Roman Obećanje Dejmona Galguta u izdanju Derete

Baudrillard

Zaslužan član
Moderator
Poruka
124.554
Izdavačka kuća Dereta upravo je objavila roman Dejmona Galgura Obećanje za koju je autor nagrađen Bukerovom nagradom 2021. Knjigu je sa engleskog preveo Aleksandar Milajić.

Roman OBEĆANJE


Osamdesetih godina prošlog veka, u južnoafričkoj Pretoriji, život jedne bele farmerske porodice počinje zauvek da se menja. Nakon smrti Rejčel Svort i obećanja koje joj je dato na samrti, tokom decenija koje će uslediti, to neispunjeno obećanje nastavlja da lebdi nad sudbinom onih koji su iza nje ostali.

Naratorovo oko kreće se između likova, ulazeći u njihove živote i njihove snove, dok se oko njih odvijaju dramatične istorijske promene. Troje dece Svortovih nesigurno koračaju kroz život: Anton, zlatni dečak, postaje ogorčeni čovek, suočen sa svojim nerealizovanim potencijalima, lepotica Astrid razvija se u ženu koja luta od jednog do drugog muškarca u uzaludnoj potrazi za ljubavlju, a najmlađa, Amor, čiji je život još na početku obeležen zastrašujućim događajem, ne može da umakne osećanju krivice.

U svakom od četiri odeljka romana raspliće se sudbina jednog člana porodice, a tragedije koje ih prate odražavaju ambijent društvene situacije cele zemlje, u kojem je nova generacija Južnoafrikanaca mogla da oživi eru jednakosti, ali su nepravde i ogorčenost samo poprimile drugačije lice, dok je put do demokratije ostao dug i krivudav.


Razvijajući priču veštim preplitanjem realizma i kvazimagijskog realizma i štedro koristeći motive narodne priče i mita o sudbini i gubitku, u svom romanu Obećanje Galgut efektno i uverljivo dočarava život u postaparthejdskoj Južnoj Africi, sve vreme držeći čitaoca u stanju meditacije i zamišljenosti nad univerzalnošću života i sudbine.


Dejmon Galgut, južnoafrički pisac i dramaturg, rođen je 1963. u Pretoriji, u porodici jevrejskog porekla. Studirao je dramaturgiju na Univerzitetu u Kejptaunu, a svoj prvi roman, A Sinless Season (1982), napisao je kada mu je bilo sedamnaest godina. Posle zbirke kratkih priča, Small Circle of Beings (1988), objavljuje roman The Beautiful Screaming of Pigs (1991), a svetsku afirmaciju stiče romanom The Good Doctor (Dobri doktor, 2003), koji se iste godine našao u najužem izboru za Bukerovu nagradu. Naredne godine delo je ovenčano nagradom Commonwealth Writers Prize (za najbolju knjigu iz afričkog regiona), a potom i nagradom International IMPAC Dublin Literary Award 2005.

Nakon romana The Impostor (2008) i Arctic Summer (Arktičko leto, 2014), sa delom In a Strange Room (U nepoznatoj sobi, 2010; „Dereta“, 2022) ponovo se našao u najužem izboru za Bukerovu nagradu, koja mu je konačno dodeljena 2021, za roman The Promise (Obećanje, „Dereta“, 2022). Tako je postao treći južnoafrički pisac koji je dobio ovu prestižnu nagradu, nakon Nadin Gordimer i Dž. M. Kucija.


„Galgutov roman podseća na dela Virdžinije Vulf i Foknera. Divna, neobična naracija odlikuje ovu fatalnu porodičnu bajku i pretvara zaplet u duboku meditaciju…“ Džejms Vud, The New Yorker

„Galgut proširuje svoj izvanredni korpus izuzetnom pričom o porodici, istoriji i tuzi.“ Kirkus Reviews

„Roman u sebi nosi književni duh Virdžinije Vulf i Džejmsa Džojsa… Sve pohvale za njegove pojedinosti – ozbiljnost, ravnotežu forme i elegancije, humor, jasnoću, univerzalne vrednosti – izgledaju neadekvatne i delimične. Jednostavno: morate ga pročitati.“ Kler Mesud, Harper’s Magazine

sinhro.rs
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.