Roditelj i bes tinejdžera

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
354.651
Screen-Shot-2024-08-28-at-05.18.07.jpg

Izlazak iz detinjstva i ulazak u mladalaštvo je po pravilu veoma buran period života. Promene u telu koje su došle s pubertetom čine da mlada osoba preispituje svoju raniju predstavu o sebi, kao i da odgovora na brojna pitanja koja sebi postavlja. U ovom periodu menja se i odnos prema vršnjacima i prema roditeljima jer po pravilu vršnjačka grupa postaje važnija od roditelja. Mladoj osobi postaje najvažnije da bude prihvaćena od vršnjaka, zbog čega se stalno pita da li je dovoljno zanimljiva, dovoljno privlačna, dovoljno popularna.

Sve to čini da je unutrašnji život mlade osobe pun dilema, strahova, neizvesnosti – dakle buran. Ova neprijatna osećanja mogu činiti da je tinejdžer nervozan, da ima „spušten prag” tolerancije neprijatnih stimulusa, zbog čega u neočekivanim situacijama reaguje preterano, najčešće besom.

Kada tinejdžer počne da urla kako ga roditelj ne razume, kako ga niko ne razume, roditelj može da mu pomogne da se „otvori” tako što će smirenim glasom reći: Ja želim da te razumem. Pomozi mi da te razumem, kaži mi u čemu je problem. Sličan efekat može da ima i pitanje: Šta se dogodilo u tvom životu? Zbog čega se loše osećaš?

Roditelj koji ne vidi jedini problem u tinejdžerovom besu, već na njega gleda kao na simptom ili izraz nekog drugog problema, naći će način da „preskoči” ovaj bes i da pozove svoje dete da razgovaraju o onome što zaista muči mladu osobu. Razgovor s odraslom osobom koja je iskreno zainteresovana, sposobna da sluša i čuje o tinejdžerskim problemima je važno lekovito iskustvo za ranjivu tinejdžersku dušu. piše politika

Nismo stigli do "besne" faze, bogu hvala. Ali bih posle svega sto sam prosla razumela i tu pojavu. Sve su to razliciti vidovi artikulacije jednog istog osecanja.
Matori nisu bolji. Da ne kazem od starijih uvek vece svinjarije nego od dece.
Danas citam da se za zadrugu prijavilo 75 hiljada ljudi a u prvi razred upisalo 63 hiljade. Ako je podatak tačan, mi smo odavno ispod dna.
Takodje je bila u opticaju cifra od 300 hiljada zavisnih od kocke u Srbiji, kladionice i slicno. Klinci su nam super, odrasli su problem

Sve je u razgovoru, priči... samo pričanje, slušanje, slušanje... iskreni razgovori, iznošenje problema i suočavanje.
Ne treba ih sputavati, ućutkivati, moraju to da ispolje.

Ja imam 2 pravila. Prvo je da ne smeju da povrede sebe, a drugo je da ne smeju da povrede drugoga. Sve ostalo je rešivo.
Niko ne povisuje glas, lupanje vratima je nedopustivo. Ko lupi vratima ostaće bez istih, skidaju se sa štoka. Nisu pali u to iskušenje.

Učim ih da ispolje svoje emocije, frustracije, tugu, sreću... apsolutno sve. Dok je ispoljavaju dobro je.

I dogovor. Bez dogovora je sve ostalo bezuspešno.

Back