Roditeljski portal bebac uputio pismo Milici Đurđević

RužnaKoLopov

Buduća legenda
Moderator
Poruka
36.962
Roditeljski portal Bebac uputio je dopis novoj ministarki za brigu o porodici i demografiju Milici Đurđević Stamenkovski, u kome ističu da očekuju mnogo više od onog što je do sada urađeno.

Roditelji od Ministarstva očekuju mnogo više od onog što je do sada urađeno! Došli ste na čelo jednog od najznačajnijih resora za nas roditelje i zato je neophodno da radite i ponašate se u skladu sa ulogom koja vam je poverena“, navodi se u dopisu.

Kako navode, očekuju da će nova ministarka svojim angažmanom i odlučnošću podržati roditelje i hrabro se uhvatiti u koštac s ključnim izazovima koji ih muče.

„Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju ne bi smelo biti mesto populizma, jeftinih obećanja i loše skovanih propisa jer svaka reč, svaka tačka zakona i svako obećanje ima dalekosežne posledice na porodice u našoj zemlji. Svako vaše pojavljivanje u neprimerenim televizijskim programima, koji imaju karakter rijalitija, nepovratno će urušiti povrenje porodica u instituciju koju predstavljate“, ocenjuju sa portala Bebac.

„Mi, roditelji, uzdamo se u to što ćete uraditi, nadamo se boljem položaju porodica, očekujemo poboljšanje uslova za našu decu i želimo da što pre rešite probleme koje imamo. Svaku dobru odluku ćemo podržati, ali ćemo eventualne loše mere i zakone oštro osuditi. Vaša prva ministarska izjava, da želite povećati broj stanovnika Srbije za 700.000 do narednog popisa, nas je zabrinula jer odiše odsustvom realnosti i pokazuje neupućnost u demografsku situaciju Srbije. Borba za veći natalitet ne može se dobiti mahanjem magičnog štapića, a svako i najmanje koketiranje sa oduzimanjem sloboda i ugrožavanjem ženskog zdravlje radi povećanja nataliteta najstrožije ćemo osuditi“, dodaju.

Kako su dalje naveli u dopisu, visoka novčana davanja i helikopter pomoć nisu ohrabrenje i motivacija za širenje porodice.

„To nam pokazuje i prošlogodišnji broj novoođenčadi koji je bio na istorijskom minimumu. Stabilno društvo u kome će se budući roditelji osećati sigurno mogu biti podstrek da se porodice stvaraju. Porodice se rađaju u državama koje brinu o svojim građanim koji žele budućnost bez straha. Bez straha od otkaza jer žele porodicu, bez straha da li će sutra imati za pelene, bez straha da će biti diskriminisani i obespravljeni, bez straha da će im deca sutra postati socijalni slučajevi. A taj strah ne jenjava, on se, kako vidimo, svake godine sve više povećava jer mladi odlaze da svoje porodice osnivaju na nekom drugom, za njih, boljem mestu“, kažu sa portala Bebac.

„Vaša politička pripadnost nije od značaja u očima roditelja. Ono što je bitno jesu merljivi rezultati vašeg rada, koje će ocenjivati roditelji i naša deca u budućnosti. Briga o porodici nije izbor, već nužnost za opstanak naše zemlje, a problemi poput nedostatka mesta u vrtićima su samo vrh ledenog brega koji ukazuje na dosadašnju nebrigu“, navode oni.

Kako zaključuju, spremi su da podrže svaku pravednu meru, ali isto tako osudiće svaki oblik nemara koji bi dodatno opteretio roditelje i decu.

„Vaša nova funkcija ministarke za porodicu zahteva dosledan i odgovoran pristup. Zato apelujemo da analitički i sa stručnjacima sagledate probleme i ponudite konkretna i efikasna rešenja“.

IMG_0168.jpeg
 
Vaša prva ministarska izjava, da želite povećati broj stanovnika Srbije za 700.000 do narednog popisa, nas je zabrinula jer odiše odsustvom realnosti i pokazuje neupućnost u demografsku situaciju Srbije. Borba za veći natalitet ne može se dobiti mahanjem magičnog štapića, a svako i najmanje koketiranje sa oduzimanjem sloboda i ugrožavanjem ženskog zdravlje radi povećanja nataliteta najstrožije ćemo osudit
vala neka su joj rekli
 
Jedino rešenje da se poveća broj rođene dece jeste da se profesionalizuje funkcija (da, funkcija, nisam upotrebio tu reč bez razloga) majke, i da svaka žena, čim rodi dete dobije određenu minimalnu naknadu, recimo 60% prosečne plate za prvo dete, 70% za drugo, 80% za treće i 100% za četvrto (i dalje, naravno +10% za svako naredno) i da to bude ustavna kategorija. Sve ostalo su gluposti. Dok dete dođe do punoletstva majka je već prešla minimalan penzioni staž za ostvarivanje prava na penziju od 15 godina
 
Pre pitanja "šta će ona da uradi" moramo uzeti u obzir izjavu prethodne Ministarke zdravlja da joj se Ministar finansija ne javlja na telefon.

A zna se ko odobrava sredstva... Dakle, koliko će ona hteti da uradi, koliko će moći da uradi, koliko je uopšte došla da uradi ili samo da se vozi sa blinkerima po gradu, to je pitanje.

Jedino što ih znam lično i smatram da nije kapacitet da bilo šta uradi jer se osim blebetanjem po skupovima nikad nije bavila ni sa čim apsolutno, ali vreme će pokazati.

Smatram da osoba koja tako lako pljune na sebe nema nikakvih ljudskih kvaliteta, o stručnim kvalitetima ne možemo ni pričati jer nema dana radnog staža,tako da sve ukupno ne obećava.
 
Jedino rešenje da se poveća broj rođene dece jeste da se profesionalizuje funkcija (da, funkcija, nisam upotrebio tu reč bez razloga) majke, i da svaka žena, čim rodi dete dobije određenu minimalnu naknadu, recimo 60% prosečne plate za prvo dete, 70% za drugo, 80% za treće i 100% za četvrto (i dalje, naravno +10% za svako naredno) i da to bude ustavna kategorija. Sve ostalo su gluposti. Dok dete dođe do punoletstva majka je već prešla minimalan penzioni staž za ostvarivanje prava na penziju od 15 godina

Sve si ti to lepo zamislio, samo još da smo mi MMF i da imamo neograničeno para... Druže, takve mere ne preduzima ni Švajcarska, a Srbija će.

Mada, pola državnog sektora nam i živi po sistemu, samo da potpišem ugovor pa onda idemo.
 
Не разумем, не треба да имају или их је превише?

Nema razloga da ne treba da imaju, ali kažem da ovo što je on napisao već postoji u dobrom broju žena koji je zaposlen u administraciji. Pa čak i u privatnom sektoru postoji porodiljsko i trudničko.

A baš da uvedemo platu za svakoga ko rodi dete, to mislim da nema niti jedna zemlja.
 

Back
Top