rimske kovanice

Ognjen A

Obećava
Poruka
53
Zahvaljujem na odgovoru

Nema na cemu.

dali postoji neki sajt sa kog bih mogao da skinem katalog sa cenama?

Kataloga Rimskog novca ima dosta. Oni sa cenama su najlosiji po mom misljenju, jer su u principu (1) najmanje temeljni i, jos bitnije, (2) u stvari glorifikovani prodajni katalozi dilera koji ih pisu. Najstandardniji katalog sa cenama je Roman Coins and Their Values, koji pise David Sear. Cene tamo navedene su vrlo slabo povezane sa stvarnoscu.

Ono sto mora covek da razume kada se radi o cenama antickog novca je da osim takvih faktora kao stanje komada, preciznost centriranja, jacina otiska i slicnih, koji naravno da uticu na cenu, na nju uticu i takve stvari kao "pedigre". Dakle, vidite vi neki novcic prodat za X EUR i, eto, pazi, imate i vi takav. Daj na prodaju, kada cena 10 puta manja. Kako, zasto? Zato sto je u cenu implicitno ukljucen i kredibilitet prodavca, poreklo novca i tako dalje. Onaj sto je prodat za 10 puta vise novca je, recimo, poreklom iz neke poznate kolekcije, tipa McClean.

Zatim, osim toga ko prodaje, na cenu utice i to kome se prodaje. Pri tome ne mislim na neke banalne stvari, da li je kupac imucniji ili siromasniji, vec da li prodajete nekome ko namerava da komad preproda ili je kolekcionar koji taj komad zeli u svjoj zbirci. Preprodavac/diler em mora da zaradi, em mora da ukljuci u cenu i element rizika (mozda ne bude uspeo da proda), em da naplati utroseno vreme i tako dalje. S druge strane, naci kolekcionara koji zeli bas taj komad, moze biti teze, pa je pitanje da li se vama isplati. Aukcije tu pomazu na taj nacin sto vam omogucavaju izlozenost vecem broju kupaca. Opet, i tu ima zackoljica, jer se za sve to placa, sto povecom provizijom na prodatu robu, sto raznim troskovima i pre licitacije (ucesce, rezervna cena itd.).

Ovakvih varijabli ima podosta, o tome se moze pisati nasiroko, ali da ne duzim i ne gnjavim, nadam se da je i ovo bilo od neke pomoci.

Pozdrav.
 

Ognjen A

Obećava
Poruka
53
ognjene, sestertius ( posthumous) obv.-divapavlina rev-consecratio
vode ga kao ric 3, bmc 129 ( maximinus ) c3.
lepo ocuvan od nekog zutog materijala, nudi ga covek na prodaju.koliko to vredi

Dobro vece, Jovane.

To je relativno redak komad, tako da vam prvo savetujem da budete obazrivi, jer falsifikata kod nas ima dosta (poreklom najcesce iz Bugarske)*. Taj Paulinin komad se u lepom stanju na aukcijama na Zapadu prodaje za negde $200 do $700. Tacna cena zavisi od stvari koje sam vec naveo gore, a prvobitno od toga tacno koliko je ocuvan detalj, koliko je lepo centriran, da li je ocuvana originalna patina, koliko je ravnomerna i tako dalje, a takodje i od "dana", odnosno sastava nadmetaca na aukciji, njihovih interesa i atmosfere. Kod nas je naravno cena znacajno manja.

* Da jos dodam na temu originalnosti, potencijalno je opasna i jos jedna vrsta "falsifikata" sa kojom sam se nedavno poceo sustretati sve vise i vise i na nasim prostorima (iz mog iskustva, pre je bila daleko zastupljenija na "Zapadu"). Naime, pojedini prevaranti uzmu originalan, ali los komad, i onda ga obrade razlicitim alatima pod velikim uvecanjem, ponovo "rezbareci" prethodno izgubljene detalje. Izvezbanim okom se oni mogu prepoznati, ali lako prevare neiskusnije sakupljace.

Nadam se da je ovo od pomoci.
 

brajic286

Zainteresovan član
Poruka
112
Поздрав видим да сте вољни да помогнете новијим нумизматичарима,па ако хоћете да покушате да објасните како да се разликује оригинал од фалсификата.И да ли је то случај и код Српског средњевековног новца?
 

Ognjen A

Obećava
Poruka
53
Brajicu, dobar dan.

Поздрав видим да сте вољни да помогнете новијим нумизматичарима

Naravno: buduci da sam strastveni numizmaticar, sigurno da mi je uvek drago kada vidim da nekoga drugog zanima bas oblast koju ja toliko volim.

па ако хоћете да покушате да објасните како да се разликује оригинал од фалсификата

Nazalost, detaljan odgovor na ovo pitanje je izuzetno dugacak. No, pokusacu da vam dam neke smernice, ali imajte u vidu da nema tacnog recepta za prepoznavanje falseva, kao i da sam zbog vremenskih ogranicenja primoran da izostavim dosta detalja.

1. Generalne karakteristike novca

1.1 Tezina. Anticki novac je izradjivani prema razlicitim tezinskim standardima. Dakle, za svaki tip se zna srednja vrednost tezine i dozvoljen raspon odstupanja od nje. U principu ovaj test je nabolji za zlatni novac (jer je najstrozije kontrolisan), a potom za srebrni. Za bakarni i bronzani je retko koristan. Treba imati u vidu da je tezina novca u pojedinim periodima bolje kontrolisana, a u pojedinim losije, kao i da na tezinu uticu takve stvari kao ostecenja, kristalizacije i sl.

1.2 Stil. U iskusnim rukama, ovo je jedan od najznacajnijih karakteristika novcica, kada se radi o falsifikatima. Nazalost, najteze ga je opisati, jer je tesko konkretno reci sta to tacno cini "stil". Jednostavno , neko ko je u rukama drzao veliku kolicinu originalnog kao i falsifikovanog novca, moze da kaze da sa nekim komadom "nesto nije u redu". To nije lako, jer stil i originalnog antickog novca varira, sto od vremenskog razdoblja do vremenskog razdoblja, sto od kovnice do kovnice, pa cak i onaj izradjivan od strane jednog gravera u razlicitim periodima svoje karijere. Dakle, ovde nema lakog recepta, vec samo iskustvo pomaze.


1.3 Patina. Kao sto sam prethodno rekao, lepa, homogena patina povecava vrednost novca (naravno, kada se radi o novcu od materijala koji patinira). Iz toga razloga pojedini falsifikatori pokusavaju da vestacki stvore patinu razlicitim hemijskim reakcijama. Opet, iskustvo pomaze pri prepoznavanju lazne patine. Ispitivanje boje metala u pukotinama takodje moze biti od znacaja, ali je to malo duza prica.

2. Metod izrade
Velika vecina antickog novca je kovana. S druge strane, najveci broj falsifikata nije tako proizveden.

2.1 Ivice. Stariji metodi livenja imaju problema sa obodom novca. Naime, ostavljaju rub koji je vidljiv i neprirodno tacno na sredini izmedju aversa i reversa. To se lako prepoznaje, kao i tragovi smirglanja, kada falsifikatori pokusaju da rub odstrane.

2.2 Rupice na povrsini. Opet, prilikom starijih metoda livenja cest je slucaj da se mehuri vazduha zarobe izmedju metala i kalupa, ostavljajuci kao rezultat sitne rupe na povrsini novca. Njih je relativno lako detektovati cak i golim okom, ili pod malim uvecanjem.

2.3 "Mekan izgled". Livenje najcesce ne uspeva da najbolje prekopira sitne detalje, pa novac dobija "mekan" izgled. Malo je iskustva potrebno da se razlikuje ova vrsta nedostatka detalja od novcica koji je jednostavno iznosen.

2.3 Tragovi toka metala. Zbog nacina na koji je novac pravljen, prilikom kovanja originalnog novca, nagli pritisak kalupa prilikom udarca uzrokuje karakteristican, radijalan tok vrelog metala koji se moze detektovati. U zavisnosti od tipa metala, oni se nekada mogu primetiti golim okom, a nekada pod vecim uvecanjem (~ x20).

2.4 Tragovi masinske izrade. Odredjeni broj falsifikata se izradjuje modernim masinama koje mogu sa velikom tacnoscu da reprodukuju i vrlo sitne detalje. Iz mog iskustva ovi tipovi falseva se najcesce nalaze kod kopija kasnog rimskog, odnosno ranog vizantijskog zlatnog novca. Na prvi pogled dobro izradjeni komadi izgledaju vrlo verodostojno, ali ih odaju masinski tragovi, u vidu parallelnih otisaka (kao tragovi metalnih gusenica u blatu), koji se obicno mogu videti pod uvecanjem od x3 do x5.


3. Kalupi


3.1 Odredjen broj falseva je izradjen tako dobro, da ih je nemoguce prepoznati same po sebi. Recimo, falsifikator moze kao osnovu da iskoristi originalan novcic (ali u vrlo losem stanju), i da ga prekuje na isti nacin kao sto je to radjeno pre dva milenijuma. Takve kopije je maltene nemoguce prepoznati, osim u jednom sjucaju: kada su korisceni poznati lazni kalupi. Postoje katalozi sa slikama laznih kalupa, a iskusan numizmaticar moze da prepozna da li je odredjen kalup koriscen za odredjen novcic.

3.2 Kada falsifikator ne izradi sam novi kalup, vec da kazem "inverzno" prekopira dizajn sa originalnog novcica tako sto uzme njegov otisak, tom prilikom se prekopiraju i sve nesavrsenosti sa novcica. Recimo, ako je originalni novcic imao mali procep, to ce se prekopirati, ali po izradi falsifikata nece izgledati verodostojno, a narocito ako se nalazi blizu ruba. Takodje se dva komada mogu uporediti:ako imaju bas isti procep, ocigledno nesto nije u redu. Ili, da navedem jos jdan primer, ako je deo dizajna bio vam povrsine originalnog novcica (ako novcic nije bio dobro centriran, ili ako je bilo nedovoljno metala), to se nekada moze detektovati na kopiji. Posto je metalna osnova drugacijeg oblika, moze se videti prazan prostor gde bi inace trebao da bude neki detalj dizajna, ali nije bio prepkopiran, jer je bio vam metalne osnove na originalu.

И да ли је то случај и код Српског средњевековног новца?

U srpski srednjovekovni novac se nazalost ne razumem. Anticki novac skupljam vec dugo vremena i imam lepu kolekciju. Gomile novca su mi prosle kroz ruke, a imao sam prilike da i upoznam i da diskutujem o antickom novcu sa nekim od vodecih svetskih eksperata. Sa druge strane, srpski srednjovekovni novac sam tek nedavno poceo da skupljam (iz patriotskih razloga, je li), vrlo malo komada sam zapravo drzao u rukama, a nisam ni imao prilike da od nekog ekperta mnogo sta naucim (mozete i sami zamisliti da je interesovanje za nas novac daleko manje u svetu nego za anticki). Ipak, covek moze pretpostaviti koje od navedenih smernica mogu biti od pomoci. Recimo, patina ocigledno nece, jer je srpski srednjovekovni novac izradjivan od srebra, koje ne patinira. S druge strane, stilski problemi pretpostavljam da mogu biti znacajni, ali, kao sto sam vec napisao, za to je potrebno iskustvo.

Da ponovim, savetujem vam da budete vrlo vrlo pazljivi pri kupovini antickog novca kod nas. Mozda ste videli u drugoj temi da sam ja zainteresovan za kupovinu za moju zbirku, tako da me redovno ljudi kontaktiraju. Velika vecina onoga sto mi nude su falsevi. Eto, ima jedan "nas" koji na EBay-u prodaje gomile falseva. U principu, neiskusnim kolekcionarima bih savetovao da nikako ne trose veci novac na antiku kod nas. Koju zastitu kod nas imate kao kupac? Nikakvu. To je jos jedan razlog za razliku u cenama kod nas i na Zapadu - kada kupis nesto kod poznatog dilera, ako autenticnost IKADA dodje u pitanje, vi novac povracate (neki dileri vam cak daju i dodatnih 10-ak procenata nadoknade po vrh cene koju ste platili).

Nadam se da je ovo od neke pomoci.

Pozdrav.
 

borax

Početnik
Poruka
18
A sta ako je neko na lokalitetu nasao rimski 'kalup' za novcice i koristi ga za 'shtancanje' novcica koriscenjem materijala od kovanica loseg kvaliteta? Sta bi na takvom primerku moglo da izazove prvu sumnju,sem naravno vestacki nabacane patine?
 

Ognjen A

Obećava
Poruka
53
A sta ako je neko na lokalitetu nasao rimski 'kalup' za novcice i koristi ga za 'shtancanje' novcica koriscenjem materijala od kovanica loseg kvaliteta? Sta bi na takvom primerku moglo da izazove prvu sumnju,sem naravno vestacki nabacane patine?

To se na prvi pogled cini kao nerazresiv problem, ali zapravo nije tako. Ono se ste maltene uvek desi je da kalup zardja tokom vremena. Zbog toga se na povrsini prekovanog novca mogu razaznati cestice zaostale rdje, ili u najmanju ruku, sitne neravnine/rupe pod mikroskopom. To se odnosi na novac od bilo kog materijala. Specificno za novac od metala koji patinira, mogu se takodje zapaziti deformacije patine. Dakle, u zavisnosti od toga kako je izlagan vazduhu, vlazi itd. razne neravnomernosti se razviju na patini originalne kovanice. Kada se ona sada prekuje, moze se zapaziti da se te neravnomernosti ne nalaze na mestima gde bi ih covek mogao ocekivati.
 

borax

Početnik
Poruka
18
Koliko ovo moze da vredi?
 

Prilozi

  • DSCO3449.jpg
    DSCO3449.jpg
    25,3 KB · Pregleda: 157

prob

Obećava
Poruka
66
POZDRAV MADA SE DOSTA RAZMEM U RIMSKI NOVAC NASAO SAM NA NESTO STO BAS NE MOGU DA NADJEM NAIME RADI SE O PROBUSOVOM ANTONIJAU A NA AVERSU JE CAR KOJI U DESNOJ RUCI DRZI KOPLJE AU LEVOJ DVE STRELICE I STIT REVERS SALVS SEDI I HRANI ZMIJU PRIMERAK JE ODLICAN A ZBUNJUJE ME STO NIGDE NE MOGU DA NADJEM TAKAV AVERS I REVERS MISLSI SKUPA PA AKO ZNATE NESTO VISE HVALA
 

Ognjen A

Obećava
Poruka
53
POZDRAV MADA SE DOSTA RAZMEM U RIMSKI NOVAC NASAO SAM NA NESTO STO BAS NE MOGU DA NADJEM NAIME RADI SE O PROBUSOVOM ANTONIJAU A NA AVERSU JE CAR KOJI U DESNOJ RUCI DRZI KOPLJE AU LEVOJ DVE STRELICE I STIT REVERS SALVS SEDI I HRANI ZMIJU PRIMERAK JE ODLICAN A ZBUNJUJE ME STO NIGDE NE MOGU DA NADJEM TAKAV AVERS I REVERS MISLSI SKUPA PA AKO ZNATE NESTO VISE HVALA

Dobar dan.

Najlakse bi bilo da stavite sliku novcica, jer je ovako vrlo tesko ustanoviti o cemu se radi, kada je pod Probusovim imenom kovano vise od 1000 vrsta novca. Moram znati tacne natpise na aversu i reversu, oznaku kovnice (i radionice), odevne detalje na prikazu cara (kruna, venac i njegova vrsta, draperija, oklop, slem, stit, koplje, da li je preko ramena ili ne, carski ogrtac, orao, skiptar itd.), orientaciju careve biste, kao i reversa.

Ne znam sta tacno mislite pod "dve strelice". Da li mislite na koplje, koje se naravno samo delimicno vidi, jer je prikazana samo careva bista? Ako je preko ramena, da li ste sigurni da niste pomislili da je vrpca sa venca na glavi zapravo jos jedan zasiljeni deo koplja?

Vasem opisu odgovara vise tipova Probusovog novca, u najmanju ruku RIC 413, 560, 564, 751, 755, 756 i 860. Zato kazem najbolje stavite sliku, pa cu odmah moci da vam pomognem.

Sve najbolje,
Ognjen
 

Ognjen A

Obećava
Poruka
53
Koliko ovo moze da vredi?

To je vredan komad, tako da vrednost vrlo zavisi od stvari koje sam pre naveo. U zavisnosti od toga ko ga prodaje, od pedigrea samog komada (u kojoj zbirci, ili u kojim zbirkama, je bio), kao i od toga koliko imate srece da su kupci tog dana zainteresovani za bas to, cena moze da varira i nekoliko puta. Ako ga prodaje dobro poznati diler na aukciji, neka srednja vrednost u tom stanju je verovatno oko $1000.00.
 

Ognjen A

Obećava
Poruka
53
Dobar dan.

Zdravo Ognjene , mozes li mi reci odprilike koliko se krecu te kovanice ? Pozdrav

Ako procitate sta sam pisao u porukama iznad, videcete da to vrlo zavisi, cak i za komade koji "isto izgledaju".

No, da vam dam neke cifre... To nije neki redak komad. Moze se naci za $30-40 od pojedinaca koji ih tako kao vi prodaju. Kod dilera su skuplji, recimo $50-70. Na aukcijama se retko nalaze, jer kao sto rekoh nisu retki tipovi. Kada se nadju, to su uglavnom izuzetno lepi komadi sa "pedigreom". Oni idu za $100-150.

Eto, dakle, konkretan primer onoga o ceku sam prethodno pisao. Nadam se da je ovo od neke pomoci.

Pozdrav,
Ognjen
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.