Ристић: Амбасадор Италије у Загребу да се јавно извини због непримерене објаве на Твитеру

Добро дошли

Buduća legenda
Poruka
26.031
Дејан Ристић је италијанском дипломати у Хрватској упутио протестно писмо због његове јучерашње објаве на Твитеру, где је, између осталог, објављена фотографија на којој се види Сако како полаже цвеће на споменик јасеновачким жртвама, где стоји "Солидарност са хрватским народом".

Ристић тим поводом протестује и истиче да очекује реакцију Амбасаде која би, како наводи, "подразумевала и уклањање те објаве, као и јавно извињење преживелим жртвама геноцида почињеног над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ као и њиховим потомцима.

"Овом приликом подсећам на то да су припадници хрватског народа били жртве репресивног државног, војног и полицијског апарата НДХ искључиво у оној мери у којој су их власти те исте НДХ перципирале као своје противнике", навео је Ристић.

Он истиче да су припадници српског, јеврејског и ромског народа били у НДХ јасно означени као они које треба у потпуности физички, идентитески и верски истребити.

"Стога остаје нејасно то на који се тачно сегмент хрватског народа односе изрази Ваше солидарности у контексту културе сећања на јесеновачке жртве", констатује Ристић.

Истакао је и да је садржај објаве амбасадора Италије у Загребу изазвао велико узнемирње грађана Србије, а посебно преживелих, односно потомака жртава геноцида почињеног над стотинама хиљада Срба, као и десетинама хиљада Јевреја и Рома на подручју НДХ.

Ристић истиче да је познато да је систем концентрационих логора смрти НДХ у Јасеновцу, чији је локалитет италијански дипломата посетио у оквиру комеморације недужним српским, јеврејским, ромским и другим жртвама, по показаној бестијалности хрватских усташа био најмонструозније губилиште у читавој Европи током Другог светског рата.

"Стога садржај објаве, осим тога што укључује увреду ретким преживелима јасеновачког губилишта и стотинама хиљада њихових потомака широм простора некадашње Југославије, истовремено представља грубу и јавну дисторзију геноцида почињеног над Србима, Холокауста и Самударпиена коју овај Музеј одлучно одбацује и осуђује", навео је Ристић у саопштењу достављеном медијима.
https://www.rts.rs/page/stories/ci/...zrtava-genocida-u-beogradu-dejan-ristic-.html
**********************************
Зрно фашизма је у Хрватској нашао погодно тле за бујање. Па како и не би када су се током Другог св. рата, врло добро слагали. Фашизам и усташтво, два зла ,,иду руку под руку''.
 

AleksaJ

Elita
Poruka
23.814
https://www.danas.rs/rubrika/vesti/politika/

Ristić je za Radio televiziju Srbije rekao da je initernacionalizacija istorijskog fenomena stradanja srpskog naroda u Drugom svetskom ratu, posebno genocida počinjenog nad Srbima na teritoriji Nezavisne države Hrvatske (NDH), obaveza kako se ne bi dešavali „skandali“ poput postupka italijanske ambasade u Hrvatskoj.

„To je bilo neprimereno, nedopustivo. Zamislite da neki ambasador prilikom komemoracije u Aušvicu izražava solidarnost sa nemačkim narodom“, rekao je Risić i dodao da može samo da se spekuliše da li se radi o greški „ili čak svesnoj nameri“ italijanske ambasade u Hrvatskoj koja je na svom tviter nalogu postavila fotografiju ambasadora koji odaje počast žrtvama Jasenovca uz napomenu da „izražava solidarnost hrvatskom narodu“.


Да ли ЕУ прави заокрет ?

Хрваете пуштају низ воду ?

Или је све ово још једна ЕУ ујурма да се Срби увуку у ЕУ
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.