Brak se konzumira dok ne dosadi. Tako i mlađe generacije misle, umesto da ukinu brak kao instituciju, ukoliko više nismo dorasli. Jer pre bih rekla da više nismo "dorasli" toj instituciji ( koja čak ima i svetovni i crkveni karakter, znači da je podignuta na viši duhovni nivo od mnogih drugih), nego što savremeni čovek misli- da je prevaziđena!
Ali kako god,...šta god nas čini srećnim!😁
Samo to što nas može trenutno usrećiti, nije nešto što nas trajno može nadograditi i produhoviti. Ali,...koga je još briga za to.
Ovo je 21-i vek i normalno je sve što nam se sviđa!

Poslednja izmena:
Људи су почели да праве и децу из моде. Ето, сви њихови вршњаци се пооженише и поудадоше, направише децу, па што не би и они јел да, шта су они гори од њих. Почели смо и тим стварима да се тркамо као што се тркамо материјалним стварима, ко има какав ауто, ко је где отпутовао итд.
Некад сам имао страх од тога да ћу остати сам и да ћу остати без потомства........али након оволикко година и након што сам се нагледао свега и свачега немам више осећај за то, остао ми је само биохемијски нагон за женама и ништа више, никакав брак и дубља веза ме не вуку и с једне стране ми је жао јер сам увек хтео породицу али са друге сам прихватио да нисам способан за то и да не треба себе да силим јер ћу опет изгубити године покушавајући да будем нешто што сма замислио да будем и што ми околина намеће, а не што јесам јер једноставно нисма у стању да будем прорачунат и да на тај начин улазим у неки брак или дубљу везу, наиван сам, идем срцем, немам живац за шаховске игре са људима. Но ајд да не будем да тему претварам у јадиковање о себи рећи ћу још само то да се дивим људима који су одабрали брак и који се боре и за тај брак и за децу у њему, који су брак и децу ставили испред себе..... То су хероји. Ми сви остали смо залутале душе

Poslednja izmena:
Postoje situacije u kojima shvatam i tu curu jer je brak zajednica sa ozbiljnim obavezama. Možda je volila nekog mangupa više a shvatila da joj za brak treba drag muškarac koji bi bio predaniji suprug i otac.
Ima situacija kad godine sustižu i teško je naći ljubav i dobar bračni materijal a želja da imaju djecu i porodicu je naglašenija. Vjerujem da takvi brakovi imaju bolje šanse od onih iz sljepo ljubavi.

Postoje situacije u kojima shvatam i tu curu jer je brak zajednica sa ozbiljnim obavezama. Možda je volila nekog mangupa više a shvatila da joj za brak treba drag muškarac koji bi bio predaniji suprug i otac.
Ima situacija kad godine sustižu i teško je naći ljubav i dobar bračni materijal a želja da imaju djecu i porodicu je naglašenija. Vjerujem da takvi brakovi imaju bolje šanse od onih iz sljepo ljubavi.
Definitivno!
Ako si rešen da sebi natakariš takav " okov "obaveza i odgovornosti. S jedne strane to jeste odraz zrelosti, ali je taj okov pretežak da se podnese, ako u njemu nema ljubavi.
Na stranu to što lično smatram, da ukoliko osoba ne ume dobro da proceni šta je dobar "materijal " za brak, bolje da u isti i ne ulazi. Jer onda na ta vrata uđeš sa ružičastim cvikerima, izađeš k'o "popišan".😁

Definitivno!
Ako si rešen da sebi natakariš takav " okov "obaveza i odgovornosti. S jedne strane to jeste odraz zrelosti, ali je taj okov pretežak da se podnese, ako u njemu nema ljubavi.
Na stranu to što lično smatram, da ukoliko osoba ne ume dobro da proceni šta je dobar "materijal " za brak, bolje da u isti i ne ulazi. Jer onda na ta vrata uđeš sa ružičastim cvikerima, izađeš k'o "popišan".😁
Izvlačimo zaključak da si nagraisao kako god okreneš😅
Ima ta neka posebna vrsta ljubavi koja se budi i gradi u braku. Mnogo jača od privremene zaljubljenosti.
Koliko se njih uzelo iz ljubavi pa nakon par godina ta ljubav preraste u dosadu ili prezir . Nigdje nam nije zagarantovano ono “ happily ever after”.

Ja sve ovo što pišem nije čisto teoretisnje. Nego sam probao sve te vidove veza. Bio sam i sa ženskom osobom sa kojom sam bio izuzetno vezan, razumeli se, dobro poznavali, znali kako da se zabavljamo zajedno. Bukvalno kucali na istim frekvencijama. Međutim, iako je ona bila dobra objektivno, seksualno nije bila moj cup of tea. I na početku dok je sveže peglalo se to, ali kako vreme odmiče ja shvatam da konstantno razmišljam o onoj koja je po mojoj meri i pored svega toga što sam naveo, shvatio sam da ne može to da potraje jer šta će biti za još 5 godina. I rešio sam da prekinem to. Mogao sam i da ostanem pa da se varamo, ali ni to ne bi funkcionisalo, jer ja nisam tip da danas spavam sa jednom zenom, a posle mrtav hladan ležim sa svojom i pravim se kao da ništa nije bilo. Za to moraš da budeš posebno ljigav.
Dođeš u fazu tebi se nema sex sa njom, tj može, a i ne mora. Nije da ja nisam hteo, ali vidi se to da li je pravo ili ne. Onda ona postaje nezadovoljna što ti nisi fasciniran njom i tu se atmosfera uruši i pređe i na ostale stvari.
A slagali se vrhunski, kompromisi, razumevanje, tolerancija, pažnja, ali džabe. Kad nema onoga što je priroda prvo rekla da se radi između muškarca i žene, džabe mi razumom palamudimo.

Izvlačimo zaključak da si nagraisao kako god okreneš😅
Ima ta neka posebna vrsta ljubavi koja se budi i gradi u braku. Mnogo jača od privremene zaljubljenosti.
Koliko se njih uzelo iz ljubavi pa nakon par godina ta ljubav preraste u dosadu ili prezir . Nigdje nam nije zagarantovano ono “ happily ever after”.
Eto još jedna velika tačnost i zaljučak. Uglavnom kako god da iskombinuješ, negde moraš da polomiš zube. Pa bolje da lomim zube na neku koja mi je top, nego na neku koja će da mi dosadi za 3 godine :D

Za romantizaciju bih se složio sa njom, što se ljubavi tiče nešto se složenije ali kontam da bih i sa tim na neki način mogao da se složim.
Ljubav je dosta apstraktan pojam i u današnje vreme se pretežno romantizuje što donosi neke neprijatnosti ako je sam odnos baziran na njoj.
Brak je sa druge strane socijalno-pravna kategorija koji po meni služi nekom interesu (primarno državi, onda supružnicima pogotovu ako im je bitno da se ostvare kao roditelji).
Neka osnova da brak bude stabilniji jeste međusobno poštovanje i vrednovanje između partnera, prilično jasna komunikacija u smislu da možete da razumete jedno drugo, da znate kako da barate sa zajedničkim finansijama i obavezama pogotovu ako imate decu, neka tolerancija i mini kompronisi ako jedno od vas ili oboje zapadnu u neke lične probleme.
Nekada davno je bilo tako da roditelji biraju nekog trećeg ko će naći dobrog partnera ili partnerku za njihovo dete, realno gledano tu je retko kada bilo neke ljubavi u startu, ali su ako nisu imali problema naučili da se poštuju i tako više zajedničkih iskustava, deca razviju nešto što je tada smatrano ljubavlju a više je naginjalo ka poštovanju jedno drugog.
Negde od 1800 se pojavio ramantizam i tu je nastala čistava peripetija vezana za pitanja ljubavi, braka, seksa itd ...

Ako je to javno rekla ima moje poštovanje.

Naravno 😉

Љубав није апстрактан појам

Ne mora da bude nužno ljubav ljubav, ali da se slažete i da vam je lepo jedno sa drugim, a i da ste seksualno privlačni toliko da nemate potrebu da pomislite na nekog drugog. Ako to imate, onda nemate šta da tražite sa strane.

Back