Родитељи као робови

Sensei

Master
Moderator
Poruka
75.303
Пише Зоран Миливојевић за „Политику”

Људи који се држе модела васпитања у којем се љубав пружа без дисциплиновања живе у сталном страху да ће дете престати да их воли и зато му дозвољавају да се понаша као мали тиранин

Ако је једна особа спремна да се жртвује због неке друге, то се често разуме као врхунски израз љубави. Многи савремени родитељи љубав према детету изражавају управо кроз жртвовање. Као што је неко рекао: Деца су данас једина вредност због које би људи дали свој живот. Свакако да родитељи морају да се одрекну много тога у корист своје деце, али постоји јасна граница између одрицања и жртвовања: одрицање је конструктивно, жртвовање је самодеструктивно.

1722717048411.png

Да ли и ви видети да је овако?

Па наставља:

Ако је једна особа спремна да се жртвује због неке друге, то се често разуме као врхунски израз љубави.

Многи родитељи су заробљеници „идеологије срећног детета” јер верују да њихово дете мора да има срећно детињство како би одрасло у самосталну и ментално здраву особу.

Iako on verovatno misli da je moderni liberalizam glavni krivac za to, istina je da su neokonzervativci glavni u stavljanju dece na Pijadestal kao Bogova Sunca, kojima uz to treba dati poslovnu sposobnost sto kasnije za masu stvari, jer su to naivne i nevine jedinke koje ne znaju nista.

"А када мали тиранин порасте, често постаје велики тиранин. Иако је порастао, он не жели да одрасте и да преузме одговорности за себе и властити живот. Уместо тога остаје у симбиози с родитељима који финансирају његове или њене све веће захтеве."

Виђам и такве

Čitala sam dr Milivojevića.Surovo je realan.To mi je u datom trenutku kad sam ga čitala baš trebalo.
Ne bih se sad bavila temom, i verovatno ne bih ništa ni napisala da mi jedna rečenica nije malo više zaškakljala vidno polje.
Slažem se sa objašnjenjem o razlici između odricanja i žrtve. Sve je to bez greške.

No, većina roditelja bi za svoje dete i život dalo, bez mnogo razmišljanja.To je meni nekako prirodna reakcija, ne žrtva.
I zar deca i dalje nisu najveće blago ovog sveta?

Znam da se nisam osvrnula na temu vaspitanja.Nisam ni želela.
Dok je dece, svet ima šansu.I iskreno se nadam da će ih biti dok je sveta i veka.

A ja mislim da je preterano često baš u našim krajevima. Pogledaj samo koliko ima razmaženih sinova

Ne znam, najiskrenije, sine Dimitrijo... Ima toga, ali ne baš upreterano.
Ne mogu mnogo da pričam o mlađoj generaciji...dosta su stroga naša vaspitanja dece, bar su bila do nedavno.
Stvarno ne znam šta bih rekla, više sam stava da se previše guraju te neke negativne pojave u društvu nego što ih u stvari ima.
Nije lako biti roditelj, često ni dete...Svako vreme ima neke svoje minuse i pluseve...

Ne znam, najiskrenije, sine Dimitrijo... Ima toga, ali ne baš upreterano.
Ne mogu mnogo da pričam o mlađoj generaciji...dosta su stroga naša vaspitanja dece, bar su bila do nedavno.
Stvarno ne znam šta bih rekla, više sam stava da se previše guraju te neke negativne pojave u društvu nego što ih u stvari ima.
Nije lako biti roditelj, često ni dete...Svako vreme ima neke svoje minuse i pluseve...
Kod crnogoraca ima puno. U Šumadiji sam video takođe kao i u primorju. Jedino nema tamo gde je borba za goli život.

Kod crnogoraca ima puno. U Šumadiji sam video takođe kao i u primorju. Jedino nema tamo gde je borba za goli život.

Moguće. Kažem opet, slabo su mi poznate mlađe generacije i roditljstvo.
Ono što ja mogu da vidim, što sam u toku, ne primećujem tu nešto loše.

Mogu više da kažem možda o Dalmatincima.Čini mi se da su i danas prestrogi. Što se tiče muškog deta...to je bilo i biće u našem narodu da je sin sve i svja, većinom.
No opet, ne mora ni to nužno biti u lošem kontekstu i u životu nije uvek neprihvatljivo.
Svako deto se voli podjednako.Koliko god ponekad deluje da se uglavnom ističe muško dete, u životu baš i nije tako.

Sa druge strane, deca nose u sebi deo koji je potpuno njihov.Nisu tabula raza koja dođe na svet bez svoje ličnosti.
I to dosta utiče.
"Mali tiranin" kako si napisao, u jednom trenutku svog životnog puta može postati sasvim druga osoba, da ne upotrebljavam reč "normalna".
Odgovoran čovek.
Nema tu pravila.

Пише Зоран Миливојевић за „Политику”

Људи који се држе модела васпитања у којем се љубав пружа без дисциплиновања живе у сталном страху да ће дете престати да их воли и зато му дозвољавају да се понаша као мали тиранин

Ако је једна особа спремна да се жртвује због неке друге, то се често разуме као врхунски израз љубави. Многи савремени родитељи љубав према детету изражавају управо кроз жртвовање. Као што је неко рекао: Деца су данас једина вредност због које би људи дали свој живот. Свакако да родитељи морају да се одрекну много тога у корист своје деце, али постоји јасна граница између одрицања и жртвовања: одрицање је конструктивно, жртвовање је самодеструктивно.

Pogledajte prilog 1588674

Да ли и ви видети да је овако?

Roditelji su u ozbiljnom skripcu - kad volis decu - oni ti zamere sto si ih previse voleo, kad ne volis decu - oni ti zamere sto ih nisi dovoljno voleo.

Ja se drzim Duska Radovica - tucite decu cim pocnu da lice na vas.

Smrdljiva je to politika...

3 stvari su tu prisutne, ajmo od najgore...svi su nevaspitani i neobrazovani...
To znaci da ce roditelj da u sustini primenjuje metode koje je sam trpeo osim ako ima interesa da ih menja u detaljima....posto ne shvata sustinu , a retko ko shvata, bas retko , onda ce menjati detalje...
Koje detalje, pa one koji dete cine upravljivim i roditelje hrane utiskom da su super roditelji, a ne mesaju se u privid da su im deca kucni ljubimci ili potreba za klonovima....
Ako su kucni ljubimci , onda kao i svaki ljubimac sluze za pokazivanje, i zadovoljavanje potrebe povremenih razbijanja samoce ili emotivnih sadrzaja...kad se ukaze potreba..

To je mozda najvidljivije u CG, oni su musku decu doveli do savrsenstva pekmezarstva...to je za plakanje sta se desava u javnom prevozu u CG ili u njihovim porodicama

Sledeci stepen je dugorocniji , to je rezervacija sluge za starost, sto je najprisutnije u Srbiji , jer su tu gajeni u vreme tranzicije a i ranije u socijalizmu roditelji mali diktatori...spojila se komunisticka, a ne socijalisticka doktrina i srpski primitivizam i kreirala patrijarhalca i materijarhalca , oba tipa, u mini diktatore...bez pogovorne ali za svoju avliju, to vam je poznato zar ne, seljacka logika Srbije...
E pa ta seljacka logika trazi istovremeno povecanu paznju i istovremeno nikakvu paznju tj sebicluk, u paralieli....tako se ostvaruje potpuna kontrola, tj ispiranje mozga kod dece...
Deca postaju bez svoje licnosti , jer im je slomljena diktatorskim delom, a prenaglasena zastita je tu da ne osete koliko su slomljena tj da se zadrzi zavisnost i vezanost od roditelja...ali kao podrska totalnom odsustvu licnosti ...

I treca situacija je pravljenje klonova to je vec tradicionalna konzervativna metoda, nemam pojma sta je dobro sta je lose za vaspitanje, ali znam kako su mene vaspitali i tako cu da teram...ponavljajuci obrazac..
E sad negde jkao u bosni to je ajd deca napolje i da vas ne vidim u kuci....prepustenost ulici i sumi ili selu , zavisi gde dete odrasta...

U Srbiji ima naravno puno dodjosa iz krajine i bosne i hercegovine i svi oni unose tu komponentu preko vaspitanja svoje dece..i to se oseti...A nije bas naivno kad imate dete iz jednog vaspitnog sablona kako prelazi na prihvatanje drugog vaspitnog sablona jer je jaca samoinicijativa...dete prepusteno ulici i sebi ima licnost u sebi ....zavisi od okolnosti , ali je u odnosu na dete koje je vaspitano u submisivnom maniru da bi bilo u starosti sluga roditelju , mnogo vise u prednosti i inicijativi...
Cesto vidite i tu komponentu , tj roditelji koji submisivno vaspitavaju decu , insistiraju da dodatnoj komponenti jahanja svoje dece i ponistavanja njihovih licnosti , da bi osigurali poslusnost u starosti , preko uzdizanja vrednosti samoinicijativnih pripadnika druge vaspitne grupe....Ali caka, uzdizu uspehe samoinicijativnosti dok istovremeno sputavaju i blokiraju inicijativnost kod svoje dece da bi obezbedili poslusnistvo u starosti...
Uopste ne vide sta rade...
Niti ih je briga, jer vide da se status slomljenosti volje i poslusnost kod svoje dece odrzava u visokom nivou i to zovu postovanje....i sve je dozvoljeno i ta hvala tudjih samoinicijativnih a ko zna kakvih uspeha...

E sad Milivojevic nije ulazio u te socioloske igrice, nego se drzi pedagoskih razvojnih igrica roditelji deca...
Zato je njegova teorija ogranicena samo na zdravorazumske i jako svesne roditelje...
Sto je SFRJ model, a on bi da bude opsti model, ali negde ne moze, negde moze...
Iz ugla prave mere uplitanja, on je u pravu...
Samo sto moze ispasti neadekvatan...jer retko kojem roditelju je cilj emancipovano dete...naveo sam tri stvari gde nije cilj emancipovano dete...

CG ce dobiti divlje dete kad dete poraste, ako je muskarac, i submisivne i poludepresivne zene ako je zena...to je realizacijau ova vremena nekad je zbog sredine dobijana jaka crnogorka, zena....danas je ona samovoljna, tvrdoglava ali je i depresivna, ako se ne postavi kao zena crnogorca, tj prepusti se submisivno i manipulativno svom muzu....Ali manipulativnost nije isto sto i emancipacija...lici , ali nije...
Ostvarice zadate ciljeve, to je tacno , tako sto je kroz poasivnu inicijativu to izmanipulisala...ali to stvara novu gneraciju depresivaca kad se dete pasivno manipulise, sve spolja izgleda super, uspesno i bajno , a iznutra sve nesigurnosti , licemerja i zavisnosti...

Roditelji su u ozbiljnom skripcu - kad volis decu - oni ti zamere sto si ih previse voleo, kad ne volis decu - oni ti zamere sto ih nisi dovoljno voleo.

Ja se drzim Duska Radovica - tucite decu cim pocnu da lice na vas.
Nisu , postoje strucnjaci , strucne sluzbe, postoji pravac razvojna psihologija...
Mogu da citaju i da se obrazuju , to im je duznost a ne samo pare i naredjivanja...

Na zalost ne sme se vise verovati ni sociolozima ni psiholozima, jer ih zabole dupe a i mora im se reci sta je cilj , da li formirati dete da bude prilagodjeno nazorima roditelja ili drustvu kakvo je danas, mediokritet dete...

To su ekstremne pozicije...moze nesto nesrecno izmedju...

Poslednja izmena:
Sto se tice ljubavi , to je mnogo laksa stvar...
Jedno je emotivna komponenta, tu vazi pravilo , pokazi sta jesi i ljubav i ne brini...nema tu mnogo teorija u smislu ovo ono , cak i kad budu zapleti i sukobi...

Sto se tice potreba, e tu treba biti pametan...tih i pametan...Dete nema iskustva pa je sve na roditeljima, a ako su po principu kako su mene moji , tako cu ja tebe, onda ce elita da ima super poziciju , a raja ce biti kita....jer kopiranjem principa svojih roditelja, cesto ce roditelji biti totalno u mraku sta treba detetu trenutno a sta kasnije.....Sta je tu sigurnost...ne samo fizicka kao kad je malo..

Ali ovo je Srbija....stalno mesanje mitova i legendi , licemerje do maksimuma, i poprilicno nemoralna zemlja... i ljudi....moze se slobodno reci svi su lopovi... a to treba provuci izmedju dete mi je lopov i dete mi je posteno...a da dete prihvati to i integrise..

Back