Slučajni prolaznik:
Doduše meni niko od njih ne duguje pare, jer stvarno ne znam šta bih bio u stanju da mu uradim u takvoj situaciji...
Hteli smo kapitalizam dobili smo kvazi-kapitalizam.
Ne bi mogao nista da mu uradis. Mozes eventualno da pokusas i dobijes nogu u guzu! Nazalost novi zakon o radu je takav da cak i u drzavnim firmama radnik vise nije zasticen. Ako napr. dobijes otkaz imas pravo zalbe, a sud moze da te vrati na posao. Ti sutradan po povratku na posao mozes opet da dobijes otkaz i ne mozes vise da se ni zalis ni vratis. Onaj socijalizam koji je pljuvan bar je stitio radnike. Opet nazalost stitio je i neradnike. Mislili smo da ce sa dolaskom kapitalizma polako da se neradnici prociste iz firmi, ali nista od toga. Neradnici su uvek neciji rodjaci, kumovi ili prijatelji... I uvek ce ostati neradnici, ali ce imati posao. Treci put na zalost, zakona o radu se ne pridrzavaju privatnici i ako on vazi (tj. trebalo bi da vazi) za sve. Znaci zaposleni i privatnoj delatnosti i u drustvanoj (drzavnoj) imaju ista prava i obaveze. Samo to niko ne primenjuje - gazda je gazda - oces radis ovako ako neces aj zdravo. I naravno nema sindikata, mada danasnji republicki sindikat vise sluzi za nabavku Feta sira na kantice 300 dinara 2 kile, ni polutki vise nema. Zato se cela Francuska ili Italija blokira kada se sindikat pobuni. Zato sto sindikat ima lovu i moze da pokrije troskove izostanka sa posla radnika. I naravno da vlada mora da popusti pred zahtevima radnika. Kod nas sindikat ne slab... nego kao da ga nema i ispolitizovan je da bi se lakse kontrolisao, i sve zato, jer nema para. Dok ne dodju bolja vremena - tusiraj se u kancelariji. Kupatilo u firmi nekad moze da bude prednost! :wink:
Eto, sada mi dajte desetku iz politicke ekonomije, radnog prava i Medjunarodne ekonomije. :wink: