Rođak, džukela?

fashionps

Početnik
Poruka
26
Šta mi se dogodi, proverim kod jednog rođaka koji je manje-više visoko pozicioniran u jednoj privatnoj firmi, u manjem mestu, ima li mogućnosti za posao u jednom odseku njegove firme, kad mi kaže, otprilike, sledeće - ne znam ima li neki konkurs kod njih, u drugom sam delu firme, nije mi poznato, ali ako čujem javiću. Imao sam dilemu da kažem jebi se, vrlo ljubazno, ali odustao sam, utisak mi, međutim, ostaje da je postupio odvratno i bezosećajno................

Šta mi se dogodi, proverim kod jednog rođaka koji je manje-više visoko pozicioniran u jednoj privatnoj firmi, u manjem mestu, ima li mogućnosti za posao u jednom odseku njegove firme, kad mi kaže, otprilike, sledeće - ne znam ima li neki konkurs kod njih, u drugom sam delu firme, nije mi poznato, ali ako čujem javiću. Imao sam dilemu da kažem jebi se, vrlo ljubazno, ali odustao sam, utisak mi, međutim, ostaje da je postupio odvratno i bezosećajno................
trazi pare.

Pa u čemu je tu problem ti si ga pitao da li ima mogućnosti za posao i on ti je odgovorio da ako šta čuje da traže nekoga da će ti javiti.. i sam si rekao da je on manje više pozicioniran dakle ne znači obavezno da je on taj koji odlučuje ko će da radi u toj firmi a ko neće i ne znači to što ti je rođak da obavezno mora da te zaposli. , u stvari ako bi te i zaposlio zato što si mu rođak, bio bi to čist nepotizam..

Izvini, kako da se ovde drugačije dođe, valjda od familije pomoć može da se očekuje, posebno zato što smo u detinjstvu bili bliski, imali smo nekad neke nesuglasice, ali ništa užasno, i zašto ne bih mogao očekivati pomoć? Nepristojno sa moje strane?

Pa u čemu je tu problem ti si ga pitao da li ima mogućnosti za posao i on ti je odgovorio da ako šta čuje da traže nekoga da će ti javiti.. i sam si rekao da je on manje više pozicioniran dakle ne znači obavezno da je on taj koji odlučuje ko će da radi u toj firmi a ko neće i ne znači to što ti je rođak da obavezno mora da te zaposli. , u stvari ako bi te i zaposlio zato što si mu rođak, bio bi to čist nepotizam..
A navodno se borimo protiv toga.

Izvini, kako da se ovde drugačije dođe, valjda od familije pomoć može da se očekuje, posebno zato što smo u detinjstvu bili bliski, imali smo nekad neke nesuglasice, ali ništa užasno, i zašto ne bih mogao očekivati pomoć? Nepristojno sa moje strane?
Naravno,svuda se dolazi na neku preporuku,u celom svetu.Ne uvek ali cesto se i u privatnim kompanijama dolazi tako do posla

Ti si veća džukela, ne treba ni da ti pomogne ako ga za ovo nazivaš džukelom.

Sasvim kulturno ti je odgovorio.

Svi su protiv nepotizma i korupcije
Al samo oni da budu izuzetak

Rodjacko pomaganje bi bilo kad se otvori neko radno mesto da ti javi a ti da konkurises i ako budes najbolji ONDA da te prime.
Iu drzavnoj i u privatnoj firmi bi ovo bilo skroz legalno

Ali, ovde smo naviki na - rodjo ima li posao neki- dodji sutra da pocnes da radis, nema veze sto nemas pojma o tome
i sto nisi za taj posao

A zašto tražiš vezu? Pitaj u tom odseku.

I mene pitali za posao u firmi u kojoj radim, rodjaci, drugari. Sva sreća pa nema zapošljavanja preko veze jer je direktor to izuzetno zabranio te se lako izvučem.

Inače meni niko nije pomogao da nadjem posao niti sam od nekog tražio uslugu da dodjem do njega, jednostavno trebaš pokucati na vrata svih firmi i najbolje da se odštampa CV i da lično odeš i predaš u firmi gde želiš da radiš. 50/50 da te pozovu ali i ako te i ne zovu, ideš dalje.

Ti si postupio odvratno pitajuci rodjaka da te ubaci u firmu tj postavljajuci ga u tesku situaciju.

Да ли теби он дугује ишта и ти њему? Да ли он очекује од тебе а ти од њега?
У чему је ође проблем? Неће да ти помогне? Нико никоме није дужан. Ако те он није правио нема обавезу према теби.

Ово је животна стватност.

Већина људи не разумије. Није проблем "веза, непотизам" ако је иза тога поштен рад. Проблем је веза ђе се неко окористи без рада и сл. На примјер, код мене на послу знам неколико примјера ђе је неко дошао преко везе родбине (препорука а не на црно иза леђа да су их убацили). И солидни су радници, свима на корист и то је то.

Dok god budemo društvo u kojem se želi preko veze doći do nekog mesta, ovoj zemlji neće biti dobro.
To nije tacno. Zasto se ne bi pravio vise kohezivan tim, pored ostalog i zaposljenjem clana porodice nekog radnika. Ili zasto firma ne bi beneficirala ako zaposli nekog sa jakim vezama i slicno. U razvijenim zemljama , reference, socijalni kontakti, preporuke i razlicite veze su normalni. Ocigledno da je problem siri

Poslednje na pameti bi mi bilo da neko radi mene dođe u neugodnu situaciju. Prosto sam pitao, očekujući da mi može minimalno izaći u susret, ali bilo je zalud. Njegov odg. učinio mi se džukačkim i zato sam otkrio ovde, kako bi čuo mišljenje drugih, prihvatam da sam preterao u oceni džukela, ali verujte da lik pripada onoj grupi ljudi koja gleda samo sebe

Није ни то. Ако може и оће да помогне то је то, а ако не може и неће - то је опет то! Нико никоме не дугује ништа, зар не?
Ti trazis nesto preko veze i familije, da mene neko to pita izbjegavao bi ga jer ja moram da odgovaram za njega, mozda bi neko bolji dosao tu ali ja zaposlio rodjaka.

Ako je dobar a ako nije ili ga ne poznajes dovoljno dobro kakav je radnik.
Исти ризик имаш и са родбином и без родбине. Људи су људи. Не мислим да је проблем "веза" колико људске злоупотребе.

А сам знаш за кога можеш и смијеш гаранотвати.

Back