Rimski bogovi i astrologija

Bodulica

Primećen član
Poruka
627
Kad pogledam karakteristike Grčkih i Rimskih bogova očigledno je da su mnogi nazvani po planetama i astrološkim karakteristikama planeta.

Recimo Bog Had (Hades) u Grka je zapravo Pluto u Rimljana i on je Bog podzemlja, nevidljiv, mračan i ima troglavog psa čuvara. Mislim da troglavi pas predstavlja 3 od 5 mjeseca koji okružuju Pluton i plus 2-njihove roditelje.

Osobine Plutona kao vodeće planete Škorpija:Najudaljeniji u mraku Sumčevog sistema, Škorpije su inače opsjednute misterioznim i mračnim tajnama..

Afrodita u Grka ili planeta Venera (Venus) je vodeća planeta Vage..koje su obično lijepe, vole modu, kreativne u tom polju itd.

Nije mi jasno kako su oni znali sve to u vezi astrologije u ono vreme.
Imate li neki dobar tekst ili video da predložite na ovu temu jer bi volila malo dublje da saznam o povezanosti astrologije i božanstava u Rimljana i Grka?

Kad pogledam karakteristike Grčkih i Rimskih bogova očigledno je da su mnogi nazvani po planetama i astrološkim karakteristikama planeta.

Recimo Bog Had (Hades) u Grka je zapravo Pluto u Rimljana i on je Bog podzemlja, nevidljiv, mračan i ima troglavog psa čuvara. Mislim da troglavi pas predstavlja 3 od 5 mjeseca koji okružuju Pluton i plus 2-njihove roditelje.

Osobine Plutona kao vodeće planete Škorpija:Najudaljeniji u mraku Sumčevog sistema, Škorpije su inače opsjednute misterioznim i mračnim tajnama..

Afrodita u Grka ili planeta Venera (Venus) je vodeća planeta Vage..koje su obično lijepe, vole modu, kreativne u tom polju itd.

Nije mi jasno kako su oni znali sve to u vezi astrologije u ono vreme.
Imate li neki dobar tekst ili video da predložite na ovu temu jer bi volila malo dublje da saznam o povezanosti astrologije i božanstava u Rimljana i Grka?
Troglavi pas Kerber potiče od babilonskog boga Nergala, kojeg povezuju sa Marsom.
To nije bio troglavi pas, već je Nergal imao tri psa.
Tri psa ili troglavi pas simbolizuju tri zvezde u škorpijinom repu, i dolazak jeseni, kada pojedina sazvežđa tonu na južnu hemisferu-podzemlje.
Grčki bogovi potiču sa planine Nemrut, cela njihova kultura, bogovi su plagijat iz Azije.

Za nešto što je staro hiljadama godina, neozbiljno je tvrditi da je plagijat. Pravi izvor se dokazati ne može. Svako poštuje svoje Bogove i to je sasvim dovoljno za trenutnu zrelost većine duša na ovoj planeti.
Da svako poštuje svoje bogove, mi bismo danas verovali u Svetovida, Svaroga, Peruna a ne u hrišćanske izmišljene bajke.
Grčki bogovi su čist plagijat sumersko-babilonskog panteona.

Da svako poštuje svoje bogove, mi bismo danas verovali u Svetovida, Svaroga, Peruna a ne u hrišćanske izmišljene bajke.
Grčki bogovi su čist plagijat sumersko-babilonskog panteona.

Od Sumerana smo nasljedili i zapise o velikoj poplavi, Annunakijima ali je fascinantno kako su dobro poznavali astrologiju.
Nije mi jasno kako su se ta stara predavanja kasnije raspršila u nekoliko pravaca.

Zavisi kako posmatras skupove. Jedan je car koji sedi iznad svih panteona i ime mu je Isus Hrist. Anyway, Rimljani su u pocetku najvise uzimali od Etruraca, onaj period pre republike sa kraljevima, kasnije od Grka koji su bili kulturoloski iznad Rimljana. Za pocetak napravi liniju izmedju primordijalnih bozanstva, i kasnijih iteracija. Recimo Helios - Apolon.

Evo nekih resursa:
The ENTIRE Story of Greek Mythology Explained
https://delfi.rs/strane_knjige/1948...al-pantheon-strana-knjiga-delfi-knjizare.html
https://archive.org/details/baigent...ceofomensandtheknowledgeoftheheavens/mode/2up

Prilozi

• Screenshot 2024-09-20 230404.png
    Screenshot 2024-09-20 230404.png
    952,6 KB · Pregleda: 3
Mrzelo me da kucam juce, danas sam raspolozen pa cu pokusati detaljnije da objasnim post i genezu dogadjaja. Znaci at the time imamo te razne sekte i kultove duz celog Rimskog carstva. Svako veruje u sta hoce dokle god prihvata Rimski panteon koji je vise kulturolosko nasledje republike formirano pod uticajem Grka, Makedonaca i Egipcana...

Pojavljuje se mesija Isus Hrist. Da bi neko sebe nazvao mesijom mora da bude najavljen i da postoji rodoslov (Vitlejemska zvezda i prica o tri mudraca), to se vidi i kod Muhameda u Islamu koji je neka vrsta rodjaka, spritualnog brata. Isus performuje razna cuda, okuplja svoje ucenike na koje se takodje spusta sveti duh. Zasto je to bitno? Zato sto od odredjenog trenutka oni postaju najblize Hristu sto je za coveka moguce. Svi su level Mojsije, govorim o spiritualizmu. Dok se stari zavet sa zapovestima fokusirao da objasni sta ne treba raditi, Isus u svojim ucenjima objasnjava sta treba raditi. I'am the way.

Ironicno bira Sv.Petra da bude njegov naslednik na zemlji. Petar odlazi u Rim sa kanonom i postaje prvi papa, dok Pavle ima svoju verziju price i ostaje na istoku. Papa je u sustini pontifex maximus magistratura uzeta nazad od cara. Polako stvari dolaze na mesto. Rim raste, a Rim je red. Bilo je potrebno staviti kontrolu nad sav taj haos sa religijama, kultovima i kao sto znamo to cini Konstantin, koji je i sam clan Helios kulta bogu Sunca (crtao je Sunce pre krsta na stitovima, oduvek nadahnut) Zapravo je njegova majka bila hard core hriscanka. To nije bilo toliko tesko integrirati jer 90% gradjana su farmeri/vojnici, a u okviru elitnih slojeva sve se uveliko zna, mada su neki carevi kasnije pokusavali da zabrane hriscanstvo, bili su eliminisani.

Carstvo jos raste, informacije putuju po 4 meseca sa kraja na kraj i orao postaje dvoglavi orao Rim-Konstantinopolj(Romul-Rem). Tu se negde vidi ta jasna podela hriscanstva po Petru i Pavlu, gde tajna drustva (preletacevici) preuzimaju katolike dok pravoslavci ostaju pravi, samo po Pavlu, a Hrist je rekao po Petru...

Nasi lokalni feudalni lordovi su se zatekli na terenu odseceni od strane Ugara severno i Vizantije juzno. Vizantija at the time je kompletirala celu pricu. Jasna hierarhija, carevi na zemlji, sveci, zitije...medjutim da bi odbranili carstvo od konstantnih napada sa istoka, jedini nacin je predaja znanja provincijama/ narodima na obodu. Upravo je Rusija ta koja je nadmasila svog ucitelja, dok smo mi ostali samo dobar pokusaj, slomljen od strane Otomana, forg-ovan u vatri rezistentnosti....

Sve se tu nadovezuje pa i prirodno, cinjenica je da hriscanstvo obrisalo sa scene sve sto je bilo pre u meri u kojoj je to bilo moguce da se napravi integracija. Nismo mi prihvatili, svi u evropi su prihvatili. To je model za koje je covecanstvo bilo spremno, a ko zna sta je sledece. Ako bude iz knjige otkrovenja...

Poslednja slika je iz warhammer, jako interesantna fantasy fransiza koja spaja ideju cara ljudi otelotvorenog u coveku, Rima i svemira. Msm jasno je da se arhetipski misli na Hrista. Inspiracija i to.

Back