@meda
1.
Ako ispada namjerno nece ispasti sa 3-2 nego sa 3-0 koliko ja znam...
Janko je igrao mec zivota i taj mec zivota je izgubio...sta je tu cudno? Izgubio sa 3-0 ili sa 3-2 potpuno je isto...svaki poraz u tenisu je isti, mislim da ti to znas...
Sigurno nije racunao da je Nadal favorit...momak koji na Australian Open-u blago receno nije dobar, naspram Noleta koji igra prvo finale(a prvo je najsladje)

...a jos je i pomogao Noletu bas tim ubjedljivim porazom da ne bi bio umoran za finale...
Te psihicke igre su veoma bitne jer ocigledno jednom Federeru i Nadalu ce vise smetati psihicka nego fizicka igra...na fizicku se i magarac navikne a ne covjek...ali mentalno svi kad tad pokleknu...
Uostalom, to se najbolje vidi na Federeru koji se sada boji igraca od kojeg je bolji...
A stvarno nije lako kada te neko juri...svi hoce da svrgnu Rodzera...pa zar nije pametno onda prebaciti malo pritiska i na kolegu Nadala...(jedini problem je sto je Nadal od kad mu je Nole prisao poceo da igra bolje nego ikad...e to Federer nije mogao da predvidi i iskalkulise)
A ti ako mislis da je jedan individualni sport samo cisto izlazenje na teren pa ko pobijedi taj je bolji...drago mi je zbog tebe...
Ja mislim da tu ima mnogo taktike jer npr. ni sam Nadal ne bi forsirao toliko Rodzerov bekhend da nije shvatio vec ranije da mu to moze donijeti najvise profita...
Znaci, smatram da tenis nije samo trcanje i prebacivanje loptice vec da ima taktike i to mnogo jer je u pitanju individualni sport...tu se ne ide grlom u jagode...
2.
Pa sta se desava sa Federerom ove sezone? On gubi finala koliko mi se cini...da igra protiv Djokovica u polufinalima dolazio bi na tezi nacin u finala i onda bi zbog umora opet gubio ta finala...znaci prica se svodi na isto...
Ako ce Federer da izgubi finale potpuno mu je svejedno protiv koga ce igrati u finalu...
eee...ali ako ce da dobije u finalu onda je bolje da ide odmoran u finale...
posto ih on gubi i ovako onda je nebitan uticaj Djokovica...
Federer bi uvijek mogao da smogne snage da dobije Djokovica...
Novak jos nije dovoljno dobar igrac...to se vidi i po njegovim rezultatima...
Ja bih iskreno volio da jeste jer bi onda Nadal imao mnogo problema...ovako je Nadalov jedini problem neka povreda, mentalna snaga i Federer koji je stariji 4 godine(to je mana Federeru

)...
3.
Razlozi za taj strah mogu biti razni ali prije svega mislim da su to mediji koji traze nasljednika Federera a ovaj jos nije ni blizu kraju karijere, pa onda dolaze do izrazaja kvaliteti Nadala koji se svakog dana sve vise robotizuju...on ne igra lijepo, on igra samo da pobijedi...nema nista ruznije od toga u jednom individualnom sportu...
Rodzer je dugo na prvom mjestu i svakog dana mu se ubacuje crv sumnje da nece izdrzati...to jedino moze biti razlog straha...
A Rodzer je olicenje istrajnosti i pravi mit danasnjeg sporta jer niko ne moze da ga skine sa prvog mjesta...svaka pobjeda protiv njega ispracena je u medijima kao cudo i kao moguci pad velikog sampiona...
On je osudjen da ne smije da gubi...ove sezone je napravio odlican zaokret...znatno manje bodova ce morati da cuva iduce godine...to je jos jedna odlicna taktika...
Tako ce Nadal po prvi put da osjeti sta znaci cuvati bodove...jer svih ovih godina to je bila funkcija Rodzera...e sada da se podijeli muka bratski...zasto bi Rodzer morao biti uvijek superioran kada moze jedne godine za dlaku da zadrzi prvo mjesto...zar nije ljepse da ima i malo tenzije...malo da se lomi djecurlija od tenisera oko njega(da su blizu ali nedovoljno)...