Robovi 20 godina!

Rechke

Veoma poznat
Poruka
11.795
Преко црте

Ценен чобан - прича о обичају и обичајном праву као увод у причу о трговини људима и децом

Толико је шокантно, да просто звучи невероватно. На жалост истина је.

Два детета су дата, продата и пуних 20 година коришћена као робови за рад. Да нису побегли за ово се не би ни знало. Мада тешко да блиска околина за то није знала што наравно отвара многа друштвено-социолошка питања, посебно ако се зна да је у основи овог случаја у ствари обичај у овом делу Балкана - да се прода, изнајми ради опстанка сиромашно дете, да се "цени" као чобан, слуга, пастир...

Случај браће из Козијег Дола још једном актуализује тему трговине и експлоатације људи посебно деце и отвара питање нашег односа према овој појави, нарочито у пограничним подручјима где је обичајно право још увек неприкосновени закон без обзира на последице а последице овог обичаја јесте појава организованог криминала - трговине људима.

Случај браће Станковић је само један од начина како је настала ова пошаст са којом се цео свет бори а о којој просто немамо право да ћутимо.

Емисију потписује аутор Оливера Панчић а фотографију Бранко Пелиновић

http://www.rts.rs/page/tv/ci/story/18/РТС+2/173511/Преко+црте.html
 
Ima tome, čini mi se, pa godinu dana.
Mislim da su dobili neki smeštaj i pomoć, sećam se da je bio neki prilog sa Ljajićem o tome, ali, priznajem, zaboravila sam detalje.

Ako se neko bolje seća...

Videh na emisiji da su dobili neku pomoć, ali da li se država potrudila da sazna nešto o onima koji su ih držali kao robove, i da se ti ljudi kazne?
 

Back
Top