Ričard Holbruk i Frenk Vizner stoje iza kupovine srpske osiguravajuće kuće DDOR

Samanta_

Iskusan
Poruka
6.229
OSIGURANI
Bivši i sadašnji američki pregovarač za Kosovo Ričard Holbruk i Frenk Vizner stoje iza kupovine srpske osiguravajuće kuće DDOR Novi Sad

BEOGRAD -Dvojica američkih ambasadora, pregovarača za Kosovo i Metohiju, Ričard Holbruk i Frenk Vizner dobro su unovčili svoje diplomatske i špijunske aktivnosti u Srbiji. Holbruk ne samo da je posle pregovora sa Miloševićem postao ambasador SAD u UN nego je i kao potpredsednik jedne američke banke i velikog investicionog fonda učestvovao u privatizaciji DDOR Novi Sad!

Vizner, koji već ima razvijen posao sa osiguravajućom kompanijom u Prištini, samo se pridružio svom starom prijatelju i sada su nezvanični vlasnici 30 odsto tržišta osiguranja Srbije.

Štaviše, da skandal bude veći, DDOR je najpre procenjen na 450-550 miliona evra. Međutim, od početnih 13 ponuđača, na kraju tendera ostala je samo “Fondijarija-SAI”, koja je prvobitnih 180 podigla na 220 miliona!

Druga po veličini srpska kompanija za osiguranje DDOR Novi Sad posle tendera je privatizovana, a vlasnik 83,32 odsto kapitala, za 220 miliona evra, postala je prestižna italijanska “Grupo Fondijarija-SAI”. Barem zvanično. Iza ove privatizacije, kako ekskluzivno saznaje Kurir - stoji američki kapital i dvojica velikih “prijatelja” Srbije - Holbruk i Vizner!

Kako je zvanično objavljeno, “Fondijarija-SAI” je prilikom kupovine DDOR koristila usluge kompanije “KPMG Korporejt fajnans” iz Njujorka, u svojstvu finansijskog savetnika, kao i pridružene advokatske firme “Ašurst LLP”. Bivši i aktuelni američki pregovarači za Kosovo direktno su povezani sa KPMG i to, Holbruk kao potpredsednik banke Perseus, čiji investicioni fond direktno plasira kapital preko KPMG, a Vizner kao potpredsednik “Amerikan internešenal grupa” (AIG). Štaviše, Ričard Holbruk je jedan od članova borda direktora AIG!

SUMNJIVI SICILIJANAC

Vlasnik Fondijarija-SAI je Sicilijanac Salvatore Ligresti, koji je zbog korupcije osuđen na dve godine zatvora. U novosadskoj centrali DDOR ne znaju ko stoji iza Fondijarija-SAI. Kako je potvrđeno za Kurir, čeka se sednica Skupštine akcionarskog društva 28. decembra, kada će biti verifikovan novi većinski vlasnik.


Inače, to je jedna od najmoćnijih svetskih korporacija u oblasti osiguranja, koja ima razvijene poslove u čak 130 zemalja uključujući Italiju, Albaniju i Kosovo. Baš preko kancelarije AIG u Milanu i Tirani Vizner je pre četiri godine razvio posao sa osiguranjem automobila u južnoj srpskoj pokrajini, a sada je samo proširio uticaj svoje kompanije na Srbiju.

Holbruk, pak, kao potpredsednik investicionog fonda Perseus direktno je povezan sa KPMG i AIG, a na projektu privatizacije DDOR on i Vizner kao stari prijatelji sarađivali su od 2003. godine. Tako su bivši agent CIA (Vizner) i Zelenih beretki (Holbruk) sebi obezbedili prestižan posao u zemlji koju su unesrećili.
Vizner i Holbruk zajedno su služili u Vijetnamu, a potom i 70-ih godina radili u Ambasadi SAD u Indiji. Prilikom Holbrukove kandidature za državnog sekretara Vizner mu se našao kao jedan od ključnih saradnika. Međutim, zbog velike afere bivši pregovarač sa Miloševićem digao je ruke od visoke politike i bacio se na osiguranje. Tu ga je opet sačekao verni prijatelj - Vizner.

SUMNJIVI SICILIJANAC

Vlasnik Fondijarija-SAI je Sicilijanac Salvatore Ligresti, koji je zbog korupcije osuđen na dve godine zatvora. U novosadskoj centrali DDOR ne znaju ko stoji iza Fondijarija-SAI. Kako je potvrđeno za Kurir, čeka se sednica Skupštine akcionarskog društva 28. decembra, kada će biti verifikovan novi većinski vlasnik.
 
Da biste mogli da otvarate nove teme i trajno koristite svoje ime - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.