Roditelji od dece prave potencijalne debile

ForestGreen

Poznat
Poruka
9.807
Autorska tema.

Kada smo bili deca, roditelji nas puste na ulicu, desi se da se ugruvamo ali detinjstvo je bilo prelepo.

Dovoljno je bilo da nam kažu da se klonimo automobila, da ne uzimamo ništa od stranaca i drugo.

Evo kod mene u komšiluku, današnje vreme, roditelji sa decom na ulicu, kako naidje neki auto, majke kao kobile viču kola, kola i tako svaki dan.

Kada sam bio ja dete, nismo imali mnogo parkova, kada se bolje setim, samo jedan, daleko od mog mesta ali imali smo jak komšiluk i komšiluk nam bio igralište, preko 30 nas je sigurno bilo a sa još jednim delom smo bili bar 50. Mislite da nas neki od roditelja pazio? Niko! Nijedan!

Autorska tema.

Kada smo bili deca, roditelji nas puste na ulicu, desi se da se ugruvamo ali detinjstvo je bilo prelepo.

Dovoljno je bilo da nam kažu da se klonimo automobila, da ne uzimamo ništa od stranaca i drugo.

Evo kod mene u komšiluku, današnje vreme, roditelji sa decom na ulicu, kako naidje neki auto, majke kao kobile viču kola, kola i tako svaki dan.

Kada sam bio ja dete, nismo imali mnogo parkova, kada se bolje setim, samo jedan, daleko od mog mesta ali imali smo jak komšiluk i komšiluk nam bio igralište, preko 30 nas je sigurno bilo a sa još jednim delom smo bili bar 50. Mislite da nas neki od roditelja pazio? Niko! Nijedan!
Tacno! Dodjes kuci, krvav ti nos a oni i ne obracaju paznju ali hvala im na tome.

Autorska tema.

Pa da, posto je bolje da dete zgazi auto...

Nismo imali primere da kola pregaze dete do sad. U Beogradu bas svi voze polako i fino, niko ne ulece brzo u krivine i ne stiska gas na pravcu.

Autorska tema.

A kako ti cuvas svoju decu?
Isto kao ostali, ili kao sto su tebe cuvali?

A kako ti cuvas svoju decu?
Isto kao ostali, ili kao sto su tebe cuvali?

Ja još nemam decu ali čuvao sam decu od sestre i bratanicu od brata. Izadjemo, imaju potpunu slobodu. I da, na mestu smo gde nema automobila.

Jeste, bilo je mnogo manje automobila ali opet ponavljam, komšiluk gde sam ja nije uopšte frekventan i debilno je od roditelja da na svaki auto viću deci "kola, kola".

Ja još nemam decu ali čuvao sam decu od sestre i bratanicu od brata. Izadjemo, imaju potpunu slobodu. I da, na mestu smo gde nema automobila.

Jeste, bilo je mnogo manje automobila ali opet ponavljam, komšiluk gde sam ja nije uopšte frekventan i debilno je od roditelja da na svaki auto viću deci "kola, kola".

Pitacu te kada budes imao decu.
Druga stvar, rekao si da je nekada bilo 50 dece na ulici.
I kod mene je bilo tako, ja izadjem na ulicu a tamo 3-4 generacije dece, po 4-5 minimum iz svake generacije.
I onda imas starije na koje se ugledas i od kojih ucis vestine, imas vrsnjake sa kojima se takmicis i unapredjujes vestine, imas mladje pred kojima zelis da se pokazes kao sto se stariji pokazuju lred tobom.
I u tom okruzenju ti rastes i stices milion vestina.

Danas nemas dece, nemas tu kolicinu i nemas takvo okruzenje.
Danas je sve palo na pleca roditelja. Rositelj mora da uci dete ono sto ga je ucilo drustvo na ulici, i roditelj je neverovatno opterecen.
Shvatices to kada budes imao decu.

Danasnje vreme i vreme kada sam ja bio klinac, nemaju nikakve veze jedno sa drugim.
Potpuno su drugi izazovi pred roditeljima, potpuno je jedna druga prica.

Najveće zlo koje roditelji danas čine deci jeste kupovina mobilnih telefona. A čine i razna druga zla.
Отприлике како је Душко Радовић рекао - неки родитељи не могу ништа да пруже својој деци, него им само дају новац...

Да ли је то бомбона, чоколада, пљескавица, паре, ауто... Само сипају паре и дете ћути... неко време.
Та глава се развија у стилу "све на шта мој поглед падне је моје". Нешто између силеџије и лудака. Незрелост која се не може измерити постојећим мерама, јер ниједна мера није толико велика. Можда 20 година у "позадини" а зрелост главе од 5 година.

Проблем немају деца, него родитељи који на прво "кме кме" реагују као да је заповест. А деца у ствари немају појма - таква је природа детета, да нема појма ни о чему - пробају све по списку. Немају сазнање о томе шта се може а шта не, шта је добро а шта није.

И још када родитељи (у принципу мајке) крену да причају... Да сипају ко зна колико реченица, јер деца наравно брљају, а мала деца не разумеју ништа. Разумеће тек "може" и "не може". Они нису дорасли да схвате неку реченицу која у себи садржи описивање и логику, нешто попут ове.
Деца треба да разумеју када кажеш "ту" да се створе поред тебе. Без туче, без драња и без прича од Кулина бана.

Porediti danas i pre 20 godina šta je moglo sve da ti se desi je suludo.

Znaju ljudi gde živimo, pa se u skladu sa tim i ponašaju, a količina debila koja se neguje ovde poslednjih 30+ godina samo govori o tome da ne prave danas potencijalne debile, već su ih pravili i pre.

To nema veze sa tim da li viču da ne izleti pod auto.

Autorska tema.

eee, kad se setim........."decaci pavlove ulice".

Отприлике како је Душко Радовић рекао - неки родитељи не могу ништа да пруже својој деци, него им само дају новац...

Да ли је то бомбона, чоколада, пљескавица, паре, ауто... Само сипају паре и дете ћути... неко време.
Та глава се развија у стилу "све на шта мој поглед падне је моје". Нешто између силеџије и лудака. Незрелост која се не може измерити постојећим мерама, јер ниједна мера није толико велика. Можда 20 година у "позадини" а зрелост главе од 5 година.

Проблем немају деца, него родитељи који на прво "кме кме" реагују као да је заповест. А деца у ствари немају појма - таква је природа детета, да нема појма ни о чему - пробају све по списку. Немају сазнање о томе шта се може а шта не, шта је добро а шта није.

И још када родитељи (у принципу мајке) крену да причају... Да сипају ко зна колико реченица, јер деца наравно брљају, а мала деца не разумеју ништа. Разумеће тек "може" и "не може". Они нису дорасли да схвате неку реченицу која у себи садржи описивање и логику, нешто попут ове.
Деца треба да разумеју када кажеш "ту" да се створе поред тебе. Без туче, без драња и без прича од Кулина бана.
Ljudi zapravo uvek rade onako kako je njima najugodnije i najlakše, čak i ako to nije dobro i može da ima štetne rezultate sada ili u budućnosti. Najbolji primer je to sipanje novca. Brzo i lako rešenje. Nema potrebe za razmišljanje o tome kakva ličnost će nastati od tog deteta. I ukoliko bi ti tom roditelju probao da ukažeš na grešku, on bi to doživeo kao tvoje ugrožavanje njegovog komfora, njegove autonomije i njegovog načina života i reagovao bi agresivno.

Ja sam pre nekog vremena bio frapiran videvši prizor žene (verovatno majke) koja svoju malu devojčicu vozi skuterom na mestu predviđenom za vozačeve noge. Mala čuči, drži se za onu plastiku na kojoj nema rukohvata i gleda napred. Iako su se kretale brzinom koja više odgovara biciklu nego skuteru, dotičnoj gospođi očigledno ni na kraj pameti nije bilo da se zapita kakav primer saobraćajne kulture daje svom detetu i kakav učesnik u saobraćaju će to dete sutra da postane kada odrasta uz takvu majku.

Autorska tema.

povraća mi se više od tih istih priča, kako je nekad sve bilo super, a sad je loše! :poludeo::bljak:

jesi li razmišljao nekad o tome, da su upravo ti koji su se slobodno igrali ulicom sada roditelji te dece od kojih, kako kažeš, "prave debile"?
te "srećne" generacije koje su pre 40-50 godina igrale na ulici i gledale Branka Kockicu su zapravo one koje su kasnije stvorile ovo društvo u kom živimo. uspon nacionalizma i širenje mržnjeo su sprovele bas te generaciji i onda započeli najkrvaviji rat u Evropi nakon Drugog svetskog rata u kom je poginulo 150.000 ljudi, a milioni su raseljeni.
osim toga, te generacije su ucvrstile kulturu mita/korupcije/veze, gde je postalo normalno da bez toga ne možeš nista da uradis. nepotizam u svim porama društva, s*ebano obrazovanje, gde diploma više ne znači znanje, urusen sistem vrednosti pink-kultura, turbo-folk, tabloidi kao glavni izvor informacija, masovna emigracije mladih u poslednih 30-40 god. itd.
to su sve tekovine te 'slobodne ulice' i njihovih nasledja! tako da... pusti ti danasnju decu, da mirno odrastaju, mozda ce biti takvi kakvi jesu mnogo bolji od nas, jer smo mi debelo z*ebali stvari! :rtfm:

Back