Romantična mesta u Srbiji

Lorelajn

Legenda
Supermoderator
Poruka
56.090
Dakle...Kada pomislite na vikend u dvoje...U Srbiji...koje mesto, aktivnosti vam padaju na pamet?

Slede ideje za izletišta, vidikovce, reke, jezera, parkovi, ulice...

Ja bih ovome dodala i vinarije, koje ću malo kasnije istražiti... :)

Romantična mesta u Srbiji - Organizujte romantični vikend za dvoje

Kada govorimo o romantici, prvo nam na pamet padaju ruže, sveće i odmori u hotelima. Ovaj blog će pisati o nekim malo drugačijim mestima. Želimo da vam predstavimo prirodne i turističke lepote koje odišu posebno atmosferom i savršena su za romantična putovanja i potpun odmor u Srbiji.


Najposećeniji romantični vidikovci u Srbiji​


Skrivena mesta u prirodi i prostori u kojima se možete osamiti sa svojom dragom osobom, idealna su preporuka za odmore udvoje. Najbolji predstavnici ovakvih prostora jesu vidikovci u Srbiji. Mesta koja, osim mira i tišine, pružaju i zadivljujuće krajolike i poglede od kojih zastaje dah. Oni su savršena prilika da zaljubljeni parovi upoznaju lepote naše zemlje i prepuste se savršenom zajedničkom odmoru. Parovi mogu osetiti sveu lepotu romantiku tokom posete ovih 3 najlepša vidikovca u Srbiji:

Banjska stena - Tara​


Najpopularnije mesto na planini i sigurno jedno od najposećenijih u čitavoj Srbiji. Ovaj vidikovac je dobio ime po turskoj reči Banja - mesto sa toplom vodom. Vrela sa toplom vodom, koja su izbijala u podnožju vidikovca, potopljena su izgradnjom jezera Perućac. Time je ostvaren čaroban pogled na zeleno-plavu vodenu površinu, koja protiče kroz planinske padine obrasle raznovrsnom florom. Osim jezera, sa vidikovca pogled dopire i do kanjona reke Drine, pa i do Osata, oblasti u Bosni, u srednjem Podrinju. Ovaj vidikovac predstavlja uređen prostor, koji je ograđen drvenom ogradom i poseduje klupicu za sedenje i dugotrajno uživanje u predivnom pogledu. Banjska stena je jedno od najromantičnijih mesta u Srbiji, zato ne propustite da budete u redu mnogobrojnih oduševljenih zaljubljenih posetilaca.

6048e6cd6b233.jpg


Kako do vidikovca?


Ovaj vidikovac, smešten u nacionalnom parku Tara, nalazi se na 1065. metaru nadmorske visine. Put do njega je vrlo živopisan, okružen zelenilom, koje čitav prostor ispunjava čistim vazduhom. Za dostizanje ovog raja potrebno je da izdvojite oko sat vremena lagane šetnje kroz odlično obeleženu stazu, dugu oko pet kilometara. Put, naravno, možete preći i kolima, ali je svakako znatno potpuniji doživljaj ukoliko to učinite šetnjom. Tako ćete osetiti sve lepote i blagodeti prirode. Do Banjske stene možete doći i autobusom. Najbliže mesto, od koga polazi prevoz, predstavlja Mitrovac, a autobuska ruta vodi preko Bajine Bašte. Od ovog prelepog mesta deli vas: 194 kilometra iz Beograd, 239 iz Novog Sada, 327 iz Niša

Vidikovac Molitva - Uvac​


Predivan prostor koji je postao svojevrsni zaštitni znak prirodnih lepota i turističke ponude Srbije. Verujemo da nema stanovnika u Srbiji koji nije čuo, a velika većina se i lično uverila, u fascinantne vijugave meandre reke koji oduzimaju dah. Pitomost predela, mir i čist vazduh savršen su spoj koji vam omogućava da tokom odmora u Zapadnoj Srbiji provedete romantične trenutke udvoje. Vidikovac se nalazi na visini od 1247 metara nadmorske visine, a nakon osvajanja njegovog vrha čeka vas panorama sa drvenom platformom, sastavljena od vodene površine neobičnog oblika, koja je okružena bogatom florom, staništem čuvenog beloglavog supa. Tokom boravka na vrhu Molitva sigurno ćete imati prilike da uživate u čarobnom letu ove retke vrste ptica. Staza od kampa u Previnama, na 8 kilometara od Sjenice, duga je 378 metara i prožeta čitavom dužinom lepotama reke.


Kako do vidikovca Mitrovac?


Ovo romantično mesto možete osvojiti uz laganu šetnju, koja ne zahteva preveliku fizičku spremnost, a tokom nje ćete itekako uživati u prirodnom okruženju. Potpuna ruta do vidikovca: prvo skretanje za vidikovac nalazi se na 12 kilometara ispred Sjenice. Znak koji se tu nalazi obeležava da je u pitanju skretanje za selo Ursule. Nakon skretanja očekuje vas pomalo neravan put dugačak oko 3 kilometra. Na pola puta ćete naići na znak koji pokazuje u kom se pravcu dalje nastavlja do vidikovca. Nakon pređenog puta uvidećete malu livadu, na kojoj možete parkirati vozilo i onda nastaviti pešaka oko 200 metara. Nakon ove rute čeka vas zadivljujući pogled i prostor savršen da raširite ćebe, sednete i čitav dan se oduševljavate ovoj prirodnoj lepoti Srbije.


Osim vidikovca, vrlo romantičan deo vašeg putovanja može biti vožnja brodom kroz kanjon reke Uvac, koji će vam izbliza pokazati lepote ovog predela u punom sjaju. Tim ćete upotpuniti sliku pejzaža iz različitih perspektiva i sigurno poneti nezaboravne uspomene.

5fc61d76b713a.jpg


Kozji kamen - Zavojsko jezero​


Još jedan spektakularan predeo svojom lepotom nameće se među tri romantična mesta sa najlepšim pogledom. Ovaj vidikovac nalazi se u potpuno suprotnom delu delu Srbije, te ćemo njegovim predstavljanjem pokazati da je svaki kraj zemlje podjednako izbor za putovanje i odmor sa dragom osobom. Na oko 18 kilometara od Pirota, u jugoistočnoj Srbiji, čeka vas lagan izazov dug 4 kilometara, nakon koga se stiže do vrha koji je sigurno vredan truda. Lepota putanje do vidikovca ogleda se u smeni borovih i bukovih šuma, te livada, koje će vaša pluća napuniti čistim vazduhom. Staza do vidikovca je obeležena, tako da ne možete zalutati. Vidikovac je jedan od vrhova planine Vidlič i smešten je na 1200 metara nadmorske visine. Sa njega se pruža pogled na celo Zavojsko jezero i mesto na kome se reka Visočica ulica u njega.


Zanimljivo je da je ovaj vodeni predeo oivičen sa jedne strane vrhovima Babin zub i Midžor, dok je na drugoj strani planinski masiv Stara Planina. Usponom do vidikovca ćete dostići uživanje u različitim oblicima reljefa, koji u simbiozi postaju prava oaza prirodne lepote. Osim prelepog pogleda, na vidikovcu se nalazi i drveni letnjikovac, kao i mesto za roštilj, pa je ovaj prostor savršen za više parova koji žele da provedu kvalitetan i ispunjen izlet na svežem vazduhu.


Kako do Kozijeg kamena?


Vidikovac se nalazi na putu za Rsovce, pirotsko naselje, a još jedan od načina da dođete do njega je i šumskim putem iz sela Velika Lukanja i Bela. Na posle 12 kilometara puta ka Rsovcima nalazi se tabla koja pokazuje smer ka vidikovcu, a na oko 3 kilometra posle nje, putem kroz šumu dolazi se do očaravajućeg pogleda.

244936419_247711223967751_576265713888373664_n.jpg
 

Lorelajn

Legenda
Supermoderator
Poruka
56.090

Izletišta za dvoje​

6038b599c97ff.jpg


Predeli na otvorenom koji su idealna romantična mesta za odmor u dvoje jesu ona koja se nalaze na otvorenom i poseduju velike ravne površine, idealne za jutarnji piknik ili popodnevni odmor u hladovini napravljenoj od velikih krošnji drveća. Širom Srbije nalazi se veliki broj ovakvih mesta, od kojih izdvajamo određen broj onih koja su isto vreme najpristupačnija i najromantičnija.


Izletišta u Beogradu i njegovoj okolini​


Ukoliko planirate da iz Beograda započenete svoju rutu i provedete miran vikend sa dragom osobom, predlažemo da odete na neko od sledećih izletišta. Ona se nalaze ili nedaleko od centra grada ili na oko tridesetak kilometara od granice Beograda, tako da vam put neće oduzeti mnogo vremena, a boravak će pružiti mnogo kvalitetnih romantičnih trenutaka.


Beogradska Zvezdarska šuma


Osim urbanosti, asfalta i mogućnosti kvalitetnog provoda na zatvorenom, Beograd nudi i prostrane zelene površine, koje su savršen prostor za izlet koji će vas odmoriti i pružiti potrebnu dozu svežeg vazduha. Najbolji primer toga jeste Zvezdarska šuma, prava prirodna oaza u samom gradskom jezgru. Ovaj spomenik prirode se nalazi u istoimenoj beogradskoj opštini, na desnoj strani Dunava i predstavlja jedan od najvažnijih eko-sistema u gradu. To je prostor od 145 hektara pošumljenog dela, od kojih je 21 uređen i pretvoren u park. U okviru njega nalazi se raznovrsna flora i fauna: bagrem, crna topola, američki jasen, hrast lužnjak, crni i beli bor, kao i brojne vrste ptica i drugih šumskih životinja. Lepota šume i jeste to što u njoj životinje nesmetano stanuju, pa se nemojte iznenaditi ukoliko vam se tokom boravka pridruži bambi ili vam u društvo sleti detlić. Osim ovoga, park se sastoji od uređenih pešačkih staza, prostora za vežbanje na otvorenom, natkrivenih klupica, koje su idealne za romantične trenutke zaljubljenih. Tokom boravka možete posetiti i obližnji kafić ili restoran domaće kuhinje, te zajedno uživati u degustaciji obroka u prijatnom ambijentu, uz predivan pogled na zelene prirodne lepote.


Kako do Zvezdarske šume?


Od centra grada do Zvezdarske šume vas deli nekih 40 minuta gradskim prevozom, a dostupne linije su: trolejbus 28 ili autobus 65, koji kreću sa Studentskog trga i Novog Beograda, preko Zelenog venca. Ukoliko idete kolima, neće vam biti potrebno više od 20 minuta, a na slici ispod je prikazana putanja.

Bojčinska šuma


Na oko 30 kilometara od Beograda se nalazi jedno od najlepših mesta na otvorenom, savršena destinacija za romantičan izlet. Predstavlja pravo malo carstvo zelenih površina i životinja koje slobodno šetaju prostorom, pa se tokom boravka možete družiti sa zečevima i srndaćima. Nalazi se u okviru opštine Surčin, između naselja Progar, Boljevaca i Ašanje. Ono što je odlična vest jeste da se nalazi u rejonu Obedske bare, tako da jedan dan možete izdvojiti da uživate u lepotama šume, a onda produžiti do Bare i upoznati sve njene lepote.


Bojčinska šuma je izuzetno zanimljivo izletište, koje poseduje raznovrsne sadržaje, pa osim odmora i udisanja svežeg vazduha tokom boravka možete uživati u:


 • Sadržajima letnje pozornice - Letnja pozornica je 2010. godine izgrađena na početku šume i od tada predstavlja centar letnjih događanja. Sadrži amfiteatarsko gledalište za 1000 posetilaca. U okviru pozornice svake godine od maja do kraja septembra se održava bogat kulturno-umetnički program, u okviru koga možete gledati pozorišne predstave ili koncerte pop, rok, fado, džez, ali i narodne i klasične muzike. Svi sadržaji su besplatni, a posetioci mogu dati dobrovoljan prilog.
 • Specijalitetima etno-restorana Bojčinska koleba - Restoran je savršeno mesto za odmor i degustaciju ukusnih tradicionalnih srpskih jela, serviranih u autentičnom ambijentu. U okviru kompleksa nalaze se i drvene kućice, u kojima možete prenoćiti i koje Bojčinsku šumu pretvaraju u savršeno mesto za vikend udvoje.

6048e81981c80.jpg


 • Rekreaciji - Osim uživanja i odmora, Bojčinska šuma vam pruža mogućnost zajedničke rekreacije. Poseduje trim staze duge 2 kilometra, na kojima se nalazi 16 prepreka. Tokom boravka možete ići na jahanje, a sigurno najromantičniji deo ovog putovanja biće vožnja fijakerom.

Kako stići do šume?


Do šume možete stići linijom gradskog prevoza 605, koja kreće iz beogradskog naselja Ledine. Što se tiče putovanja kolima, do šume se stiže istim pravcem: preko Ledina i Surčina, pa iz Boljevaca u Progar. Još jedna od vrlo romantičnih pojedinosti jeste mogućnost da do šume, u letnjoj sezoni, dođete brodićem, koji polazi od Bloka 45, pa preko Save dolazi do Progra.
 

Lorelajn

Legenda
Supermoderator
Poruka
56.090

Romantični izlet na Kosmaj


Na 50 kilometara od Beograda nalazi se mesto koje se sastoji od predivnih mesta za izlet i romantičnih proplanaka, koji će vam pružiti savršene zajedničke trenutke. Ovo je posle Avale najniža planina u Srbiji, koja u svom imenu nosi ime šuma (cos na keltskom znači šuma), pa već pretpostavljate da je to prostor koji obiluje predivnim zelenim površinama i svežim, okrepljujućim vazduhom. To će vam se ukazati čim se približite nadomak planine.

Ovo mesto je savršeno za izlet iz više razloga. Najznačajniji sadržaji i atrakcije na planini su:


 • Predivna priroda - širok prostor nepreglednog zelenila i divnim stazama namenjenim za šetnju.
 • Spomenici - Na planini se nalaze spomenik posvećen palim borcima Kosmajskog odreda, koji i predstavlja najpoznatiji simbol planine. Njegovi kraci dostižu i 30 metara visine, pa ćete ih ugledati čim priđete na planini. Predlažemo da uspon do spomenika pređete šetnjom, koja neće trajati više od 15 minuta i tokom koje se možete odmarati na nekoj od klupica postavljenih duž čitave staze.
 • Kosmajski vidikovac - Vidikovac vas čeka na suprotnoj strani u odnosu na spomenik. To je drvena kuća na nekoliko nivoa, koja vam pruža savršen pogled na predivne šumadijske predele. Ovo mesto je idealno za zajedničko fotografisanje, koje će ostati kao pedivna uspomena sa ovog divnog izleta.
 • Planinski manastiri - na Kosmaju se nalaze mesta koja pružaju potrebnu dozu mira, spokoja i savršene atmosfere. Planina poseduje dva srednjovekovna srpska manastira, sakrivena u šumskim predelima. Prvi je Pavlovac, koji je izgrađen još u 15. veku, a čiji je ktitor Stefan Lazarević. Manastir je dva puta paljen i obnavljan, te predstavlja važnu svetinju i simbol obnove srpske tradicije i vere. Bajkovitost predela upotpunjuje i potok koji prolazi pored manastira i zajedno sa drvećem koje ga okružuje čini ovaj predeo rajskim. Drugo sveto mesto na Kosmaju je Tresije, koji se nalazi na samom ulasku na planinu, a podignut je davne 1309. godine. Izgrađen je za vreme kralja Dragutina, a od tada je više puta rušen i obnavljan. Manastir je u potpunosti oslikan, a njegova okolina predstavlja pravu bajku, prepunu ruža i raznovrsnog rastinja.

Kako do vrha Kosmaja?​


Nakon dolaska do odredišta očekuje vas put kroz šumu ili asfaltirana staza koja vodi ka vrhu planine.


Romantične šetnje širom Fruške gore​

604b9131a3b22.jpg


Fruška Gora je jedno od najbajkovitijih mesta u Srbiji. Kada zamišljamo idealan vikend za dvoje, sigurno je da fruškogorski mir, lepota prirode i brojni sadržaji bivaju među prvim asocijacijama. Kada je reč o tome kako i gde provesti najlepše romantične trenutke, savršen odgovor je na predivnim izletištima na Fruškoj gori. Ova vojvođanska planina poseduje čak 21 izletište, od kojih su sva vrlo brižljivo održavana i uređena, a sa nekih se pružaju i predivni pogledi, te poseduju mnoštvo specifičnih obeležja, koja ih čine svojevrsnim simbolima naše tradicije i kulture. Vaš romantični odmor na Fruškoj gori upotpunite odlaskom do izletišta:

Brankovac

prostor sa koga se pruža savršen pogled na Novi Sad, a koje se nalazi između Crvenog čota i Vrdnika. Tokom vikenda ono je naročito popularno jer poseduje široki livadski prostor, koji će vam pružiti mogućnost odmora i uživanje u blagosti vojvođanskih pejzaža. Brankovac je odličan izbor i za sve one parove koji vole nešto aktivnije odmore. Oni koji žele avanturu mogu se otisnuti do Dumbovačkih vodopada, i to putem koji je nešto zahtevniji i strmiji. Imajte na umu da je ta strmina posmatrana iz ugla Vojvođana. :)

Letenka

Jedno od najpoznatijih fruškogorskih izletišta. Savršeno mesto za parove koji žele da osete blagodeti čistog vazduha, ali i uživaju u rekreaciji. Njegovi široki prostori pružaju mogućnost duge zajedničke šetnje kroz predeo ispunjen bogatim krošnjama raznovrsnog drveća.

5fc6505f14926.jpg


Stražilovo

Nalazi se na nadmorskoj visini od 321 metar i predstavlja vrh na Fruškoj gori. To je jedno od najpoznatijih mesta u čitavoj Vojvodini. Na njemu se nalazi centralna livada sa bistom Branka Radičevića. Na ovom prostoru je naš poznati romantičarski pesnik i sahranjen. Inspirisan sudbinom Branka Radičevića i prožet nostalgijom za Vojvodinom, naš veliki pisac Miloš Crnjanski je napisao jednu od najlepših pesničkih tvorevina u srpskoj književnosti. Ona je nazvana baš po ovom fruškogoroskom prostoru.


Stražilovo
....
I, tako, bez mora,
preliću život naš, zorama Fruških Gora.
I, tako, bez pića,
igraću, do smrti, skokom, sretnih, pijanih, bića.
...


Na Stražilovu se nalazi i odmaralište Brankov čardak, koje poseduje restoran, ali i smeštajne jedinice, u kojima možete prespavati.
 

Lorelajn

Legenda
Supermoderator
Poruka
56.090

Romantični trenuci na vodi​


Da li postoji išta što može bolje od vodene površine da nas odmori, rasterti i opusti, a da pored toga pruži potrebnu dozu intime i romantike. Šetnja rečnim i jezerskim obala, pogledi na umirujuće talase ili vožnja čamcem pružiće idealne trenutke i vaš zajednički vikend pretvoriti u pravu bajku. Evo nekih predloga kako da najbolje iskoristite romantične prostore pored vode.

5fc65517393a9.jpg


Neobična mesta za izlet pored vode​


Srbija nudi mnoštvo prostora koji su vrlo neobični i nesvakidašnji. To su oblici reljefa koji su određenim prirodnim procesima pretvoreni u nesvakidašnje atrakcije. Izdvajamo dva najpoznatija neobična lokaliteta pored vode, koja će biti savršena za vaše izlete u paru. Izaberite neku od predloženih destinacija na vodi i uživajte u predivnim zajediničkim trenucima. Sigurni smo da ćete na njima provesti savršen vikend za dvoje.

Vrelo Grze

Zaštićeno prirodno dobro koje svojom neobičnom lepotom mami veliki broj turista iz čitave Srbije. Reč je o kompleksu koji se nalazi na 18 kilometara od Paraćina i sastoji se od vrela reke Grze, njegove neposredne prirodne okoline, doline reke i dela koji čini uvala Veliko Igrište, smešteno na Kučajskim planinama. Nalazi se na 177 kilometara od Beograda i 98 od Niša. Reka je pritoka reke Crnice, koja protiče kroz Paraćin, a uliva se u Veliku Moravu. Poznata je po svojoj izuzetnoj zeleno-plavoj boji i stvaranju dva jezera Gornje i Donje. Tokom boravka možete uživati u šetnji duž čitavog prostora, koji je obeležen putokazima i vodi vas sve do vrela. Na kraju puta dolazite do slapova reke i savršenog pogleda na vodenu površinu i njeno vrelo, pored koga se nalazi veliki broj klupa i prostora za roštilj i piknik. Ovaj romantični kompleks savršena je prilika da uživate u spoju vodene površine i idiličnog zelenila.

Vodopad Lisine


Ovaj svojevrstan spomenik prirode smešten je u Istočnoj Srbiji, na planini Beljanici. Vodopad se nalazi na rečići Vrelo, a u blizini čuvene Resavske pećine. Pored staroplaninskih vodopada, ovo je jedno od najviših prirodnih bogatstava ovog tipa u Srbiji. U njegovom podnožju se nalazi malo jezero, koje je okruženo bigrenim blokovima, i tako je čitav vodeni prostor zaokružen, te liči na prstenast bazen nad kojim šumi vodena masa. Visina vodopada je 20 metara i njegova zadivljujuća snaga od ovog mesta je učinila jedno od najposećenijih mesta u Istočnoj Srbiji. Čitav put do izvora vrlo je lepo uređen i poseduje mesta za odmor i piknik, što od ovog prostora čini savršeno mesto za romantičan izlet. Tome doprinose i brojni restorani koji se nalaze u blizini vodopada, a koji su izgrađeni u potpunom skladu sa prirodnim ambijentom. Oni poseduju ribnjake, u kojima se gaji pastrmka, pa je topla preporuka da svratite i isprobate ovaj čuveni specijalitet.


Osim vodopada i okoline, tokom izleta u ovaj deo Srbije možete posetiti čuvenu Resavsku pećinu, srednjovekovne srpske manastire Manasiju i Ravanicu ili otići do Parka minijatura, koji poseduje interesantne makete naših najstarijih verskih objekata.


Vodopad Lisine - lokacija


Despotovac je glavna orijentacija kada je u pitanju put do Vodopada. Do njega se iz Beograda auto-putem stiže za oko 2 sata. Nakon toga, čeka vas oko 30 kilometara vožnje, nakon kojih se pred vama otvaraju lepote Istočne Srbije. Uživajte u prijatnom romantičnom danu!
 

Lorelajn

Legenda
Supermoderator
Poruka
56.090

Romantične vožnje po reci​


Ono što je možda prva asocijacija kada je u pitanju romantično vreme na vodi jeste vožnja brodom, koja vas lagano sprovodi pored predivnih pejzaža i na najbolji način otkriva lepote predela. Izuzetna popularnost ovakvog romantičnog uživanja na vodi učinila je da se sve više organizuju ture na rekama širom Srbije.

5fc6555b4bb82.jpg

Od svih prirodno su najpoznatije vožnje Dunavom, koje prikazuju različita mesta u Srbiji i pružaju savršen doživljaj drugačijih reljefa i pejzaža. Najpoznatije vožnje na Dunavu su:


Romantična plovidba kroz Beograd


Vožnje prikazuju sve lepote Beograda i njegovih mostova. Ture uključuje i reku Savu, te prolaze ispod najlepših beogradskih mostova, pored okolnih lepota i naravno Ušća jedne reke u drugu. Najlepše od svega je što se vožnje obično odvijaju noću, te je čitav predeo još mnogo lepši i romantičniji. To znači da će se upaliti ulične svetiljke, čiji će se odsjaj prikazivati na vodi i tako postići savršen ambijent romantike i topline.

Kroz Petrovaradin i ispod novosadskih mostova

PetrovaradinPetrovaradinska tvrđava jedno je od najlepših mesta u Novom Sadu, koje nakon vožnje mora biti sastavni deo vaše ture kroz grad. Ono baš i gleda u glavnu novosadsku ulicu - Dunav i sa svojim tornjem čini savršeno mesto za zajedničke fotografije i prijatne trenutke. Toranj je poznat po satu, čije su kazaljke postavljene suprotno od svih ostalih satova. Na Petrovaradinu se nalazi i predivan kafić, neobičnog ambijenta, u kome možete završiti svoju romantičnu turu i isprobati ukusne obroke internacionalnih kuhinja. Osim Petrovaradinske tvrđave, vožnja prikazuje i lepote Dunava i na njemu izgrađenih mostova, pa ćete tokom nje upoznati Novi Sad u punom sjaju.

Vožnja brodom kroz Đerdap

Tura traje oko 90 minuta i prikazuje sve glavne lepote ovog kraja Istočne Srbije. Polazak je obično od mesta na kom je rimski imperator Trajan ostavio čuvenu Trajanovu tablu, natpis koji potiče iz perioda prvog veka. Dalje se put nastavlja kroz Mali kazan, najužu tačku Dunava, a onda se kreće do statue dačanskog kralja Decebala, koja je svojevrsni događaj jer je uklesana u steni. Tokom puta upoznaćete lepote pravoslavnog manastira Mrakonije. Cela tura biće prožeta zadivljujućim pejzažima i pitomom prirodom, tako da će proteći u mirnoj i prijatnoj atmosferi. Cena romantične vožnje kroz Đerdap je 1700 dinara po osobi.


Đerdap


Zasavica

Jedan od najlepših prirodnih kompleksa u Srbiji. To je prostor smešten nedaleko od Sremske Mitrovice, koji čuva autentične pejzaže, ali i folklorna, kulturna i istorijska obeležja. Sve u njemu je živopisno, bajkovito, mirno i toplo. Posebna odlika je bogat biodiverzitet, koji ćete najbolje upoznati kroz romantičnu vožnju brodom.


Čuveni brod Umra sa kapacitetom od 60 mesta od 2003. godine prikazuje turistima najlepše od Zasavice: predivne pašnjake, poplavne šume, koje su nastanjene različitim vrstama močvarnih ptica, brojnim vilinim konjicicma, orlovima, raznim šumskim životinjama i ribama koje se mreškaju u vodi. Vožnja traje oko 2 sata, tokom kojih možete osetiti pravu lepotu raja na zemlji. Posetite ovu vojvođansku lepoticu i priuštite sebi i dragoj osobi divne trenutke.


Kako do Zasavice?


Kao što smo rekli, najbliže poznato odredište Zasavici jeste Sremska Mitrovica - koja se nalazi na 18 kilometara udaljenosti. Ukoliko posmatramo rastojanje iz najvećih gradova Srbije: Beograd - Zasavica - 90 km, dok je Novi Sad - Zasavica - 44 km. Za detaljniji prikaz lokacije Zasavice
 

Lorelajn

Legenda
Supermoderator
Poruka
56.090

Šetnje pored vode​


Pored vožnje rečnim površinama, Srbija zaljubljenim parovima pruža mnoštvo širokih prostora za romantičnu šetnju pored vode. Rečne obale su najlepše noću, kada na vodu pada blago osvetljenje, a čitav prostor odiše mirom i spokojem. Izdvajamo par predloga za mirno romantično veče pored vode.

Savski kej Beograd


Savski kej je jedna od najlepših destinaciju u Beogradu.To je prostor koji pripada opštini Novi Beograd, a zauzima prostor od 70. do 45. bloka. On poseduje duge staze za šetnju, uređene i okružene hladom širokih krošnji. Savski kej je poznat i po brojnim splavovima koji se nalaze na vodi, tako da nakon duge šetnje možete svratiti u neki od njih kako biste se okrepili i uživali u pogledu koji seže preko Save, pa čak do Kalemegdana. Tokom leta do keja vozi brodić, koji kreće od Ade Ciganlije, što je tura jedan savršen, romantičan način da upoznate sve lepote Beograda.

Smederevski ili Dunavski kej

Smederevski kejJedan od najlepših prostora na reci Dunav, zaštitni je znak grada Smedereva. Nalazi se na desnoj obali reke i središte je grada od samog njegovog nastanka. To je dugački prostor pored vode, sa koga se dolazi iz glavne smederevske ulice - Kralja Petra I. Šetalište je celom svojom dužinom osvetljeno i poseduje klupe za sedenje, sa kojih možete uživati u pogledu na čuvenu Smederevsku tvrđavu.

Tiski kej Novi Bečej

Možda i najlepši i najuređeniji prostor pored vode u čitavoj Srbiji. Novi Bečej je grad koji je sav u znaku Tise i njenog predivnog cveta. Ovo je kej koji treba da bude primer svim drugim površinama u Srbiji. Svaki delić ovog šetališta pored Tise uređen je i besprekorno održavan. Čitavom dužinom su postavljene klupe, cvetni aranžmani, kao i ukrasne svetiljke, na kojima su okačene saksije sa cvećem. Ovaj prostor postaje najpopularniji u avgustu - kada se održava manifestacija Gospojina. Tokom festivala Tiski kej postaje mesto na kom se održavaju brojni koncerti. Tiski kej je jedno od vikend za dvoje.


Najromantičnije jezerske šetnje


Osim rečnih površina, jezera u Srbiji su takođe savršena mesta za prijatne trenutke sa voljenom osobom. Njihove obale sa odlično uređene, a okolni sadžaji vrlo raznovrsni i pogodni za ispunjen boravak. Izdvajamo dva jezera sa najlepšim obalama, idealnim za šetnju i romantičan vikend.

Palićko jezero

Palićko jezeroNakon 190 kilometara od Beograd, auto-putem E-75 dolazi se do jednog od najromantičnijih prostora u Srbiji. Šareni stil secesije, uređene zelene i vodena površina, te mirna vojvođanska atmosfera učiniće boravak na jezeru savršenim iskustvom. Palićko jezero okružuje šetalište dugo 17 kilometara, koje je celom svojom dužinom uređeno. Na njemu možete šetati, ali i ići u zajedničku biciklističku turu ili se odmarati u nekom od restorana, smeštenih na obali. Ukoliko dolazite tokom leta, svakako možete iskoristiti lepote neke od 3 jezerske plaže. Svoju jaču polovinu možete povesti na Ženski štrand, koji je najpoznatija i najposećenija plaža. Nekada specijalizovana samo za žene, danas idealno mesto za uživanje u paru.

Romantični trenuci na Srebrnom jezeru

Srebrno jezeroselimo se konačno na istok Srbije, u kome nas očekuje prava poslastica za zaljubljene parove koji vole ne samo odmor, već i zajedničku rekreaciju i uživanje u dugim dnevnim i noćnim šetnjama. Jezero je udaljeno 110 kilometara od Beograda, 190 od Novog Sada i 230 iz Niša. Ime je dobilo po brojnim iskricama koje tokom zalaska sunca sjaje po površini vode. Ovaj srebrni sjaj je savršen trenutak da sednete na jezersku obalu i uživate u predivnom pogledu i pitomom prirodnom pejzažu. Srce Jezera čini dugo šetalište, koje je prilično urbanizovano i na kome se nalazi mnoštvo kafića, restorana brze hrane i veliki Akva park. Shodno svemu tome, Srebrno jezero je savršen izbor za parove koji vole da budu u društvu i žele da provedu nešto življi i bučniji odmor.
 

Lorelajn

Legenda
Supermoderator
Poruka
56.090

Perućac i kućica na Drini


PerućacNakon Istočne selimo se u Zapadnu Srbiju i prikazujemo jednu od najposećenijih i najlepših vodenih površina ovog kraja. Jezero Perućac je jedno od pravih romantičnih mesta, koje zaljubljenim parovima pruža mnoštvo mogućnosti da se osame i uživaju u lepotama zeleno-plave vodene površine i njene okoline. Jezero pripada opštini Bajina Bašta, a nastalo je pregrađivanjem reke Drine, u čijem se toku nalazi većina jezera. Zanimljivo je da se na sredini jezera nalazi granica između Srbije, Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Zaljubljeni tokom boravka na Perućcu mogu uživati:


 • U kupanju u kristalno čistoj jezerskoj vodi. Prostor za kupanje je ograđen bovama, a boravak u vodi je vrlo siguran zahvaljujući iskusnim spasiocima koji su stalno prisutni.
 • Brojnim skakaonicama ili vožnji pedolina
 • Posebno romantičnoj vožnji čamcem ili brodom po jezeru
 • Boravak u restoranu koji se nalazi na vodi
 • Ribolovu koji može biti zajednička aktivnost u paru

Kućica na DriniOsim ovoga, Jezero je poznato po brojnim drvenim kućicama na vodi, u kojima možete provesti jednu ili više noći. Zamislite to savršenstvo doživljaja u kojem se budite okruženi prirodom, uz pogled na tirkiznu vodenu površinu. Oko vas su samo mir i zvuci prirode. Verujemo da je ovo prikaz jednog savršenog romantičnog vikenda.

Najpoznatija turistička atrakcija na Drini

Svojevrsni simbol ovog rajskog predela jeste Kućica na Drini. U centru vodene površina Drine nalazi se stena koja je zahvaljujući entuzijazmu meštanina ovog kraja postala jedno od najpoznatijih turističkih lokaliteta u Srbiji. Ovaj Baštanac je napravio i stalno obnavljao od vode porušenu kućicu, čime je čitav ovaj predeo učinio simbolomovog dela Srbije. Do nje se može doći čamcima, a onda u njoj provesti predivan romantičan dan u paru.


Perućac i kućica su savršeni prostori za zajednički odmor i romantično uživanje u lepotama Zapadne Srbije. Ne propustite da tokom posete možete svratiti i do Tare, obići lepote Zlatibora ili uživati u lepotama i sadržajima Bajine Bašte.


Osim površina koje su stvorene prirodnim procesima, Srbija je bogata i romantičnim mestima čija je lepota delo ljudske ruke. Iz mnoštva takvih prostora izdvojili smo neke koji bi zaljubljenim parovima mogli pružiti predivne trenutke, romantične zajedničke fotografije i uspomene. U tu kategoriju svakako spadaju najuređeniji gradski prostori, ispunjeni zelenilom i dugim stazama za odmor i šetnju. U nastavku teksta vam iznosimo najromantičnija mesta ove vrste u Srbiji.
 

Lorelajn

Legenda
Supermoderator
Poruka
56.090

Najlepše ulice u Srbiji​


Da li ste ikada razmišljali o tome da ulica može da bude mesto zbog koga ćete se zaputiti u neki grad i koje će uspeti da vas ostavi bez daha? Ako niste, onda će vam naš izbor pomoći da uvidite da jedna gradska ulica može biti jedna od predivnih destinacija tokom vikend udvoje.

Ulica generala Drapšina

Ulica koja je proslavila Kikindu proglašena je za 22. najlepšu ulicu na svetu, i to sa punim pravom. Pre svega, u njoj se nalaze ušorene vojvođanske kućice, prilepljene jedna uz drugu, autentične vojvođanske arhitekture i fasada u neobičnim bojama. Ono što ovu vojvođansku ulicu čini posebnom jeste drvored od 389 stabala američkog koprivića, srebrnog jasena, duda, lipa i cveća. Spojene krošnje drveća sa jedne i druge strane napravile su tunel, koji svakog godišnjeg doba menja boje i oduševljava drugačijim dizajnom. Najromantičniji trenutak je svakako proleće - kada lipa počne da pruža svoj blagi miris, a zelene krošnje olistaju i okolno cveće razvije najlepše boje. Spoj prirode i autentične vojvođanske šarene arhitekture zaslužan je za potpuno opravdanu titulu koju ulica nosi.

Skadarska ulica

Jedno od najpoznatijih mesta ne samo u Beogradu već i u čitavoj Srbiji, čuvar tradicije i mesto koje vam može pružiti savršene romantične trenutke. Ova ulica prerasla je u boemsku četvrt, koja je omiljeno mesto za sva okupljanja, proslave i upoznavanje pravog beogradskog duha. Njena kaldrma čuva sećanje na stara vremena turske vladavine, arhitektura objekata na život starog Beograda i naše čuvene umetnike koji su u njima živeli. Osim ovoga, autentičnoj atmosferi doprinose i fenjeri-svetiljke, klupe postavljeni duž ulice, kao i cvetni aranžmani u saksijama duž ulice.


SkadarlijaNakon romantične šetnje i udisanja boemske atmosfere, možete posetiti neku od čuvenih kafana. Najlepše od svega je što su i one izgrađene u potpunom skladu sa čitavim ambijentom, kao što je i muzički program i ponuda jela i pića. Priuštite sebi romantičnu večeru u nekom od čuvenih kafana u Skadarliji:

Tri šešira
Dva Jelena
Mali Vrabac
Šešir Moj
Velika Skadarlija

Tešnjar Valjevo

Još jedan sličan prostor, koji čuva uspomenu na stara vremena i nosi posebnu atmosferu. Tešnjar se nalazi u centralnom delu grada Valjeva, a prilaz do njega je ono što dodatno doprinosi lepoti predela. Tešnjar od ulice Kneza Miloša, glavne valjevske ulice, deli reka Kolubara, nad kojom je izgrađen divan kameni most. Most predstavlja jednu od najlepših tačaka u gradu, a građani ga nazivaju Beli most, na osnovu belog kamena od kojeg je izgrađen. Kada ga pređete, kao da nekom čarolijom prelazite u 19. vek i vreme zanatskih radnji i dućana. Svaka kućica u Tešnjaru čuva starinu i nijedna fasada nije prepravljana, niti dorađivana u modernom stilu. Danas su gotovo svi objekti pretvoreni u kafane, pabove, restorane i kafiće, u kojima možete pronaći najraznovrsniji muzički repertoar: od metal i hard rok zvukova, preko pop i moderne RNB muzike, pa do starogradske i popularno narodne. Sigurno je da je dostupan sadržaj za svačiji ukus i da će romantična šetnja kroz Tešnjar biti upotpunjena i dobrim zajedničkim provodom.

Tesnjar - Valjevo
autor: Adam Radosavljavić

Ja bih za vikend otišla u El Paso, gradić u blizini Zlatibora.
Verno prikazan grad iz 1850 i neke.
Sve je tu; pošta, zatvor, salon, kancelarija za šerifa, vožnja u karavanu kočijama.
Smeštaj u zavisnosti da li više volite Indijance ili Kauboje.
hvala na preporuci, sledeci put cu svratiti i tamo :)
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.