Romantizovanje braka

• Začetnik teme Začetnik teme HAD~
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

HAD~

Aktivan član
Poruka
1.882
Pre nekog vremena u društvu dohvatimo se teme ulaska u brak. I ja tu krenem sa izlaganjem kako neću da se ženim pre nego da uđem u brak radi reda ili zato što mi je vreme. I da u brak mora da se uđe iz ljubavi jer je to temelj koji će kasnije da vas veže.
Na to mi odgovara jedna drugarica kako ljubav tu i nije bitna i da ja to mnogo romantizujem. Ona se udala pre 6 meseci. Tu joj je bio i muž i ostatak društva. Kakav je vaš stav prema tome da devojka koja se tek udala pred svima kaže da ljubav nije bitna kod ulaska u brak? Mene bi realno bilo sramota i da sam muž i da sam ona.
Ono, ne ložimo se jedno na drugo, ali dobri smo partneri/saradnici i to je to.

Možda se oni lože jedno na drugo ali su svesni da je brak i dogovor i zajednica koja ne ide uvek na "gorivo ljubavi".

Ima dobrih i divnih brakova, ali zavisi i ko je u pitanju. Imam brak iza sebe (dovršava se) i moj zaključak je da nije svako za to. Ja nisam. Mora da se bude "husband-material" za tako nešto i da se nađe žena koja ume to da neguje i koristi. A ljubav je nešto deseto rekao bih.

Na to mi odgovara jedna drugarica kako ljubav tu i nije bitna i da ja to mnogo romantizujem.
Za romantizaciju bih se složio sa njom, što se ljubavi tiče nešto se složenije ali kontam da bih i sa tim na neki način mogao da se složim.
Ljubav je dosta apstraktan pojam i u današnje vreme se pretežno romantizuje što donosi neke neprijatnosti ako je sam odnos baziran na njoj.
Brak je sa druge strane socijalno-pravna kategorija koji po meni služi nekom interesu (primarno državi, onda supružnicima pogotovu ako im je bitno da se ostvare kao roditelji).
Neka osnova da brak bude stabilniji jeste međusobno poštovanje i vrednovanje između partnera, prilično jasna komunikacija u smislu da možete da razumete jedno drugo, da znate kako da barate sa zajedničkim finansijama i obavezama pogotovu ako imate decu, neka tolerancija i mini kompronisi ako jedno od vas ili oboje zapadnu u neke lične probleme.
Nekada davno je bilo tako da roditelji biraju nekog trećeg ko će naći dobrog partnera ili partnerku za njihovo dete, realno gledano tu je retko kada bilo neke ljubavi u startu, ali su ako nisu imali problema naučili da se poštuju i tako više zajedničkih iskustava, deca razviju nešto što je tada smatrano ljubavlju a više je naginjalo ka poštovanju jedno drugog.
Negde od 1800 se pojavio ramantizam i tu je nastala čistava peripetija vezana za pitanja ljubavi, braka, seksa itd ...
Ona se udala pre 6 meseci. Tu joj je bio i muž i ostatak društva. Kakav je vaš stav prema tome da devojka koja se tek udala pred svima kaže da ljubav nije bitna kod ulaska u brak?
Ako je to javno rekla ima moje poštovanje.
Ono, ne ložimo se jedno na drugo, ali dobri smo partneri/saradnici i to je to.
Naravno 😉

Ne radi uvek, ali u početku bi moralo da radi na ljubav, zaljubljenost ili šta već. Jer ako ne radi na početku na šta će tek da radi za 10 godina. Ako nema ljubavi ili zaljubljenosti nema ni dobrog sexa, a to je onda razlog da obe strane imaju veliki razlog da traže nešto sa strane... I tu je onda farsa na vidiku...

Za romantizaciju bih se složio sa njom, što se ljubavi tiče nešto se složenije ali kontam da bih i sa tim na neki način mogao da se složim.
Ljubav je dosta apstraktan pojam i u današnje vreme se pretežno romantizuje što donosi neke neprijatnosti ako je sam odnos baziran na njoj.
Brak je sa druge strane socijalno-pravna kategorija koji po meni služi nekom interesu (primarno državi, onda supružnicima pogotovu ako im je bitno da se ostvare kao roditelji).
Neka osnova da brak bude stabilniji jeste međusobno poštovanje i vrednovanje između partnera, prilično jasna komunikacija u smislu da možete da razumete jedno drugo, da znate kako da barate sa zajedničkim finansijama i obavezama pogotovu ako imate decu, neka tolerancija i mini kompronisi ako jedno od vas ili oboje zapadnu u neke lične probleme.
Nekada davno je bilo tako da roditelji biraju nekog trećeg ko će naći dobrog partnera ili partnerku za njihovo dete, realno gledano tu je retko kada bilo neke ljubavi u startu, ali su ako nisu imali problema naučili da se poštuju i tako više zajedničkih iskustava, deca razviju nešto što je tada smatrano ljubavlju a više je naginjalo ka poštovanju jedno drugog.
Negde od 1800 se pojavio ramantizam i tu je nastala čistava peripetija vezana za pitanja ljubavi, braka, seksa itd ...

Ako je to javno rekla ima moje poštovanje.

Naravno 😉
Znači treba da nađem neku finu vrednu koja mi nije posebno atraktivna i da budem sa njom, a ceo život da čeznem za onima koje su mi zaista atraktivne i tako proživim jedan lažni život

Ne radi uvek, ali u početku bi moralo da radi na ljubav, zaljubljenost ili šta već. Jer ako ne radi na početku na šta će tek da radi za 10 godina. Ako nema ljubavi ili zaljubljenosti nema ni dobrog sexa, a to je onda razlog da obe strane imaju veliki razlog da traže nešto sa strane... I tu je onda farsa na vidiku...
Pa sexa treba da ima, bilo ili ne bilo zaljubljenosti jer to drži brak.
Kad to naprsne... Ćao braku!
Zaljubljenost je nestalna ptica. Ljubav je roman Tolstoja i Dostojevskog i Dikensa, zajedno. Znači daleko dublji i širi pojam od zaljubljenosti.
Poštovanje, pa i pragmatizam, a najviše otvorena komunikacija i dobar sex, su provereni i neophodni sastojci za "dobar brak".

Prim.prev.
Sve navedeno je samo moje mišljenje i nije zvaničan stav sajta i foruma krstarice.

Znači treba da nađem neku finu vrednu koja mi nije posebno atraktivna i da budem sa njom, a ceo život da čeznem za onima koje su mi zaista atraktivne i tako proživim jedan lažni život
Sve zavisi od toga šta ultimativno želiš.
Možeš da budeš sa nekom koja ti je atraktivna, a da se okrećeš, čezneš i juriš za drugima koje su ti takođe atraktivne.
Sam si gospodar svojih odluka, po meni jedino je bitno da se držimo svojih odluka i izbora.

Treba promeniti redosled....Nadjes osobu sa kojom mozes normalno da funkcionises, da zivis i bez ljubavi...Nakon zajenickog zivota uvidite kako stvari stoje, najboljeje da veza izmedju vas vremenom raste, da to bude kao neki pocetak ljubavi i da ljubav kroz vreme postaje sve veca i veca...Da je zajedno gradite, da ona ima vrednost i bude stvarna bez ikakvih iluzija... Inace "Sa vrha brda svaka staza vodi nizbrdo"....Tako da velika zaljubljenost koja je dosla brzo i odmah brak kao kruna svega toga, realno je ocekivati pad, tj. silazak sa tog vrha.... Brak bi dakle trebalo da dodje nakon visegodisnjeg zajednickog zivota, nakon mnogo zajednickih godina...Kada prodjete kroz sve zajedno, onda kao visnja na vrhu kolaca, vencanje...

Pa sexa treba da ima, bilo ili ne bilo zaljubljenosti jer to drži brak.
Kad to naprsne... Ćao braku!
Zaljubljenost je nestalna ptica. Ljubav je roman Tolstoja i Dostojevskog i Dikensa, zajedno. Znači daleko dublji i širi pojam od zaljubljenosti.
Poštovanje, pa i pragmatizam, a najviše otvorena komunikacija i dobar sex, su provereni i neophodni sastojci za "dobar brak".

Prim.prev.
Sve navedeno je samo moje mišljenje i nije zvaničan stav sajta i foruma krstarice.
Pa šta misliš kakav će sex da bude ako partenra biramo po vrednoći i iz kakve je kuće, a ne po seksualnoj privlačnosti? Da je ne znam koliko vredna i iz dobre kuće, ako mi seksualno nije privlačna tu će sex da bude loš, a sam se rekao kad je sex loš da je tu kraj...
A i mnogo bi mi lakše bilo da tolerišem stvari ženi koja mi je privlačna i ja njoj, nego nekom vrednom mravu sa kojim znam da sam iz koristi (ne finansijske)

Pa šta misliš kakav će sex da bude ako partenra biramo po vrednoći i iz kakve je kuće, a ne po seksualnoj privlačnosti? Da je ne znam koliko vredna i iz dobre kuće, ako mi seksualno nije privlačna tu će sex da bude loš, a sam se rekao kad je sex loš da je tu kraj...
A i mnogo bi mi lakše bilo da tolerišem stvari ženi koja mi je privlačna i ja njoj, nego nekom vrednom mravu sa kojim znam da sam iz koristi (ne finansijske)
Nisam rekao da biramo po vrednoći i poreklu
Možda nisam bio jasan
Seksualna privlačnost je bitna, ako nema toga onda nema braka
Možda me nisi razumeo
Nema problema, pričamo

Treba promeniti redosled....Nadjes osobu sa kojom mozes normalno da funkcionises, da zivis i bez ljubavi...Nakon zajenickog zivota uvidite kako stvari stoje, najboljeje da veza izmedju vas vremenom raste, da to bude kao neki pocetak ljubavi i da ljubav kroz vreme postaje sve veca i veca...Da je zajedno gradite, da ona ima vrednost i bude stvarna bez ikakvih iluzija... Inace "Sa vrha brda svaka staza vodi nizbrdo"....Tako da velika zaljubljenost koja je dosla brzo i odmah brak kao kruna svega toga, realno je ocekivati pad, tj. silazak sa tog vrha.... Brak bi dakle trebalo da dodje nakon visegodisnjeg zajednickog zivota, nakon mnogo zajednickih godina...Kada prodjete kroz sve zajedno, onda kao visnja na vrhu kolaca, vencanje...
Pa to i kažem upravo. Treba da nađem osobu koja mi je privlačna i pre nego što se pojavi ljubav i zaljubljenost. Jer kad ljubav i zaljubljenost prođe onda ti opet ostane privlačna osoba. Naravno, podrazumeva se da je razumna i da možete d afunkcionišete zajedno.

Nisam rekao da biramo po vrednoći i poreklu
Možda nisam bio jasan
Seksualna privlačnost je bitna, ako nema toga onda nema braka
Možda me nisi razumeo
Nema problema, pričamo
Pa ako smo seksualno privlačni jedno drugom, a razumemo se, vrlo je mala šansa da se ne zaljubimo i da to ne bude to. A i kako sex može da bude dobar ako ljudi nisu zaljubljeni. Može možda na kratko ali dugoročno teško.

A ona je rekla da nije bitno to što sam ja naveo, nego eto da su ljudi dobri saradnici i to je to.

Možda si mislio sa sam ovo mislio jer sam pomenuo pragmatizam.
Ali nisam mislio na ovo što si opisao.
Naravno da mora da bude seksualne privlačnosti, ali na dalje treba i komunikacije i pragmatizma, a i kad nekome ne bude do sexa, bilo bi dobro da učini drugoj strani da ga bude jer to je ljubav i održavanje. Govorim it iskustva, lošeg doduše.

Kako bi postupio da se desi situacija da vam seks posle godinu+ dana iz nekog razloga dosadi ili zamre ili vas pak privuku nove osobe?
Otići drugim osobama. Ako posle godinu dana dosadi to je fijasko. Imam i ja dosta iskustva. 5 godina ne sme da dosadi, a posle toda se saživite i toliko ste bliski da vam je lako da na krilima toga što je do tad prštalo nastavite dalje.

Možda
Ali seksualna privlačnost ne vuče uvek i zaljubljenost i želju za zajednicom sa tom osobom.
Naravno da ne vuče, ali je ogorman okidač. A i velika mana ako toga nema. Je ako toga ima, a kliknete kao osobe, onda je to ono za šta se ja zalažem. U principu ja sam stava da oboje mora da postoji. Da kliknete i kao ličnosti i seksualno, jer čim jednog nema nije to to.

Iskreno mislim da pre tog "početka" sam sa sobom dibidus iskreno porazgovaraš o svemu.
Ne laži sebe ni u čemu. I ničiji uticaj.
Ja sam sa sobom porazgovarao i znam tačno šta tražim. I imao sam to što tražim što zanči da postoji. Nego sam samo hteo da viidm da li je ok taj stav ulaska u brah tehnički. Pošto sam ja prilično protivnik toga.

Па зато и нећу да се женим јер је данас немогуће наћи особу која на брак гледа романтизовано већ су људи толико постали прорачунати да то убија сву романтику, љубав итд. Ја разумем да жена треба у мушкарцу да нађе и неку сигурност али да то иде толико далеко да ти мужа посматраш до те мере прорачунато е то је већ превише. Као што ми размишљамо "нека ми буде добра мајка деци, а за кревет снаћи ћу се и сам" е исто и оне по том принципу размишљају - може те она одабрати као мужа и оца својој деци ако се поставиш као неко ко завређује пажњу у тој улози али рогови ти не гину макар био најбољи у кревету, а камо ли ако негде штуца и ако с тобом није ушла у брак из емоција већ си ето био добра прилика. У последњих око пола века се много дружимо заједно са женама, одрастамо заједно и почеле су да размишљају као и ми.

Ja sam sa sobom porazgovarao i znam tačno šta tražim. I imao sam to što tražim što zanči da postoji. Nego sam samo hteo da viidm da li je ok taj stav ulaska u brah tehnički. Pošto sam ja prilično protivnik toga.
Dobro.
Izvini što sam ja "delio savete".
Iskreno sam napisao šta osećam i šta me je naučilo iskustvo.
A taj stav je ok ako se takvi ljudi nađu. To je njihova sreća i u to ne treba dirati.

Back