Bebe umrle pod nadzorom lekara!

aurora5

Elita
Banovan
Poruka
16.439
"Prvi incident se dogodio 15.oktobra, kada su Sanju Spasojević sedam dana nakon termina za porođaj poslali na odeljenje patologije, gde je čekala carski rez.

- Komisija porodilišta odlučila je da carski rez izvede tri dana nakon onog datuma koji je predložio lekar koji je pratio trudnoću moje žene. Lekar je rekao da je zbog veličine ploda bolje da se intervencija uradi ranije. Sanja je prvi put upućena u „Betaniju“ 11. oktobra, ali je komisija odlučila da nema potrebe za hitnim postupkom. Rekli su nam da dođemo 14, a potom, ipak, kad smo došli tog dana u bolnicu, zakazali su carski rez za 17.oktobar. Poslednji put je moja Sanja pregledana 14. oktobra u 18 sati, a ujutro su ustanovili da bebino srce više ne kuca - u očaju priča Branislav Stanojević, koji je devet meseci iščekivao sina prvenca.

Njegovoj ženi ipak su uradili carski rez i izvadili tad već mrtvu bebu koja je bila teška 4,2 kilograma.

V.d. upravnika Klinike za ginekologiju i akušerstvo Vojvodine dr Dragan Budakov rekao je za „Blic“ da ne želi da komentariše ovaj slučaj sve dok krivične prijave koje su podnete protiv njega i ostalih članova komisije - dr Aleksandre Novakov Mikić, dr Tihomira Vejnovića i dr Gabrijele Kečkeš, ne bude lično video.

On je, međutim, objasnio da je procedura ispoštovana i da postoje mnogi pokazatelji da se ne radi o lekarskoj grešci, već da je reč o nepoznatom uzroku smrti koji se događa jednom u 200 slučajeva. Prema njegovim rečima, nije uočena tzv. „patnja ploda“, te nije postojala potreba za hitnim carskim rezom.

Roditelji čija je beba umrla pod još nerazjašnjenim okolnostima kažu da je trudnoća svih devet meseci bila idealna i da nije bilo nikakvih problema.

Samo sedam dana pre tragičnog slučaja bračnog para Stanojević u Betaniji se dogodila gotovo identična tragedija - bebino srce prestalo je da kuca takođe pre samog porođaja, u identičnom slučaju prenete trudnoće, na odeljenju patologije.

Kako saznajemo, i ti roditelji će najverovatnije podneti krivične prijave protiv članova Komisije što su prolongirali datum carskog reza."

http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/288602/Bebe-umrle-pod-nadzorom-lekara

dokle ce "nehotice" ubijati nasu decu?

mozda neko oruzje

u ala sam svetica, nemam pojma. ne mozes sad ti njih nesto smarati kad ni ne znas, kad te pregleda, sta gresi ili ne gresi, jedino da si ti lekar

naravno da ponekad mora pogresiti, ali oni to sebi dozvoljavaju suvise cesto, sto ne bi smeli...pa nije lekar automehanicar pa da mu se progleda kroz prste ako auto rikne!

ne znam da li si citala tekst, u oba slucaja se radi o prenesenim trudnocama, i tu svako odlaganje moze biti kobno...to i laik zna...

Bračni par iz Novog Sada podneo je krivične prijave protiv četvoro lekara iz Betanije, smatrajući da je njihova beba umrla jer trudnica Sanja Spasojević nije porođena carskim rezom na vreme.

Trudnoća Spasojevićeve je bila uobičajena, ali je lekar koji ju je pratio predložio hitan carski rez zbog veličine ploda. Međutim, kada je žena stigla u Betaniju 11. oktobra, lekarska komisija je odlučila da nema potrebe da se porodi do 17. oktobra, za kad su joj i zakazali carski rez, ispričao je novinarima njen suprug Branislav. Dva dana pre zakazanog datuma, dežurna sestra je primetila da bebino srce ne kuca, nakon čega je urađen carski rez, ali novorođenčetu nije bilo spasa.

Četvoročlanu lekarsku komisiju koja je pomerila porođaj za skoro deset dana nakon termina predvode zvučna imena novosadskog akušerstva, jer se među ovim lekarima nalaze i bivša članica Gradskog veća za zdravstvo Aleksandra Novakov Mikić i vršilac dužnosti načelnika ove klinike Dragan Budakov.

Prema rečima Budakova, lekarska procedura je ispoštovana i u ovom slučaju nema ni govora o lekarskoj grešci. On navodi da je reč o nepoznatom uzroku smrti koji se događa jednom u 200 slučajeva. Budakov kaže da nije uočena tzv. "patnja ploda", zbog čega nije postojala potreba za hitnim carskim rezom.

Verovatno se isto desava i u ostalim gradovima SRBIJE.iskustva roditelja u nastavku..

A Pedijatri???
Njih ste zaboravili? Drugi dan posle porodjaja zove me zena i placuci kaze, dodji odmah. Ja odem u betaniju i zaticem sledecu scenu na hodniku, doktorka koja je porodila moju zenu, urla na neku zenu u belom mantilu, a moja zena sedi na klupi i place. Posle saznam sta se desilo. Pedijatar(zena u belom mantilu) je pregledala bebu je napricala zeni, kako je beba losa, kako nesto nije u redu sa mozgom, kako mora na snimanje, ali eto nema u drzavnoj ustanovi, vec samo privatno, i usput joj tutnula svoju vizitku u ruku. Kada je to saznala druga doktorka, izderala se na nju na sred hodnika, govoreci joj, pa znas da je ona ˝nasa˝gde nadje nju da navlacis. Naravno, dete je bilo zivo i zdravo, bez ikakvih problema i smetnji. To su tek lopovi i prevaranti. Svakoj drugoj zeni lazu o bebinom stanju, da bi dosli u privatnu ordinaciju i ostavili im pare.
Drugo dete je moralo u inkubator, na jedan-dva dana, ali je lekar pedijatar u nocnoj smeni zaboravio da smanji kiseonik, pa je dete bilo pet dana u inkubatoru.

Da li znate da sestra ne sme da probudi dezurnog doktora u nocnoj smeni, jer moze da ˝nastrada˝? Da li znate da dezurstvo lekara traje 24h? Kako reaguje covek koji radi 23h i onda ima hitan slucaj?

A Pedijatri???
Njih ste zaboravili? Drugi dan posle porodjaja zove me zena i placuci kaze, dodji odmah. Ja odem u betaniju i zaticem sledecu scenu na hodniku, doktorka koja je porodila moju zenu, urla na neku zenu u belom mantilu, a moja zena sedi na klupi i place. Posle saznam sta se desilo. Pedijatar(zena u belom mantilu) je pregledala bebu je napricala zeni, kako je beba losa, kako nesto nije u redu sa mozgom, kako mora na snimanje, ali eto nema u drzavnoj ustanovi, vec samo privatno, i usput joj tutnula svoju vizitku u ruku. Kada je to saznala druga doktorka, izderala se na nju na sred hodnika, govoreci joj, pa znas da je ona ˝nasa˝gde nadje nju da navlacis. Naravno, dete je bilo zivo i zdravo, bez ikakvih problema i smetnji. To su tek lopovi i prevaranti. Svakoj drugoj zeni lazu o bebinom stanju, da bi dosli u privatnu ordinaciju i ostavili im pare.
Drugo dete je moralo u inkubator, na jedan-dva dana, ali je lekar pedijatar u nocnoj smeni zaboravio da smanji kiseonik, pa je dete bilo pet dana u inkubatoru.

Da li znate da sestra ne sme da probudi dezurnog doktora u nocnoj smeni, jer moze da ˝nastrada˝? Da li znate da dezurstvo lekara traje 24h? Kako reaguje covek koji radi 23h i onda ima hitan slucaj?

Samo da prenesem jos neke komentare sa portala Radio 021, posto ilustruju moje misljenje i iskustva , pa da ne kuckam

Bns - Hebala ih procedura i alavost
Nemoralno ponašanje lekara u Betaniji nije nikakva novost. Dobro se zna da lekari iz Betanije rade i privatno i da žene kod njih održavaju trudnoću. To je prilika da lekari "navlače" žene, koje često i nemaju medicinske indikacije, da im rade carski rez, jer tako ginekolozi mogu više novca izvući od porodilja. Pošto su prebukirani naručenim carskim rezovima, onda porodilje koje imaju medicinske indikacije za carski rez ne mogu, da tako kažem, doći na red. Zaista je sramotno ovakvo nonšalantno ponašanje i pravdanje dr Budakova u kojem on tvrdi da je procedura ispoštovana. Kada će shvatiti da se ne radi o proceduri, nego o ljudskom životu? A ako neko hoće da radi privatno, molim lepo, neka otvori svoje porodilište. Sigurno će imati pacijente, a ne ovako da se državni resursi troše, nekom pare idu u džep, a ljudski životi ugrožavaju. I naravno, mogu pretpostaviti šta će inspekcija zaključiti. Verovatno isto što su zaključili proletos kada su u urgentnom u Novom Sadu izašli na teren, pošto je prethodno žena ubijena, takođe "zbog birokratske procedure", a zapravo zbog nepružanja pomoći od strane lekara i sestara.
421
11:01 • 10.11.2011. Nsadista - Made in Serbia - Novi Sad
Moja žena i ja prvi put idealistički razmišljamo:
"Pa oni moraju da rade svoj posao!"
"Zašto da plaćamo, imamo poverenja u doktore!?"
Kakvi smo idioti bili samo! Nikad sebi neću oprostiti kroz šta smo gurali našeg malog anđela.
I? =====> Doktor sinu (preko 4kg) odloži carski, zbog praznika!??!! Naravno porođaj krene ranije i posle 12 sati mučenja, ženu su isekli kao kravu i uradili vakum extrakciju.
Inkubator, krvarenje na mozgu, mesecima posle wojtine vežbe zbog mesarskog porođaja.... ;-(
Žena mi priča da tačno postoji razlika u tretmanu prema porodiljama na stolovima. Dok neke, kako nju, neće a pogledaju ma kolko rikale i vikale, oko drugih skakuću/obilaze, kvase usne ovo ono...

Drugo dete?
400e doktoru na ruke + mnoštvo privatnih pregleda kod dotičnog dr i porođaj kao pesmica!
Sada je žena je bila u sobi sa druge dve porodilje, i svaka! je imala svog dr koji ih je redovno obilazio.
I da, 500dinara nekoj sestrici da bi izneli bebu brže na dan puštanja (bila je velika gužva)
Ljudi to je realnost.
Porodilje su tamo samo krave muzare, koje osoblje Betanije za tih par dana tamo gleda samo kako da izmuze max.

Back