Rijaset IZ BiH: Deda Mraz nam je nametnut

МАЧАК

Buduća legenda
Poruka
25.542
Rijaset IZ BiH: Deda Mraz nam je nametnut
Rijaset Islamske zajednice BiH (IZ) saopštio je da je Deda Mraz "nametnut muslimanima i njihovoj deci u vreme jednoumlja i neslobode".
v193218p0.jpg

Protest "za" Deda Mraza u Sarajevu 2008. godine (Beta/AP, arhiva)
U saopštenju, izdatom na zahtev Bošnjaka da zauzme i saopšti stav islama o Deda Mrazu, Rijaset navodi da "spomenuta svetkovina i njen simbol nisu poznat, priznat i prihvaćen element u islamskoj tradiciji Bošnjaka".

"Poštujući pravo izbora svakog pojedinca i porodice da u konkretnoj situaciji postupi u skladu s vlastitom savešću i opredeljenjem", Rijaset IZ navodi da je "Deda Mraz direktno povezan s hrišćanskom tradicijom i zapravo samo je drugo ime za ličnost iz te tradicije poznatu kao 'Sveti Nikola' ".

"Oni koji prećutkuju ovu činjenicu i pokušavaju da predstave, ustvari nametnu, Deda Mraza kao opšteprihvaćeni simbol darovanja dece povodom nove kalendarske godine, čije je obeležavanje, takođe, povezano s hrišćanskim verovanjem u datum rođenja Isusa Hrista, zamagljuju istinu i obmanjuju javnost, posebno muslimansku decu nastojeći im poturiti jedan hrišćanski simbol kao neutralan i kao opšteprihvaćen i poželjan obrazac ponašanja", piše u saopštenju IZ BiH.

"Muslimani bi ih, kao svojevrsne zaštitne znakove tog vremena i politike i kao simbole strane islamskom učenju i tradiciji, trebali ignosirati", navodi se u saopštenju koje je potpisao Enes Ljevaković, zadužen za tumačenje pojmova u islamu u ime IZ BiH.

Deda Mraz je često bio tema polemike u Sarajevu poslednjih desetak godina, posebno pošto su decu u sarajevskim vrtićima učili da Deda Mraz nije po islamskim običajima, što je izazvalo revolt velikog broja roditelja pripadnika islamske i drugih veroispovesti.

......................................
........................................
Деда Мраз је Србин....
:zskace: :zskace: :zskace:
 
..da,djeci treba oduzet i Djeda mraza...od malena ih obucavat u duhu Alaha,prakticirat da mrze sve oko sebe sto nije alahovo..po mogucnosti od djece oblikovat buduce teroriste,samoubojice,a djevojcice pokrit crnom odjecom..treba umjesto bjeline i srece uvest crnilo i tugu...ko da je sipa pustila crnilo...
 
"Deda mraza izmislila ‘Koka-Kola’
...
...
...

Karakteristiku svetog Nikole da siromašnima i ljudima dobrog srca pomaže i daje poklone, katolici su preneli na Deda Mraza koji u njihovom običajnom svetu deci donosi poklone baš na Božić (a ne za Novu godinu kakav je običaj kod pravoslavaca). Najpoznatija legenda o svetom Nikoli, koja je verovatno deo katoličkog usmenog predanja, upućuje na karakteristike i osobenosti današnjeg Deda Mraza.

"Nekada bogati plemić zapao je u vrlo tešku ekonomsku situaciju. Svoje ćerke nije mogao da uda, jer nisu imale miraz. Jedne noći sveti Nikola je čarapu punu zlata bacio kroz prozor već oronulog plemićevog zamka, što je bilo dovoljno za miraz jedne ćerke. Sledeće noći sveti Nikola je uradio istu stvar. I druga plemićeva ćerka dobila je miraz. Međutim, kada je sveti Nikola došao treće noći ispred zamka, prozor je bio zatvoren. Zbog toga se popeo na krov i čarapu punu zlata, namenjenu trećoj ćerki bacio je niz dimnjak. Devojke su ujutru pronašle čarapu sa zlatom kako visi u kaminu."

Upravo je ova legenda razlog, što su katolici kao običaj uveli kačenje čarapa ili čizama na zid ili kamin, da bi Deda Mraz u njima ostavio poklone za decu. On dolazi noću, spušta se niz dimnjak i ostavlja u čarapama poklone, koje deca nalaze prvog dana Božića.

U pravoslavnoj religiji lik Deda Mraza je nametnut i javlja se kao deo folklora koji postaje aktuelan nakon Drugog svetskog rata. Pravoslavni Božić Bata, međutim, nije nikakav Deda Mraz koji ima svoju vizuelizaciju, nekakav glumac i izmišljen lik. On je sam Hristos, sam Božić. Simbolizuje samo rađanje bogočoveka. Narodni običaj da deca za Božić od roditelja dobijaju poklone, može da se poveže sa darovimamudraca koji su Hristu doneli poklone, kada su došli na poklonjenje. Pored toga što nema određeno religijsko značenje, Deda Mraz u našem narodu nema ni određeno vreme svog "dolaska". On deci donosi poklone pred, ali i na novogodišnje veče."

Има мноштво сличних текстова.
Измишљени Деда Мраз је наметнут целој планети.
 
Deda Mraza kao opšteprihvaćeni simbol darovanja dece povodom nove kalendarske godine, čije je obeležavanje, takođe, povezano s hrišćanskim verovanjem u datum rođenja Isusa Hrista, zamagljuju istinu i obmanjuju javnost, posebno muslimansku decu nastojeći im poturiti jedan hrišćanski simbol kao neutralan i kao opšteprihvaćen i poželjan obrazac ponašanja

ko koga obmanjuje ovde, ili se radi o samobmani?
nova godina se dovodi u vezu sa hristovim obrezanjem a ne sa njegovim rodjenjem
 
Protjeran i Pepa pig

Povlačenje iz prodaje popularne igračke u obliku svinje "Pepa pig" u "BBI centru" u Sarajevu predstavlja korak na putu ka islamizaciji glavnog grada BiH i još jednu potvrdu da je Sarajevo etnički čist grad, stav je srpskih i hrvatskih zvaničnika.



Zoran Koprivica, prvi zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku u Parlamentarnoj skupštini BiH kaže da zabrana prodaje bezazlene igračke, odnosno njeno povlačenje s polica predstavlja naizgled sitan detalj, ali u suštiti ima jednu krupnu poruku o dešavanjima u Sarajevu.

- Ovakve pojave imaju za cilj da pojedinci šalju poruku drugima da im ne pripadaju. Mislim da je danas priča o ljudskim pravima i demokratiji, koju pojedini međunarodni subjekti pokušavaju da provedu, jednostavno zloupotrijebljena - naglasio je Koprivica, te dodao da na ovim prostorima nedostaje ravnopravnost i uvažavanje.

Predsjednik nevladine organizacije "Kroacija libertas", Leo Pločkinić, ističe da povlačenje iz prodaje igračaka, samo zato što su u obliku svinje, predstavlja nastavak islamizacije glavnog grada BiH i šalje poruke netolerancije Bošnjaka prema druga dva naroda, odnosno prema Srbima i Hrvatima.



http://www.banjalukalive.com/arhiva/rs-i-bih/protjeran-i-pepa-pig.html
 
Dobro, taj BBI centar privatno je izdrkavanje nekih Malezijaca, ako se dobro sjecam, pa im se ne moze narediti kakve ce proizvode drzati a kakve ne.

Sto se tice Lea Plockinica, radi se o iskompleksiranoj ustaskoj budali koju dalje po potrebi na raznim forumima citiraju iskompleksirane cetnicke budale.

Ma наравно. За тебе су и Трифуновић и Плочкинић будале, четнички и усташки настројени и провокатори....бла бла итд...па Старовић, па страни новинари који свједоче о муслиманским злочинима и подвалама...сви су они за тебе будале.
Зашто? Па свједоче колике гамади могу бити муслимански лажови и манипулатори. Сад што си се ти нашао међу њима...твој проблем. z:D
 

Back
Top