Roditelji i deca

Da li roditelji grese kad deci namecu svoja verska ubedjenja?
Šta znači nametati? Dete živi u okruženju jedne religije, odrasta s tom religijom i prihvata je kao svoju. Kad odraste samo odlučuje u šta će verovati, ima izbor. Dete se rađa bez znanja, mi ga učimo, upućujemo u svet oko njega, onda samo počinje da uči i razvija se. Nametanje je preteška reč za odrastanje. Način na koji ga učimo religiji stvara i odnos prema okolini. Pa tako imamo miroljubive religije i one destruktivne, nasilne koje stvaraju određene probleme u ovoj civilizaciji.

Šta znači nametati? Dete živi u okruženju jedne religije, odrasta s tom religijom i prihvata je kao svoju. Kad odraste samo odlučuje u šta će verovati, ima izbor. Dete se rađa bez znanja, mi ga učimo, upućujemo u svet oko njega, onda samo počinje da uči i razvija se. Nametanje je preteška reč za odrastanje. Način na koji ga učimo religiji stvara i odnos prema okolini. Pa tako imamo miroljubive religije i one destruktivne, nasilne koje stvaraju određene probleme u ovoj civilizaciji.
zavisi od porodice...neki roditelji prirodno prenesu svoja shvatanja na decu, drugi ih nameću silom svog autoriteta

zavisi od porodice...neki roditelji prirodno prenesu svoja shvatanja na decu, drugi ih nameću silom svog autoriteta
Slažem se, zato sam napisala miroljubive i destruktivne, a napisala sam i da deca odrastu u ljude koji mogu sami da biraju u šta će verovati. Doduše u sektama koje si pomenuo definitivno nema izbora, sve je prinuda, zato su to sekte a ne religija.

Ja sam možda pogrešila, moja deca rastu kao tabula rasa po tom pitanju.apsolutno im ništa ne prenosimo. Oni sami kažu da je najpoštenije da ne znaju ni sami, niti mogu reći za niti protiv.
.

Или атеистичка?
pogrešno je nametati bilo kakakva uverenja..ne samo religijska i ateistička nego i politička..i i nametanje izbora muzike je pogrešno a kamoli ateizam ili sekta..nametanje pravi od dece ili male ideologe ili male buntovnike... druga je stvar kada deca odrastaju u porodici naprimer vernih hrišćana i sama se pronađu u tom načinu života,....namerno kažem načinu života a ne veri jer hrišćanstvo podrazumeva život u vrlinama od kojih je prva i najvažnija ljubav prema Bogu i svim ljudima

Protivnik sam nametanja bilo kakvih verskih ubeđenja, ali to je viševekovna praksa hrišćanstva, zato su i opstali ovako dugo i postali popularni po svetu. Kada nekoga od malih nogu indoktrinišeš, teško je osloboditi se tih stega, a posebno ako je deo tog narativa pakao, žestoka kazna. Mi zaista imamo veliki broj "vernika" na papiru, ali onih pravih, jako malo. I sada se ta masovna halucinacija prenosi s kolena na koleno. Hrišćanstvo je ideal za vladare koji žele da vladaju nad narodom.

mi svi kažemo ne ali im nesvesno namećemo.
zamisli slava, gosti veselje a ti kažeš klincu aj ti na spavanje to je versko pitanje a ja ne želim da te uvlačim u to a kad odrasteš sam biraj.
pa plakaće tri dana što ga izopštavaš

Ne grese jer su pred Bogom Oni odgovorni da decu vaspitavaju i naravno da ce ih uciti svojoj veri ako je imaju.

Vaspitanje i ucenje veri nije nametanje, vec je deo vaspitanja.
I Ateisti koji nemaju veru uce decu moralnim merilima.
Svako zna po savesti sta je ispravno a sta pogresno.

Deca kada odrastu mogu sama birati veru.

mi svi kažemo ne ali im nesvesno namećemo.
zamisli slava, gosti veselje a ti kažeš klincu aj ti na spavanje to je versko pitanje a ja ne želim da te uvlačim u to a kad odrasteš sam biraj.
pa plakaće tri dana što ga izopštavaš
to bi već bilo nametanje nevere...objasniš detetu da ti imaš takvu i takvu veru a da ono može a ne mora da veruje isto...bez slobode nema prave vere a ni prave ljubavi

to bi već bilo nametanje nevere...objasniš detetu da ti imaš takvu i takvu veru a da ono može a ne mora da veruje isto...bez slobode nema prave vere a ni ljubavi
a ono od pet godina sve razume,
vaspitavaš gs kako smatraš da je najbolje.
druga je stvar ako ideš redovno u crkvu a ti ga vucarsš za sobom a on bi da se klikera. to je već neverbalno nametanje. to je kod Srba retkost, tu katolici i protestanti siluju svoju decu da moraju da veruju.

kod nas je iz krajnosti u krajnost ako si ateista ima krvi da se napiješ okolini, ako naglo postaneš pravoslavac isto al to nema veze sa nametanjem već sa egom (mora biti po mom) a detetu ego nije razvijen, niti razume već sluša iz straha e onda postoji opasnost ali po njihovu decu i onda se posle čude što im se vera ogadila.
vera nas sama nađe. a mi samo treba smernice da dajemo.

E da da dodam, nametanje vere je ono sto rade oni koji decu krstavaju kao bebe.
Zato JS ne krstavaju niti bebe niti malu decu, vaspitavaju ih u skladu sa Biblijskim moralnim nacelima sto je
ono sto je najbolje psiholoski, uce ih Bibliji...
A deca sama kada odrastu biraju veru.
Svi koji krstavaju decu namecu im veru.
Jedno je vaspitavati u veri a drugo nametati.
Jer tek krstenjem neko postaje vernik te vere.

Не мислим да им треба наметати али их треба упутити , научити о религији, традицији народа коме припадају али без присиле да учествују у обредима или обичајима ако не желе.
Грешка је да не познају религију. Грешка је и силом и застрашивањем утеривати у веру.

Back