Rio Tinto: Hoće li Nemci da utiču na "zelenije" iskopavanje litijuma u Srbiji

do 2028 ce se samo ekoloski standardi obesmisliti, a vadice se sa 100% uposlenoscu kapaciteta od 2030-ih godina
kakve god globalne promene, one nece uticati na ovo, ili ce uticati da ce se jos vise vaditi srpski litijum, jer ce onaj sa drugih kontinenata biti nedostupan, Znaci suprotno od tvog misljenja danas

nahebali ste https://srbin.info/pocetna/aktuelno/nemacki-blickrig-litijum-postaje-uslov-za-ulazak-srbije-u-eu/
Немачки медији који су извештавали о Шолцовом путовању у Београд пишу да је немачкој привреди важно оно што ће Шолц донети кући уговор о испоруци најважније сировине за посрнулу аутомобилску индустрију. Тако преносе речи Матијаса Вехтера, директора одељења за међународну сарадњу Немачког удружења индустријалаца (БДИ), који сматра да би потписивање уговора о сировинама између ЕУ и Србије било важан корак диверсификације немачке и европске индустрије и наводи податак (иза којег стоји компанија Рио Тинто) да годишње у долини Јадра може да се експлоатише 58.000 тона литијума, што би покрило 17 одсто европских потреба.

e sad vam je jasno ko je tigar na balkanu, i zasto je zaduzio srbiju - da bi vas doveo pred svrsen cin

Živi bili pa videli ... kako se neće kopati

strpljenja samo

Normalno to ne znači da ne treba sada i odmah završiti sa tom pričom i ne čekati događaje koji će je obesmisliti.

Još jednom ponavljam za one koji su priopustili taj detalj
Litijumu je cena pala 85% sa 76 na 11,5 evra po kilogramu i nastavlja da pada.

Stručnjaci se NADAJU da je ovo sada dno i da neće više padati, niko ne veruje u oporavak cene.

Postoji jasna ekonomska granica kada ceo projekat postaje neisplativ a ona je bliže nego što mislite.
Cela ova frka nije zbog toga što nema litijuma nego zato što bi Evropa da ima svoj a da ne kupuje kineski.

Međutim, u celoj EV priči litijum je samo jedna stavka, nije čak ni najvažnija. Ako se ne obezbede ostale stavke džabe litijum.
Dodatno, cela priča oko elektrifikacije će imati sasvim drugačiji tok od očekivanog i projektovanog pre par godina.

Sačekajte recimo da vidite epilog projekta EV iz Srbije, iz Kragujevca, pa posle donosite zaključke

Gledaj uvek kao da se kopa u tvom dvorištu ili na Kalemegdanu, jedino ćeš tako imati ispravan stav, svaki komad Srbije je podjednako vredan.
pazi, oni planiraju tamo u laponiji na 700 km od helsinkija, znaci ipak je neka vukohebina, sta ima tamo da se zagadi, i ko ce da pati, eskimi? jedno selo od
месту Кеминмаа (7600 становника)

Litijumu je cena pala 85% sa 76 na 11,5 evra po kilogramu i nastavlja da pada.

Stručnjaci se NADAJU da je ovo sada dno i da neće više padati, niko ne veruje u oporavak cene.

Postoji jasna ekonomska granica kada ceo projekat postaje neisplativ a ona je bliže nego što mislite.
Cela ova frka nije zbog toga što nema litijuma nego zato što bi Evropa da ima svoj a da ne kupuje kineski.
idu sankcije kinezima, prvo carine, i onda vise ne vaze trzisni zakoni, nema kupovine na berzi strateskih sirovina, nego imas ugovor sa svabom, svaba drzi i rio tinto, koji npr odluci da litijum da nekom drugom ocas posla mu raskanta svaba biznis u srbiji, polete tuzbe samo i sve se zaustavi - ali oni imaju pakt, a srbija ce da nahebe
Živi bili pa videli ... kako se neće kopati
samo ako se narod digne, ja sam za generalni strajk, a ne bas za blokade svega, bojim se da nekom ne padne mrak na oci, a strajk je dobar, akos e dobro organizuje, morali smo vec da se prebrojimo koliko nas je protiv ovih trovaca

Neće se kopati

- ali ne zato što ima velikih problema sa ekologijom
- i ne zato što će biti protesta
- i ne zato što će Evropa početi da kopa na drugom mestu pa im mi nećemo biti interesantni

Rudnik je ionako planiran za 2028. a do tada će se globalno desiti vrlo krupne promene i događaji koji će ceo projekat potpuno obesmisliti.
То је тачно, свет се убрзано мења. Најгори могући сценарио је да почнемо да трујемо земљу и таман да нам легну прве паре од литијума, Кинези усаврше бољу батерију, која је јефтинија и еколошки прихватљивија.

Неке од потенцијалних замена за литијум-јонске батерије које би могле бити боље, јефтиније и еколошки прихватљивије укључују:

1. Натријум-јонске батерије - Ове батерије користе натријум уместо литијума, што их чини јефтинијим за производњу. Такође, натријум је много доступнији у природи.
  2. Калијум-јонске батерије - Слично натријум-јонским, ове батерије користе калијум и могу понудити добру енергетску густину.
  3. Зелена водонична батерија - Овај концепт подразумева коришћење водоника за складиштење енергије. Водоник може бити произведен из обновљивих извора, што га чини еколошки прихватљивијим.
  4. Соларне батерије - Ове батерије користе фотонапонске технологије и могу да акумулирају енергију из сунчевог зрачења, чime se pomaže smanjenju zavisnosti od fosilnih goriva.
  5. Магнезијум-јонске батерије - Ове батерије користе магнезијум, што може да буде одрживија опција и са добром енергетском густином.
Свака од ових технологија још увек је у развоју и истраживању, али обећавају да ће понудити ефикасније и одрживије решење у поређењу са традиционалним литијум-јонским батеријама.

idu sankcije kinezima, prvo carine, i onda vise ne vaze trzisni zakoni, nema kupovine na berzi strateskih sirovina, nego imas ugovor sa svabom, svaba drzi i rio tinto, koji npr odluci da litijum da nekom drugom ocas posla mu raskanta svaba biznis u srbiji, polete tuzbe samo i sve se zaustavi - ali oni imaju pakt, a srbija ce da nahebe

samo ako se narod digne, ja sam za generalni strajk, a ne bas za blokade svega, bojim se da nekom ne padne mrak na oci, a strajk je dobar
И онда Кинези повуку свој удео у америчким државним обвезницама ?

И онда Кинези повуку свој удео у америчким државним обвезницама ?
nisi ti to dobro izucio, polovinu od polovine ako drze, to je cetvrtina, vec sa bajdenom smo uveli carine, mogu samo da nas povuku za q, ta cetvrtina je nista, i ne mogu samo da "povuku"., ako ih kupuju i dalje - zasto ih kupuju ako ce da ih bace? zasto ne kupuju od drugioh drzava onda? znaci oni se klade na ameriku, da te americke vrede i da ce da naplate, a ne da ih povlace i bacaju, tj. da se povlace iz kladionice - ta kladionica opet neme veze sa carinama i sankcijama, ima da im zasolimo.

Poslednja izmena:
nisi ti to dobro izucio, polovinu od polovine ako drze, to je cetvrtina, vec sa bajdenom smo uveli carine, mogu samo da nas povuku za q, ta cetvrtina je nista, i ne mogu samo da "povuku"., ako ih kupuju i dalje - zasto ih kupuju ako ce da ih bace? zasto ne kupuju od drugioh drzava onda? znaci oni se klade na ameriku, da te americke vrede i da ce da naplate, a ne da ih povlace i bacaju, tj. da se povlace iz kladionice - ta kladionica opet neme veze sa caronama i sankcijama, ima da im zasolimo.
Па ти си час против запада, а час Бајденов саветник за спољну политику. :lol: :hahaha:

Четвртина није мало, али делимично си у праву, мислио сам да ћеш одговорити као просечан Srbin који је финансијски потпуно неписмен.
Обвезнице се не повлаче, као што Srbi мисле, већ се продају (и опет зависи да ли су краткорочне или дугорочне обвезнице), дакле Кинези морају да продају некоме, а ко може и хоће да купи трећину или четвртину америчких обвезница које су купили Кинези, јер вишак новца су уложили на тај начин и они убиру тако велику капиталну добит.

Па ти си час против запада, а час Бајденов саветник за спољну политику. :lol: :hahaha:

Четвртина није мало, али делимично си у праву, мислио сам да ћеш одговорити као просечан Srbin који је финансијски потпуно неписмен.
Обвезнице се не повлаче, као што Srbi мисле, већ се продају (и опет зависи да ли су краткорочне или дугорочне обвезнице), дакле Кинези морају да продају некоме, а ко може и хоће да купи трећину или четвртину америчких обвезница које су купили Кинези, јер вишак новца су уложили на тај начин и они убиру тако велику капиталну добит.
China owns around 2.6% of U.S. debt which it buys because the Chinese yuan is pegged to the dollar. It would be impossible for China to call in all its U.S. debt at once due to the different maturity dates of the U.S. securities that China owns.

How Much U.S. Debt Does China Own? - Investopedia

samo drz. obveznice vidi, vise drze "saveznici" kinu cemo da skartiramo, to je do skoro bili pola japan pola kina, a oni zajedno pola od ukupnog
sada vidis da se kinezi problizavaju englezima, uskoro ce da budu na nivou luksemburga, a englezi i japanci ce da drze skoro sve, kada ruje potope englesku q ce da ih naplate, a sa japancima cemo mi vec lako
US debt are Japan ($1.1 trillion), China ($749.0 billion), the United Kingdom ($690.2 billion), Luxembourg ($373.5 billion), and Canada ($328.7 billion).
https://asia.nikkei.com/Spotlight/D...the-40-drop-in-China-s-U.S.-Treasury-holdings
1722157275855.png

Poslednja izmena:
znaju kinezi sta ih ceka sa trampom zato se i ubrzano ratosiljaju obveznica, dedolarizacija u punom zamahu, skidamo riukavice kakvi 50%, icicemo 100% na sve kinesko sa carinima, i evropa ce nas pratiti, si je badava nudio svoje elektricne automobilcice, mi podrzavamo evropu, i zato ce srbija da nahebe sa litijumom... ne znam ako bi se rusi povukli, pa da eu uzme ukrajinski? oce q!
kosovo amerima, ostatak srbije ide svabama, takav je dogovor, vucic potpisao solcu sad, zahebao siftar srbiju opet, srbija ce da bude kao kongo, nigerija ili zambija, pa dok dodje vagner da je oslobodi, sami ste krivi jer niste hteli u briks, nego u eu, a na kraju cete da zavrsite u natou

Poslednja izmena:

samo ako se narod digne, ja sam za generalni strajk, a ne bas za blokade svega, bojim se da nekom ne padne mrak na oci, a strajk je dobar, akos e dobro organizuje, morali smo vec da se prebrojimo koliko nas je protiv ovih trovaca

Automobilska industrija jesta najvažnija nemačka i evropska industrijska grana, preko nje se sve prelama.
Kažeš "idu sankcije Kinezima" a znaš li koliko je evropska automobilska industrija zavisna od Kineza i što je još mnogo značajnije koliko je evropskih fabrika locirano u Kini

Tri najprestižnija nemačka brenda imaju trećinu prodaje u Kini i vrlo značajnu proizvodnju, da li zaista misliš da hoće i mogu toga da se odreknu. Praktično ni jedan jedini evropski brend nije bez fabrike u Kini.

O komponentama bolje i da ne govorimo.

Što se EV tiče, čak i da uspeju da prave baterije bez Kineza šta ćemo sa svim ostalim, Kinezi kontrolišu 90% metala retke zemlje koji su neophodni za elektromotore. Pa onda kobalt koga kontrolišu ponovo Kina i Kongo itd. itd.

Sankcije Kini su priča za malu decu, prošao je trenutak kada se to moglo uraditi, sada samo rat pomaže, pitanje koliko i on

Tri najprestižnija nemačka brenda imaju trećinu prodaje u Kini i vrlo značajnu proizvodnju, da li zaista misliš da hoće i mogu toga da se odreknu. Praktično ni jedan jedini evropski brend nije bez fabrike u Kini.
imali su i severni tok koji je mogao bar da im posluzi do kraja zelene tranzicije, pa su onda mogli samo da zavrnu ventil, i proizvode zeleno, ali nisu.
imao je i reno u rusiji, pa vise nema.
kina se sada oznacava kao glavni - presudni omogucavac rusije u ovom ratu, krseci sankcije na robu dvostruke namene [kriticne komponente i za rat], sutra kada bukne rat oko tajvana, nema hocu-necu, moras da slusas velikog brata, ili leti opet severni neki tok; uostalom platice im kinezi posteno i imace da lete iz kine, dace im ove americke obveznice kao kompenzaciju
Sankcije Kini su priča za malu decu, prošao je trenutak kada se to moglo uraditi, sada samo rat pomaže, pitanje koliko i on
zivi bili pa videli, prvo idu carine

China owns around 2.6% of U.S. debt which it buys because the Chinese yuan is pegged to the dollar. It would be impossible for China to call in all its U.S. debt at once due to the different maturity dates of the U.S. securities that China owns.

How Much U.S. Debt Does China Own? - Investopedia

samo drz. obveznice vidi, vise drze "saveznici" kinu cemo da skartiramo, to je do skoro bili pola japan pola kina, a oni zajedno pola od ukupnog
sada vidis da se kinezi problizavaju englezima, uskoro ce da budu na nivou luksemburga, a englezi i japanci ce da drze skoro sve, kada ruje potope englesku q ce da ih naplate, a sa japancima cemo mi vec lako
US debt are Japan ($1.1 trillion), China ($749.0 billion), the United Kingdom ($690.2 billion), Luxembourg ($373.5 billion), and Canada ($328.7 billion).
https://asia.nikkei.com/Spotlight/D...the-40-drop-in-China-s-U.S.-Treasury-holdings
Pogledajte prilog 1585812
Друже, гадно си се истриповао, нећеш ти ништа узети. Ти си нико и ништа, престани да се поистовећујеш са тим силама света и са неким новим Џ.П. Морганом.
Ти имаш само своје емоције које те возају као мајмуна и то је све, типични srpski навијачки менталитет.

Који бре ми и који бре ви ? Јеси ти нормалан ?

Друже, гадно си се истриповао, нећеш ти ништа узети. Ти си нико и ништа, престани да се поистовећујеш са тим силама света и са неким новим Џ.П. Морганом.
Ти имаш само своје емоције које те возају као мајмуна и то је све, типични srpski навијачки менталитет.

Који бре ми и који бре ви ? Јеси ти нормалан ?
covece mi [ameri], vi [srbi] oni [svabe kinezi itd], zamenice za zemlje,a ne za mene tebe peru miku, to si bre flipnuo, kakve emocije, imas grafikon, i linkove, njih komentarisi, ili ako si lican, onda samo citiraj moje reci

Па ти си се уживео у улогу, па говориш ми ћемо овима ово, не могу они нама ово.
pa tako ja shvatam americku politiku, zivim u usa kao i ovaj sns casual, moras da se uzivis malo, sta se vredjas odmah, i ja sam vas tj. nas
komentarisi fakte, pusti licnosti, moju tvoju, ja sam amer koliko i ova ruznakolopov sto je svabica, ona pise iz nemacke perspektive,a ja iz americke, sta tebe tu buni? sve je jasno

amerika ide na carine kini, sa trampom i vece nego sa kamalom sto je dzo uveo, a ja mislim da eu mora da prati ameriku u tome, a vi ako mozete otrgnite se, kineska autoindustrioja moze da smaze svapsku za uzinu, ne danas, ali za 5-10 godina, dok eu pootvara svoje rudnike, ihahaj gde ce vec da budu kinezi

Poslednja izmena:
imali su i severni tok koji je mogao bar da im posluzi do kraja zelene tranzicije, pa su onda mogli samo da zavrnu ventil, i proizvode zeleno, ali nisu.
imao je i reno u rusiji, pa vise nema.
kina se sada oznacava kao glavni - presudni omogucavac rusije u ovom ratu, krseci sankcije na robu dvostruke namene [kriticne komponente i za rat], sutra kada bukne rat oko tajvana, nema hocu-necu, moras da slusas velikog brata, ili leti opet severni neki tok; uostalom platice im kinezi posteno i imace da lete iz kine, dace im ove americke obveznice kao kompenzaciju

zivi bili pa videli, prvo idu carine

Bilo kakav ekonomsko trgovinski rat sa Kinom biće katastrofa za Evropu, bukvalno mrtvački sanduk za evropsku privredu.

Govorimo o robnoj razmeni od 1000 milijardi na godišnjem nivou.

Teško da možete da pojmite koliko je evropska privreda zavisna od Kine, odnosno imali ste prilike da vidite kad je udarila korona šta se dešavalo u 2020.

Bilo kakav ekonomsko trgovinski rat sa Kinom biće katastrofa za Evropu, bukvalno mrtvački sanduk za evropsku privredu.
sto amerika upravo i hoce, dosli smo do corsokaka i neki deo zapada mora da se zrtvuje, da ne mislis mozda da ce americki? ja pricam da je to plan jos od ww2, zapravo naucio sam o tome skoro
Govorimo o robnoj razmeni od 1000 milijardi na godišnjem nivou.

Teško da možete da pojmite koliko je evropska privreda zavisna od Kine, odnosno imali ste prilike da vidite kad je udarila korona šta se dešavalo u 2020.
indija je nova kina, to znaju i rusi, gledaj na svet ne samo narednih 10-ak godina, nego recimo pola veka, mada iz a manje od 10 ce se znati ko je gde China: The Helpless Giant

A crashing currency is not as advantageous for exports as many imagine since China’s value added on exports is only about 5%. It has to import most of the inputs it uses to manufacture exports from Japan, South Korea, Germany and Taiwan.

A declining currency increases the cost of those imports and reduces China’s competitiveness. It also makes foreign direct investment less attractive and hurts China’s efforts to move to a consumer economy by causing inflation on imported goods.

It would be a serious matter if China were slowing rapidly and the problems were confined to China. They’re not. Slower growth in China hurts Japanese banks, which are heavily invested there. It hurts South Korean, Taiwanese and Australian exporters that rely on Chinese markets.

It also contributes to a global slowdown that’s already affected Germany, France, Japan and the U.K. And it hurts U.S. investors who are facing a wave of company failures and bond defaults.

The U.S. won’t be insulated from this global slowdown that threatens to become a global recession and financial crisis. U.S. investors should dump Chinese stocks and ETFs and reduce equity holdings generally.

pa to i ja kazem, vucic podvodi srbiju kao poslednju drocu dok joj obecava mercedese i letece taksije, a vidimo da postaje nigerija i kongo; na kraju cete cekati vagner za 20-30-50 godina da vas oslobodi stranog okupatora, a bicete kao ove africke zemlje
https://srbin.info/pocetna/aktuelno/nemacki-blickrig-litijum-postaje-uslov-za-ulazak-srbije-u-eu/
На сајту Европске комисије може се видети да Европска унија већ има меморандуме о стратешком партнерству у области сировина са Норвешком, Руандом, Гренландом, Демократском Републиком Конго, Замбијом, Чилеом, Аргентином, Намибијом, Казахстаном, Украјином, Канадом
Mozes to gledati iz vise uglova. Ti vecinom gledas da neko hoce drugoga da zezne, iskoristi, unisti. Gledas kroz prizmu sukoba, nadmetanja, zla. Treba gledati iz ugla da bogatije drzave hoce da pomognu siromasnije iz humanih razloga i nekih visih ciljeva. Bitno je da se to odvija na pravi nacin.

Mozes to gledati iz vise uglova. Ti vecinom gledas da neko hoce drugoga da zezne, iskoristi, unisti. Gledas kroz prizmu sukoba, nadmetanja, zla. Treba gledati iz ugla da bogatije drzave hoce da pomognu siromasnije iz humanih razloga i nekih visih ciljeva. Bitno je da se to odvija na pravi nacin.
bogatstvo ti je znak da se sluzi mamonu, a ne Bogu; tebi svaka cast ako si pozitivan, optimista itd,. ali mene istorija uci drugacije, a ti da si u stvari naivan... pozivam te na podforum religija gde sam aktivan, ovde smo vec rekli sustinu, zasto i kako se nasi pogledi/vidjenja razlikuju... znaci ja pozdravljam tvoje vidjenje, samo kazem da se nece desiti i zasto se nece desiti... a jeste sve u nadmetanju, nisam ja odlucio da bude tako, ja se cak ne nadmecem da pobedim, samo ne dam ni drugima onda kad/ako ne valjaju

bogatstvo ti je znak da se sluzi mamonu, a ne Bogu; tebi svaka cast ako si pozitivan, optimista itd,. ali mene istorija uci drugacije, a ti da si u stvari naivan... pozivam te na podforum religija gde sam aktivan, ovde smo vec rekli sustinu, zasto i kako se nasi pogledi/vidjenja razlikuju... znaci ja pozdravljam tvoje vidjenje, samo kazem da se nece desiti i zasto se nece desiti... a jeste sve u nadmetanju, nisam ja odlucio da bude tako, ja se cak ne nadmecem da pobedim, samo ne dam ni drugima onda kad/ako ne valjaju
Evo ti dokaz.
Screenshot_2024-07-28_13-39-10.png

Back