Rizikujete ako dijagnozu tražite od veštačke inteligencije

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
362.100
Doktor.jpg

Samo pet odsto građana Srbije ne traži informacije o zdravstvenim temama od „doktora Gugla“, po čemu smo rekorderi u Evropi. Međutim, sve više raste i broj onih koji
se za uspostavljanje dijagnoze obrate ChatGPT-iju. Gost Jutarnjeg programa, Ljubiša Bojić, stručnjak u oblasti veštačke inteligencije, upozorio je da algoritam veštačke inteligencije, iako daje smislene odgovore, ne razume šta ga pitamo, što može biti veoma opasno kada je zdravlje u pitanju.

Kada su naučnici počeli da razvijaju generičke modele veštačke inteligencije mislili su da mogu da isprogramiraju kompjuter kako treba da razmišlja,
Međutim, kasnije se ustanovilo da su neuronske mreže bolji pristup, odnosno da se u algoritme iskopira način kako funkcioniše ljudski mozak.

Problem je u tome što algoritam u stvari ne razume i što je u pitanju jedna velika simulacija, iako dobijamo odgovore koji su mnogo bolje izrečeni
nego što bi doktor mogao da nam kaže. Što može da bude veoma opasno, napominje stručnjak za veštačku inteligenciju.

Doktor Igor Pantić naglašava značaj veštačke inteligencije u pogledu analize signala iz oblasti radiologije, patologije i fundamentalne eksperimentalne medicine
u cilju naučno-istaživačkog rada.

Generativni modeli imaju u osnovi veliko znanje, ponekad i veće nego stručnjaci iz neke oblasti, ali problem je što nemaju iskustvo rada sa pacijentima, ističe doktor.
Drugi problem je što kada im postavimo pitanje, uglavnom to pitanje nije adekvatno i potpuno.

Prema podacima, Gugl svakog minuta dobije oko 70 hiljada pitanja u vezi sa bolestima, simptomima, zdravljem, pregledima, lekovima, odnosno više od milijardu dnevno.
Doktor Momčilo Jakovljević smatra da je najveći problem što je veliki broj ljudi zdravstveno neprosvećen i što pomoć traže od Gugla, a ne od doktora.
Takođe, dodaje dr Jakovljević, nove tehnologije su od velike pomoći i potrebno je oslanjati se na njihovu pomoć, ali najpre ih treba proveriti u praksi.

Važan segment jeste i problem što se ljudi često konsultuju oko upotrebe lekova. Jedno istraživanje tokom kojeg se sa ChatGPT-om razgovaralo o lekovima i načinu njihovog korišćenja, veštačka inteligencija je dala zadovoljavajući odgovor na samo 10 od 39 postavljenih pitanja. Što se tiče ostalih 29 pitanja, odgovori ili nisu imali nikakve veze sa upitom ili su bili nepotpuni ili potpuno netačni.

„Suviše daleko ćemo da odemo ukoliko veštačka inteligencija na osnovu podataka koje dobija od poluobrazovanog, obrazovanog ili neobrazovanog čoveka
bude propisivala lekove. Neko će izgubiti glavu. Vrlo je diskutabilno pričati o tome“, naglašava dr Momčilo Jakovljević.

Doktor Pantić dodaje da veštačka inteligencija može da dâ ponekad i zadovoljavajući odgovor, ali samo ukoliko je pitanje postavljeno na adekvatan način
i ukoliko dobije dovoljno ulaznih podataka. Međutim, taj koji postavlja pitanja uglavnom je laik i nema dovoljno medicinskog znanja.

Veštačka inteligencija ne može biti krajnji donosilac odluke u smislu dijagnoze. Odgovornost će, bar u doglednom periodu, još uvek biti na lekaru specijalisti
Doktor Pantić na kraju gostovanja u Jutarnjem programu upozorava da moramo biti svesni svog ograničenog medicinskog znanja i uvek konsultovati lekara
koji će da nam pojasni simptome. Moramo biti oprezni i imati u vidu da od generativnih modela, kao i od Gugla ili Vikipedije, možemo dobiti pogrešan ili neodgovarajući odgovor. Peuzeto sa RTS

Ja bih voleo da lekari pitaju pacijente da li su trazili savet od googla ili ai...
Cisto da se ne zaebavamo 5 minuta tako sto oni meni ne veruju , a ni ja njima...ustedimo 5 minuta...sto zna da bude vrlo vazno kod hitnosti...

Ja sam npr zahvalan kad iz prakse znam nesto pa pitam da li moze i suprotno a lekarka mi kaze obicno je onako kako znate u praksi...
A posle se setim da moze da bude jos nesto , i to pitam , i onda doktorka kaze mozete to slobodno , to je dobro , pomaze....ali to je retka doktorka koja je bila na poziciji hitne sluzbe, a ja nisam bio hitan slucaj samo konsultacija....pa nije zort ni meni ni njoj,

Vrlo korektno pristupanje sto je retkost....a ne moze dva dobra, jer su osim glavnog brata sve ostale sestre na odelenju bile nadrkane...a i najvise zna da radi taj mbrat....

Bas me iznenadila kulturnim i normalnim pristupom, ne previse kratko , nema nepotrebne price sa moje strane...ima provere sa njene i bas onako kako bi trebalo brzo a pazljivo..

Rizikujemo i kod nenormalnih specijalista.6 godina nisam mogao da dobijem dijagnozu i da se lecim kako treba.Samo te salju na fizikalne,a niko da pita da li uopste smes na fizikalne.Cak sam imao nalaz fizijatra da ne smem raditi nikakve terapije,ali su mi ortopedi i reumatolozi i pored tog nalaza opet prepisivali.To znaci da nisu ni procitali nalaz,vec rade po automatizmu.Koji to idioti mogu biti.Sve dok preko veze nisam nasao ortopeda-hirurga,koji mi je sve lepo objanio i podebljanim slovima na nalazu zapisao da ovaj pacijent,ne sme raditi nikakve terapije,zbog povrede kicme.Rizicno.

Znas sta ja radim kad krenu da me napenale....kazem sta sam po vama trebao da radim, i onda krenem argumentom kad krenu nesto sto nece moci...
I onda mi odstampaju otkucano i potpisano obavestenje drugim lekarima sta je za mene normalno stanje i dole potpisi uvazenih lekara, najmanje 3 ....

To vazi samo ako ja potvrdim da je sve ok, ako nije ok, onda ne vazi taj izvestaj ....
To ti dodje dobro za te tvoje slucajeve, da te ne teraju jer ne veruju da ti je stanje neuobicajeno ...probaj tako...samo ti treba da nagovoris nekog od cenjenih i mora ustanova specijalista da ti napise izvestaj vise poruku drugim specijalistima...

Hmm...ja sam baš pre neku nedelju čitao članak da je na testovima AI davala 70% tačniju dijagnozu nego "pravi" doktori i da ce za nekoliko godina skoro u potpunosti zameniti doktore po tom pitanju. Tu se misli i na analiziranje MRI, CT i ostalih snimaka. Moram naći taj članak. Ali pretpostavljam da za tu svrhu nije korišćen ChatGpt ili google već neki specijalizovan AI.

Back